Indonesië van A tot Z
Indonesië is een land is erg populair onder Nederlandse toeristen, wij snappen wel waarom. Het land heeft namelijk een schitterende natuur, indrukwekkende tempels, een rijke cultuur en een bijzondere flora en fauna. Benieuwd geworden naar dit land? Leer Indonesië kennen aan de hand van deze van A tot Z.
'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Indonesië
gratis reisvoorstel >>
A van Apen
In Indonesië leven verschillende soorten apen, waarvan de orang-oetan de bekendste is. In Indonesië komen er twee soorten van deze diersoort voor, namelijk de Sumatraanse en de Borneose orang-oetan. Er zijn nauwelijks verschillen, toch onderscheidt de Sumatraanse orang-oetan zich van de Borneose door de lichtere kleur van de vacht. Ook de gibbon, de aap zonder staart en met lange armen, kun je tegenkomen in Indonesië. Daarnaast leven er nog de Javaanse langoer, de neusaap en de kuifmakaak. Een leuk weetje is dat als de kuifmakaak boos wordt, zijn kuif overeind gaat staan.
B van Bali
Het meest populaire eiland van Indonesië is Bali. Dit is niet voor niets, er valt namelijk veel te zien op dit eiland. Dat varieert van vele tempels tot grotten en rijstvelden. Een van de tempels is de op een meer gelegen, namelijk de Pura Ulun Danu tempel. De grotten die je er vindt, zijn de olifantsgrot ‘Goa Gajah’ en de vleermuizengrot ‘Goa Lawah’.
Vraag gratis een offerte aan
C van Cultuur
Indonesië is een land dat rijk is aan cultuur en daar bekend om staat. Er zijn zes erkende godsdiensten: de islam, het katholicisme, het hindoeïsme, het protestantisme, het confucianisme en het boeddhisme. Van deze godsdiensten komt de islam het meeste voor: rond de 86% van de inwoners is moslim. Verder heb je op het eiland Bali het kastensysteem, dat bestaat uit vier kasten. Een kastensysteem geeft aan welke economische en sociale status een inwoner heeft. De hoogste kaste zijn de priesters en de laagste kaste de mensen die op straat leven. Daartussenin bevinden zich de adel en de handelaren. Daarnaast gebruiken Indonesiërs hun linkerhand om na een wc-bezoek zich af te vegen met water uit een fles. Daarom nemen Indonesiërs nooit iets met links aan en eten ze ook niet met hun linkerhand. Verder kleden de inwoners zich altijd netjes, dit geeft aan dat ze welvarend zijn. Bovendien moet je niet raar opkijken in Indonesië als je overal dansende mensen tegenkomt. Dans en drama zijn namelijk erg belangrijk in het land. Zo dansen ze om boze geesten te verjagen, ziektes uit te bannen en bij feestelijke rituelen zoals het oogsten van de landbouwgrond.
D van Dolfijnen
Vlak voor de kust van Bali in het plaatsje Pantai Lovina kun je dolfijnen spotten. Als je geluk hebt kun je via een bootje heel dicht bij ze komen. Iedere ochtend vertrekken er tientallen tot honderden vissersbootjes om de dolfijnen te gaan spotten. Ze vertrekken vaak al voor zonsopkomst, van 06:00 uur tot 08:00 uur. Ook vanaf Amed kun je dolfijnen zien, zelfs al van af het strand. Voor echte dolfijnenliefhebbers is dit zeker een aanrader.
E van Eilanden
Indonesië is een land dat bestaat uit vele eilanden, maar liefst 17.508. Hiermee is Indonesië de grootste eilandstaat ter wereld. De meest bekende eilanden zijn: Sumatra, Java, Sulawesi, Bali, Kalimantan en Nieuw-Guinea.
F van Feest
Feestvieren is iets dat de Indonesiërs maar al te graag doen. Er zijn veel feestdagen, als je geluk hebt kun je tijdens je reis er een meemaken. De meeste feesten hebben namelijk geen vaste datum, want ze worden bepaald door de stand van de maan. Tabuik is een van de Indonesische feesten en vindt plaats in januari of februari. Tijdens dit feest is er veel traditionele zang, muziek en dans. Daarnaast worden er Tabuiks, versierde torens met een hoogte rond de 15 meter, door de stad gedragen. Op het einde van de dag worden er twee Tabuiks in de zee gegooid. De reden van dit feest is het vieren van de heilige islamitische maand Muharram. Dit is de eerste maand van het islamitische jaar.
G van Gili-eilanden
Als je in Indonesië bent, dan moet je de Gili-eilanden hebben gezien. Hier waan je je namelijk in een waar paradijs met een turquoise zee, grote schildpadden, tropische vissen en schitterende koraal. Daarnaast zijn de eilanden een oase van rust, je mag er namelijk niet rijden met een gemotoriseerd voertuig. Vervoer op de eilanden is dan ook per paard en wagen of je kunt de fiets pakken. De Gili-eilanden liggen ten noordwesten van Lombok.
H van Heiligdom
Een van de vele heiligdommen in Indonesië is Borobudur. De naam van dit heiligdom staat voor ‘boeddhistische tempel op de berg’. Borobudur is namelijk een boeddhistische stoepa die zich bevindt op het eiland Java op 40 kilometer afstand van Yogyakarta. De stoepa bestaat uit negen lagen, waarvan de zes onderste vierkant zijn en de drie bovenste rond. De lagen staan voor het boeddhistische heelal. Als je op de bovenste laag bent zie je 72 kleine stoepa’s, met centraal één grote stoepa, die als symbool staat voor Nirwana. Dit is de hoogste staat die een mens kan bereiken. De kleine stoepa’s staan voor de weg die afgelegd wordt naar Nirwana. Verder zijn er in de stoepa’s beelden van Boeddha. De legende gaat dat als je deze door de gaten van de stoepa’s kunt aanraken, je het eeuwige geluk hebt.
I van Inwoners
De bevolkingsdichtheid in Indonesië is heel erg groot, er wonen namelijk meer dan 250 miljoen mensen. Het is logisch dat er daarom ook verschillende etnische groepen leven. In totaal zijn dit er 300, waarvan iedere groep zijn eigen gebruiken heeft. De meeste inwoners komen van oorsprong uit Maleisië. Verder zijn de grootste etnische groepen de Sundanezen, Dayaks (op Kalimantan), de Acehers (op Sumatra), de Balinezen en de Javanen. Ook wonen er Arabieren, Chinezen, Indiërs en Euraziaten in het land.
J van Jungle
Indonesië kent veel ruige junglegebieden. Vooral het eiland Sumatra staat hierom bekend. Hier heb je de jungle van Tangkahan ‘het verborgen paradijs’, waar je een jeeptocht kunt houden en olifanten kunt wassen. Aan te raden is wel om niet naar de jungle te reizen in het regenseizoen van november tot en met maart.
K van Komodovaraan
De komodovaraan is de langste hagedis ter wereld, hij heeft een lengte van 3 meter. Deze hagedis is een vleeseter. Wanneer hij nog niet volwassen is vormt de komodovaraan een prooi voor verschillende dieren. Als hij eenmaal volwassen is, heeft hij geen vijanden meer. In Indonesië komt de Komodovaraan voor op het eiland Komodo en in reservaten op het eiland Flores en de kleinere eilanden die hieromheen liggen.
L van Lombok
Lombok is een eiland dat ten oosten van het eiland Bali ligt. Op Lombok heb je afgelegen droomstranden, je kunt er heerlijk eten en er is schitterende natuur. Zo bevindt zich op Lombok de op twee na hoogste vulkaan van Indonesië ‘Mount Rinjani’ en je vindt er een roze strand in de buurt van Tanjung Ringgit. Daarnaast kun je aapjes kijken in het Pusuk Monkey Forest of surfen of een terrasje pakken in Senggigi.
M van Mie Goreng
Mie Goreng is een typisch Indonesisch gerecht, dit wordt de hele dag gegeten, bijvoorbeeld als ontbijt, maar ook als voorgerecht en hoofdgerecht tijdens het diner. De bereiding kan op verschillende manieren gedaan worden. Het hoofdingrediënt is gebakken mie. Hieraan worden veel groenten zoals broccoli, wortels en kool en kruiden zoals knoflook, sambal oelek en ketjap toegevoegd. Daarnaast wordt de mie soms ook nog met stukjes kip erin geserveerd.
O van Onderweg
In Indonesië kun je op verschillende manieren onderweg zijn. Naast de standaard fiets, bus, auto’s en trein heb je typische Indonesische vervoersmiddelen. Dit zijn de bemo, becak, ojek, cimodo en bajaj. De bemo is een Balinese minibus, hierin bevinden zich in plaats van stoelen, twee bankjes waarop je kunt zitten. De becak is de fietstaxi, je zit in een vrolijk gekleurd overdekt wagentje dat aan de achterkant vast zit aan een fiets. Verder is de ojek een motortaxi. Met deze motortaxi kom je snel en gemakkelijk op je bestemming, doordat de motortaxi overal tussendoor kan manoeuvreren. Dan is er nog de cimodo, dit is een ouderwetse manier van onderweg zijn, namelijk per paard en wagen. Vooral op de Gili-eilanden komt de cimodo veel voor. Tot slot is er de bajaj, dit is een Indonesische tuktuk.
P van Pasar
In de stad Malang zijn er veel Pasars. Dit zijn verschillende soorten markten, van bloemenmarkten tot vogelmarkten. De Pasar Besar is de Grote Markt met verschillende producten, verder is er nog de Pasar Bunga, (bloemenmarkt) en de Pasar Senggol (vogelmarkt). Op de vogelmarkt kun je naast vogels ook visvoer, kakkerlakken en vlinders kopen.
Q van Qibla
Qibla is de richting waarin de moslims bidden tijdens de salat. Deze richting is de richting van de Kaäba, het heilige gebouw in Mekka. Indonesië heeft de grootste moslimbevolking, dus zijn er in het land veel inwoners die bidden in de richting van Qibla.
R van Rijstvelden
Je vindt rijst in alle maten, kleuren en soorten in Indonesië. Deze rijst wordt al meer dan 2000 jaar verbouwd op de rijstvelden, ook wel sawa’s genoemd. De sawa’s zijn lage terrassen gelegen in een heuvelachtig landschap. De mooiste rijstvelden vind je in het dorp Jatiluwih op Bali.
S van Strand
Indonesië heeft de op één na grootste kustlijn van de wereld, met een lengte van 55.000 kilometer. De stranden zijn erg variërend. Zo zijn er verlaten tropische stranden, toeristische stranden (vooral op Bali), stadsstranden, zoals die van Jakarta en surfstranden, zoals het strand van Sumbawa. Alle stranden hebben iets wat ze uniek maakt, van palmbomen tot sneeuwwit zand of kraakhelder water.
T van Tempels
Als je de reisbrochures over Indonesië openslaat, dan zijn de tempels de eerste dingen die je in het oog springen. Zo kun je in de buurt van de plaats Ubud twee tempels bezoeken. Hier bevinden zich namelijk het grote 11e-eeuwse tempelcomplex Gunung Kawi en de tempel Pura Dalem Agung Padantegal. De laatstgenoemde staat in het teken van de duistere kant van dingen. Verder is er in het dorpje Singosari nog de tempel Candi Singosari. Dit is een kleine tempel met mooie ornamenten. Bij deze tempel horen ook standbeelden van poortwachters met bolle ogen, deze staan op zo’n 200 meter afstand verderop in het dorp.
U van UNESCO
Indonesië kent prachtige natuur, steden, tempels en een rijke cultuur. Geen wonder dat hiervan 12 dingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Zo ook de dans ‘Saman’, een typische volksdans waarbij mannen geknield op een rij zitten en in deze rij verschillende dansbewegingen maken.
V van Vulkaan
Op het eiland Java bevindt zich de Bromo vulkaan in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru. Deze vulkaan is 2.392 meter hoog en omgeven door een 8 bij 10 kilometer lange zandzee. Populair is om op de rand van de krater te genieten van een prachtige zonsopgang. De krater wordt bereikt in ongeveer één uur via een trap. Let wel op: de vulkaan is nog steeds actief, voor het laatst was er een uitbarsting in 2004.
W van Water
In Indonesië vind je verschillende mooie wateren. Een van deze wateren is het Tobameer. Dit is een erg groot kratermeer op het eiland Sumatra. Het meer is het grootste meer in Zuidoost-Azië. Daarnaast is het Tobameer ook erg diep, de diepte is ongeveer 450 meter.
X van X-chromosomen
Het X-chromosoom is het vrouwelijke chromosoom. Wat opvalt is dat vrouwen in Indonesië een langere gemiddelde levensverwachting hebben. Zo werden in 2014 de vrouwen gemiddeld 74,9 jaar, terwijl de mannen maar gemiddeld 69,6 jaar werden.
Y van Yogyakarta
Als je een Indonesiër vraagt naar Yogyakarta, dan moet je aangeven of je de provincie of stad Yogyakarta bedoelt. Zowel in de provincie als in de stad kun je verschillende dingen bekijken. Vooral het carnaval in de stad dat jaarlijks plaatsvindt op 18 oktober is een aanrader. In de provincie kun je verder nog een bezoek brengen aan het museum in het Nederlandse fort ‘Vredeburg’ of de tempelcomplexen Borobudur en Prambanan bezichtigen.
Z van Zomer
Zomer is het qua temperaturen in Indonesië zowat het hele jaar door. De temperatuur in het land ligt namelijk rond de 25 graden. Bovendien voelt het warmer aan, doordat de luchtvochtigheid hoog is. Verder zijn er twee seizoenen; de regentijd en de droge tijd. De regentijd is van november tot en met april, dan valt er meestal in de namiddag een enkele tropische stortbui. Het regent dus niet dagen lang achter elkaar door. De droge tijd is van mei tot en met oktober, toch kan het nog voorkomen dat ook dan een tropische bui valt.