Luxor
Midden in Egypte ligt Luxor. De stad is gebouwd op de oostelijke oever van de Nijl en is tegenwoordig een toeristische plaats. Vroeger was Luxor als Thebe bekend als de hoofdstad van Opper-Egypte. Er zijn veel gebouwen en tempels goed bewaard gebleven die uit die tijd stammen. De archeologische sites in de omgeving zijn nu de belangrijkste bezienswaardigheden. Voorbeelden van historische sites zijn de Vallei der Koningen, de Luxortempel met de triade van Thebe: Amon, Moet en Chonsoe en de Kolossen van Memnon. Als je meer over de rijke geschiedenis van de Egyptenaren te weten wilt komen is Luxor een hele goede plek om te beginnen.
Luxor bestaat uit drie verschillende delen. In het noorden ligt Karnak, waar de Karnak tempels liggen. Het centrum ligt in Thebe, aan de westkant van de stad. In het oosten grenst de stad aan de Nijl en vind je een van de drukste straten van de stad, genaamd Sharia-al Karnak. De straat heeft de naam te danken aan het feit dat het de grote verbinding is naar de tempels van Karnak.
'In december 2022 ben ik op studiereis geweest naar Egypte. Ik heb verschillende mooie resorts bezocht en help je graag bij het samenstellen van jouw vakantie naar dit land.', Monica - reisexpert Egypte
gratis reisvoorstel >>
Plaatsen in de buurt van Luxor (Egypte) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Luxor
Festival Toetanchamon (Luxor)
Ieder jaar op 4 november gaan duizenden bezoekers naar Luxor om de ontdekking van het graf van Toetanchamon te vieren. Het festival duurt 1 dag en wordt gevierd op de binnenplaats van de Luxor tempel.
Het Museum van Luxor (Luxor)
Het Museum van Luxor is een cadeautje van de Franse president Giscard d’Estaing. De collectie van het gebouw is goed samengesteld ondanks dat het gebouw niet erg groot is. Bijzondere archeologische vondsten uit Luxor en omgeving kun je hier op je gemak bekijken. Het mummificatiemuseum in Luxor is gevestigd in een gebouw tegenover het Mina Palace Hotel. In dit museum kom je alles over het mummificeren te weten. Ook vind je er veel mummies van dieren, voornamelijk katten, krokodillen en vissen. Dit museum is geopend in 1997 en heeft sindsdien een uitgebreide collectie opgebouwd.
Vallei der Koningen (Luxor)
Als je een bezoek brengt aan Luxor dan mag een bezoekje aan de Vallei der Koningen eigenlijk niet ontbreken. In de vallei hebben onderzoekers ongeveer 63 graven ontdekt van farao's. Er zijn ongeveer 10 graven open om te bezichtigen. De graven zijn vaak opgebouwd in een vast patroon. Eerst een gang naar de schatkamer waar alle rijkdommen van en voor de overledene liggen en daarna een sarcofaag waarin de dode ligt opgebaard.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Egypte bekijken.
Video's
Vervoer
Luxor heeft een eigen internationale luchthaven, maar het komt ook regelmatig voor dat je voor een vlucht vanuit Amsterdam een tussenstop moet maken in Caïro. Het vliegveld van Luxor ligt op een half uur rijden van het centrum van de stad. Er gaan shuttlebussen en taxi's vanaf het vliegveld die slechts een paar euro kosten.
Luxor heeft een treinstation met goede verbindingen met grote steden als Caïro en Aswan. Daarnaast is Luxor de plek waar veel Nijlcruises vertrekken en aankomen. Ook kun je korte boottochten maken vanuit de haven. In Luxor zelf kun je je te voet of met een fiets verplaatsen. Het huren van een fiets kost slechts een paar euro. Een bijzondere manier van verplaatsen in de stad is met een een paardenkoets, genaamd calèche.
Geschiedenis
Tijdens de 17e en 18e dynastie van het Oud-Egyptische Rijk werd Thebe gesticht. Het werd de hoofdstad van Opper-Egypte en groeide snel uit tot een grote stad. Al in 1550 v.C. was het de machtigste stad ter wereld. De bekende farao Toetanchamon regeerde vanuit Thebe. Zijn opvolger was Ramses ll en deze verklaarde dat Thebe niet langer de hoofdstad was. Toch bleef Thebe een machtige stad tot 661 v.C. In dit jaar vielen de Assyriërs de stad binnen en vernielden grote delen van de stad. In 207 en 187 v.C. werden verdere vernielingen aangebracht door andere volken, waardoor veel van de historische monumenten niet bewaard zijn gebleven. Er hebben daarna nog christelijke monniken en Arabieren hun toevlucht gevonden in de stad. De Arabieren gaven Thebe uiteindelijk de naam Luxor. Vanaf 1800 n.C. werd Luxor gezien als een bron van grote archeologische waarde en sindsdien is er getracht om alle overblijfselen optimaal te bewaren.
Weer
Luxor behoort tot een van de warmste plekken op aarde. De extreme hitte in de stad is voor veel toeristen een groot nadeel. In de zomer lopen de temperaturen op tot boven de 40℃. Dit, in combinatie met de afwezigheid van neerslag, zorgt ervoor dat de zomermaanden te heet zijn om iets te kunnen ondernemen. Tussen november en maart dalen te temperaturen tot tussen de 22℃ en 30℃. Vanaf maart heb je wel al weer kans op een zeer warme woestijnwind met woestijnzand in de lucht, genaamd khamsin.