Israël

Israël ligt in het Midden-Oosten en grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië, Egypte en de Palestijnse Autoriteit. Israël is een smal, langgerekt land en kent van west naar oost 3 landschappen: de kustvlakte, het westelijk bergland en de slenk van el Ghor. Het zuidelijke gedeelte van Israël wordt gevormd door de Negev-woestijn, die de helft van het land beslaat.
Israël is een van de meest verstedelijkte landen ter wereld: ruim 92% van de bevolking woont in de steden, voornamelijk in Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa.
De wetgevende macht of het parlement is de Knesset, bestaande uit 120 leden. De Knesset wordt verkozen in algemene verkiezingen, waarin alle staatsburgers in Israël vanaf 18 jaar het kiesrecht hebben.
De kibboetsen zijn typisch Israëlisch en bestaan al sinds 1909. Een kibboets is een collectieve gemeenschap waar iedereen zijn steentje bijdraagt. Iedereen werkt voor het belang van de kibboets. Je kunt als vrijwilliger in een kibboets verblijven en het Israëlische leven en de cultuur leren kennen.
Er zijn vier soorten onderwijs in Israël: staatsonderwijs, religieus onderwijs, Arabisch onderwijs en privé-onderwijs. Israëlische kinderen gaan vanaf hun 5de jaar naar school. Eerst 1 jaar naar de kleuterschool, daarna 6 jaar naar de basisschool. Dan volgt er een 3 jaar durende middenschool, waarna er een eind komt aan de 10 jaar durende leerplicht. Van de personen tussen 20-24 jaar gaat 56% naar de universiteit en meer dan de helft van de universitaire studenten bestaat uit vrouwen.

- Officiele naam:
- Staat Israël
- ISO:
- IL
- Ligging:
- noord Midden-Oosten
- Hoofdstad:
- Jeruzalem
- Inwoners:
- +/- 6930100
- Taal:
- Hebreeuws
- Godsdienst:
- Joods
- Tijdzone:
- UTC +3
- Munteenheid:
- Sjekel
- Klimaat:
- Middellands Zeeklimaat
- Oppervlakte:
- 22145 km²
- Beste reistijd:
- maart - mei
Chanukah - het feest van het licht, ter inwijding van de Tempel in Jeruzalem na de overwinning op de Makkabeeën.
Loofhuttenfeest of Soekkot - dit feest wordt gehouden ter herinnering aan de terugkeer van het joodse volk in het beloofde Land, toen de Israëlieten nog in tenten en hutten woonden. Het feest markeert tevens het einde van het landbouwseizoen en het begin van de jaarlijkse cyclus van de thora. Het Loofhuttenfeest begint vijf dagen na Yom Kippoer.
De kibboetsen zijn een typisch Israëlisch experiment. De eerste kibboets werd in 1909 gesticht in een gebied ten zuiden van het meer van Genesareth. Op dit moment telt Israël ongeveer 270 kibboetsen en nog altijd worden er nieuwe kibboetsen opgezet. Gemiddeld werken er ongeveer 400 mensen in een kibboets, maar een paar dorpen hebben meer dan 1000 inwoners.
Ervaringen
Pagina 1 van 3 met 22 resultaten
prachtige enorme ,plaats iets mondainer dan Jeruzalem, ook gezellig om te wandelen en shoppen.
- Algemeen 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 7
- Ligging 9
Mooi, boeiend, veelzijdig en beklijvend. Een bestemming waar nog lang van geniet, droomt en boeken leest ter vervollediging.
- Algemeen 9
- Uitgaan 4
- Cultuur 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 8
Het zou de ideale weekend trip destination zijn. Echter is dat weer lastig omdat met de sabbat alles dicht is en ontregeld. Maar echt een aanrader!
- Algemeen 10
- Uitgaan 8
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 10
- Ligging 10
Perfecte bestemming. City en beach. Food en party. Cultuur en relax. En vanaf Tel Aviv heel makkelijk om tripjes naar de dode zee, Jeruzalem, de woestijn, Massada of Nazareth te maken. Tel Aviv is volkomen veilig en ook als vrouw kun je hier zonder enkel probleem 's nachts rustig over straat slenteren. Laat je niet afschrikken door het (wat overdreven) veiligheids-advies. Ik weet zeker dat Tel Aviv vele malen veiliger is dan bijvoorbeeld Parijs! Laat je verrassen want op deze plek komen al het goede van west en oost samen! :)
- Algemeen 9
- Uitgaan 9
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 8
- Ligging 10
Er is veel cultuur en historie te vinden in Israël, wel is het ontzettend druk op die plaatsen en allemaal erg commercieel jammer genoeg. Het eten is matig en duur. Als je de dode zee wilt zien moet je snel zijn want die daalt elk jaar bijna een meter en slinkt dus heel hard. Ook daar is het allemaal heel commercieel jammer genoeg.. Je voelt de spanning tussen Israël en de Palestijnen erg.. mede door de vele checkpoints. Jeruzalem is mooi vooral de oude stad met de Klaagmuur. Israëliërs zijn niet echt vriendelijk..
- Algemeen 5
- Uitgaan 3
- Cultuur 8
- Restaurants 3
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 3
- Ligging 3
Moet je een keer geweest zijn, prima excursie
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Tel Aviv is een geweldige stad. Voor het gezellige is Yaffo aan te bevelen. Daar rond de oude vissershaven zijn heel veel visrestaurants, waar voor een betaalbare prijs uitstekend gedineerd kan worden. Mooi strand en heerlijk flaneren.
- Algemeen 9
- Uitgaan 10
- Cultuur 9
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 10
Jeruzalem is een geweldige stad om te bezoeken. Dit heeft niet met religie te maken, maar cultuurliefhebbers komen overal aan bod. De stad kent overal haar charme, zowel de oude stad als het nieuwe deel.
- Algemeen 9
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 10
Israël (in dit geval in het specifiek Jeruzalem), is zo ontzettend gaaf. Jeruzalem is een stad met enorm veel cultuur en bezienswaardigheden. Ook is er altijd wel 'something going on', waardoor er altijd iets te beleven is. De stad is een hele leuke combinatie van enorm veel oudheden en geschiedenis & de wat modernere wijken. Vooral de Oude Stad is een hele gave ervaring: de overgang van verschillende wijken naar andere wijken (bijv. Arabisch, Joods, Armeens, Mea Shearim (heel orthodox Joods)) is heel leuk om mee te maken. In iedere buurt gaat het er net iets anders aan toe, wat bijdraagt aan het veelzijdige van de stad. Je kunt enorm snel verdwalen in alle kleine straatjes: een magische ervaring, omdat je niet bang hoeft te zijn dat je nooit meer de weg terugvindt (mensen helpen je altijd graag). Omdat de stad zo enorm veel geschiedenis heeft, is er op ongeveer iedere straathoek wel iets te zien. Ook de sfeer in de stad is heel bijzonder - niet echt te omschrijven. Het is een reis die anders is dan al mijn andere tot nu toe, ik zou er ook heel graag weer naar teruggaan! Echt een hele bijzondere ervaring!
- Algemeen 9
- Cultuur 10
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 8
- Ligging 8
Begin dit jaar voor de vierde keer naar Israel geweest. Lekker gestruind door de Oude Stad Jeruzalem, en nog een dag in Galilea geweest. Ik heb manieren gevonden om dit echt heel low-budget te doen, en heb er een ebook over geschreven
- Algemeen 8
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 8
- 1
- 2
- 3
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Israël
Heiligdom van de Báb (Haifa)


Het heiligdom van de Báb in Haifa maakt deel uit van de heilige plaatsen van het bahá’í geloof. Deze heilige plaatsen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het heiligdom van de Báb is de graftombe van Báb, de stichter van het bábisme. Het bábisme was een monotheïstische religie in Perzië. Uiteindelijk werd Báb geëxecuteerd. De koepel van de graftombe bestaat uit 12.000 tegels in vijftig verschillende soorten. De tegels zijn versierd met prachtig bladgoud. Het grafmonumenten wordt omgeven door prachtige tuinen en vele monumenten.
Basilica of the Annunciation (Nazareth)


De Basiliek van de Aankondiging (Basilica of the Annunciation) ligt op de plek waar de engel Gabriël aan Maria verscheen om haar te vertellen dat ze het leven zou schenken aan Jezus. Onderin de basiliek ligt een grot, waar Maria zou hebben geleefd. Deze rooms-katholieke basiliek is de grootste christelijke kerk van het Midden-Oosten. In 570 werd de bouw van de eerste kerk op deze locatie gebouwd. Gedurende de eeuwen werd de kerk enkele keren opnieuw gebouwd. Uiteindelijk werd de bouw van de huidige basiliek in 1969 afgerond.
Kerk van St. Gabriel (Nazareth)


De kerk van Gabriël is de orthodoxe tegenhanger van de Basiliek van de Aankondiging. Volgens de Grieks-orthodoxen verkreeg Maria het nieuws van Gabriël toen zij water ging halen bij een put. De kerk van Gabriël is bovenop de natuurlijke waterbron van de put van Maria gebouwd. In de kerk van Gabriël zou Jezus gepredikt hebben en de komst van de Messias hebben aangekondigd. Deze kerk uit de 18e eeuw is deels ondergronds.
Vakantiebestemmingen in Israël
Artikelen
Eten en drinken
Koosjer garandeert dat de keuze van de ingrediënten en de bereiding onder streng toezicht staan. Men maakt in principe onderscheid tussen natuurlijke producten waar geen speciale bereiding voor nodig is, zoals vruchten, groente en koffie. Vlees mag onder bepaalde voorwaarden gebruikt worden en er zijn onreine producten die nooit gebruikt mogen worden. Koosjer is alleen het vlees van dieren die met een vlijmscherp mes geslacht zijn, zodat het geen bloed meer bevat. Koosjere zoogdieren zijn evenhoevige, herkauwende dieren als rund, lam en geit, maar niet varken, konijn of kameel, die of niet evenhoevig zijn, of hun voedsel niet herkauwen. Van gevogelte is eend, gans, kip, duif, fazant en kalkoen koosjer, wildgevogelte niet. Van de waterdieren is koosjer wat schubben heeft, mosselen en schaaldieren dus niet. Melkproducten moeten afkomstig zijn van koosjere dieren en vlees en melk moeten streng gescheiden blijven. Melkproducten mag men pas vijf uur na een vleesmaaltijd tot zich nemen. Na een melkproduct moet men weer twee uur wachten. Het bekendste joodse fastfood is wellicht falafel: balletjes gemaakt van gemalen kikkererwten en kruiden, geserveerd in een plat broodje (pita).
Vervoer
Een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Tel Aviv duurt ongeveer 4,5 uur. Dit is de snelste en gemakkelijkste manier om in Israël te komen. De internationale luchthaven is Ben Goerion in Lydda (Lod) bij Tel Aviv. De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al onderhoudt vandaar luchtverbindingen met 4 continenten. Ook buitenlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen regelmatig op Ben Goerion.
Omdat Israël maar 500 km lang en gemiddeld 100 km breed is, zijn de reisafstanden kort. Bovendien liggen de steden relatief dicht bij elkaar. Zo rijd je vanaf Tel Aviv binnen 1 uur naar Jeruzalem, binnen 1,5 uur naar Haifa en binnen 2 uur zit je al bij de Dode Zee. Ook ben je vanaf Tel Aviv in minder dan 5 uur in Eilat. De wegen zijn van goede kwaliteit en de bewegwijzering is ook in het Engels aangegeven. Doordat de afstanden tussen de steden relatief kort zijn is het land uitstekend per auto te verkennen. Bovendien zijn vrijwel alle grote autoverhuurbedrijven op het vliegveld en ook in de rest van het land vertegenwoordigd. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.
Visum
Voor een vakantie korter dan 6 maanden heb je geen visum nodig in Israël. Wil je langer blijven dan dien je wel een visum te regelen. Je hebt sowieso een paspoort nodig dat na vertrek nog 6 maanden geldig moet zijn.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Israël ligt ongeveer gelijk aan dat in Nederland. De munteenheid is de Israëlische shekel.
Veiligheid
Hoewel de meeste ongeregeldheden ver buiten de toeristische gebieden zijn is het wel verstandig om op je hoede te zijn. Op bepaalde plaatsen, zoals de bezette gebieden, mag je niet komen. Verder zul je er weinig last van hebben tijdens je reis. Het is in Israël heel normaal dat er bij de ingang van ieder gebouw even in je tas wordt gekeken en dat er op straat militairen rondlopen. Dit is even wennen, maar eigenlijk heel vanzelfsprekend als je nagaat dat iedereen, zowel jongens als meisjes, vanaf 18 jaar het leger in gaat.
Medische informatie
De medische voorzieningen in Israël zijn van zeer hoog niveau. De meeste artsen spreken Engels.
Voor Israël heb je geen inentingen nodig. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TRavelClinic.
Water uit de kraan kan je gerust drinken. Maar ook in supermarkten en winkeltjes koop je voor een paar cent bronwater uit de fles.
Bevolking
Chanukah is een joods feest en staat ook wel bekend als 'het feest van de lichtjes' Het feest duurt acht dagen, en staat in het teken van het 'Chanoeka-wonder'. De eerste dag van dit feest begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev. De voornaamste bevolkingsgroepen van Israël zijn joden (76%) en arabieren (20%). De meerderheid van de joden is in Israël geboren en noemt zich seculier. Slechts 15% van de joodse bevolking noemt zichzelf religieus en 34% traditioneel. De joodse bevolking leeft verspreid door het hele land, met grote concentraties in Jeruzalem, langs de kusten en in de valleien van Galilea. De meerderheid van de arabieren is in Israël geboren en is moslim. Al in de eeuwen rondom het begin van onze jaartelling trokken veel Joden uit Palestina weg. Ze vestigden zich in alle delen van de toenmaals bekende wereld: Klein-Azië, Griekenland, Italië, Egypte en Noord-Afrika. Men vermoedt dat er in die tijd meer joden buiten Palestina leefden dan binnen haar grenzen. In de loop van de Middeleeuwen vestigden zich joden in de meeste Europese landen, maar ook in de landen van het Midden-Oosten, Azië tot aan China toe. Van de bevolking hangt 82% het joodse geloof aan. De joodse godsdienst is gebaseerd op het geloof in 1 God en op het verbond dat God met het joodse volk sloot, en waarvan de geschiedenis ongeveer 4000 jaar geleden begon met het tijdperk van Abraham. Alle aspecten van het Jodendom vinden hun oorsprong in de Thora, de Mozaïsche wet. Het openbare leven in Israël wordt gedomineerd door de joodse godsdienst. De sabbatsrust is zelfs in de wetgeving opgenomen, aangevuld door plaatselijke regelingen. Loofhuttenfeest of Soekkot - dit feest wordt gehouden ter herinnering aan de terugkeer van het joodse volk in het beloofde Land, toen de Israëlieten nog in tenten en hutten woonden. Het feest markeert tevens het einde van het landbouwseizoen en het begin van de jaarlijkse cyclus van de Thora. Het Loofhuttenfeest begint 5 dagen na Yom Kippoer. Joodse jongens bereiken een mijlpaal in hun leven als ze 13 worden. De jongen krijgt dan de rechten en plichten die daarbij horen en wordt bar mitswa (zoon van het gebod). Wanneer een Joods meisje 