Apollonia
Apollonia is een Griekse kolonie en oude Romeinse stad, gelegen in het westen van Albanië aan de Adriatische Zee, op 11 kilometer afstand van de stad Fier. De Albanese stad werd gesticht op een heuvel in 588 vóór Christus door kolonisten uit het Griekse Korinthe. De naam heeft Apollonia te danken aan de god Apollo, de zoon van Zeus en Leto en de tweelingbroer van Artemis. Apollo was een van de belangrijkste godheden uit de Griekse mythologie, door Griekse dichters werd hij vaak Phoibos Apollon genoemd. Vroeger heette Apollonia Illyrië en besloeg het de hele Adriatische kuststrook van het vroegere Joegoslavië en het huidige Albanië. Daardoor had de stad een belangrijke havenfunctie. Deze verloor de stad echter doordat een aardbeving in de 3e eeuw de kuststrook tot een moeras omgooide. Sindsdien ging het bergafwaarts met de stad.
Nu is Apollonia het grootste archeologisch park van Albanië en vind je er nog de overblijfselen van de machtige polis. Je vindt er het bouleuterion (administratieve centrum), het oreon (theater) en de overblijfselen van de stoa (zuilengang uit de 4e eeuw). Daarnaast is er een oud klooster, Ardenica, uit de 13e eeuw dat tegenwoordig wordt gebruikt als expositieruimte, waar men de opgravingen van Apollonia en enkele resten van vroegere fresco's kan bezichtigen. Verder zijn er in Apollonia leuke trappenhuisjes, smalle steegjes, kerkjes met opvallende, blauwe koepels en duiventillen in de regio van de stad. Ook is er een volksmuseum met traditionele voorwerpen van de voormalige inwoners van Apollonia zoals kleding, landbouwwerktuigen en oude foto's. Veel huisjes in Apollonia hebben binnentuinen versierd met bloemen in allerlei mooie kleuren.
De stad ligt aan de beroemde Romeinse weg Via Egnatia, die rond het jaar 146 vóór Christus is aangelegd. Deze weg is vele eeuwen een handelsroute geweest met groot strategisch belang voor het Byzantijnse Rijk. Bijna al de handel die met het westen van Europa werd bedreven, werd over land langs deze weg vervoerd.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Apollonia (Albanië) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Apollonia
Apollonia Archeologisch Park (Apollonia)
Apollonia Archeologisch Park is een site met een aanzienlijke waarde; de oude Illyrische stad was de grootste en belangrijkste van de 30 steden in de hele oude wereld die werden genoemd ter ere van de god Apollo. Het werd oorspronkelijk opgericht op het grondgebied van de Illyriërs Taulantis ongeveer 620 jaar voor Christus. De monumenten staan verspreid over het park, waardoor Apollonia qua oppervlakte het grootste archeologische park is van Albanië.
Havenstad Vlorë (Apollonia)
Ten zuiden van de opgravingen van Apollonia ligt de havenstad Vlorë. Dit is de stad waar op 28 november 1912 de Onafhankelijkheid van Albanië werd getekend. Vlorë is gelegen aan de baai van Vlorë, een inham van de Adriatische Zee en wordt omringd door bergen. De afgelopen jaren wordt de stad steeds vaker gevonden door toeristen wat resulteert in de bouw van nieuwe hotels, restaurants en bars.
Het monument van Agonothetes (Apollonia)
Het monument van Agonothetes wordt gezien als hét symbool van Apollonia. Dit Romeinse monument is gebouwd in de loop van de 2e eeuw voor Christus in opdracht van de hoge officieren van de stad. Het was gebouwd in een halve cirkel en diende o.a. als vergaderplaats van de gemeenteraad van de stad.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Albanië bekijken.
Vervoer
Vanuit de stad Fier zijn de opgravingen van Apollonia goed te bereiken. Houdt er wel rekening mee dat de kwaliteit van het wegennetwerk van Albanië ver onder het niveau van andere Europese landen ligt. De enige internationale luchthaven van Albanië is gelegen in Tirana, op ongeveer 130 km afstand. Er vertrekken dagelijks vluchten vanuit Nederland, maar je moet vaak wel overstappen.
Geschiedenis
Deze antieke Corinthische stad uit 588 vóór Christus vormde tijdens de oorlog met Pompeii het bolwerk van Julius Ceasar. De stad werd gesticht ter ere van de god Apollo en behield de sterke machtspositie tot in de 3e eeuw een aardbeving de loop van de Vosja-rivier wijzigde en de grond moerassig en improductief maakte.