Brunei

Mooie stad in Brunei tijdens de schemering
Mooie stad in Brunei tijdens de schemering

Brunei is een soevereine staat en sultanaat gelegen aan de noordkust van het eiland Borneo, in zuidoost-Azië. Het land is, op een klein stukje kust aan de Zuid-Chinese Zee na, compleet omgeven door de Maleisische deelstaat Sarawak. In Brunei wonen ongeveer 400.000 mensen. De hoofdstad van het land is Bandar Seri Begawan.

Brunei is een land met een tropisch regenklimaat. Er zijn nog tal van onaangetaste regenwouden te vinden waar je veel planten- en diersoorten vindt. Voor de kust vind je olievelden waar ook de belangrijkste steden van het land liggen: de hoofdstad, de havenstad Muara en oliesteden als Kuala Belait en Seria. Ook zie je bergachtige gebieden in het land en moerassen met mangrovebossen en jungle.

Brunei is een prachtig land om te bezoeken. Je vindt er naast tropische regenwouden, prachtige witte zandstranden en een grote variatie aan flora en fauna. Kortom, een aanrader!

Heb je weinig kennis van Brunei? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Brunei
Officiele naam:
Staat Brunei Darussalam
ISO:
BN
Ligging:
zuidoost
Hoofdstad:
Bandar Seri Begawan
Inwoners:
+/- 400
Taal:
Maleisisch
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +8
Munteenheid:
Bruneise dollar
Klimaat:
Tropisch regenwoudklimaat
Oppervlakte:
5765 km²

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Brunei

Billionth Barrel Monument (Seria)

Billionth Barrel Monument
Billionth Barrel Monument
Kaart met locatie Billionth Barrel Monument

Naast het eerste olieveld van Seria staat het 'Billionth Barrel Monument'. Het monument is er geplaatst ter ere van het miljardste vat olie dat is geproduceerd uit de olievelden rondom Seria. In 1991 werd het monument gebouwd. Seria-1, het eerste olieveld van Seria, heeft het land erg veel rijkdom en financiële stabiliteit gebracht. Vandaar dat het monument daar staat.

Vogels spotten (Seria)

Vogels spotten
Vogels spotten
Kaart met locatie Vogels spotten

Voor het spotten van vogels zit je in Seria ook goed. In de Sungei Seria Estuary kun je trekvogels zien. Het is een van de mooiste gebieden van Brunei om deze vogels te bekijken. In het Panaga gebied vind je een grote populatie neushoornvogels. Het is het enige gebied waar deze vogels in de nabijheid van mensen leven.

Pekan Seria Moskee (Seria)

In Seria vind je een van de belangrijkste plaatsen voor het uitoefenen van het islamitische geloof, dit is de Pekan Seria Moskee. De moskee heeft een enorme koepel en was de eerste moskee met een koepel in Brunei. Naast de grote koepel heeft de moskee ook grote stenen muren met 66 pilaren. Zeker een bezoekje waard dus.

Oil and Gas Discovery Centre (Seria)

Oil and Gas Discovery Centre
Oil and Gas Discovery Centre
Kaart met locatie Oil and Gas Discovery Centre

In het Oil and Gas Discovery Centre kom je alles te weten over wetenschap. Het is het enige wetenschappelijke centrum van Brunei. Je vindt er onder andere de geschiedenis van de olie- en gasvondsten, hoe een tornado ontstaat en hoe je pijnloos op een spijkerbed kunt slapen. Het centrum is van dinsdag tot zaterdag van 9 tot 5 geopend en op zondag van 10 tot 6.

Duiken in Kuala Belait (Kuala Belait)

Duiken in Kuala Belait
Duiken in Kuala Belait
Kaart met locatie Duiken in Kuala Belait

Omdat Kuala Belait aan de kust ligt, kun je er ook mooi duiken. Tijdens het ontdekken van de mooie onderwaterwereld kun je prachtige tropische vissen en mooie koraalriffen zien. Omdat duiken hier nog niet echt ontwikkeld is, is de natuur onder water nog grotendeels ongerept en intact. Ook liggen er op enkele plaatsen scheepswrakken die je kunt verkennen. Ga je liever niet duiken, dan kun je ook goed snorkelen.

