Klimaat Denemarken
Denemarken is een prachtig vakantieland in Scandinavië. Dankzij de invloed van de warme golfstroom is het klimaat zachter dan in de rest van Scandinavië. Ga jij binnenkort op vakantie naar Denemarken of ben je een vakantie aan het plannen? Hier lees je alles over het klimaat en de weersomstandigheden van het land.
gratis reisadvies
Klimaat
Het klimaat van Denemarken is vergelijkbaar met het klimaat van Nederland. Zoals eerder vermeld zorgt de invloed van de warme golfstroom voor een mild klimaat en krijgt Denemarken minder te maken met koude weersomstandigheden zoals de rest van Scandinavië. Net zoals Nederland kent Denemarken vier seizoenen. Denemarken kent een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat er niet al te warme, maar aangename zomers en vrij milde winters zijn. Het klimaat is door het gehele land hetzelfde, doordat Denemarken vrij klein land is en aan alle zijden door de zee wordt omgeven. De gemiddelde temperatuur van het land ligt net iets lager dan de gemiddelde temperatuur in Nederland. Februari is de koudste maand van het jaar, de gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 0 graden.
Zomer
De zomermaanden zijn in Denemarken zeer aangenaam en kennen veel zonuren. Gemiddeld schijnt de zon ongeveer 700 uur in Denemarken, wat aanzienlijk meer is dan in Nederland. Nederland heeft namelijk ongeveer 600 zonuren per zomer. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de langere dagen in Denemarken. Het is hier langer licht, waardoor de zon meer schijnt. Doordat Denemarken minder wordt beïnvloed door het zeewater, zijn vooral de zomermaanden in het oostelijke gedeelte van het land wat kouder. Het westen van het land is over het algemeen wat warmer dan het oostelijke gedeelte. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt iets boven de 20 graden. In het zuiden van Jutland reikt de thermometer in enkele gevallen tot aan de 30 graden, maar dit komt niet vaak voor. Hierdoor is Denemarken zeer geschikt voor een actieve vakantie. De aangename temperaturen belemmeren je niet tijdens outdoor activiteiten. De temperatuur van het zeewater ligt in de zomermaanden juni en juli tussen de 17 en 22 graden. In augustus ligt de temperatuur zelfs iets hoger, het zeewater kan dan zo'n 25 graden warm zijn.
Vraag gratis een offerte aan
Winter
De Deense winters zijn gemiddeld langer en kouder dan in Nederland. Vanaf de maand oktober bestaat er een kans op vorst en sneeuwval, die ongeveer aanhoudt tot aan de maand mei. Jaarlijks krijgt Denemarken te maken met 30 tot 60 dagen met sneeuwval. De wintermaanden zijn vrij grijs en koel, de zon laat zich weinig zien in deze periode. In de winter kan het voorkomen dat de temperatuur daalt tot -10 à -20 graden. Bij sneeuwval kan het zelfs zo zijn dat de temperatuur daalt tot maar liefst -30 graden. De winter en dan vooral de kerstperiode is een heerlijke tijd in Denemarken. Je leest er meer over in ons artikel " winter in Denemarken".
Lente en herfst
Zowel het voor- als het naseizoen is zeer vergelijkbaar met Nederland. In de herfstmaanden zijn de temperaturen gemiddeld iets lager dan in Nederland. De lentemaanden april en mei zijn, net zoals in Nederland, mild en aangenaam.
Neerslag
Het grote verschil tussen Denemarken en Nederland is dat de hogedrukgebieden vaak standvastiger zijn in Denemarken. Dit betekent dat het soms voor langere periode warm kan zijn en de kans op regenbuien minder groot is. Gemiddeld valt er ongeveer 600 mm neerslag per jaar in Denemarken. In het oosten valt er zelfs minder, hier valt er gemiddeld 500 mm neerslag. Dit is minder in vergelijking met Nederland, waar zo'n 700 à 800 mm neerslag per jaar valt. In het zuiden van Jutland valt meer neerslag, hier kan het gemiddelde oplopen tot zo'n 900 mm per jaar. Van augustus tot en met oktober valt de meeste neerslag in Denemarken.
Onze leukste accommodaties in Denemarken vind je HIER.