Bangladesh

Hutje aan het water in Bangladesh
Hutje aan het water in Bangladesh

Bangladesh ligt op het Indisch Subcontinent in het zuiden van Azië en grenst aan de landen India en Myanmar. Doordat niet alleen de Golf van Bengalen, maar ook veel rivieren rondom Bangladesh heen liggen, overstroomt het land regelmatig. Het gebeurt elk jaar wel een keer dat er natuurrampen voorkomen zoals overstromingen, cyclonen, tornado's of vloedgolven. Bangladesh heeft weinig echte bergen in het land. Mowdok Mual is met zijn 1052 meter de hoogste berg die in Bangladesh staat.

De grootste stad van Bangladesh is Dhaka met een inwonersaantal van 10 miljoen. Dat is ook een van de redenen geweest dan Dhaka de hoofdstad is geworden van Bangladesh.

Het land heeft ca. 157 miljoen inwoners genaamd de Bengali. Begin 20ste eeuw woonden er nog maar 30 miljoen mensen, maar nu is dat getal al vervijfvoudigd. Als je dacht dat wij in Nederland al dichtbevolkt waren, moet je toch even een kijkje gaan nemen in Bangladesh. Er wonen maar liefst 1100 mensen per km2, waardoor Bangladesh het dichtstbevolkte land ter wereld is. Het geloof van de Bengali's heeft een flinke meerderheid want 83% van de inwoners heeft als geloof de Islam, terwijl slechts 16% kiest voor het Hindoeïsme.

In Bangladesh worden 3 soorten talen gesproken namelijk Bengaals, Engels en Urdu. Bengaals is de officiële taal, Engels wordt er gesproken op opleidingsinstituten en in de regering en Urdu wordt alleen gebruikt door de niet-Bangali moslims. Wanneer je op vakantie gaat naar Bangladesh kun je zeker met je Engelse taal terecht, want de meeste inwoners beheersen deze taal.

Vlag Bangladesh
Officiele naam:
Volksrepubliek Bangladesh
ISO:
BD
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Dhaka
Inwoners:
+/- 157000000
Taal:
Bengaals
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +6
Munteenheid:
taka
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
143998 km²

Ervaringen

Bangladesh krijgt gemiddeld een 9,5 uit 10 op basis van 2 ervaringen.

9,5  2 ervaringen + Ervaring delen

Joopi op 4 december 2018 plaats: Dhaka, reisperiode: november 2018

leuk land met leuke mensen. wel druk

  • Algemeen 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10
Hamid op 4 december 2017 plaats: Dhaka, reisperiode: augustus 2017

het was een prachtige plek

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 9

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bangladesh

Varendra Research Museum

In hartje Rajshahi is het Varendra Research Museum te vinden. In Bangladesh is dit een zeer populair museum onder toeristen. Het museum hoort bij de Rajshahi University en is het oudste museum van Oost-Bengalen. De Radja's van Rajshahi en Natore, en met name Prins Sharat Kumar Ray, hebben hun persoonlijke collecties geschonken aan het museum. Varendra refereert naar een oude janapada dat ruwweg overeenkomt met het moderne noorden van Bangladesh.

Sundarbans park

Sundarbans park
Sundarbans park
Kaart met locatie Sundarbans park

Het Sundarbans park beschikt over de grootste mangrovebossen die er op de wereld te vinden zijn. Dit park is 2 keer opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst, waarvan 1 maal bij India en 1 maal bij Bangladesh. Er is verschillende fauna te vinden zoals (mensenetende) tijgers, axisherten, krokodillen, slangen en vele vogelsoorten. Door de opwarming van de aarde wordt het park erg bedreigd. Wanneer de zeespiegel 28 cm stijgt, is het leefgebied van de tijgers in Sundarbans voor 96% verdwenen.

Dhaka Zoo (Dhaka)

Dhaka Zoo
Dhaka Zoo
Kaart met locatie Dhaka Zoo

In Dhaka is er ook een grote dierentuin, Dhaka Zoo. Dierenvrienden kunnen de dierentuin bezoeken en er vele verschillende soorten dieren aantreffen zowel inheemse als niet-inheemse. In deze dierentuin is o.a. de bijzondere Bengaalse Tijger te bewonderen, het nationale dier van Bangladesh. In totaal wonen er ongeveer 2.150 dieren van 134 soorten zoals olifanten, zebra`s, apen, herten en giraffen.