Silver Jubilee Park (Kuala Belait)

Voor het zilveren jubileum van de sultan Hassanal Bolkiah werd het Silver Jubilee Park gebouwd. De inwoners van Kuala Belait gaven dit park cadeau aan de sultan en zij hebben het aan de kust van de Zuid-Chinese zee gebouwd. Het Silver Jubilee Park heeft een aantal dingen waaronder een boogvormige entree en bankjes en hutjes zodat de bezoekers kunnen relaxen. Ook zijn er toiletten en is er een speelplaats waar kinderen kunnen spelen.

Tamu Kuala Belait Market (Kuala Belait)

Tamu Kuala Belait Market
Tamu Kuala Belait Market
Kaart met locatie Tamu Kuala Belait Market

Een andere markt in de stad is de Tamu Kuala Belait Market. Deze is elke zondagochtend van 6 tot 11 uur geopend. De interessante markt vind je aan Jalan Padang: 5 minuutjes lopen van het centrum van Kuala Belait. Bij een bezoek aan deze markt zul je onder de indruk zijn van de verscheidenheid aan producten die je er kunt kopen. Van levensmiddelen tot ambachtelijke producten en van antiek tot fruit: je kunt er (bijna) alles vinden.

Tudong Saji Market (Kuala Belait)

Tudong Saji Market
Tudong Saji Market
Kaart met locatie Tudong Saji Market

Er zijn een aantal markten te vinden in Kuala Belait. De Tudong Saji Market is gelegen naast de Kuala Belait Boat Club, aan de Belait rivier. Dit is de plek waar mensen in het weekend hun producten verkopen. Ook vind je er enkele eetstalletjes en restaurantjes die lokale gerechten zoals ambuyat serveren. Hier leer je de plaatselijke gerechten helemaal kennen.

Wandelen in de jungle

Wandelen in de jungle
Wandelen in de jungle

Als je de natuur op zijn puurst wil zien, moet je een wandeltocht door de jungle maken. Als je geluk hebt, zie je allerlei diersoorten die je in Nederland alleen in de dierentuin aan zult treffen. Maak wel altijd met een gids een wandeling door de bossen. Omdat er geen paden zijn, kun je gemakkelijk verdwalen. Let ook op het klimaat van Brunei. Ieder jaar valt er namelijk een grote hoeveelheid regen. Het land kent eigenlijk geen droge periodes. Zorg ervoor dat je altijd droge kleding bij je hebt tijdens het wandelen.

The Mall in Gadong

The Mall in Gadong
The Mall in Gadong
Kaart met locatie The Mall in Gadong

Wil je een dagje winkelen in Brunei? Dan kan dat goed in The Mall in Gadong. Het is een futuristisch gebouw met veel mooie details. Je vindt er onder andere allerlei verschillende winkeltjes voor de detailhandel, bioscopen, restaurantjes en zelfs een hotel. Het is de perfecte combinatie van luxe en verfijning.

Omar Ali Saifuddin Moskee (Bandar Seri Begawan)

Omar Ali Saifuddin Moskee
Omar Ali Saifuddin Moskee
Kaart met locatie Omar Ali Saifuddin Moskee

Misschien wel de mooiste moskee van Pacifisch Azië is de Omar Ali Saifuddin Moskee, gelegen in Bandar Seri Begawan. De moskee is vernoemd naar Omar Ali Saifuddienen III, de 28e sultan van Brunei. Het gebouw is een voorbeeld van moderne islamitische architectuur en staat op de oevers van de Bruneirivier, bij Kampong Ayer. Het heeft marmeren minaretten en gouden koepels met binnenplaatsen en weelderige tuinen vol fonteinen. De moskee steekt overal bovenuit en wordt dan ook vaak gebruikt als herkenningspunt.

Paalwoningen Kampong Ayer

Paalwoningen Kampong Ayer
Paalwoningen Kampong Ayer

Een aanrader om te bekijken in Brunei zijn de paalwoningen in Kampong Ayer. De huizen staan allemaal op palen, waardoor ze op het water van de Bruneirivier lijken te zweven. Het is net het Venetië van Azië. Vanuit de markt in Bandar Seri Begawan worden boottripjes naar deze stad aangeboden. De kleine dorpjes zijn aan elkaar verbonden door loopbruggen van meer dan 36 km lang. Het dorp bestaat uit meer dan 4.200 gebouwen, waaronder een ziekenhuis, winkels, restaurants, scholen, huizen en moskeeën.

