Kuala Belait
Kuala Belait is een stad gelegen in het zuidwesten van Brunei en telt ongeveer 32.000 inwoners. Het is de tweede grootste stad van het land en het bestuurlijk centrum van het Belait District. De stad wordt gezien als het centrum van de gas- en olie-industrie van Brunei. Kuala Belait ligt bij de westelijke grens met Sarawak, een Maleisische deelstaat en het stadscentrum ligt aan de Zuid-Chinese Zee. Kuala Belait betekent letterlijk in het Maleis 'de monding van de Belaitrivier'.
gratis reisadvies
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kuala Belait
Duiken in Kuala Belait (Kuala Belait)
Omdat Kuala Belait aan de kust ligt, kun je er ook mooi duiken. Tijdens het ontdekken van de mooie onderwaterwereld kun je prachtige tropische vissen en mooie koraalriffen zien. Omdat duiken hier nog niet echt ontwikkeld is, is de natuur onder water nog grotendeels ongerept en intact. Ook liggen er op enkele plaatsen scheepswrakken die je kunt verkennen. Ga je liever niet duiken, dan kun je ook goed snorkelen.
Silver Jubilee Park (Kuala Belait)
Voor het zilveren jubileum van de sultan Hassanal Bolkiah werd het Silver Jubilee Park gebouwd. De inwoners van Kuala Belait gaven dit park cadeau aan de sultan en zij hebben het aan de kust van de Zuid-Chinese zee gebouwd. Het Silver Jubilee Park heeft een aantal dingen waaronder een boogvormige entree en bankjes en hutjes zodat de bezoekers kunnen relaxen. Ook zijn er toiletten en is er een speelplaats waar kinderen kunnen spelen.
Tamu Kuala Belait Market (Kuala Belait)
Een andere markt in de stad is de Tamu Kuala Belait Market. Deze is elke zondagochtend van 6 tot 11 uur geopend. De interessante markt vind je aan Jalan Padang: 5 minuutjes lopen van het centrum van Kuala Belait. Bij een bezoek aan deze markt zul je onder de indruk zijn van de verscheidenheid aan producten die je er kunt kopen. Van levensmiddelen tot ambachtelijke producten en van antiek tot fruit: je kunt er (bijna) alles vinden.
Tudong Saji Market (Kuala Belait)
Er zijn een aantal markten te vinden in Kuala Belait. De Tudong Saji Market is gelegen naast de Kuala Belait Boat Club, aan de Belait rivier. Dit is de plek waar mensen in het weekend hun producten verkopen. Ook vind je er enkele eetstalletjes en restaurantjes die lokale gerechten zoals ambuyat serveren. Hier leer je de plaatselijke gerechten helemaal kennen.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Brunei bekijken.
Vervoer
Als je met het vliegtuig komt, kun je landen op het Miri Airport, in Maleisië. Van hieruit kun je de taxi of de bus pakken om naar Kuala Belait te komen. Ook kun je landen op het Brunei International Airport bij Bandar Seri Begawan, van hieruit kun je tevens de bus of taxi pakken. In de stad kun je je verplaatsen door middel van een taxi of de bus. Er rijden echter maar ongeveer 10 taxi's in heel Kuala Belait en Seria waardoor het lastig wordt om er eentje tegen te komen. De meeste kans heb je bij het busstation in beide steden. Het bussysteem is niet erg uitgebreid; de bussen rijden niet op afgesproken tijden. Wel kun je in- en opstappen waar je wilt. Om de rivier over te steken, kun je een watertaxi pakken die je naar de overkant van de rivier brengt.
Geschiedenis
Kuala Belait was een klein vissersdorpje in het begin van de 20e eeuw. De inwoners kwamen vooral uit Maleisië, dit waren grotendeels vissers. Volgens lokale verhalen ontstond er een ruzie tussen twee groepen inwoners waarna een groep naar de westelijke oever van de rivier verhuisde. Zo zou Kampong Sungai Teraban, een stad in de buurt, zijn ontstaan. Het oude bestuurlijk centrum van het Belait District was eerst Kuala Balai, maar toen er olie werd gevonden in Padang Berawa (tegenwoordig Seria) verschoof deze functie naar Kuala Belait. Dit was, omdat Kuala Balai niet goed bereikbaar was. Er gingen namelijk geen wegen naartoe en Kuala Belait had een meer strategische ligging bij de monding van de rivier. Het dorp werd een stad nadat in de jaren '30 de Kuala Belait Sanitary Board was opgezet. Dit was de voorloper van de Stedelijke Raad van Seria en Kuala Belait. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad bezet door de Japanners, maar na de oorlog werd de stad weer teruggeven aan Brunei. Tijdens de heerschappij van Sultan Omar Ali Saifuddin bloeide de stad op, nadat er commerciële gebouwen, zoals winkelpanden werden gebouwd. Toen Brunei onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, werden er een aantal nieuwe overheidsgebouwen gebouwd en rond 2000 kwamen er ook hotels bij waardoor de skyline van de stad drastisch veranderde.