Dresden
Dresden ligt aan de rivier de Elbe in de deelstaat Saksen. Het is een stad met twee gezichten. Zo heeft de stad enkele schitterende monumenten maar kent de stad ook vervallen wijken waar armoede en criminaliteit aan de orde van de dag zijn. Gelukkig wordt er hard gewerkt om de stad weer opgeruimd te krijgen. Er wordt meer geïnvesteerd en gelukkig komen er steeds meer bedrijven naar Dresden toe. Het gemeentebestuur was dan ook verrukt toen duidelijk werd dat de op één na grootste bank van Duitsland, de Dresdner Bank, besloot om in Dresden haar hoofdkantoor te bouwen.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Dresden (Duitsland) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Dresden
Brühlsche Terrasse (Dresden)
Een toeristische trekpleister in Dresden is de Brühlsche Terrasse. Dit terras bevindt zich tussen de Augustusbrücke en de Carolabrücke en staat ook wel bekend als 'het balkon van Europa'. Het is erg populair vanwege het prachtige uitzicht op de rivier de Elbe. De Brühlsche Terrasse werd in de zestiende eeuw aangelegd en diende destijds als verdedigingsmuur. Onder de Brühlsche Terrasse vind je dan ook oude overblijfselen van gebouwen uit de Renaissancetijd. Vanaf de kade van het terras kun je boottochtjes maken. De belangrijke bezienswaardigheden van de stad zijn te voet te bereiken vanaf het terras.
Frauenkirche (Dresden)
De Frauenkirche vind je aan de Neumarkt. Het is een Lutherse kerk in hoogbarokke stijl die in de 18e eeuw is gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Dresden gebombardeerd met als gevolg dat o.a. de Frauenkirche werd verwoest. De overblijfselen van de kerk hebben jarenlang in de stad gestaan als herinnering aan de oorlog. Na de hereniging van Duitsland is de kerk opnieuw gebouwd. Het huidige gebouw is identiek aan zijn voorganger.
Fürstenzug (Dresden)
De Fürstenzug of de 'Optocht der Vorsten' is een muurschildering van 102 meter lang. Deze enorme muurschildering vind je op de muren van de oude koninklijke gebouwen in de Augustusstrasse. Hierop staan 35 prinsen, koningen, hertogen en keurvorsten van het Huis Wettin afgebeeld. Daarnaast zijn er ook wetenschappers, kunstenaars, soldaten, kinderen, landbouwers, paarden en honden te zien op de muurdecoratie. De laatste persoon die afgebeeld is op de muren is Wilhem Walther, de kunstenaar van de Fürstenzug. Een interessant weetje: Om de muurdecoratie weerbestendig te maken is het gehele schilderij vervangen door 23.000 porseleinen tegels. De Fürstenzug is daarmee ook het grootste porseleinen kunstwerk ter wereld.
Semperoper (Dresden)
De Semperoper is de staatsopera van Saksen en heet officieel Sächische Staatsopera. De naam Semperoper komt van de architect van het gebouw, Gottfried Semper. Het is tevens de thuishaven van het orkest Staatskapelle Dresden en het Semperoper ballet. Het bijzondere gebouw is in drie stijlen gebouwd namelijk: de Renaissance stijl, barokstijl en in korinthische stijl. De Semperoper wordt gezien als een van de mooiste operahuizen van Europa. Veel belangrijke premières en voorstellingen zijn hier opgevoerd.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.
Geschiedenis
Dresden werd vanaf 1485, toen de familie Wettin zich hier vestigde, een belangrijke stad. Onder vorst August de Sterke werd de stad in de 18e eeuw een kunst- en cultuurcentrum. Door de vele barok- en rococoarchitectuur kreeg de stad de bijnaam Elbflorenz (Florence aan de Elbe). Vanaf 1889 is Dresden dankzij Heinrich Ernemann dé plek voor de Europese fotografische industrie. Verder was Dresden in de 20e eeuw thuishaven van VEB Pentacon fabriek die onder meer de Praktica maakte. Begin 20e eeuw wordt de kunstenaarsgroep Die Brücke in Dresden opgericht. In 1908 vond hier het Universeel Esperantocongres plaats. In de nacht van 13 op 14 februari 1945 verwoest een Brits bombardement Dresden. Ruim 35.000 burgers komen om en 75.000 woningen verdwijnen van de kaart. De extreem hete vlammenzee veroorzaakt een vuurstorm die mensen in de vlammen zuigt. Deze verwoesting was niet de enige die de stad teisterde: * In 1491 verwoest door een grote brand; * In 1760 verwoest door een kanonnenbeschieting tijdens de zevenjarige Oorlog; * In 1849 door het onderdrukken van een opstand voor een grondwet, het Dresdener oproer; * In augustus 2002 teisterden overstromingen de stad, een gevolg van de overvloedige regenval in het stroomgebied van de Elbe (Hoogwater in Centraal-Europa 2002).