Reisadvies: Is Indonesië een veilig vakantieland?

Reisadvies Indonesië
Reisadvies Indonesië

Indonesië is een heerlijke vakantiebestemming, maar wat is het reisadvies voor Indonesië? Hoe veilig is het land? Ondanks de veiligheidsrisico's is het land prima te bezoeken. Er zijn weinig gebieden die als onveilig worden gemarkeerd, met uitzondering van enkele plekken waar de kans op een natuurramp groter is. Ga goed voorbereid op reis en weet waar je als toerist rekening mee moet houden op bestemming.

Indonesië bestaat uit meer dan 17.000 eilanden met een totaal landoppervlak van bijna twee miljoen vierkante kilometer. Van al die eilanden zijn er slechts duizend bewoond. De hoofdstad van het land is Jakarta. Het land ligt in de 'Ring of Fire'. Dit is een gebied rondom de Grote Oceaan waarbij een verhoogde kans is op vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Het gevolg hiervan is dat Indonesië prachtige flora en fauna heeft. In combinatie met het heerlijke klimaat en de vele bezienswaardigheden zorgt het ervoor dat Indonesië een geliefde vakantiebestemming is. In heel Indonesië gelden veiligheidsrisico's maar je kunt prima naar het land reizen. Het reisadvies voor Indonesië is postief, alleen de oranje en rode gebieden kun je beter niet bezoeken vanwege onder andere vulkaanuitbarstingen en natuurrampen.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Indonesië gratis reisvoorstel >>

Huidig reisadvies Indonesië

Het reisadvies voor Indonesië is geel, met uitzondering van de provincies Papoea, West-Papoea en Midden-Sulawesi. Hiervoor is het reisadvies oranje. Het wordt afgeraden naar deze gebieden te reizen, tenzij het om een noodzakelijke reis gaat. De gebieden rondom de vulkaan Mount Merapi in de provincie Midden-Java en het gebied rondom de vulkaan Mount Agung op Bali krijgen een rood reisadvies. Hiervoor geldt het reisadvies niet naar deze gebieden te reizen. Er zitten een aantal voorwaarden aan het reizen naar Indonesië. Alle reizigers van 18 jaar en ouder moeten minimaal 14 dagen voor vertrek volledig zijn gevaccineerd. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een visum en een ziektekostenverzekering die de kosten rondom COVID-19 dekt. Het visum kan vooraf online worden aangevraagd of bij aankomst op de luchthaven. Ook zijn reizigers verplicht de PeduliLindungi app te gebruiken en via deze app een Health Alert Card in te vullen. Voor binnenlandse reizen geldt dat iedereen volledig gevaccineerd dient te zijn, dus ook kinderen onder 18 jaar. Kinderen jonger dan 6 jaar zijn een uitzondering. Als je nog niet volledig gevaccineerd bent dan moet je voor vertrek een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of antigeentest (niet ouder dan 24 uur) laten zien.
Reisadvies Indonesië
Onveilige gebieden Indonesië
Door veiligheidsincidenten is het onrustig in de provincie Midden-Sulawesi, met name in gebieden Poso, Sigi en Parigi Moutong. Niet-noodzakelijke reizen worden daarom afgeraden. In de provincies Papoea en West-Papoea vindt regelmatig geweld plaats door politieke spanningen tussen de Indonesische autoriteiten en de onafhankelijkheidsbeweging. Vermijd demonstraties en contacten met groepen die geassocieerd worden met onafhankelijkheidsbewegingen. Wereldwijd is er een verhoogd risico op terrorisme, houd hier rekening mee. Verder kunnen vulkaanuitbarstingen zorgen voor asregens die verstoringen in het vliegverkeer kunnen veroorzaken. De autoriteiten stellen na een vulkaanuitbarsting vaak veiligheidszones in. 

Bromo vulkaan
Bromo vulkaan

Veiligheid op Indonesië

De veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Het is daarom belangrijk goed voorbereid op reis te gaan en de onveilige gebieden te vermijden. Verder is Indonesië is een veilig vakantieland. Er kan criminaliteit voorkomen, zoals overvallen en berovingen op straat, maar dit is erg zeldzaam voor deze bestemming. Vermijd demonstraties en wees alert op drukbezochte plekken.

Strand op <a href=
Strand op <a href=
Sulawesi, Indonesië" width="720" height="400" /> Vraag gratis een offerte aan

Houd hier ook rekening mee:

  • Voor reizen naar Indonesië dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat nog zes maanden geldig is bij aankomst. 
  • Tijdens de Ramadan en tijdens het Suikerfeest wordt er veel gereisd. Houd rekening met volle wegen en transportmiddelen. 
  • In de Aceh provincie moet je belediging van het geloof voorkomen door gepaste kleding te dragen, geen alcohol te drinken, niet te gokken en publiekelijke aanraking te vermijden. Homoseksualiteit is in deze provincie strafbaar. 
  • Het verkeer is chaotisch en er zijn veel files. Bootvervoer kan zelfs gevaarlijk zijn tijdens de regentijd. 
  • Neem meerdere betaalmiddelen mee naar Indonesië. Neem bijvoorbeeld een pinpas en contant geld mee. 
  • In veel delen van Indonesië staan hoge straffen op het bezit en gebruik van (soft)drugs.
  • Drink geen illegaal gestookte alcohol. Het is mogelijk dat deze 'alcohol' insectenverdelger, spiritus of methanol bevat. 
  • Het is verboden om foto's te maken van militaire objecten. 
  • LHBTIQ+'s wordt niet algemeen geaccepteerd op Indonesië. In de Islamitische gebieden van Indonesië is homoseksualiteit zelfs strafbaar.
  • Van november tot en met april kunnen tropische orkanen voorkomen, houd hier rekening mee. 
  • Het regenseizoen is van december tot en met april. Er zijn in deze periode regelmatig overstromingen waardoor sommige gebieden nauwelijks of niet bereikbaar zijn.
  • In de periode van juli tot en met oktober is in een groot deel van Noordwestelijk-Indonesië een rooknevel aanwezig. Dit komt door de bosbranden op de eilanden. Vooral Kalimantan en Sumatra hebben te kampen met zware bosbranden. 
  • Indonesië ligt een aardbevingsgevoelig gebied. In de afgelopen jaren zijn er meerdere aardbevingen geweest.
  • Het land ligt in de Pacifische "Ring van Vuur", waardoor Indonesië meerdere vulkanen in verschillende gebieden heeft en de eilanden een verhoogde vulkanische activiteit vertonen. De volgende vulkanen zijn actief: vulkaan Mount Merapi in de provincie Midden-Java, de vulkaan Mount Agung op Bali, de vulkaan Sinabung in de provincie Noord-Sumatra, de vulkaan Anak Krakatau op de Krakatau-eilanden, de vulkaan Soputan in de provincie Noord-Celebes en de vulkaan Semeru in Oost-Java. Vermijden de gebieden rondom deze vulkanen.

Link

Voor het actuele reisadvies voor Indonesië kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Alvast een voorproefje? Bekijk dan de video over al het moois wat Indonesië te bieden heeft. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen