Mainz
Mainz ligt op de linkeroever van de Rijn tegenover de monding van de Main. Mainz is de hoofdstad en grootste stad van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. In Mainz vind je prachtige gebouwen, monumenten en musea. Interessante barokke gebouwen, adelspaleizen en de machtige dom vertellen verhalen uit de tijd van de keurvorsten.
Plaatsen (meest) in de buurt van Mainz (Duitsland) :
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Mainz
Dom St. Martin (Mainz)
Dom St. Martin, ook wel de dom van Mainz genoemd, is een geweldige kathedraal in het centrum van Mainz. Dit indrukwekkende bouwwerk heeft zijn stempel op de geschiedenis van de stad gedrukt. De pijlersbasiliek is opgetrokken uit roodgekleurde zandsteen en vormt een contrast met de opvallende lichte stenen van de Romaanse Gotthardkapelle. De binnenruimte van de dom herbergt belangrijke cultuurhistorische schatten en grafmonumenten van de 13e tot de 18e eeuw.
Gutenberg Museum (Mainz)
Het Gutenberg Museum is een van de oudste museums gewijd aan het schrift en de boekdrukkunst. Dit museum werd door de burgers van Mainz in 1900 opgericht ter gelegenheid van de 500e verjaardag van Johannes Gutenberg. Het gelijknamige museum is een eerbetoon aan de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. Gutenberg's wereldberoemde 42-regelige bijbels behoren tot de kostbaarheden van het museum. Je kunt het museum van dinsdag t/m zondag bezoeken.
Kurfürstliches Schloss (Mainz)
Niet ver van de Rijnbrug vandaan ligt het voormalige kasteel van de keurvorst. Dit gebouw uit de vroege barokperiode was vroeger de residentie van de keurvorsten en landheren en herbergt nu de tentoonstelling van het Römisch-Germanische Zentralmuseum. Met zijn barokke gevel vormt het kasteel een contrast met de gebouwen van de voormalige ridders van de Duitse Orde en van het nieuwe tuighuis, het Neue Zeughaus.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.
Geschiedenis
Mainz heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de prehistorie. Op de plaats van een Keltische nederzetting stichtten de Romeinen hun Mogontiacum. Mainz was al in de 8e eeuw een bisdom, waar de bisschop ook wereldlijke macht had: hij werd een van de 7 keurvorsten in het Heilige Roomse Rijk. De bisschop van Mainz voerde de eretitel van Primas Germaniae. Mainz kreeg in 1476 voor het eerst een universiteit, maar deze werd in de 17e eeuw gesloten. De huidige Johannes-Gutenberg-Universität dateert van 1946. Hij is genoemd naar de beroemde boekdrukker Johannes Gutenberg, die uit de stad kwam. In 1792 werd Mainz ingenomen door Franse revolutionaire troepen, die vervolgens de Mainzer Vrijstaat uitriepen. Negen maanden later werd de stad weer terugveroverd. In de Tweede Wereldoorlog werd een groot gedeelte van de stad vernietigd. Na de oorlog moest Mainz bij de bestuurlijke herindeling van Duitsland de wijken aan de overzijde van de Rijn afstaan aan Wiesbaden. De treinstations in die wijken dragen echter nog steeds de naam van Mainz. Na de oorlog werd de binnenstad gerestaureerd, waarbij het middeleeuwse stratenpatroon behouden bleef. Bijzonder is het straatnamensysteem uit 1853: Alle straten parallel aan de Rijn hebben blauwe straatnaamborden, de straten loodrecht op de Rijn zijn met rode straatnaamborden aangegeven.