Werkvakantie in Australië
Om te kunnen werken in Australië moet je goed voorbereid zijn. Het is zelfs niet zo makkelijk als het lijkt om een baantje te vinden, maar de aanhouder wint! Bovendien is het een unieke ervaring die je niet moet missen. Met onderstaande tips moet het te doen zijn om iets passends te vinden voor je tijd in Australië.
gratis reisadvies
WHM Visa
Om legaal werk te vinden in Australië, hebben reizigers van 18 tot 30 jaar de mogelijkheid om een Australia Working Holiday Visum aan te vragen, ook wel bekend als het WHM Visa. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te genieten van een verblijf in Australië tot wel 24 maanden. Bovendien kun je met dit visum vrijwel overal terecht; van bars tot hotels tot telefoniste tot verkoper of fruitteler. Voorwaarde is wel vaak dat er verwacht wordt dat je niet te kieskeurig bent, zelf initiatief neemt en vooral niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Het visum is aan te vragen via de website van de Australische Immigratiedienst.
Voorwaarden voor het verkrijgen van een WHM Visa:
– Je moet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben
– Aanvraag voor een eerste WHM Visa moet via internet buiten Australië gedaan worden en is een jaar geldig
– Werken voor één dezelfde werkgever langer dan 6 maanden is niet toegestaan
– Je moet tussen de 18 en 30 jaar oud zijn
– Je moet in het bezit zijn van een geldig paspoort voor de periode dat je in Australië bent
– Je moet in het bezit zijn van voldoende (financiële) middelen om voor jezelf te zorgen als je in Australë aankomt
– Het visum kost $230 (sept. 2010)
Vraag gratis een offerte aan
Tips
Belangrijk is, zoals eerder gezegd, zelf initiatief nemen. Het zoeken naar een baan in Australië zal niet altijd even makkelijk gaan, en zelfs het solliciteren lijkt wel een baan op zich. Kranten en de Gouden Gids kunnen handige hulpmiddelen zijn om werk te zoeken. Bij advertenties in de krant is het van belang dat je direct reageert, je bent namelijk niet de enige reiziger die een baantje zoekt. Op zaterdag en woensdag worden vaak de meeste advertenties geplaatst. Gratis kranten, verkrijgbaar in de meeste hostels, zijn o.a. The Word en TNT Magazine. Soms komen werkgevers zelfs op bezoek in hostels om mensen te werven. Ook hier geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het zoeken van werk op internet, van tevoren, of bij een uitzendbureau aankloppen. Een ander alternatief is ter plaatse letterlijk bij elk bedrijf, restaurant, bar e.d. aankloppen om te solliciteren. Wat er ook gebeurd, blijf lachen en positief denken. Elke afwijzing brengt je dichter bij je doel, vaak word je namelijk wel getipt of je gegevens doorgegeven.
Belangrijk!
Het is van belang dat je altijd je paspoort, Engelse CV, tax file number en referenties meeneemt; referenties van vorige werkgevers zijn verhogend voor je kansen op de arbeidsmarkt. Het feit dat je een Australia Working Holiday Visum hebt kun je maar beter benadrukken, aangezien je zonder visum vrijwel nooit aangenomen zult worden.
Extra: Werken op een Ranch
Als je je CV in Australië een extraatje wilt geven, kan een opleiding tot cowboy of cowgirl niet ontbreken. Er is in Australië de mogelijkheid om een cursus te volgen van 5 tot 11 dagen. Dit is onder meer te doen bij een Jackaroo/Jilleroo opleiding, waar je de cursus op een echte Aussie farm kunt volgen. Deze cursus bestaat onder meer uit het leren paardrijden, koeien/schapen drijven en de verzorging van paarden en andere boerderijdieren. Uiteindelijk krijg je ter bewijs een certificaat waarmee je bij stations (ranches) of boerderijen aan de slag kunt. Deze ervaring is er één om nooit te vergeten!