Bremen
Bremen is gelegen in Noord-Duitsland en is de tiende grote stad van het land. In 1260 trad de stad voor de eerste keer toe tot de Hanze, maar wegens ruzies met de andere Hanzesteden leidde ertoe dat de stad drie keer uit het verbond werd gezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Bremen het zwaar te verduren, meer dan de helft van de stad werd verwoest.
Plaatsen (meest) in de buurt van Bremen (Duitsland) :
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bremen
Bremer Dom (Bremen)
De Bremer Dom is gewijd aan de apostel Petrus. Al in de 8e eeuw stond er op deze plek een kerk. De huidige dom werd in de 11e eeuw gebouwd. In de loop der jaren is er veel aan gewijzigd en toegevoegd. De laatste wijziging vond plaats in 1888 toen de dom in neoromaanse stijl werd voltooid. Beide torens stammen uit deze tijd. Een van de oudste overblijfselen is het orgel. In de Dom is ook een museum aanwezig. Dit museum stelt graven van oude bisschoppen van Bremen tentoon.
Bremer Stadsmuzikanten (Bremen)
Hét symbool van de stad is het standbeeld van de Bremer Stadsmuzikanten naast het stadhuis. De Bremer Stadsmuzikanten is een sprookje dat is opgetekend door de gebroeders Grimm. Een ezel vlucht als hij hoort dat zijn baas hem wegens ouderdom wil doden en hij besluit stadsmuzikant in Bremen te worden. Achtereenvolgens ontmoet hij een hond, een kat en een haan. Allen vluchten omdat zij gedood zullen worden door hun baasjes, sluiten zich bij hem aan en ze trekken naar Bremen. Ze komen aan bij een roverhuis en verjagen de rovers. De rovers denken dat het huis behekst is en durven er niet meer in en de vier Bremer Stadsmuzikanten gaan er niet meer uit.
Kunsthalle (Bremen)
De Kunsthalle is een museum met een belangrijke kunstcollectie. De collectie bevat schilderkunst van de Middeleeuwen tot aan hedendaagse kunst. De focus ligt op Duitse en Franse kunst uit het eind van de negentiende eeuw. Er zijn veel werken van impressionisten als Manet, Monet en Renoir. Ook de expressionisten zijn aanwezig met namen als August Macke, Edvard Munch en Erich Heckel.
Rolandbeeld (Bremen)
Het Rolandbeeld stamt uit 1404 en symboliseert de stedelijke vrijheid. Er kwamen veel Rolandbeelden voor in Duitsland. Het is een aanduiding voor een beeld van een ridder met een zwaard. De naam Roland verwijst waarschijnlijk naar het Middeleeuwse Roelantslied over een volksheld. De legende gaat dat Bremen vrij en zelfstandig zal blijven, zolang de Roland over de stad waakt. Om die reden is in de kelder van het stadhuis een tweede standbeeld verstopt zijn, dat snel als vervanging geplaatst zou kunnen worden mocht het origineel omvallen.
Stadhuis (Bremen)
Het Stadhuis is een van de belangrijkste bouwwerken uit de Gotiek en de Weserrenaissance in Europa. Het werd gebouwd tussen 1405 en 1410, niet zonder toeval recht voor de Dom van Bremen. Hiermee wilde men zeggen dat het volk ook wat te zeggen had, een duidelijke boodschap aan de bisschop. Het stadhuis is hiermee symbool komen te staan voor volksvrijheid. In 2004 is het, samen met het Roland-beeld, op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. De hallen zijn fraai gedecoreerd, waarvan de Grosse Halle de meest indrukwekkende is. In de Raadskelder worden ruim 600 wijnen geschonken.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.
Vervoer
Hoewel het centrum goed te belopen is, heeft het ook een dicht netwerk van openbaar vervoer. Twee tramlijnen en verschillende busdiensten doorkruisen het hart van de stad. Een vervoersbewijs kun je bij de chauffeur kopen.
Geschiedenis
Bremen kent een roerige geschiedenis. In 787 werd op de plaats van het huidige Bremen een bisdom gesticht door Karel de Grote. Het bisdom was in Noord-Europa bedoeld als steunpunt voor de kerstening. Het bisdom werd in de middeleeuwen een Hanzestad hoewel het het verbond drie keer had moeten verlaten wegens interne ruzies. Ook kwam de stad in 1442 in oorlog. Nadat zij neutraal was gebleven in de Hollands-Wendische Oorlog verklaarde ze de oorlog aan Vlaanderen, Friesland, Zeeland en Holland vanwege de schade die de stad tijdens de oorlog had opgelopen. De oorlog zou vier jaar duren en werd beëindigd met de Vrede van Harderwijk. Twee eeuwen later, in 1648, werd tijdens de Vrede van Münster besloten dat Bremen bij Zweden ging horen en later zou het opgaan in het koninkrijk Hannover. Het Congres van Wenen erkende Bremen uiteindelijk in 1815 als onafhankelijke staat en het trad toe tot de Duitse Bond. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de haven van Bremen in handen van Amerikaanse troepen in de Britse bezettingszone waardoor het zijn status van zelfstandig bondsland kon behouden.