De Nederlandse Antillen

Bon bin
Bon bin

De Nederlandse Antillen was een groep van vijf eilandgebieden die als land bij het Koninkrijk der Nederlanden horen. De eilandengroep bestond uit Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Er wonen 227.000 mensen op een totale landoppervlakte van 800 km², waarmee de eilanden dus erg dunbevolkt zijn. Een kort overzicht van de vijf eilanden:

Heb je weinig kennis van Curaçao? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Bonaire

Bonaire is met 288 km² het op één na grootste eiland van de Antillen. Er wonen ongeveer 15.000 mensen op het eiland. De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk. Het is een van de beste duik- en snorkelbestemmingen. Klik hier voor de leukste hotels met huisrif!

Curaçao

Curaçao is verreweg het grootste en het dichtstbevolkte eiland. Op de 444 km² die het eiland groot is, wonen 140.000 mensen. De grootste stad is Willemstad, dat ook hoofdstad van de Nederlandse Antillen was. Vraag gratis een offerte aan

Saba

Het eiland Saba is het kleinste van de vijf eilanden. Het heeft een oppervlakte van slechts 13 km² en er wonen dan ook maar 2.000 Sabanen. Hoofdplaats van Saba is The Bottom, dat afkomstig is van de Nederlandse benaming: Botte.

Sint Eustatius

Sint Eustatius is vernoemd naar de heilige Eustachius en wordt door de plaatselijke bevolking Statia genoemd. Het eiland is 21 km² groot en heeft 3.000 inwoners. De hoofdplaats van Sint Eustatius is Oranjestad.

Sint-Maarten

Alleen het zuidelijke deel van Sint-Maarten behoort tot de Nederlandse Antillen, het noordelijke gedeelte is eigendom van Frankrijk. Het eiland is vernoemd naar de heilige Maarten van Tours. Sint Maarten heeft een oppervlakte van 34 km² en een inwoneraantal van 35.000.

Strand Sint-Maarten
Strand Sint-Maarten

Geschiedenis van de Antillen

De eerste sporen van menselijk leven op de Antillen dateren uit de periode van 3480 tot 2325 voor Christus. Artefacten uit deze periode, voornamelijk resten van simpele werktuigen, zijn afkomstig van meso-indianen. In latere jaren zouden er nog steeds indianen op de eilandengroep leven. Tegen het einde van de 15e eeuw waren dit de Tainoindianen, die leefden van de visserij en de jacht op kleine dieren.

Rond deze tijd werden de Nederlandse Antillen voor het eerst 'ontdekt' door de Spanjaarden. Vanaf deze ontdekking is het bestuur van de eilanden in de handen geweest van verschillende Europese machten. De Spanjaarden droegen de eilandengroep in 1634 over aan de West-Indische Compagnie, die een uitvalsbasis voor hun operatie zochten. Door het in 1954 opgestelde Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden ondertekenen behoorde de Nederlandse Antillen officieel tot Nederland.

Toekomst

Inmiddels is de (politieke) situatie veranderd. Sinds oktober 2010 zijn Curaçao en Sint Maarten zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES) zijn bijzondere gemeenten geworden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen