Groenland

Hotel Arctic, Groenland
Hotel Arctic, Groenland

Groenland is een eiland in de noordelijke Atlantische Oceaan, ten noordoosten van Canada. Groenland maakt deel uit van het koninkrijk Denemarken. Het heeft sinds 1979 een onafhankelijke positie ten opzichte van Denemarken (status aparte) en het behoort sinds 1985 niet meer tot de Europese Unie, waarmee het land het eerste land is dat uit de unie trad. Nuuk is de hoofdstad en veruit de grootste stad van Groenland.

Bij Groenland denkt men als snel aan; eskimo`s, kou en ijsbergen. Maar Groenland is meer dan dat. Het is een modern land met e-mail, flats, pizzeria`s, een universiteit en 4*-hotels.

Groenland is het grootste eiland ter wereld. De afstand tot Canada bedraagt ter hoogte van het Robeson Kanaal slechts 26 km. Een kolossaal grote ijskap bedekt 85% van het eiland. De randen en eilanden voor de kust zijn niet bedekt. De ijskap heeft een grote invloed op het leven van de Groenlanders. Het belemmert o.a. normaal vervoer en transport.

Groenland heeft veel bergen. De hoogste berg is Gunnbjorn Fjeld (3700 m).

Er zijn 3 soorten ijs in Groenland; drijf- en pakijs (zout), ijsbergen (zoet) en de ijskap (zoet).

Heb je weinig kennis van Groenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Groenland
Officiele naam:
Kalaallit Nunaat
ISO:
GL
Ligging:
noordwest
Hoofdstad:
Nuuk
Inwoners:
+/- 57000
Taal:
Groenlands en Deens
Godsdienst:
Luthers
Tijdzone:
UTC -3
Munteenheid:
Deense Kroon
Klimaat:
poolklimaat
Oppervlakte:
2175600 km²
Beste reistijd:
maart - april
Hoogseizoen:
juli - augustus

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Groenland

Ullortuneq (Frederikshab)

Ullortuneq
Ullortuneq
Kaart met locatie Ullortuneq

De nationale feestdag op 21 juni wordt groots gevierd met feestelijke en culturele activiteiten zoals kajakdemonstraties, eten in feesttenten en koorgezangen. De feestdag heet Ullortuneq en is de Vlagdag en de nationale feestdag van het land. Er wordt gevierd dat voor het eerst een eigen vlag werd gepresenteerd in 1985. Bij een bezoek aan Groenland is het zeker een aanrader rond deze dag de festiviteiten te bezoeken.

Frederikshab (Frederikshab)

Het historisch museum, ook wel Paamiut Museum genoemd, is ook in deze plaats gelegen. Deze bevat een oude geitenstal, een vroegere timmerwerkplaats, een oud woonhuis en ga zo maar door. Hier zijn allerlei aspecten te zien die met de geschiedenis van Groenland te maken hebben. Ook kun je hier kennis opdoen en kom je meer te weten over hoe Groenland in het verleden was. Zo is de walvisvangst een belangrijk onderwerp.

Walvissafari (Frederikshab)

Walvissafari
Walvissafari
Kaart met locatie Walvissafari

In Frederikshab is het mogelijk om een georganiseerd walvissafari te maken. In een kleine of iets grotere boot vaar je rond onder begeleiding van een schipper, op zoek naar de reuzen van het water. Je wacht op het moment dat er uit het water een reusachtig lijf tevoorschijn komt en weer snel in de diepte verdwijnt. Om te ademen komen walvissen vaak snel na elkaar aan de oppervlakte.

Brugsen (Nuuk)

Brugsen is wat betreft winkelen het middelpunt van Nuuk. Het is eigenlijk een combinatie van onder andere kledingwinkels, een bakkerij, een supermarkt, een muziekwinkel en een speelgoedwinkel. De winkel heeft 2 verdiepingen: een voedselafdeling op de begane grond en overige diensten op de bovenste verdieping. De winkel is iedere dag geopend vanaf 09.00 uur 's ochtends, alleen de bakkerij is al vanaf 06.30 uur geopend.

Arctic Circle Race

Arctic Circle Race
Arctic Circle Race

Ieder jaar wordt de zware Arctic Circle Race gehouden in Groenland. Het is een 160 kilometer lange langlaufrace onder zware omstandigheden. De wedstrijd duurt 3 dagen. De tocht is erg zwaar en gevaarlijk. Met een temperatuur die gemiddeld onder de -40°C ligt, is de race een echte beproeving. Desondanks nemen jaarlijks vele mensen deel aan de langlaufrace en zijn er ook veel toeschouwers te vinden.

Bergbeklimmen in Nanortalik

Bergbeklimmen in Nanortalik
Bergbeklimmen in Nanortalik
Kaart met locatie Bergbeklimmen in Nanortalik

Hoewel bergbeklimmen praktisch overal mogelijk is in Groenland, is Nanortalik in het uiterste zuiden het meest indrukwekkend. Nanortalik biedt uitstekende mogelijkheden om bergen te beklimmen waarvan de Ketil en de Ulamertorssuaq de meest bekende pieken zijn. De Ketil heeft een hoogte van 2.012 meter en de Ulamertorssuag van 1.825 tot 1.858 meter. Het is een uitdaging voor bergbeklimmers van over de hele wereld. De meeste mensen klimmen in Groenland liever omlaag in de ijskap.

Wandelen in Groenland

Wandelen in Groenland
Wandelen in Groenland

Groenland is tevens een erg geschikt land voor de echte wandelliefhebbers. Groenland biedt vele mogelijkheden voor lange wandelingen en trektochten. De wandelfaciliteiten zijn nog niet overal even goed ontwikkeld. In Groenland hoef je niet overal uitgezette wandelroutes, eetvoorzieningen en voorbewandelde paden te verwachten. Het lezen van kaarten en het gebruik van een kompas is vaak noodzakelijk. Ook het inschakelen van een gids is geen slecht plan.

Hondensleetocht

Hondensleetocht
Hondensleetocht
Kaart met locatie Hondensleetocht

Groenland staat mede bekend om de hondensleetochten die er plaatsvinden. Voor deze hondensleetochten moet je absoluut in de regio Sismiut zijn. De maanden maart en april zijn hier uitermate geschikt voor. Op Disko Eiland worden het hele jaar door hondensleetochten georganiseerd. De tochten trekken niet alleen veel toeristen aan, maar ook lokale inwoners. Het is erg leuk om eens meegemaakt en gezien te hebben.

Ruïnes van de Vikingen

In Groenland zijn veel ruïnes te vinden, waaronder die van de Vikingen. De meeste middeleeuwse ruïnes van de Vikingen zijn te vinden in het zuiden van Groenland. De talrijke resten van Osterbygden liggen hier langs de fjorden, op schiereilanden of langs waterstromen. Aan de hand van deze middeleeuwse overblijfselen kun je een goed beeld vormen van de tijd van de Vikingen. Natuurlijk is het ook het maken van foto's voor in het fotoboek een interessante bezigheid.

Katuaq (Nuuk)

In de hoofdstad Nuuk is het culturele centrum van het land gevestigd, genaamd Katuaq. Hier vinden zeer regelmatig filmpremières, concerten en theatervoorstellingen plaats. Ook is er een bioscoopzaal gevestigd. Het is een erg opvallend gebouw. Zo is de voorkant van het gebouw bedekt met geelbruine houten platen in golvende vormen en is de achterkant opvallend zwart. Aan de binnenkant van het cultuurcentrum is het erg licht.

Markt in Nuuk

Een interessante lokale markt in Groenland is in Nuuk. De markt is tamelijk klein van omvang. De lokale mensen die er zijn vertegenwoordigd verkopen dingen als boeken, schoenen, kunstwerken en gebreide producten. Het opmerkelijke is dat niet alleen de verkopers achter de kraampjes staan, maar ook de hele gezinnen van deze verkopers. De opbrengst van de markt is vaak de enige bron van inkomsten voor deze Groenlandse gezinnen.

Nationaal Park Noordoost-Groenland

Nationaal Park Noordoost-Groenland
Nationaal Park Noordoost-Groenland
Kaart met locatie Nationaal Park Noordoost-Groenland

De gemeentes Qaasuitsup in het westen en Sermersooq in het zuiden vormen samen het nationale park van Groenland. Nationaal Park Noordoost-Groenland is het grootste nationale park van de hele wereld (972.000 km²) en tevens ook het meest noordelijk gelegen park van de hele wereld. Het is het enige nationale park van Groenland en er leven onder andere ijsberen, poolvossen en hermelijnen. Ook zijn de walrussen, ringelrobben en klapmutsen goed vertegenwoordigd in dit park.

Nationaal Museum Nuuk (Nuuk)

In de Groenlandse hoofdstad Nuuk is het Nationaal Museum te vinden. Het museum heeft een uitgebreide collectie cultuurvoorwerpen. Ook archeologische, geologische en historische objecten vind je hier. In dit museum kun je tevens een grote en interessante verzameling wandtapijten bekijken. Verder is er veel Groenlandse kunst dat je kunt bezichtigen. Dit is een ideaal museum om meer te leren over de cultuur en historie van Groenland.

Vakantiebestemmingen in Groenland

Artikelen

Eten en drinken

Groenlanders eten voornamelijk vlees. Vooral spek is favoriet. Ze eten het vlees liefst gekookt, rauw, gedroogd of bevroren. Het nationale gerecht is suaasat, een sterke soep van zeehondenvlees met rijst en uien. In restaurants vind je vaker walvis- en zeehondgerechten op de kaart.

Vervoer

Groenland is een eiland en de enige manier om er te komen is met het vliegtuig. Passagiersboten vanuit het buitenland varen er niet, met uitzondering van enkele cruiseboten.

Greenlandair is de nationale luchtvaartmaatschappij.

Vanuit Nederland vlieg je, via Denemarken of IJsland, meestal naar het vliegveld Kangerlussauq.

Auto's, bussen en taxi`s vind je alleen binnen de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom zijn nauwelijks berijdbare wegen.

Personen en goederen worden vervoerd per helikopter, schip of vliegtuig. Vervoer per schip is het handigst aangezien alle dorpen en steden aan zee liggen. `s Winters is er geen scheepvaart mogelijk in het noorden en oosten.

Het gebruik van hondensleeën behoort tot de traditionele transportmiddelen. In het noorden en aan de oostkust wordt het nog steeds als vervoermiddel gebruikt.

Visum

Als je vakantie niet langer dan 3 maanden duurt in Groenland heb je geen visum nodig.

Prijsniveau

Het gemiddelde prijsniveau in Groenland ligt hoger dan in Nederland.

De munteenheid is de Deense kroon.

Veiligheid

Medische informatie

In alle grotere plaatsen zijn artsen, tandartsen en (kleine) ziekenhuizen. In de kleine nederzettingen werkt vaak een verpleegkundige of gezondheidswerker.

In Nuuk zit het nationale ziekenhuis.

Voor een bezoek aan Groenland heb je geen vaccinaties nodig.

Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater is drinkbaar.

Bevolking

In Groenland wordt al eeuwen gejaagd. Vroeger leefden de hele Inuitsamenleving van de jacht en de visserij. Ze joegen voornamelijk op ijsberen, walvissen en zeehonden. Het verdwijnen of verminderen van populaties dieren deed ook Inuitdorpen verdwijnen. Het leven van de Inuit is veranderd. Tegenwoordig leven ze in huizen i.p.v. hutten en tenten. En maken zij gebruik van geweren, motorboten en sneeuwscooters i.p.v. harpoenen, kajaks en speren. Maar nog steeds nemen jacht en visserij economisch een belangrijke plaats in.

Ongeveer 40% van de Groenlandse bevolking is jonger dan 24 jaar.

Doordat de bevolkingsgroepen op grote afstand van elkaar liggen, is er sprake van culturele regiovorming. Tussen Oost-, West-, en Noord-Groenland bestaan flinke verschillen in taal, bronnen van bestaan en levenswijze.

De trommeldans is een typisch Groenlandse dans. De lichte trommels bestaan uit een houten frame overspannen met een vel van de blaas van een ijsbeer. Met een korte stok wordt op de trommel geslagen. De trommeldans wordt uitgevoerd door 2 personen. De muziekteksten zijn vaak ballades. Traditionele trommeldansen vind je alleen nog in het oosten en noorden van het land.

Je ziet veel gekleurde huizen in Groenland. De Denen hebben dat geïntroduceerd. De kleuren van de huizen gaven vroeger de eigendomsverhoudingen weer. Blauwe gebouwen hadden te maken met post en telefonie, gele met gezondheidszorg, groen met onderwijs en kerkelijke zaken en rode met de handel. Tegenwoordig zit er geen betekenis meer aan de kleuren.

De taal

De Groenlandse taal (Kalaallisut) is een polysyntetische taal. Dat betekent dat één woord is opgebouwd uit een stam en vele voor- en achtervoegsels. Een woord bestaat daardoor uit veel lettergrepen.

Het Groenlands maakt deel uit van een groep van Inuittalen. Die worden gesproken door Inuit in Alaska, Canada en Siberië. Het officiële Groenlands is eigenlijk West-Groenlands.

Flora & Fauna

Groenland heeft een relatief rijke fauna. Vooral de visfauna met meer dan 200 soorten is goed vertegenwoordigd. Daarnaast komen er verschillende robbensoorten, de walrus en diverse walvissoorten voor. Onder de zoogdieren bevinden zich o.a. de muskusos en de ijsbeer. Ook komen er meer dan 200 vogelsoorten voor. Rendieren zijn een beschermde diersoort in Groenland.

Geschiedenis

Ongeveer 2600 jaar v.Chr. kwamen de eerste Inuit in het noorden van Groenland aan. Het waren jagers, die op de muskusos joegen. De Groenlandse Inuit zijn de originele bewoners van Groenland, die tegenwoordig nog ruim 88% van de Groenlandse bevolking omvat. Een stuk later, namelijk in ca. 1.000 voor Christus, bereikte het Sarqaq-volk Groenland. Zij waren degenen die de eerste dieren, namelijk honden, mee namen naar het land. De Sarqaq-bevolking verdween weer rond 100 v. Chr op mysterieuze wijze. 

De Noor Gunnbjörn Ulfson ontdekte Groenland in het jaar 900 bij toeval. Er is één persoon in de Groenlandse geschiedenis die later een hele belangrijke rol heeft gespeeld. Deze man had de naam Erik de Rode. Hij werd rond 950 geboren in Noorwegen, maar werd samen met zijn vader verbannen uit Noorwegen na enkele moorden. Hij groeit hier op, maar pleegt later in 982 zelf ook een moord, waardoor hij het land ook moet ontvluchten vanwege een verbanning. Hij ontdekt de Groenlandse kust tijdens zijn ballingschap en sticht er een nederzetting. Na hier drie jaar te hebben gewoond besluit Erik terug te keren naar IJsland om mensen zo ver te krijgen daarheen te verhuizen. Om mensen over te halen mee te komen spreekt hij over het vele groen dat er te vinden is, hij noemt het 'Groenland'. Hij blijkt een goede verkoper te zijn en uiteindelijk varen er zo'n 30 schepen richting Groenland. Slechts de helft van de schepen haalt de overtocht. 

Er vestigen zich twee kolonies op Groenland, waarna de kolonie na enige tijd uit duizenden personen bestaat. Erik sterft rond 1007. In 1261 komt Groenland onder Noors bewind te staan. In 1380 veroverde Denemarken het weer van Noorwegen. In 1953 werd Groenland pas officieel een provincie van het land Denemarken. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing