Kyoto
Kyoto ligt in het midden op het eiland Honshu. De stad is omringd door bergen. Vroeger was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan, maar het is nu alleen de hoofdstad van de prefectuur Kyoto. Kyoto maakt deel uit van de agglomeratie Osaka-Kobe-Kyoto. Vanwege het rijke culturele erfgoed in Kyoto bleef de stad een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog bespaard. Vandaag de dag is het de enige grotere stad in Japan die nog steeds een overvloed aan vooroorlogse gebouwen heeft, hoewel de moderne tijd toch doorbreekt.
De stad is in een grid gebouwd, volgens traditionele Chinese gewoonte. Het zakendistrict is gelegen in het centrum en in het zuiden van de stad. Het dunner bevolkte noordelijke deel heeft een groenere uitstraling. Kyoto is beroemd vanwege zijn levensmiddelen. De rijke grond rond Kyoto maakt groenteteelt mogelijk. Vis wordt in verschillende wateren ruim aangetroffen. Kyoto wordt beschouwd als het culturele centrum van Japan. Gedurende de Tweede Wereldoorlog, terwijl brandbommen door het hele land neerkwamen, bleef Kyoto met zijn 600 boeddhistische tempels, 400 Shinto-heiligdommen, paleizen, tuinen en architectuur gespaard.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Kyoto (Japan) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kyoto
Fushimi Inari-taisha (Kyoto)
Fushimi Inari-taisha is een Shintō-heiligdom in de wijk Fushimi-ku. De tempel is door UNESCO erkent als werelderfgoed en is een van meest gefotografeerde plekken in Japan. Fushimi Inari-taisha is een gigantisch tempelcomplex gewijd aan de god Inari. Dit complex loopt zelfs door de bergen heen. De schrijn staat vooral bekend om de duizenden Torii poorten. Dit zijn traditionele Japanse poorten die kenmerkend zijn voor Shintō-heiligdom. De Torii wordt gezien als de overgang van de 'gewone' wereld naar de wereld van de heilige. In dit geval vormen deze poorten een pad van ruim 4 kilometer lang. Als je onder de ruim 32.000 poorten doorloopt, kom je uit bij verschillende tempels. Alle poorten die hier staan zijn gedoneerd door families of bedrijven.
Gion (Kyoto)
Een wijk in Kyoto die je zeker niet mag overslaan is Gion, de laatste Geisha wijk in Japan. Wie een bezoekje brengt aan de wijk waant zich even in het oude Japan. Hier vind je naast oude Japanse houten gebouwen ook veel traditionele theehuizen. In deze wijk kun je nog Geisha's zien rondlopen. Een Geisha (of Geiko) werd vroeger gezien als een toonbeeld voor schoonheid en verfijnde cultuur. Deze gerespecteerde vrouwen werkten als gastvrouw in de theehuizen. Ze maakte gebruik van dans, zang en klassieke muziek om entertainment aan te bieden. Er zijn tegenwoordig veel minder Geisha's dan vroeger. Een Geisha is te herkennen aan de prachtige traditionele kimono's die ze dragen. Daarnaast zijn pikzwarte haren, een wit gezicht met felgekleurde rode lippen typische kenmerken. Er zijn veel toeristen die hier komen om zich te verkleden als Geisha. Hoewel de echte Geisha's wel in deze wijk wonen, betekent dit niet dat je er altijd een tegenkomt. Wanneer je het geluk hebt om een echte Geisha tegen te komen, is het goed om niet te vergeten dat ze waarschijnlijk op weg is naar haar werk. Net als ieder ander zijn ze op hun privacy gesteld. Ze zijn zich ervan bewust dat toeristen graag een foto van ze willen maken, maar stellen het uiteraard op prijs als dit netjes gebeurd. Blokkeer dus de weg niet zodat ze er geen 'last' van hebben. Een andere manier om een echte Geisha te zien, is natuurlijk het boeken van een avond in een theehuis. Dit is echter vaak wel prijzig. De wijk is daarnaast ook populair vanwege de vele winkeltjes en exclusieve restaurants.
Kinkaku-ji (Kyoto)
Kyoto is de stad van de tempels. Nergens anders in Japan vind je meer prachtige tempels dan in Kyoto. Een van de meest bekende tempels is de Kinkaku-ji tempel. De tempel staat ook bekend als de Rokuonji-tempel of het Gouden Paviljoen. De bijnaam 'het Gouden Paviljoen' heeft de tempel te danken aan het feit dat het dak, de muren en de pilaren van de tempels bedekt zijn met bladgoud. Het gebouw dat er tegenwoordig staat is niet het oorspronkelijke gebouw uit de 12 eeuw. In 1950 werd het paviljoen namelijk afgebrand door een monnik. De replica van de tempel is echter zeer geliefd bij toeristen. Het Gouden Paviljoen valt erg op tussen de bomen en de mooie vijver. De tempel lijkt daarnaast ook op het water te drijven. Dit is in combinatie met de serene omgeving een prachtig plaatje om te zien.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Japan bekijken.
Geschiedenis
Het gebied rond Kyoto is pas door mensen bewoond vanaf de 7e eeuw na Chr., en wel door de Hata-clan die Japan binnenkwam vanuit Korea. Tijdens de 8e eeuw werden boeddhistische godsdienstige autoriteiten erg machtig, hetgeen een reden was voor de Japanse keizer om de hoofdstad ver van de boeddhistische invloed te vestigen. De nieuwe stad, Heiankyo genoemd, werd de zetel van het keizerlijke hof vanaf 795. Later kreeg de stad de naam Kyoto. Kyoto bleef de hoofdstad van Japan tot het einde van de Edoperiode in 1868. Sommigen menen dat Kyoto nog steeds de wettelijke hoofdstad is. Nadat Edo was hernoemd tot Tokyo was Kyoto korte tijd bekend als Saikyo.