Reisadvies: Is China een veilig vakantieland?

Reisadvies China
Reisadvies China

Wanneer je op vakantie gaat naar China wil je weten waarop je allemaal moet letten en hoe het met de veiligheid is gesteld. Raadpleeg daarom altijd eerst het reisadvies voor China. Zo ga je goed voorbereid op reis.

China is een enorm groot en veelzijdig land. Het land leent zich perfect voor een rondreis, maar heeft ook prachtige steden waar je je dagenlang kan vermaken. China heeft meer dan genoeg te bieden op zowel cultuurgebied als natuurgebied. Maar juist door de grote van het land is het goed om te weten wat het reisadvies voor China is. Is het een veilig land? Zijn er onveilige gebieden die je als toerist moet vermijden? En met welke zaken moet ik rekening houden. China krijgt grotendeels een positief reisadvies, alleen de provincie Jilin en de stad Shanghai krijgen een negatief reisadvies. Door COVID-19 en de strenge toelatingseisen vanuit de Chinese autoriteiten is het momenteel haast onmogelijk om voor buitenlandse toeristen naar China te reizen.

Heb je weinig kennis van China? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies China

Het reisadvies voor China is voornamelijk geel met een klein stukje oranje. Grotendeels is het land dus veilig genoeg om naartoe te reizen, alleen wordt er vanuit de overheid geadviseerd alleen te reizen naar de provincie Jilin en de stad Shanghai indien noodzakelijk. Voor de rest van China geldt dat reizen kan, maar dat er nog wel veiligheidsrisico's zijn waar je rekening mee dient te houden als toerist. Daarnaast heeft de lokale overheid een aantal strenge toelatingseisen gesteld voor toeristen. Zo kom je het land alleen in met een geldige QR-code met het teken HDC. Deze is aan te vragen via Health Declaration Certificate. De aanvraag is alleen te voltooien als je aan de volgende eisen voldoet: 1) je hebt goedkeuring vanuit de Chinese autoriteiten, oftewel je hebt een visum voor China. 2) je bent volledig gevaccineerd (14 dagen of langer) en hebt twee negatieve PCR-testuitslagen, afgegeven door Chinese ambassade erkende instellingen. Beide testen moeten binnen 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Óf je bent niet gevaccineerd en laat een negatieve PCR-test én een igM-antilichaamtest (bloedtest) zien. Beiden niet ouder dan 48 uur voor vertrek. 3) je legt binnen 12 uur voor vertrek nog een test af. Welke test is afhankelijk van de tijd dat je vliegt. 4) je hebt een Nederlands reisdocument of Nederlands verblijfsdocument. 5) je kan een vliegticket aantonen. Krijg je toestemming om het land in te reizen? Dan word je bij aankomst opnieuw getest en moet je de eerste 14 dagen in quarantaine in een door de lokale overheid aangewezen hotelkamer, daarna 7 dagen onder medisch toezicht en aansluitend 7 dagen in thuis-isolatie. Reizen in het binnenland is niet makkelijk. Er moet regelmatig getest worden en soms zelfs opnieuw in quarantaine. Daarnaast gaan er regelmatig steden en gebieden in lockdown. Ondanks dat China veilig genoeg is om naartoe te reizen, wordt het in verband met COVID-19 afgeraden om naar dit land te reizen.
Reisadvies China

Onveilige gebieden in China

De provincie Jilin en de stad Shanghai hebben een oranje reisadvies. Dit betekent dat er vanuit de overheid wordt afgeraden naar deze gebieden te reizen, tenzij het een noodzakelijke reis betreft. Dit door het aantal coronabesmettingen en de strenge lockdownmaatregelen.

Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid China

Over het algemeen is China een veilig land om doorheen te reizen. Echter zijn de veiligheidsrisico's anders dan wat je gewend bent in Nederland. In China komt, net zoals in veel landen, criminaliteit voor. Met name diefstal en zakkenrollerij. Daarnaast zijn er veel Chinese jongeren die goed Engels spreken en zich aanbieden als gids. Dit lijkt leuk, maar zorgt vaak voor een torenhoge rekening aan het einde van de rondleiding. In China kunnen er ook zakelijke conflicten en demonstraties voorkomen. Peking, ook wel bekend als Beijing, is een van de grootste en drukste plaatsen in China. Toch is er vrijwel geen criminaliteit in Peking. Net zoals in andere grote steden komen er wel zakkenrollers voor in Peking, maar wanneer je goed op je spullen let is de kans dat je bestolen wordt minimaal. Let wel op in het verkeer, dit is namelijk in sommige delen van de stad erg chaotisch.

