Het koningshuis in België
België is een erfelijke constitutionele volksmonarchie. In 1830 kwam België los van het Koninkrijk der Nederlanden, en werd België tot onafhankelijke staat uitgeroepen, in 1831 werd België ook daadwerkelijk tot Monarchie omgedoopt. Op 4 juni 1831 legt Leopold I, prins van Saksen-Coburg-Gotha, zijn eed af en wordt daarmee de eerste koning der Belgen. Alle regels en wetten van het land en de monarchie zijn vastgelegd in de Grondwet. Officieel is het Belgische koningshuis afkomstig uit het Duitse voormalige Saksen-Coburg-Saalfeld. Na de Eerste Wereldoorlog en de wandaden van de Duitsers is deze familienaam niet langer gebruikt en het wapen van de Saksen echter uit het koningswapen verwijderd. De nationale wapenspreuk van België luidt “Eendracht maakt macht” oftewel “L'union fait la force” in het Frans.
gratis reisadvies
De troonbekleders vanaf 1831
Leopold I 1831 – 1865
Leopold II 1865 – 1909
Albert I 1909 – 1934
Leopold III 1934 – 1951
Prins Regent Karel 1944 - 1950
Boudewijn 1951 - 1993
Albert II 1993 – heden
Taken Koning
Leopold I was de eerste koning omdat hij deze kroon aangeboden kreeg. Dit verschilt met bijvoorbeeld het Nederlands Koningshuis, waarbij de Koning(in) bij gratie Gods benoemd wordt. In België wordt de Koning bij de gratie van diens landgenoten benoemd. De troon mag door de koning gebruikt worden alvorens een eed af te leggen. De koning moet dus eerst een belofte doen aan zijn landgenoten die worden vertegenwoordigd in het parlement dat hij de onafhankelijk in stand zal houden. De koning wordt gedrukt op postzegels en muntstukken en is bevoorrecht om zijn onkosten dekken. Ook kan de koning zowel ministers benoemen als ontslaan of het parlement uiteen laten gaan. - Op dit moment (feb. 2021) is Koning Filip de 7e koning der Belgen. Hij is de oudste zoon van Koning Albert II en koningin Paola. Het Koninklijk Paleis te Brussel is de werkplaats van de Koning. Hij verwelkomt elk jaar vele bezoekers tijdens de zomer. Naast het kantoor van de Koning en de Koningin bevinden zich ook in het Koninklijk Paleis de diensten van het Huis van Zijne Majesteit de Koning.
Wil je het Koninklijk paleis te Brussel van dichtbij bekijken. Reserveer dan een weekendje weg naar Brussel.
Heden
- Koning Albert II zat op de de troon van 1993 tot 2013. Hij is de 6e Koning der Belgen. Hij is getrouwd met de van oorsprong Italiaanse Donna Paola Ruffo di Calabria. Samen hebben zij drie kinderen, namelijk Prins Filip, Prinses Astrid en Prins Laurent.
- Prins Filip is de oudste zoon, en daarmee eerste in lijn voor de troonopvolging. Prins Filip is getrouwd met Prinses Mathilde, die inmiddels twee dochters en twee zoons hebben, Prinses Elisabeth en Prinses Eléonore, Prins Gabriël en Prins Emmanuel.
- Prinses Astrid is de tweede in de lijn voor de troon, en getrouwd met Prins Lorenz. Zij hebben inmiddels vijf kinderen, namelijk Prins Amedeo, Prinses Maria Laura, Prins Joachim, Prinses Luisa Maria en Prinses Laetitia Maria.
- Prins Laurent is getrouwd met Prinses Claire en hebben één dochter en twee zoons, Prinses Louise, Prins Nicolas en Prins Aymeric.
Koninklijk paleis te Brussel
Offerteformulier