Feestdagen in België
België heeft veel feestdagen, waarvan sommige gebonden zijn aan plaats, sommige aan een religie of sommige zijn traditiegetrouw.
gratis reisadvies
Officiële feestdagen
Nieuwjaarsdag
Nieuwjaarsdag in België vindt net zoals in vele andere landen plaats op 1 januari. Voor de Belgische kinderen is het een gewoonte om een nieuwjaarsbrief met wensen voor te lezen aan de ouders, doopmeter en dooppeter. Het is een echt familiefeest met ooms, tantes, grootouders enzovoort. De nieuwjaarswensen worden meestal in rijmvorm geschreven, de blanco brieven hiervoor zijn in de boekhandel te koop. Op school leren de kinderen deze te schrijven en voorlezen en zolang de kinderen niet naar school gaan helpen de ouders hen hiermee. Wanneer het kind de brief heeft voorgelezen krijgt hij/zij een presentje, die samen uitgezocht is. Het krijgen van een nieuwjaarsgeschenk is in dit land misschien nog wel belangrijker dan met Sinterklaas. Deze traditie houdt op wanneer het kind naar de middelbare school gaat, wanneer hij of zij rond de 12 of 13 jaar is.
Pasen
Pasen wordt in Nederland op dezelfde dag als België gevierd. Er zijn hierbij weinig commerciële activiteiten. Scholieren en studenten hebben rond Pasen vaak 2 weken paasvakantie.
Feest van de Arbeid
In tegenstelling tot Nederland, is dit in België een doorbetaalde vrije dag. Het valt op 1 mei, maar er wordt door de gewone burgers niet erg veel aan gedaan. In Antwerpen trekt er een 1-mei stoet door de stad.
Hemelvaartsdag
Hemelvaart valt op de 39e dag na eerste Paasdag, en 10 dagen voor Pinksteren. In België trekken er dan nog op verschillende landen processies rond. Voorbeelden zijn de Brugse Heilig-Bloedprocessie en de Hanswijkproccessie.
Nationale feestdag
De Nationale feestdag wordt gevierd op 21 juli. De eerste Koning van de Belgen, Leopold I, legde in 1831 op deze dag de eed af op de Belgische grondwet. Sindsdien is dit een nationale feestdag.
Maria Tenhemelopneming / Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart
Op 15 augustus wordt in de Katholieke en Orthodoxe Kerk de opneming “met lichaam en ziel” in de hemel van Maria gevierd. Dit feest wordt al sinds 430 gevierd.
Allerheiligen
Dit is een christelijke feestdag die sinds de 8e eeuw wordt gevierd. Hierbij worden alle heiligen van de rooms-katholieke worden herdacht en vereerd. De dag hierna, op Allerzielen, herdenken we de gestorvenen.
Wapenstilstand
Elk jaar wordt op deze dag, 11 november, het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Ook gedenken zij deze dag slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen in de wereld.
Kerstmis
Het feest rond de geboorte van Jezus Christus wordt hier gevierd, Kerstmis. Dit wordt uitgebreid gevierd met familie. Ook zijn er veel leuke kerstmarkten in België.
Overige feestdagen in België
Driekoningen, 6 januari
Valentijnsdag, 14 februari
Vaderdag, 19 maart
Dag van de arbeid, 1 mei
Moederdag, 13 mei of 15 augustus
In Antwerpen en omstreken wordt Moederdag sinds 1913 op 15 augustus gevierd.
Pinksteren, 7e zondag na Pasen
Vaderdag, 10 juni
Feest van de Vlaamse Gemeenschap, 11 juli
De herdenking van de Guldensporenslag bij Kortrijk op 11 juli
Dag van de Franstalige Gemeenschap, 27 september
Halloween, 31 oktober
Allerzielen, 2 november
Koningsdag, 15 november
Feest van de Duitstalige Gemeenschap, 15 november
In de 9 Duitstalige gemeenten in België vinden vele concerten en feesten plaats.
Niet-winkeldag, 24 november
Op deze dag kopen mensen niets, als protest tegen de Westerse consumptiecultuur.
Sint Nicolaas, 6 december
Oudejaarsavond, 31 december