Bekijk alle 18 excursies en bezienswaardigheden.

Vakantiebestemmingen in Bangladesh

Artikelen

Eten en drinken

Er worden vele verschillende gerechten geserveerd in Bangladesh. Het land heeft niet echt een gerecht wat er uit springt. Wel hebben zij een overvloed aan vis door de omliggende rivieren. Wanneer je in een restaurant gaat eten, is het bijna zeker dat er vis op de menukaart vermeld staat.

Er wordt weinig alcohol geschonken, omdat de Moslims dit niet goed keuren. Ook hebben ze niet een speciaal drankje. Wanneer je geen melk in je thee wilt, zul je moeten vragen naar rode thee.

Vervoer

Om naar Bangladesh te komen kun je met het vliegtuig reizen. Het Shahjalal International Airport is het belangrijkste vliegveld van Bangladesh en ligt in de hoofdstad Dhaka. Wanneer je gaat vliegen naar Bangladesh, vlieg je vaak met de luchtvaartmaatschappij Biman Air. Vanuit Nederland kan er niet rechtstreeks gevlogen worden naar Bangladesh, waardoor je over zult moeten stappen.

Reizen met de bus, trein of boot is vrij goedkoop in Bangladesh. Wees op tijd als je met de bus reist, want door de drukte zal het moeilijk zijn om een zitplaats te bemachtigen. Met de Express bussen reizen is een stuk idealer, omdat je van te voren een plek moet hebben gereserveerd. Als er 100 plaatsen zijn worden er ook maar 100 kaartjes verkocht, waardoor je altijd een zitplaats hebt. Doordat vele chauffeurs het niet zo nauw nemen met de verkeersregels gebeuren er vele ongelukken met de bus in Bangladesh. Om niet in zo'n situatie terecht te komen kun je beter reizen met de trein. Een voordeel hiervan is dat je rustiger reist en er minder ongelukken gebeuren. Een nadeel is dat je soms kilometers omrijdt met de trein, omdat er water in de weg ligt. Als je alle tijd van de wereld hebt is het verstandig om met de boot te reizen. Bangladesh bestaat veelal uit water en je hoeft nergens voor om te varen. Wanneer je echt op tijd moet zijn kun je nog altijd reizen met het vliegtuig, maar dit is wel 3x zo duur als het duurste treinkaartje. Toch valt deze prijs voor een vliegticket erg mee als je het vergelijkt met de prijzen in Nederland.

Visum

Voor een bezoek aan Bangladesh is een visum vereist. Deze kun je aanvragen bij de ambassade van Bangladesh in Den Haag.

Prijsniveau

Vanaf 1972 is de taka de officiële munteenheid van Bangladesh. Toen Bangladesh nog bij India en Pakistan hoorde, gebruikte zij de Indiase rupee en de Pakistaanse rupee. Een take staat gelijk aan honderd poisha en bestaat uit munt en briefgeld. In Bangladesh gebruiken ze de munten 1, 5, 10, 25 en 50 poisha. Het briefgeld bestaat uit 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500 taka.

Veiligheid

De inwoners van Bangladesh zijn over het algemeen vrij vriendelijk tegen een toerist. Wel heerst er armoede, dus je moet goed op je spullen letten. In de bus houd je altijd je tas dicht bij je en je draagt in het openbaar geen dure sieraden, anders kun je er vanuit gaan dat je overvallen wordt. Het is verstandig om niet alleen over straat te gaan en al zeker niet als het donker is. Als je voelt dat iemand je lastig valt, maak dan altijd veel lawaai, zodat er hulp kan komen. Pas ook altijd op voor het verkeer, want ze lappen de verkeersregels aan hun laars. Er gebeuren dan ook veel ongelukken met bussen en auto's. Als voetganger is het al helemaal niet verstandig om rond te lopen op wegen waar het druk is. Grote kans dat je aangereden wordt. Ga zelf ook niet op pad in een auto, maar laat je altijd rijden. De wegen zijn vrij onduidelijk en met de “verkeersregels” kom je er helemaal geen wijs uit.

