Sleeswijk–Holstein

Sleeswijk-Holstein is de meest noordelijke deelstaat van Duitsland. Het ligt in de kern van het schiereiland Jutland. Het grenst aan Denemarken in het noorden, de Noordzee in het westen, de Oostzee en de deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren in het oosten en Hamburg en Nedersaksen in het zuiden. De hoofdstad van Sleeswijk–Holstein is Kiel. Drukke straten, romantische binnenplaatsjes, marktpleinen en havens verspreiden zijn het straatbeeld van de stadjes in Sleeswijk-Holstein. In het noorden is deze deelstaat worden kindvriendelijke arrangementen en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden aangeboden, ideaal voor gezinnen. In tal van zeebadplaatsen en hotels aan de Noord- en de Oostzee kun je genieten en ontspannen. Het ruwe zeeklimaat, de zon, het zand en het zeewater zorgen voor een goed humeur en versterken tevens het immuunsysteem. Zeeën, kusten, waterlandschappen, natuur- en Nationale Parken, dat vind je in Sleeswijk-Holstein.

Plaatsen (meest) in de buurt van Sleeswijk–Holstein (Duitsland) :
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Sleeswijk–Holstein
Flensburg (Sleeswijk–Holstein)


Flensburg ligt in het noorden van Duitsland, aan de grens met Denemarken. Het is een vrolijke, heuvelachtige stad, waar je vanuit iedere straat steeds weer een nieuw en verrassend uitzicht hebt op de lange zee-inhammen en de zeilboten. Flensburg heeft niet alleen mooie gevels en een historische stadswijk, maar ook veel cultuur en uitstekende winkelmogelijkheden. Deze stad in Sleeswijk-Holstein is zeker een bezoekje waard.
Friedrichstadt (Sleeswijk–Holstein)


Friedrichstadt is een gemeente in Sleeswijk-Holstein. De stad werd door hertog Friedrich III en Nederlandse kolonisten in 1621 gesticht. Hij hoopte dat deze plaats een rol kon gaan spelen in de handel. Friedrichstad is met zijn grachten en zijn schilderachtig decor fraai om te zien. De historische marktplein van Friedrichstadt bestaat bijna helemaal uit 'Nederlandse' huizen met trapgeveltjes zoals die van Amsterdam. Op plezierboten kun je vanaf het water genieten van het mooie panorama van de stad.
Nationaal Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer (Sleeswijk–Holstein)
Het Nationaal Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer is met 4.410 km² het grootste nationale park van Duitsland. De UNESCO heeft dit gebied in 1990 erkent als biosfeerreservaat. Twee keer per dag wordt een deel van het park overstroomd en twee keer per dag trekt het water zich ook terug. Je vindt hier veel verschillende planten en dieren. Het is mogelijk om onder leiding van een gids te wadlopen. Je kunt ook met de boot varen naar de zeehondenbanken.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.
Geschiedenis
Sleeswijk en Holstein waren al sinds de prehistorie bewoond. De gebieden werden in de loop der tijd opgedeeld, maar in 1773 weer verenigd onder de Deense kroon. In tegenstelling tot Sleeswijk (dat aanvankelijk vrijwel geheel Deenstalig was, maar waarvan het zuiden vanaf de 15e eeuw in toenemende mate verduitst was geraakt) werd Holstein in 1815 lid van de Duitse Bond. Het conflict tussen Denemarken en de Duitse Bond over de status van beide hertogdommen (Sleeswijk-Holsteinse kwestie) kwam na de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog tot een oplossing toen de Vrede van Praag (23 augustus 1866) bepaalde dat de beide hertogdommen aan Pruisen toekwamen, dat ze verenigde tot de provincie Sleeswijk-Holstein. Duitsland moest conform het Verdrag van Versailles in 1920 Noord-Sleeswijk aan Denemarken afstaan. Na de Tweede Wereldoorlog werd een klein deel van Sleeswijk-Holstein ten oosten van Ratzeburg bij Mecklenburg ingedeeld en de provincie zelf werd deel van de Britse bezettingszone. In 1946 werd uit het resterende gebied de deelstaat Sleeswijk-Holstein in het leven geroepen, die in 1949 deel van de Bondsrepubliek Duitsland werd.