Filipijnse gerechten
De Filipijnse keuken is een zeer multiculturele keuken. Zo vind je er invloeden van de Chinese, Maleisische, Indiase, Amerikaanse en Spaanse keuken in terug. Dit heeft geresulteerd in een zeer unieke en multiculturele combinatie van gerechten en ingrediënten. Filipijnse gerechten variëren van eenvoudige maaltijden met vis en rijst tot rijkgevulde cocidos en paella's.
gratis reisadvies
Geschiedenis van de Filipijnse keuken
De Spaanse invloeden in de Filipijnse keuken zijn makkelijk te verklaren. Spanje heeft de Filipijnen namelijk bijna 400 jaar overheerst. Hierdoor wordt ook wel beweerd dat zo'n 80% van de Filipijnse gerechten van Spaanse afkomst is. Nog voordat de Spanjaarden er waren, vestigden veel Chinese handelaren zich in de Filipijnen. Zij introduceerden hier het frituren en het roerbakken. Ook namen zij pasta gerechten als mami, lomi, bihon en sotanghon mee. De verzamelnaam voor deze gerechten is pancit. De soja producten werden ook geïntroduceerd door de Chinezen. Door de westerse invloeden zijn de Filipijnen gaan eten met bestek, in plaats van met de handen. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van alleen een lepel en een vork, waarbij de lepel wordt gebruikt als een soort mes.
Ontbijt
Bij het ontbijt in de Filipijnen wordt meestal warm gegeten. Daarnaast zijn er ook een aantal zoete broodjes (Pan de Sal) en kaas. Het ontbijt bestaat uit gerechten als knoflookrijst, vlees, gebakken eendenei, rijstpudding (met chocoladesmaak) en Tapa (gedroogd rundvlees of hertenvlees).
Vraag gratis een offerte aan
Avondeten
Voor de Filipijnen is het avondeten de belangrijkste maaltijd. Hierbij wordt meestal restvlees gegeten, denk hierbij aan orgaanvlees. Het zijn meestal pittige en zure gerechten waarbij veel specerijen worden gebruikt. Hier wordt dan rijst en groente bij gegeten. Stoofpotten en vis worden ook erg veel geserveerd in de Filipijnen. Hierbij zijn Marlijn, zee-egels en mosselen populair. Als nagerecht wordt er meestal gekozen voor fruit.
Populaire gerechten
Er zijn een aantal typisch Filipijnse gerechten, die je zeker geprobeerd zou moeten hebben bij een bezoek aan de Filipijnen. Rijst is het basisbestandsdeel van veel gerechten. Het eerste gerecht is Lechon. Dit is een varken die in zijn geheel geroosterd wordt. Hierbij eet je rijst en een salade. Ook de soep Binakol is weer een goed voorbeeld, dit is kippensoep met kokosvlees. Adobo is kip of varkensvlees, gesmoord in knoflook, azijn en sojasaus. De Lumpia mag ook niet vergeten worden, dit zijn verse of gebakken loempia's. Halo-halo is een fruitdessert en wordt vaak na het hoofdgerecht geserveerd. Wie wat meer van de zoete gerechten is zou voor Ukoy kunnen kiezen. Dit zijn garnalen met frites gemaakt van pompen. Vooral rondom en in de kustplaatsen wordt dit veel gegeten. Isaw is weer een delicatesse die veel bij kraampjes wordt verkocht. Dit zijn gebraden varkens- of kippendarmen. Er wordt in de Filipijnen ook veel vis gegeten. Een bekende soort is de Tilapia. De Tilapia filets zijn graatvrij en daardoor heel makkelijk te bereiden. Ze worden vaak gebakken, gestoomd, gegrild, gestoomd of gestoofd. Ook de inktvis, zeekomkommers en paling zijn veel gegeten vissoorten.
Dranken
Cocktails is een veel gedronken drankje, vers fruit en alcohol zijn hiervan de ingrediënten. Ook wijn en bier wordt regelmatig gedronken. Mocht je iets willen zonder alcohol, dan zijn er talloze verse fruitdrankjes te vinden.