Medische informatie

Armoede leidt ook in Bangladesh tot slechte gezondheid en als er tekorten zijn aan voedsel en medicijnen worden de zoons in de familie voorgetrokken, dit houdt in dat de sterfte onder meisjes groter is. Meer dan de helft van alle dorpskinderen lijdt aan ondervoeding. In Bangladesh is er maar één dokter op zo'n 6.000 mensen, er is dus een groot tekort aan medici.

Er zijn een aantal verplichte inentingen voor Bangladesh. Neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het kraanwater is niet te drinken vanuit de kraan, waardoor je genoodzaakt bent om flessen water in de supermarkt te kopen. Pas ook op voor de muggen en zorg ervoor dat je een klamboe hebt wanneer je moet overnachten. Vooral als het regent of als het vochtig is komen de muggen op je af.

Bevolking

Het aantal inwoners van Bangladesh is de laatste jaren vervijfvoudigd, waardoor er per km2 steeds meer mensen wonen. De inwoners van Bangladesh worden ook wel de Bengali genoemd. Ongeveer 83% van de inwoners hoort bij de Moslims, terwijl maar 16% bij het Hindoeïsme hoort. De Bengali staat bekend om zijn heerlijke visgerechten. Doordat er zoveel water in en rondom Bangladesh zit, hebben zij grote visvangsten. Wanneer je in een restaurant gaat eten, zullen er diverse van deze gerechten op de menukaart te vinden zijn.

De taal

In Bangladesh worden 3 soorten talen gesproken namelijk Bengaals, Engels en Urdu. Bengaals is de officiële taal, Engels wordt er gesproken op opleidingsinstituten en in de regering en Urdu wordt alleen gebruikt door de niet-Bangali moslims. Wanneer je op vakantie gaat naar Bangladesh kun je zeker met je Engelse taal terecht, want de meeste inwoners beheersen deze taal.

Flora & Fauna

Als je de flora en fauna van Bangladesh gaat bekijken, dan kom je er gauw genoeg achter dat er niet veel te vinden is. Behalve diverse palmsoorten, tropische bloemen en bamboe zie je vrijwel alleen maar landbouwvelden. De flora die te zien is, staat in de mangrovebossen in het zuidoosten. Het milieu is Bangladesh is zeer slecht doordat er teveel pesticiden gebruikt worden. Dit heeft weer als gevolg dat er een flink tekort is aan drinkwater en de bodem wordt zo erg vervuild. De Bengali's kappen ook veel bossen om meer woonruimte te krijgen, waardoor vele diersoorten al uitgestorven zijn. Doordat Bangladesh een enorm oppervlak heeft aan water, leven er diverse dieren in het water zoals schildpadden, otters, krokodillen en zeer giftige slangen. In de bossen vind je ook slangen zoals Cobra's en de Python terug die een lengte van wel 6 meter kunnen bereiken! Andere bekende dieren zijn de apen, tijgers, luipaarden, olifanten en zwarte beren. De zwarte beer komt bijna nergens meer voor want het kleine soort heeft vele vijanden. Deze vijanden bestaan uit tijgers, wolven en de grotere bruine beren. De zwarte beer eet mieren, zaden en fruit en leeft vooral in bomen. Verder leven er erg veel vogels in Bangladesh, maar de opvallendste vogel is toch wel de kleurrijke ijsvogel met zijn lange snavel. Verder zie je veel adelaars in Bangladesh, wat ook aan mooi gezicht is om te zien.

Geschiedenis

Bangladesh is lang bestuurd geweest door de Britse Oost-Indische Compagnie. Pas in 1858 werd het een provincie van Brits-Indië. Na de Tweede Wereldoorlog, op 3 juli 1946, werd de provincie Bengalen opgesplitst in West- en Oost-Bengalen. West-Bengalen was erg Hindoeïstisch, terwijl Oost-Bengalen juist Islamitisch was. Toen India en Pakistan onafhankelijk werden, kwam West-Bengalen bij India en Oost-Bengalen bij Pakistan. Nadat er diverse oorlogen waren uitgebroken, kwam Majoor Mujibur Rahman met het verlossende woord dat Bangladesh onafhankelijk was geworden. Dit leidde weer tot een bevrijdingsoorlog. India besloot in te grijpen en in 1972 gaf Pakistan zich over. In 1972 kon Bangladesh officieel onafhankelijk genoemd worden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend een reisvoorstel op maat.

 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing