Jeruzalem
Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en ligt centraal in het land. Jeruzalem is een heilige plaats voor drie godsdiensten: christendom, jodendom en islam. Niet verwonderlijk is het dus, dat er vaak strijd is gevoerd. Hierbij werd de stad enkele keren volledig verwoest. Dat staat in schril contrast met de betekenis van de naam: Yeroushalaïm betekent namelijk "stad van de vrede". In het oude, ommuurde centrum is nog goed te zien dat Jeruzalem altijd een kruispunt van religies is geweest. Binnen de muren ligt in het noorden een islamitische wijk, in het westen een christelijke wijk, in het zuidwesten een Armeense wijk, en het zuidoosten is een joods kwartier.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Jeruzalem (Israël) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Jeruzalem
Bijbelse Zoo (Jeruzalem)
In de Zoölogische Tuinen van de Familie Tisch, beter bekend als de Bijbelse Zoo in Jeruzalem zijn veel plant- en diersoorten te zien. Er zijn tentoonstellingen over dieren, maar er zijn ook echte exotische dieren te bewonderen. Bijzonder is dat er een bezoekersplaats in de vorm van de Ark van Noah is gebouwd en daaromheen lopen alle dieren los door het park. Er zijn olifanten, apen, zebra's en andere 'Bijbelse' dieren te zien.
Botanische Tuinen Jeruzalem (Jeruzalem)
Wil je tijdens je vakantie in Israël even helemaal tot rust komen, dan zijn de Botanische Tuinen in Jeruzalem een heerlijk plekje. In 1953 werden de tuinen aangelegd en sinds dat jaar zijn ze enorm uitgebreid. De tuinen zijn opgedeeld in allemaal verschillende gebieden, deze gebieden zijn de verschillende werelddelen. In het gedeelte van Europa zijn bijvoorbeeld allerlei planten en diersoorten uit Europa te vinden.
Haram Esh Sharif (klaagmuur) (Jeruzalem)
De wereldberoemde Haram Esh Sharif oftewel de Tempelberg ligt in Jeruzalem. In de volksmond staat de westelijke muur bekend als de klaagmuur. De Tempelberg is wereldberoemd geworden doordat de berg voor drie religies belangrijk is. Volgens het christen- en jodendom is de Tempelberg de plek waar Izaäk de zoon van Abraham bijna geofferd werd, volgens de moslims offerde Abraham niet Izaäk maar Ismaël. Hierdoor is al jaren een strijd tussen de religies gaande.
Israël Museum (Jeruzalem)
In Jeruzalem staat het Israël Museum uit 1965, in het museum is een prachtige archeologische en kunstcollectie te vinden. Er zijn vier verschillende vleugels in het museum, in elk van de vier vleugels vind je verschillende collecties. In één van de vleugels is een archeologische afdeling gecreëerd, hier is het oudste voorwerp uit het museum tentoongesteld. Het echte hoogtepunt van het museum is de 'Schrijn van het Boek', een boek met ongeveer 800 dode-zeerollen die nog steeds een grote rol spelen bij het achterhalen van de eerste tekst van het Oude Testament.
Markt in Jeruzalem (Jeruzalem)
Israël staat bekend om haar vele markten: in iedere plaats vind je er wel een. De allergrootste bazaar (shouk) ligt in de oude stad van Jeruzalem. Behalve de vele souvenirwinkeltjes, zijn hier ook veel antieke winkels. In tegenstelling tot in andere landen is onderhandelen over de prijs niet gebruikelijk in Israël. De winkeliers van de shouk in Jeruzalem zijn dan ook gewend aan een vaste prijs en verlagen deze niet.
De Mahane Yehuda markt is een populaire markt in Jeruzalem. Hier kun je veel verschillende producten kopen, zowel etenswaren, als schoenen en huishoudelijke apparatuur. Als je de typische, Arabische sfeer wilt ervaren, kun je het beste op vrijdag de markt bezoeken. Op vrijdag doen de inwoners namelijk boodschappen voor de Sabbat, die op zaterdag is.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Israël bekijken.
Geschiedenis
De stad Jeruzalem wordt reeds genoemd in bronnen die dateren uit de 19e en 18e eeuw v.Chr. De namen Wrwshlm en Wrwshmn worden hierin aangetroffen. Later komt in de zogenaamde brieven (eigenlijk kleitabletten) van Tel el Amarna, gedateerd eerste helft 14e eeuw v.Chr., de naam Urusalim(u) voor. In 1004 v.Chr. zou volgens de Bijbel koning David de stad ingenomen hebben en ze tot hoofdstad van het koninkrijk Israël gemaakt hebben. Zijn opvolger, Salomo, zou in 961 v.Chr. met de bouw van de eerste Joodse Tempel begonnen zijn. Toen na Salomo's overlijden in 922 v.Chr. het koninkrijk in twee delen uiteen viel, werd Jeruzalem de hoofdstad van het koninkrijk Juda. In 587 v.Chr. viel de stad in handen van de Babyloniërs en de Joodse bevolking werd weggevoerd in ballingschap naar Babylon. De tempel werd verwoest. Toen de Perzen Babylon innamen, mochten de joden terugkeren en ze kregen de toestemming om de tempel weer te herbouwen (538 v.Chr.), maar wel onder Perzische heerschappij. Omstreeks 330 v.Chr. werd het Perzische Rijk veroverd door de Macedonisch-Griekse koning Alexander III de Grote. Hiermee begon de periode van het Hellenisme voor Jeruzalem. In het jaar 66 na Chr. begon de desastreuze Joodse Opstand. Deze werd onderdrukt door Vespasianus en Titus in het jaar 70. Hierbij verwoestten de Romeinen de stad en de (tweede) tempel werd in brand gestoken. Het enige overblijfsel van de tempel is een deel van de Westelijke muur, die nu bekend staat als de Klaagmuur. Op de ruïnes van de stad werd een Romeins legerkamp opgericht. Keizer Hadrianus bezocht in het jaar 130 de stad en besloot er een Romeinse kolonie te vestigen. In het jaar 135 werd Jeruzalem door de Joden, onder leiding van Bar Kochba, veroverd. Deze maakten Jeruzalem opnieuw tot hun hoofdstad en richtten er een voorlopige tempel op. De reactie van Hadrianus bleef niet uit en hij heroverde de stad en gaf haar een andere naam (Aelia Capitolina). Op de Tempelberg werd een Romeinse tempel gebouwd (ter verering van Jupiter). De Joden werd de toegang tot de stad ontzegd. Pas in het jaar 438 werd dit toegangsverbod opgeheven.