Berlijn
Berlijn ligt in Oost-Duitsland, aan de rivier de Spree. De stad wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waarvan het sinds 1920 geen deel meer uitmaakt. Berlijn is sindsdien een aparte deelstaat. Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en tevens ook de grootste stad van het land. In deze plaats vind je zeer veel historie voornamelijk door de Tweede Wereldoorlog. Een aantal bekende bezienswaardigheden zijn Charley am Checkpoint, Brandenburger Tor, Reichstag, Zoologische Garten en natuurlijk de Berlijnse muur. Berlijn is tevens één van de grootste steden van de Europese Unie. Ook geldt het in Europa zelfs als één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. Berlijn is ook één van de groenste en uitgestrektste steden ter wereld. De stad wordt omringd door tientallen voorsteden die een landelijk karakter hebben.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Berlijn (Duitsland) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn
Altes Stadthaus (Berlijn)
Het Altes Stadthaus (Oude Stadhuis) heette oorspronkelijk Neues Stadthaus en is een overheidsgebouw in Berlijn. De bouw begon in 1902 en heeft ongeveer 7 miljoen Duitse mark gekost. Het gebouw werd ontworpen door stadsarchitect Ludwig Hoffmann en is tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd door de bombardementen. Het gebouw is ondertussen volledig gerestaureerd en het Berlijnse ministerie van Interne zaken zit er nu. Het Altes Stadthaus kun je vinden aan de Mollenmarkt in Berlijn-Mitte.
Berliner Dom (Berlijn)
De Berliner Dom is een van de belangrijkste kerken in Berlijn en tevens ook de grootste kerk. De kerk dient als vitaal centrum voor de protestantse kerk van Duitsland. Wat de kerk bijzonder maakt zijn de sarcofagen van Pruisische koningen, de fraaie mozaïeken en het Sauerorgel. De kerk werd tussen 1894 en 1905 gebouwd, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog helaas beschadigd. Bij het restaureren is er besloten om te kiezen voor een lagere kerk en een opbouw die iets simpeler is. De kerk is dagelijks geopend voor het publiek en trekt jaarlijks trekt de kerk veel bezoekers van over de hele wereld. De Berliner Dom kun je vinden op het Museumsinsel.
Brandenburger Tor (Berlijn)
De Brandenburger Tor, ook wel de Brandenburgse poort genoemd, is de belangrijkste poort van Berlijn. Het is een monumentale poort die gebouwd is in de 18e eeuw en is de enige stadspoort die is overgebleven in Berlijn. Als je vroeger door de Brandenburger Tor wilde moest je tol betalen. De poort werd in opdracht van koning Frederik Willem II van Pruisen gebouwd als teken van vrede. Op de poort vind je een bijzonder beeld namelijk Quadriga, een wagen met vier paarden. Napoleon heeft dit beeld meegenomen als oorlogsbuit, maar is later door de Duitse maarschalk weer teruggehaald. Het beeld is in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan en het beeld dat nu op de poort staat is een replica. De Brandenburger Tor vind je ten westen van het centrum op de kruising van Unter den Linden en Ebertstraße, direct ten westen van de Pariser Platz.
Checkpoint Charlie (Berlijn)
Tijdens de verdeling van Berlijn was Checkpoint Charlie een van de drie controleposten bij de Berlijnse muur. Deze controlepost was de enige plek waar buitenlanders (iedereen behalve West-Berlijners, West-Duitsers en burgers van de landen van de Geallieerde Controleraad) die Berlijn bezochten van het Westen naar het Oosten konden en andersom. Tijdens de verdeling was de controlepost het symbool voor scheiding, maar ook voor vrijheid. Na de val van de Muur in 1989 werd de post opgeheven en 3 jaar later met de grond gelijk gemaakt. Het huisje dat er nu staat is een replica die in 2000 is neergezet.
Cultuur in Berlijn (Berlijn)
In Berlijn is veel mooie cultuur te vinden. Zo zijn er 3 concerthallen, 3 operagebouwen, 150 theaters en 8 symfonieorkesten. De stad heeft drie grote operagebouwen, twee concerthallen en maar liefst acht symfonieorkesten. Daarnaast kun je er terecht in meer dan 150 theaters.
Deutsches Historische Museum (Berlijn)
Het Deutsches Historische Museum in Berlijn laat de geschiedenis van Duitsland zien, van het begin tot het einde. Hierbij wordt er tijdens de tentoonstellingen natuurlijk speciaal aandacht gegeven aan de middeleeuwen en de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het museum is gevestigd in het Zeughaus, dit is het oudste gebouw van Berlijn, aan de bekende straat Unter den Linden. Een interessant maar indrukwekkend museum voor iedereen.
