Gjirokastra
Gjirokastra ligt in het zuiden van Albanië en is de hoofdstad van Gjirokastër (district). De stad heeft zo'n 20.000 inwoners, dit was eerder wel anders. Omstreeks 1880 woonden er 6.000 mensen in de stad, 11.000 rondom 1950, 43.095 in 2009 en weer 19.570 in 2011. Gjirokastra is een van de oudste steden van heel Albanië. Ook staat het wel bekend als de stad met de duizend trappen en de huizen die gebouwd zijn in typisch Albanese stijl. Gjirokastra is ook een museumstad, waar iedere cultuurliefhebber zijn hart op kan halen. De smalle straatjes, straten die geplaveid zijn met kinderkopjes, middeleeuwse huisjes en een imposant kasteel geven je het gevoel in een middeleeuws dorpje rond te wandelen. Het klokkentorentje op het kasteel, dat gelegen is op een berg, is het herkenningspunt van Gjirokastra. Dit torentje is van alle kanten zichtbaar. Het historische gedeelte van de stad staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Gjirokastra (Albanië) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Gjirokastra
Citadel van Gjirokastra (Gjirokastra)
De citadel in Gjirokastra is in de 13e eeuw gebouwd en kijkt op een strategische plek over de stad en de vallei van de Drinos rivier uit. De citadel is ooit gebouwd om de stad te kunnen controleren en te versterken in tijden dat dat nodig was. Er zijn de afgelopen eeuwen uitgebreide renovaties gedaan. Ook breidde de regering van koning Zog de gevangenis van het kasteel uit in 1932. Deze werd intensief gebruikt door de regering en werd voornamelijk gebruikt om politieke gevangenen in te huisvesten tijdens het communistische regime. Via een steil weggetje vanuit het oude centrum loop je er heen. Het uitzicht vanaf hier is adembenemend.
Huis van Hoxha (Gjirokastra)
Het huis van Hoxha is nog steeds te bezichtigen in Gjirokastra. Enver Hoxha werd in 1908 geboren in Gjirokastra en overleed in 1985 in Tirana. Hoxha was de communistische leider van Albanië van 1944 tot en met 1985. Hij probeerde het land volledig te isoleren van alle andere landen in de wereld, hierdoor wist hij het land economisch helemaal naar de afgrond te voeren. Ook zorgde hij ervoor dat Albanië een atheïstische staat werd. Dit is een staat waarin religie verboden is. In het huis van Hoxha is tegenwoordig een klein museum gevestigd.
Oorlogsmuseum (Gjirokastra)
In de Citadel in Gjirokastra is een oorlogsmuseum gevestigd. In het museum zijn buitgemaakte artilleriestukken te zien. Ook voorwerpen van het communistische verzet tegen de Duitse bezetting uit de Tweede wereldoorlog zijn er te bezichtigen. Een bijzonder stuk uit het museum is de United States Air Force Lockheed T-33. Dit vliegtuig werd waarschijnlijk gedwongen tot landen in december 1957. Er zijn echter ook verhalen dat het vliegtuig gewoon motorpech kreeg en hier landde. Naast dat je het museum hier kan bezoeken, is een wandeling door het kasteel ook aan te raden.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Albanië bekijken.
Vervoer
De stad ligt niet in de buurt van een vliegveld. De snelste manier om er met het vliegtuig te komen is door te vliegen op Ioannis Kapodistrias Airport in Kerkyra in Griekenland. Vanuit daar is het nog twee en een half uur rijden naar de stad. Om in Gjirokastra te komen kan je ook vliegen op Tirana en vanuit daar de bus nemen naar Gjirokastra. Natuurlijk is het op het vliegveld ook mogelijk een auto te huren. Het is dan wel nog zo'n drie uur rijden. Gjirokastra ligt vlakbij de snelweg richting steden als Tepelena in het noorden van het land en de Dropull regio en de Griekse grens.
Geschiedenis
Gjirokastra was in 1420 nog Grieks en had de naam Argyrocastron. In dat jaar werd de stad bezet door de Turken, die er bleven tot ongeveer 1912. De Grieken hebben meerdere pogingen gedaan de stad weer te heroveren, dit lukte alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Italianen hadden de stad inmiddels weten te bezetten, de Grieken wisten die weer te verdrijven. Enver Hoxha, met als geboorteplaats Gjirokastra, was in die tijd de stalinistische heerser in Albanië en sloot het land tot zijn dood (1985) af van de rest van de wereld. Begin jaren '90 stuurde het volk het onderdrukkende regime pas weg.