12 jaar wordt, wordt zij verantwoordelijk onder de joodse wet. Op dat moment wordt het meisje een bat mitswa "dochter van het gebod". Enkele joodse gemeenschappen: * Praktiserende orthodoxe joden - deze joden zijn te herkennen aan hun keppeltje of kipa, een klein petje dat op het hoofd gedragen wordt. Zij zijn ervan overtuigd dat de mens verantwoordelijk is voor de geschiedenis, en nemen dan ook volop deel aan het sociale, economische en culturele leven in Israël. * Reform-jodendom - deze liberale stroming ontstond in de 19e eeuw en had als doel om de strenge religieuze praktijken en regels te vergemakkelijken. Men zet zich ook nu nog steeds in voor de verworvenheden van de westerse maatschappij. * Wereldse zionisten - deze pioniers van het idee van een joodse staat waren sterk anti-godsdienstig. In Israël komen de twee belangrijkste stromingen in de islam voor: de soennieten en de sjiieten. De soennieten hechten sterk het legale aspect van de islam, dat wil zeggen de wet of sjaria en het islamitische recht of fik. De sjiieten vormen in Israël een minderheid. Zij zijn volgelingen van Ali, die in hun ogen, samen met zijn zonen Hassan en Hoessein, de enige is die het testament van de profeet heeft ontvangen. Israël kent op zaterdag de Sabbat. De Sabbat begint op vrijdagavond na zonsondergang en duurt tot zonsondergang op zaterdag. Het openbare leven ligt dan stil. Overheidsinstellingen zijn gesloten en er is geen openbaar vervoer. Taxivervoer is wel mogelijk en een aantal restaurants, bioscopen en nachtclubs blijven open. Veel Israëli's gebruiken de Sabbat om zelf met hun kinderen op stap te gaan. Zondag is een gewone werkdag.
De taal
In Israël spreekt men modern Hebreeuws, ook wel Ivriet genoemd. Bijna alle inwoners van het land spreken tevens goed Engels. Het Bijbels Hebreeuws was van de 2e eeuw na Chr. tot eind 19e eeuw een dode taal. Het Oude testament, gebaseerd op de joodse Tenach, het deel van de Bijbel dat dateert van voor het begin van onze jaartelling, is van origine vrijwel geheel in het Hebreeuws opgesteld. De herleving van het Hebreeuws als een levende taal is te danken aan de Litouwse jood Eliëzer ben-Yehuda, die zich in 1881 in Jeruzalem vestigde. Hij verspreidde onder de nieuwe generatie Hebreeuws-sprekenden woordenlijsten die toegespitst waren op de moderne maatschappij. In feite kent het Hebreeuws twee alfabetten, een voor gedrukte en een voor handgeschreven tekst. Het Hebreeuwse schrift heeft 22 medeklinkers en de ontbrekende klinkers zijn vervangen door klanktekens. Elke letter staat ook voor een getal, maar vaak worden getallen geschreven als de ons bekende cijfers.
Flora & Fauna
Door de geografische ligging van Israël strijken er 2x per jaar vele aantallen trekvogels neer. Dankzij de opstijgende luchtstromen kunnen deze vogels in snel tempo duizenden kilometers overbruggen. Onder de vele vogelsoorten zijn ook veel roofvogels, zoals steppenarend, zwarte wouw, balkansperwer, steppenbuizerd, wespendief en schreeuwarend. Ook de (zwarte) ooievaars trekken 2x per jaar over het Heilige Land.
Geschiedenis
De geschiedenis van het gebied dat we nu Israël noemen gaat duizenden jaren terug. Pas in 1948 werd de staat Israël uitgeroepen, omdat de joden vonden dat dit het heilige land is dat God hen had beloofd. De huidige spanningen komen voort uit de beginperiode van de staat.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Israël?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.