Zomerpaleis, Peking
Zomerpaleis, Peking

Houd ook hier rekening mee:

  • Voor reizen naar China is een geldig paspoort vereist. Deze dient na afloop nog zes maanden geldig te zijn. Naast een geldig paspoort heb je voor China ook een visum nodig.
  • Er wordt door Chinese autoriteiten regelmatig gecontroleerd op identiteit. Met name mensen van 16 jaar en ouder dienen zich overal te kunnen identificeren. Zorg dus dat je altijd jouw paspoort en visum bij hebt als je op pad gaat.
  • Zorg er ook altijd voor dat je de contactgegevens van het hotel of een ander contactpersoon bij hebt, zowel in het Engels als Chinees. De Chinese taal is vaak een probleem en zo kan je altijd hulp inroepen van iemand die Chinees en Engels spreekt.
  • In China is het verplicht om je als toerist binnen 24 uur te registeren bij een Chinees politiebureau (Public Security Bureau). Zoek van tevoren goed uit of je jezelf moet registreren of dat het hotel dit voor je doet.
  • Heb je een Chinees-Nederlandse nationaliteit of heb je afstand gedaan van de Chinese nationaliteit? De Chinese autoriteiten kunnen je alsnog als een Chinees staatsburger beschouwen. Dit heeft invloed op eventuele consulaire hulp van de ambassade. 
  • Reizigers van Oeigoerse afkomst moeten rekening houden met verscherpte controles bij binnenkomst van het land. De Chinese autoriteiten kunnen het paspoort inhouden en je voor onbepaalde tijd vasthouden.
  • In China is het niet bij iedere Chinese bank mogelijk om met alle bankpassen te binnen. Zorg dus voor genoeg contant geld op zak en het liefst verschillende creditcards.
  • Internationale rijbewijzen worden niet erkend in China. Je mag alleen met een Chinees rijbewijs deelnemen aan het verkeer.
  • Wil je gebruikmaken van de taxi? Neem alleen de officiële taxi's, dit voorkomt mogelijke meningsverschillen over de ritprijs. Waar je ook op moet letten zijn Chinese jongeren die zich voordoen als gids. Deze onofficiële gidsen leiden je naar verschillende bezienswaardigheden maar eindigen vaak met een hoge rekening die je direct dient te betalen.
  • Het internetverkeer wordt door de Chinese autoriteiten gecontroleerd. Social Media (Facebook, Whatsapp, Instagram, Youtube, etc) is in China geblokkeerd en ook andere websites of e-maildiensten, zoals Google en Gmail, zijn geblokkeerd in China. Een eventuele oplossing is het inloggen met met een VPN verbinding, maar houd er rekening mee dat dit niet bij alle websites lukt en dat ook dit wordt gecontroleerd door de Chinese autoriteiten.
  • De Chinese rechtspraak is een stuk strenger dan wij hier in Nederland gewend zijn. Daarnaast worden arrestanten ook anders behandeld dan in Nederland. Denk hierbij aan lang vastgehouden worden, verbod om het land uit te reizen en geen borgtocht.
  • In China is het streng verboden om foto's te maken van demonstraties, de politie of het leger.
  • Daarnaast is ook prostitutie verboden in China en daardoor strafbaar. Ook het bezoeken van prostituees is strafbaar.
  • LHBTIQ+'s wordt geaccepteerd in China.
  • Het bezitten, gebruiken en verhandelen van drugs is streng verboden in China en wordt erg zwaar bestraft. Soms zelfs met de doodstraf. Er wordt dan ook regelmatig door de Chinese politie gecontroleerd op drugsgebruik. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs.
  • In China kunnen er van mei tot november tyfoons voorkomen, vooral in de oostelijke en zuidelijke kuststreken.
  • Reis je naar de regio Xinjiang? Dan moet je rekening houden met strenge controles. Tijdens controles kan je gefotografeerd worden en kan er ook om persoonsgegevens gevraagd worden. Volg altijd de instructies op van de lokale overheid.
  • Naar Tibet kan er alleen gereisd worden met een speciale vergunning.

Link

Voor het meest recente reisadvies voor China kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,0

Gerelateerde artikelen