Holocaust-Mahnmal (Berlijn)
Het Holocaust-Mahnmal (Denkmal für die ermordeten Juden Europas) in Berlijn is een monument voor de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Hierbij wordt vooral de Jodenvervolging herdacht. Het monument bestaat uit 2711 betonnen blokken die variëren in hoogte. Je kunt tussen de blokken lopen. Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht. Om de blokken te beschermen zijn ze bespoten met een speciale laag, waardoor graffiti bijvoorbeeld snel te verwijderen is.
Pergamonmuseum (Berlijn)
Het Pergamonmuseum in Berlijn heeft een unieke collectie aan oudheden. Het museum herbergt o.a. de beroemde blauwbetegelde Ishtar-poort uit Babylon uit de 6e eeuw voor Christus. In het museum vind je vier departementen met Assyrische, Babylonische, Perzische en Islamitische kunstwerken. Het museum is gebouwd om het Pergamonaltaar onder te brengen, deze werd opgegraven in Turkije. In het museum liggen voorwerpen uit 6 verschillende millennia.
Slot Charlottenburg (Berlijn)
Slot Charlottenburg is het grootste paleis in Berlijn en ligt in het stadsdeel Charlottenburg. Sophie Charlotte, de echtgenote van Keurvorst Frederik III (later werd hij gekroond tot koning Frederik I van Pruisen), gaf de opdracht om het slot te bouwen. Het heette eerst Slot Lietzenburg, maar werd na de dood van Sophie Charlotte omgedoopt tot Slot Charlottenburg. Het paleis werd in barokstijl gebouwd, maar de latere generaties lieten het paleis uitbreiden en naar hun eigen smaak inrichten.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.
Geschiedenis
Eigenlijk bestaat Berlijn uit twee steden. Rond 1230 hebben de graven Johan I en Otto III de stad Berlijn-Cölln gesticht. Helaas zijn de aktes van die stichting niet bewaard gebleven. De eerste keer dat de namen genoemd worden is 1251 voor Berlijn en 1261 voor Cölln. In 1307 besloten de twee gemeenschappen samen te gaan en in 1400 hadden de plaatsen in totaal ongeveer 8000 inwoners. Maar al vóór de stadsstichting moet er echter bewoning zijn geweest. Uit de periode voor 1650 is vrijwel niets aan woonhuizen bewaard gebleven. Oorzaak hiervan zijn de grote branden van 1282, 1380, 1484 en 1581, waarbij nagenoeg de hele stad tot de grond afbrandde. Vanaf ongeveer 1650 werd, onder aanvoering van de Grote Keurvorst Frederik Willem, begonnen met bouwen in steen met het oog op de allesvernietigende branden. Om de vesting heen liepen grachten die pas laat in de 19e eeuw zijn gedempt. Straatnamen als Am Festungsgraben, Am Königsgraben, en Am Zwirngraben herinneren hier nog aan. Nadeel van deze grachten was dat de Spree aan stroomsnelheid en daardoor aan diepte verloor zodat zandige oevers ontstonden. De beroemdste straat in Berlijn werd reeds in 1647 ontworpen. Om een betere verbinding met de Tiergarten te bewerkstelligen werd vanaf de Hundebrücke een laan aangelegd met zes rijen linde- en notenbomen, Unter den Linden. Echter door de aanleg van de vestingwerken werd de laan in 1673 naar zijn huidige vorm verlegd. Tussen 1819 en 1840 groeide het inwonertal van 200.000 tot 328.000, daardoor waren er nieuwe huizen nodig. Binnen de stadsmuren waren nog enkele onbebouwde stukken die snel volgebouwd werden om alle nieuwkomers te kunnen huisvesten. In de 19e en 20e eeuw zijn de stadsmuren en grachten afgebroken en gedempt vanwege het verlies van hun functie en de enorme verwoestingen in de Slag om Berlijn aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. De grandeur van de stad Berlijn verdween hiermee en ook de opdeling van de stad in Oost en West had grote gevolgen voor de ontwikkeling en wederopbouw, vooral het gebrek eraan in het DDR-gedeelte. Pas na de Val van de Muur in 1989 kwam de ontwikkeling in Oost-Berlijn op gang. De stad zocht naar de sfeer van de twintiger jaren, voor de Tweede Wereldoorlog. Destijds was Berlijn één van de bruisendste steden van Duitsland, met een gevarieerd uitgaansleven waar plaats was voor theater en cinematografie. Zo maakte Fritz Lang in 1927 in de Babelberg Studios in Potsdam de duurste film van zijn tijd, Metropolis.
Weer
Berlijn heeft een continentaal klimaat, met warme zomers en droge koude winters. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 9°C.