De beste reistijd en tijdsverschil Filipijnen

Wit strand aan de Filipijnen
Wit strand aan de Filipijnen

De eilanden van de Filipijnen hebben een zeer tropisch klimaat. Dit wil zeggen dat de temperaturen er over het algemeen vrij hoog zijn, maar ook dat de luchtvochtigheid hoog is. Belangrijk om te weten is dat de Filipijnen een droog en een regenseizoen heeft. Hier hangt de beste reistijd voor de Filipijnen ook erg vanaf.

Heb je weinig kennis van Filipijnen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Regenseizoen

Het regenseizoen loopt in de Filipijnen in de meeste delen van juni tot aan oktober. Dit is echter per gebied weer verschillend. De intensiteit per gebied is namelijk heel anders. De gebieden in het oosten hebben bijvoorbeeld geen echt droog seizoen en valt er juist van november tot en met januari weer meer neerslag. In het westen ligt de hoofdstad Manilla, waar men wel een heel duidelijk droog seizoen kent. Het natte seizoen loopt daar van mei tot oktober. Het regenseizoen in de Filipijnen wordt ook wel de moessonperiode genoemd, waarbij het soms dagen aaneengesloten regent. Overdag bestaat dit voornamelijk uit korte buien, maar 's avonds en in de nacht regent het veel harder. Ondanks dat het van juni tot oktober regenseizoen is, zijn de Filipijnen in deze periode wel gewoon te bezoeken. Na de korte maar hevige buien wordt het namelijk weer strakblauw. Ook heb je in deze tijd de mooiste zonsondergangen. Jaarlijks valt er 1.000 tot 5.000 millimeter regen per jaar in de Filipijnen.

Droge seizoen

Het droge seizoen is aangenamer om in te reizen, omdat de luchtvochtigheid dan lager is. Het droge en 'koele' seizoen loopt van december tot en met maart in de Filipijnen. In deze periode is het gemiddeld 30 graden. Vraag gratis een offerte aan

Hitte in de Filipijnen

Het hele jaar door is het warm in de Filipijnen. De temperaturen zijn overdag het hele jaar door tussen de 30 en 34 graden. Het kan het heetst worden in Luzon, en dan vooral in het westelijke gedeelte. Aan de kust voelt het altijd wat koeler aan, door zee. Ook in de berggebieden als Mindanao wordt het minder heet dan in de rest van het land. Belangrijk voor toeristen is dat ze in de hitte genoeg drinken, omdat je door het vochtige weer veel transpireert. Zoek je een wat aangenamere stad qua temperatuur? Baguio heeft in augustus slechts een temperatuur van 21 graden. In April kan het daar 25 graden worden, zeer aangenaam dus.

Orkanen

Omdat de Filipijnen op een aanvoerroute van orkanen (tyfoons) liggen worden de eilanden regelmatig getroffen door dit natuurgeweld. Per jaar razen er zo'n 15 tot 25 tyfoons door het gebied. Hiervan gaan er zo'n 7 over het land. Luzon is een regio die regelmatig getroffen wordt. Ieder jaar weer vallen er doden door de natuurkrachten. Ook is de ontbossing de afgelopen eeuw sterk toegenomen, waardoor de regen, de zee en de wind vrij spel krijgen en de impact van de orkanen toeneemt. Het orkaanseizoen loopt van eind juni tot aan december. Vooral september, oktober en begin november zijn zware maanden qua orkanen.

De beste reistijd

De beste reistijd voor de Filipijnen is dus zeer verschillend per regio, maar wel goed te bepalen. Over het algemeen is het het slimst om de Filipijnen te bezoeken in het koelere seizoen. Je kan de Filipijnen daarom het beste bezoeken van eind november tot en met april. De periode rondom kerst is een erg drukke en populaire periode om de Filipijnen te bezoeken. Het is dus slim om buiten deze periode te gaan. De Filipijnse kinderen hebben schoolvakantie in de maanden april en mei. In deze tijd gaan ook veel ouders met hun kinderen in eigen land op vakantie. Ook deze periode kan beter vermeden worden. De beste maanden zijn daarom: november, januari, februari en maart. Heb je wat minder te besteden voor je vakantie naar de Filipijnen? Bezoek het land dan buiten het hoogseizoen. Je zal dan af en toe te maken hebben met een bui, maar dit zal je vakantie in de Filipijnen zeker niet verpesten.

Kathedraal van Manilla
Kathedraal van Manilla

Vliegtijd

Wil je naar de Filipijnen zorg er dan voor dat je wat te doen hebt in het vliegtuig. Wanneer je in Amsterdam bent opgestegen zul je immers ongeveer dertien a veertien uur in het vliegtuig zitten voor je bent geland in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Dit geldt voor een directe vlucht. Een overstap in steden als Hong Kong, Singapore of Taipei komen veelvuldig voor en kunnen je reistijd drastisch doen toenemen. Eenmaal aangekomen heb je een afstand van meer dan tienduizend kilometer afgelegd.

Tijdsverschil

De tijd in het vliegtuig kun je goed besteden met het aanpassen van tijden op je horloge, laptop en telefoon. De Filipijnen kennen namelijk een flink tijdsverschil ten opzichte van Nederland. Ben je er in de Nederlandse winter, dan mag de grote wijzer zes maal de twaalf passeren. Is het in Nederland al zomertijd, dan mag je zelfs zeven uur bij de Nederlandse tijd optellen.
In de Filipijnen gebruikt men de Filipijnse standaardtijd (PST). Deze tijdzone wordt gedeeld met grote delen van China, Hong Kong, Singapore, Taiwan, Maleisië, delen van Indonesië en westelijke delen van Australië. Ten opzichte van de UTC, de wereldwijde standaardtijd met Engeland als nulpunt, scheelt PST acht uren.

Filipijnse standaardtijd (PST)
Filipijnse standaardtijd (PST)

Datumnotatie

Naast veel Spaanse invloeden kennen de Filipijnen er ook veel van de Verenigde Staten. Dit komt goed naar voren in de datum en tijdnotatie. Wettelijk is er niets bepaald wat betreft deze notatie, zodoende dat elke vorm voor kan komen. In de regel wordt de voor ons bekende manier van datumnotatie enkel formeel gebruikt. Op scholen, gemeentehuizen en dergelijke worden data dus aangeduid met de dag voorop, dan het nummer van de maand gevolgd door het jaar. In de minder formele kringen worden de maand en dagnummers omgedraaid zoals de Amerikanen dat doen. De maand wordt dus als eerste genoemd gevolgd door de dag en het jaar. Doordat er echter geen wetten zijn opgesteld kunnen beide notaties door elkaar heen gebruikt worden. Let hier dus op.

Stadhuis Manilla met haar karakteristieke rode klok
Stadhuis Manilla met haar karakteristieke rode klok

Tijdsaanduiding

Een ander bekend Amerikaans systeem is de tijdsnotatie. Net als de Amerikanen gebruiken de Filipino's de twaalfuursklok om de tijd mee aan te duiden. Benamingen als AM (Ante Meridiem) en PM (Post Meridiem) zijn de normaalste zaak van de wereld en betekenen respectievelijk vóór en na middernacht. Deze manier van tijdsaanduiding is zowel schriftelijk als mondeling gebruikelijk. De enige uitzondering op deze regel zijn luchthavens, defensie en hulpdiensten. Deze maken stuk voor stuk gebruik van de voor ons bekende 24-uursklok.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

25 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen