Jutland in Denemarken
Jutland is een schiereiland in Denemarken en is populair om de prachtige natuur en het grote aantal zonuren, in vergelijking tot de rest van het land. Jutland is weer op te delen in verschillende regio´s, die allemaal uniek en afwisselend zijn.
gratis reisadvies
Ligging
Jutland vormt eigenlijk het grootste deel van Denemarken. In totaal heeft het gebied een oppervlakte van 29.775 km² en ongeveer 2,5 miljoen inwoners. Het zuidelijke deel van Jutland grenst aan Sleeswijk-Holstein, een Duitse deelstaat. Dit deel was afwisselend in Duits en Deens bezit. Na de Eerste Wereldoorlog vond de laatste bezitswijziging plaats. Er is toen een deel van Sleeswijk naar Denemarken gegaan. Helemaal in het westen grenst Jutland aan de Noordzee en in het noorden aan Skagerrak (een deel van de Noordzee). Kattegat, een zeestraat tussen Denemarken en Zweden, ligt in het noordoosten. In het oosten grenst Jutland aan de Oostzee en de omliggende Deense eilanden.
Landschap
Wat Jutland ten eerste uniek maakt zijn de verschillende soorten zeeën rondom het gebied, Daarnaast is het landschap zeer gevarieerd. In het midden van Jutland liggen veel bergketens, kleine dalen en lage heuvels. Verder is Jutland over het algemeen vrij plat. De westkust is ook zeer plat gelegen, hier bevinden zich veel zandduinen. Het landschap in het oosten bestaat vooral uit uitgestrekte graslanden.
Vraag gratis een offerte aan
Noord- en Midden Jutland
Wie rust en veel ruimte zoekt, kan het beste terecht in het noorden van Jutland. Hier vind je onder andere brede zandstranden en indrukwekkende bezienswaardigheden. Ook is de streek rondom Limfjord ideaal voor de watersportliefhebber. Ze noemen het noorden van Jutland ook wel 'Lysets Land', wat 'Land van het Licht' betekend. Dit is vanwege de vele extra zonuren en het bijzondere licht dat er heerst. Het topje van Denemarken is namelijk omgeven door zee, waardoor die als een spiegel voor het zonlicht werkt en er een bijzondere lichtintensiteit ontstaat.
West-Jutland
West-Jutland is ideaal voor een gezinsvakantie. Het heeft namelijk een kust van 250 kilometer lang met prachtige witte en brede zandstranden. Het beroemde Legoland, in Billund ligt ook in deze regio, maar daarnaast zijn er ook veel andere attracties en musea. In het binnenland zijn juist nog veel stille plekjes te vinden. Vissers zitten ook goed in het westen, deze regio beschikt namelijk over een van de beste viswateren van het land. Råbjerg Mile is het grootste uitgestrekte gebied met stuifzand duinen en is een natuurlijk verschijnsel. De heuvels zijn erg leuk om te verkennen. Accommodatietip: Park Lalandia, in Billund ligt bij Legoland.
Oost-Jutland
Oost-Jutland is weer een hele veelzijdige regio met zandstranden, mooie landschappen en leuke stadjes. Århus ligt ook in dit gebied, wat de tweede stad van Denemarken is. Ook ligt in Århus het openluchtmuseum Den Gamle By, wat een zeer goed beeld geeft van hoe Denemarken er vroeger uit zag. Dit gebied wordt ook wel de neus van Denemarken genoemd. Surfers, vissers en zeilers kunnen zich goed vermaken in dit gebied maar ook kom je er veel wandelaars en fietsers tegen.
Zuidoost-Jutland
Het zuidoosten van Jutland wordt beschouwd als de Deense fjordenstreek. Watersporters kunnen zich namelijk prima uitleven aan de fjorden. Ook liggen hier interessante steden als Horsens, Sønderborg, Kolding, Haderslev en Aabenraa. Het landschap is glooiend in dit gebied, waardoor het zeer geschikt is voor fietsers. Voor wandelaars is er een wandelroute van 74 kilometer gemaakt: het Douanepad. De route loopt over oude smokkelpaden, waar vroeger ook veel douaniers te vinden waren. De route loopt door de bossen en langs wateren en bezienswaardigheden. Hierbij moet je denken aan het kasteel Gråsten, oude molens en het zomerverblijf van de Deense koningin.