Openluchtmarkt Bandar Seri Begawan (Bandar Seri Begawan)

Openluchtmarkt Bandar Seri Begawan
Openluchtmarkt Bandar Seri Begawan
Kaart met locatie Openluchtmarkt Bandar Seri Begawan

In Bandar Seri Begawan is een openluchtmarkt. Je kunt er lekkere lokale gerechten kopen van erg vriendelijke mensen. Je vindt er onder andere eten, groenten en fruit die je vanaf 6 uur 's ochtends kunt kopen. Er zijn niet alleen mensen te zien, maar ook dieren. Apen komen ook graag een kijkje nemen op de markt. Vanaf de markt kun je een boottrip regelen die je naar het waterdorp Kampong Ayer brengen.

Merimbun Heritage Park

Merimbun Heritage Park
Merimbun Heritage Park
Kaart met locatie Merimbun Heritage Park

In het Merimbun Heritage Park in Mukim Rambai vind je o.a. het grootste zwartwater-meer van Brunei. Het bestaat uit twee ondiepe delen zwart water die verbonden zijn door een smal kanaal. De lokale bewoners zeggen dat het water zwart is door de Sungai Meluncur dat door de moerassen drijft. Dit komt in de meren, wat het water zwart maakt. De twee meren beslaan respectievelijk 100 en 120 hectare. Het park staat ook bekend om de vele vlinders die er wonen. En er zijn tevens graven gevonden in het gebied. Dit laat zien dat mensen van de Dusun-stam ongeveer 500 jaar geleden al in het gebied woonden.

Ulu Temburong National Park

Ulu Temburong National Park
Ulu Temburong National Park
Kaart met locatie Ulu Temburong National Park

Een mooi park om te bezoeken is het Ulu Temburong National Park. Je vindt er een groot tropisch regenwoud, misschien wel een van de best bewaarde van het oostelijk halfrond. Er zijn geen paden in het bos en de enige manier om er te komen is door te wandelen of door met een boot te gaan. Je vindt er bomen van wel meer dan 100 jaar oud en ook veel (bedreigde) diersoorten als apen en tijgers.

Royal Regalia Museum (Bandar Seri Begawan)

Royal Regalia Museum
Royal Regalia Museum
Kaart met locatie Royal Regalia Museum

In het Royal Regalia Museum in Bandar Seri Begawan vind je verschillende karakteristieken van de Maleise islamitische monarchie en van de staat. In een aantal galerijen vind je attributen van verschillende sultans. Deze bestaan uit foto's, objecten, video's, diorama's en modellen. Ook zie je er cadeaus en souvenirs die aan de sultans gegeven zijn tijdens bezoekjes aan Brunei. Verder kun je er van alles te weten komen over de constitutionele geschiedenis van Brunei.

Malay Technology Museum

Een ander museum in Brunei is het Malay Technology Museum, gelegen in Kota Batu. Door de ontwikkeling van de moderne technologie lijkt het of de inheemse technologieën op de rand van uitsterven staan. Zonder documentatie over deze inheemse technologieën, gaan ze voor altijd verloren. In het Malay Technology Museum worden deze technologieën opgeschreven en getoond aan de bezoekers. Je vindt er bijvoorbeeld informatie over de huizen in Kampong Ayer, de eerste nederzetting van Brunei. Ook wordt er van alles getoond over onder andere het maken van boten, over het smeden van zilver, brons en goud en over het weven van kleden.

Brunei Museum (Bandar Seri Begawan)

In de streek Kota Batu, in Bandar Seri Begawan, vind je het Brunei Museum. In het grootste museum van het land vind je relieken en andere verschillende artistieke erfstukken van Brunei. Ook zijn er Maleisische wapens, houtsnijwerken, traditionele spellen, traditionele muziekinstrumenten, attributen voor 'silat' (de traditionele zelfverdedigingskunst) en decoratieve items voor vrouwen te vinden. Kortom, je komt er van alles te weten over de bevolking, de cultuur en de geschiedenis van Brunei.

Artikelen

Eten en drinken

De inwoners van Brunei houden ervan om buiten de deur te eten en er zijn dus ook uitstekende restaurants te vinden. Door de buitenlandse werkers die in het land wonen, zijn er veel verschillende keukens te vinden. Een lokaal gerecht is 'nasi katok': een simpele combinatie van rijst met rundvlees of kip, gekruid met kerrie. Het kan erg pittig zijn en is helaas niet gezond. Het heeft weinig groente en erg veel vet. Een ander lokaal gerecht is 'ambuyat'. Een culinaire ervaring die uniek is voor Borneo. Het is een kleverige pasta gemaakt van sago die in een hartige saus wordt gedipt. Ander typisch Bruneis voedsel is saté, rijst, mie, gegrilde kip en vis.

In Brunei is het drinken en verkopen van alcohol streng verboden, dit zul je dus ook niet kunnen bestellen in restaurantjes. Sommige restaurantjes staan het wel toe dat je je eigen alcoholische dranken meeneemt. Toeristen mogen maximaal 2 liter alcohol en maximaal twaalf blikjes bier importeren. Lokale drankjes zijn 'teh tari', een zoete thee met melk en er zijn verschillende soorten koffie (kopi) te koop.

Vervoer

Het belangrijkste vliegveld van Brunei is het Brunei International Airport. Het is een klein, maar functioneel vliegveld. De nationale vliegmaatschappij is Royal Brunei Airlines, deze vliegt dagelijks op onder andere Amsterdam en Londen en andere grote plaatsen in de buurt van Brunei. Met een taxi kun je in ongeveer 20 minuten naar Bandar Seri Begawan rijden.

Er is in totaal 1.284 km verharde weg, waarover je je met de auto kunt bewegen. Er is een weg van Bandar Seri Begawan naar andere steden aan de kust. Alle motorvoertuigen kunnen gebruikmaken van de weg. Ook is er een weg die je de jungle in leidt. De verharde wegen bevinden zich echter alleen langs de kust. In het binnenland vind je bijna geen (verharde) wegen. Taxi's zul je niet snel vinden in Brunei. Er zijn er ongeveer 40 in het hele land, waarvan er meestal 10 bij het vliegveld staan en 8 in het Belait district. Er is dus een kleine kans dat je een taxi te pakken kunt krijgen. Als je toch een taxi nodig hebt, kun je het beste eentje per telefoon reserveren. Er zitten geen taximeters in een taxi, omdat er geen taxibedrijf of regeling is die zegt dat je er eentje moet hebben. De chauffeurs hanteren meestal vaste prijzen voor bepaalde tripjes. Er kunnen wel verschillen in prijs per taxichauffeur zijn. Een alternatief om je te verplaatsen in Brunei is om een tourbusje te huren. Deze verhuurbedrijven vind je vaak bij plaatsen waar een veerpont aankomt, zoals in Muara. Ook kun je een bus pakken. Rondom de hoofdstad is er een goed netwerk van minibusjes. Er zijn echter geen geplande tijden dat de bus bij de halte is. Het is normaal om 30 tot 45 minuten op een bus te moeten wachten.

Visum

Nederlanders kunnen Brunei zonder visum bezoeken, mits het paspoort nog 6 maanden geldig is vanaf de dag dat je in Brunei arriveert. Het verblijf mag echter maar maximaal 30 dagen duren.

Prijsniveau

De munteenheid in Brunei is de Bruneise dollar. Brunei hanteert prijzen die gemiddeld zijn voor Aziatische landen. De prijzen in Brunei liggen echter iets hoger dan andere landen in de regio, zoals Maleisië, Indonesië en de Filipijnen. Vergeleken met Nederland is Brunei een redelijk goedkoop land.

Veiligheid

Brunei is een relatief veilig land. Toch moet je oplettend blijven voor eventuele criminele activiteiten. Bedenk ook dat er in de grotere steden meestal meer criminaliteit voorkomt.

Medische informatie

Er is een groot ziekenhuis in de hoofdstad van het land: het Raja Isteri Pengiran Anak Saleha Ziekenhuis. Ook zijn er enkele particuliere gezondheidsinstellingen. De gezondheidszorg is er relatief goed. Overdag is bescherming tegen muggensteken verstandig, omdat de ziekte dengue (knokkelkoorts) in het land voorkomt.

Als je uit een endemisch gebied komt (een gebied waar gele koorts voorkomt) is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Ook worden er enkele inentingen aangeraden, dit zijn inentingen tegen: - DTP (difterie, tetanus en polio) - Buiktyfus bij een verblijf van twee weken of langer - Hepatitis A Als je langer dan 3 maanden in Brunei verblijft, dan wordt een inenting tegen Hepatitis B aangeraden. Ook is het verstandig om je vaccinatiebureau te raadplegen of een inenting tegen tuberculose en Japanse Encefalitis nodig is. Voor actuele adviezen is het echter verstand om contact op te nemen met GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Er zijn hoge standaarden wat betreft eten in Brunei, je zult hier dus ook niet snel ziek van worden.

Aangeraden wordt om gekookt en/of water uit flessen te drinken.

Bevolking

Het grootste deel van de bevolking is Maleis (67%). Ook is er een Chinese minderheid van ongeveer 15% en zijn er enkele stammen, zoals de Iban en de Duson die in de jungle leven. Brunei is officieel een islamitische staat, waardoor je veel mooie moskees in het land terugvindt. De verkoop van alcohol is verboden, evenals het importeren van vlees dat niet halal is geslacht. Tijdens de ramadan is het onbeleefd om in het zicht van vastende mensen te eten, te drinken of te roken. Het is gepast om mensen hiervoor eerst om toestemming te vragen. De Chinese bevolking hangt het boeddhisme aan en de oorspronkelijke inwoners zijn christelijk. De economie van Brunei leeft op gas en olie. De sultan is een van de rijkste mannen ter wereld en ook de inwoners van Brunei zijn redelijk rijk: het land wordt gezien als een ontwikkeld land. De overheid voorziet in de meeste voorzieningen en dus zul je in Brunei niet veel armoede tegenkomen.

De taal

De officiële taal in Brunei is Maleis. Naast Maleis wordt er ook Chinees en Engels gesproken. Andere talen die voorkomen zijn Kedayan, Tutong, Murut, Dusun en Iban.

Flora & Fauna

De meeste bewoners van Brunei wonen in de steden aan de kust waardoor de tropische regenwouden in het binnenland nog volop hun gang kunnen gaan. Doordat Brunei leeft op gas en olie is het kappen van deze bossen nooit nodig geweest, waardoor ze nog grotendeels onaangetast zijn. 75% van het kleine landje bestaat zelfs uit regenwoud. In de regenwouden vind je veel tropische vogelsoorten en boom- en plantensoorten. Ook is het bos het huis voor verschillende dieren als apen, tijgers, buffels, leeuwen en hagedissen. Als je het bos in gaat, is het verstandig om dit met een gids te doen, je verdwaalt namelijk snel. Ook wordt aanbevolen om op de paden te blijven en aanwijzingen op de bordjes te volgen. Een voorbeeld van een park waar je de vrije natuur van dichtbij kunt zien, is het Ulu Temburong National Park. Brunei ligt voor een klein gedeelte aan de zee waar je ook prachtige onderwaterlandschappen kunt bewonderen. Het is een must om te snorkelen of te duiken. Je vindt er onder andere tropische vissoorten en koraalriffen. Ook liggen er een aantal scheepswrakken die je kunt ontdekken tijdens het duiken.

Geschiedenis

Brunei is al ongeveer 600 jaar een sultanaat. Het rijk kende zijn gouden tijd van de 15e tot de 17e eeuw, toen het heerste over het hele eiland Borneo en een deel van de Filipijnen. In het begin van de 19e eeuw werd het gebied ingeperkt tot de noord-westelijke kuststrook. De sultan stond in 1841 Sarawak af aan een Britse avonturier. Deze avonturier had de sultan geholpen met het bestrijden van een opstand, waardoor hij dat gebied cadeau kreeg van de sultan. In 1846 kreeg Groot-Brittannië het eiland Labuan in handen. Een jaar later hadden Groot-Brittannië en het sultanaat verdragsbanden gelegd, met als gevolg dat het tegenwoordige Sabah in 1877 werd overgenomen door de British North Borneo Company. Brunei werd in 1888 een Brits protectoraat en in 1906 gaf de sultan toestemming voor toezicht van een Britse resident. Van december 1941 tot augustus 1945 bezette Japan het land. Een Hoge Commissaris had vanaf 1959 de Britse zeggenschap over Brunei. Met Britse hulp kwam in 1962 een einde aan de opstand die door de Maleisiërs was begonnen. De opstand was begonnen om te protesteren tegen aansluiting van Brunei bij de Maleisische Federatie. In 1963 zag Brunei af van deze plannen en werd het er niet bij aangesloten. In 1983 werd het protectoraatsverdrag tussen Groot-Brittannië en Brunei beëindigd en op 1 januari 1984 werd het land onafhankelijk.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing