Tikal
Tikal ligt in het noorden van Guatemala. Tikal of Tik'al was een van de grootste steden van de Maya's ten tijde van de Klassieke Periode. De restanten van de stad bevinden zich in het departement El Petén en wordt door velen gerekend tot de niet-klassieke wereldwonderen. De inwoners van Tikal zelf noemden hun stad Yax Mutal.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Tikal (Guatemala) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tikal
De Piramide van de Grote Jaguar (Tikal)
Een van de tempels van de Maya ruïnes in Tikal is de de Piramide van de Grote Jaguar. Deze tempel wordt ook wel tempel I van Tikal genoemd, omdat het de hoogste tempel van Tikal is. Hij heeft een totale hoogte van vierenveertig meter. De Piramide van de Grote Jaguar is gebouwd in een bijzondere Peténstijl in het jaar 730 na Christus. Een kenmerk van de tempel is de kleine tempel boven op de piramide en de steile trappen.
Nationaal Park Tikal (Tikal)
Tikal is dè trekpleister voor Guatemala en misschien wel voor geheel Midden-Amerika. In het Nationale Park Tikal in het oerwoud ligt het grootste tot nu toe ontdekte ruïne-complex van Maya-tempels. Een bezoek aan het tempel-complex is echt de moeite waard, zeker als je je bedenkt dat je in de directe omgeving van het complex brulapen, papegaaien en toekans zult tegenkomen. Het nationale park heeft een oppervlakte van bijna 600 km² en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Guatemala bekijken.
Geschiedenis
De stad werd bewoond van ongeveer 400 v.Chr. tot 1000 na Chr., maar kende haar hoogtepunt tussen 300 en 850 na Chr. Tikal was een van de machtigste steden in de Klassieke Periode van de Mayabeschaving, maar heeft meerdere nederlagen moeten ondergaan. In 562 werd de stad onderworpen door Caracol, waarmee een periode van meer dan 100 jaar begint die bekend staat als het "Tikalhiaat", waaruit nauwelijks inscripties of monumenten bekend zijn. Aan deze periode kwam een einde in 682 toen Jasaw Chan K'awiil I aan de macht kwam. Jasaw Chan K'awiil wist van Tikal een ongekend machtscentrum te maken. Tikals macht bereikte haar hoogtepunt toen Tikal in 711 haar eeuwige rivaal Calakmul op de knieën wist te krijgen, hoewel het de controle over het zuidwestelijke Mayagebied over moest laten aan Dos Pilas. De voortdurende oorlog tussen Tikal en Calakmul en hun bondgenoten had echter geleid tot een uitputting van grondstoffen en verwaarlozing van de grond, zodat na 800 de Mayabeschaving ineenstortte. De laatste inscriptie in Tikal, een verwijzing naar Jasaw Chan K'awiil II, dateert uit 889. Pas in 1848 werd de stad herontdekt door een team Guatemalteekse ontdekkingsreizigers. Eerste grootschalige archeologische opgravingen begonnen in de jaren '50 van de 20e eeuw. In 1979 werd het door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Onder haar tempels en gebouwen bevinden zich de Piramide van de Grote Jaguar en het Paleis van de Edelen. Samen met aartsrivaal Calakmul is Tikal een van de beste voorbeelden van Maya-architectuur in Peténstijl.