Top 10 excursies op Sal in Kaapverdiė
Sal is het hele jaar door de perfecte zonbestemming. Het heeft kilometers lange witte zandstranden, een prachtige turquoise zee en een heerlijke temperatuur die zelfs in de winter niet onder de twintig graden komt. Binnen circa zes uur ben je op de luchthaven van Sal. Dit alles maakt dan ook dat het eiland Sal een steeds populairdere bestemming wordt onder de vakantiegangers. Met deze reden zijn wij dan ook het eiland gaan verkennen en hebben we dit artikel voor jullie geschreven om de vraag te beantwoorden wat er nu allemaal te doen is op Kaapverdië.
Het eiland is ongeveer zo groot als Texel met ongeveer 26.000 inwoners. Het klimaat is droog en het landschap is over het algemeen vrij dor waardoor er weinig groeit, op enkele bomen en bosjes na, en er geen sprake is van landbouw. Op een uitzondering na, maar hier lees je verder in het artikel over. De grootste bron van inkomsten is het toerisme (95 procent). Een andere bron is de visserij (5 procent). Om het hele eiland op een leuke manier te ontdekken, raden wij zeker aan om een eilandtour te maken. Om jullie een korte indruk te geven, hebben wij onze top 10 excursies op een rijtje gezet voor jullie. Alvast meer lezen over de top 5 hotels van Sal? dat doe je HIER.
Santa Maria
Santa Maria is de belangrijkste plaats op het eiland omdat het grootste deel van de hotels en resorts rondom deze plaats liggen. Het hart van Santa Maria is een prachtige, helderblauwe baai met een hagelwit zandstrand. Hier ligt een houten pier in zee waar je dagelijks rond het middaguur de visvangst binnen kunt zien komen. De vissen worden daar ter plaatse direct schoongemaakt en klaargemaakt voor de verkoop. De kleurrijke bootjes op het turquoise water en de grote vissen op de pier zorgen voor een indrukwekkend aanzicht.
Zoals eerder genoemd heeft Santa Maria een prachtig strand. Dit is dan ook zeker een uitstapje waard. Vanaf de meeste resorts is het met de taxi maar een paar minuten rijden en voor drie euro sta je in het centrum van Santa Maria. Bij het strand bevinden zich wat leuke strandtentjes en restaurants. Even genoeg gehad van het strand? Loop dan het kleine centrum in met alle kleurrijke huisjes, het museum van Sal, diverse toeristenwinkeltjes en de lokale markt waar je erg leuke souvenirs kunt komen, waarvan de meesten met de hand zijn gemaakt. De place to be in Santa Maria is de Ocean Bar. Hier verzamelen zowel de lokale inwoners als toeristen zich en barst na 21:30 de gezelligheid los.
Ponta Preta Beach
Net buiten Santa Maria ligt Ponta Preta Beach. Dit is een prachtig wit zandstrand met enkele rotsen waar de golven in volle kracht tegen aan slaan, waardoor het een geweldige plek is om te surfen. Door de altijd aanwezige wind is het strand ook een ideale plek om te kitesurfen. Beiden sporten zijn erg populair op Sal. Op het strand van Ponta Preta liggen twee Beach bars en er bevindt zich een toeristenwinkeltje. Bij de Beach bars kun je de zon in de zee zien zakken terwijl je geniet van een heerlijke cocktail op een ligbedje op het strand.
Espargos
Espargos is de hoofdstad van Sal maar dit is niet terug te zien. Wanneer je een eilandtour maakt, kom je automatisch langs Espargos. Espargos bevindt zich namelijk in het midden van het eiland en aangezien Sal maar één hoofdweg heeft die na Espargos opsplitst richting andere plaatsjes, kom je vaak langs de hoofdstad. Bovendien ligt het dichtbij het vliegveld van Sal. Espargos dankt zijn naam aan de wilde asperges die op het eiland groeien. Ondanks dat alle wegen hier naar toe leiden en de stad een economisch centrum is, valt er niet zo veel te zien. Er zijn hier dan ook weinig toeristen en hotels te vinden. Op het pleintje vind je een klein kerkje en een bar met terras. Ook kun je vanaf het uitzichtpunt van de stad de sloppenwijken zien liggen. Die in groot contrast zijn met de kleurrijke huisjes in het centrum en de luxe hotels rondom Santa Maria. Erg leuk om te zien in Espargos zijn de (school)kinderen in hun uniformen met kleurrijke schooltassen.
Palmeira
Palmeira is een leuke plek om even rond te kijken tijdens de eilandtour door alle kleurrijke huisjes en de haven. Ook Palmeira is niet toeristisch en overdag heerlijk rustig. Tijdens de eilandtour begin je bij het lokale barretje en winkeltje Terra Terra met mooie muurschilderingen. Hier kun je leuke souvenirtjes kopen en de lokale dranken proeven. Vervolgens loop je door het straatje naar Esplanada Rotterdam, oftewel het Rotterdamse plein. Rotterdam heeft een speciaal plekje in de harten van de Kaapverdianen. Dit heeft alles te maken met de haven. Vroeger was de visserij een van de belangrijkste inkomsten en aangezien Palmeira het vissersdorpje van Kaapverdië is, is er een sterke connectie met de haven van Rotterdam geweest. Rotterdam wordt ook wel het tiende eiland van Kaapverdië genoemd. Er wonen namelijk meer Kaapverdianen in Rotterdam dan op Sal zelf. Vanaf dit plein loop je gemakkelijk naar het haventje. Ook hier zijn er op verschillende tijdstippen op de dag vissers bezig met hun vangst. ’s Ochtends is het hier altijd rustig omdat de meeste vissers dan nog aan het vissen zijn.
Murdeira
Murdeira is een klein plaatsje aan zee. Het heeft een kleine boulevard maar is over het algemeen erg rustig. Het is de eerste toeristische plaats die ooit op het eiland gebouwd werd. Nu is het vooral een rustige plek voor de toeristen die niet in de drukte willen zitten en echt naar het eiland komen voor de rust. Er zijn hier voornamelijk appartementencomplexen te vinden waar toeristen verblijven of waar ze zelfs een appartementje huren of hebben gekocht. Ook wonen er hier veel Portugezen die permanent op Kaapverdië wonen. Er is een restaurantje in de buurt van de complexen met uitzicht op de baai. Verder kun je er een rustige wandeling over de boulevard maken en genieten van het uitzicht op zee.
Buracona
Helaas is dit plaatsje niet zo gemakkelijk zelf te vinden omdat het erg afgelegen ligt en alleen bereikbaar is via een lange onverharde weg die begint achter een fabrieksterrein. Maar via een excursie met een busje of 4x4 kun je hier gemakkelijk komen. De route alleen al is een excursie op zich. De route gaat langs ruige kusten en inhammen met veel bobbels in de weg. Uiteindelijk kom je bij Olho Azul, ook wel Het Blauwe Oog. Dit is de bezienswaardigheid waar Buracona om bekend staat. Om naar binnen te kunnen, betaal je circa drie euro. Bij binnenkomst loop je eerst door een souvenirwinkel en vervolgens door een bar. Via het terras loop je via een wandelpad richting Het Blauwe Oog. Om dit te kunnen zien, moet je wel geluk hebben. Het Blauwe Oog is namelijk een opening in de rotsen langs de kust. In deze opening ligt water wat door rotsen is afgescheiden van de rest van de zee. Wanneer de zon op juiste hoogste staat en fel genoeg schijnt, kun je door de opening in de rots het felblauwe water zien. Mocht je dit geluk niet hebben, dan is de omgeving hier ook prachtig. Overal zijn zwarte rotsen te zien, die prachtig afsteken tegen het blauwe water van de zee. In de zomer is er ook een waterplas tussen de rotsen waar je lekker af kan koelen. Maar dit kan niet altijd in verband met de veiligheid. De waterplas staat in gelijke lijn met de zee waardoor de plas soms overspoeld wordt wanneer het hard waait en de zee ruig is. Tenslotte is er ook nog een uitzichtpunt en kun je ernaast midgetgolfen.
Terra Boa
Terra Boa staat om twee verschijningen bekend. Allereerst staat het bekend om de ‘Fata Morgana’. Dit is een optische illusie die wordt veroorzaakt door de warmte van de grond, de koelte van de wind en de luchtspiegeling. Als je in de verte kijkt, lijkt er namelijk dat er water staat. Dit is erg bijzonder omdat je je hier begeeft in een soort woestijnlandschap. Maar zoals je misschien al kunt raden: er is hier helemaal geen water. Dit is dus de optische illusie. En hoe lager je bij de grond in de verte kijkt, hoe groter het wateroppervlakte lijkt. Het tweede verschijnsel is net zo bijzonder. Wanneer je namelijk een stukje verder rijdt, kom je op de vruchtbaarste plek van het hele eiland terecht. Wij hadden hier erg veel geluk omdat het twee weken daarvoor flink had geregend, waardoor wij terecht kwamen in een felgroene omgeving met gras en bomen. Erg bijzonder om te zien omdat je nog enkele minuten daarvoor alleen maar woestijnoppervlakte voorbij ziet komen. Helaas regent het bijna nooit op Kaapverdië waardoor dit fenomeen erg zeldzaam is.
De eilandtour wordt dagelijks uitgevoerd door meerdere partijen. Er komen dus dagelijks toeristen naar dit gebied en hier wordt op ingespeeld. Regelmatig is er een groepje aanwezig die de Capoeira uitvoeren. De meeste dansers zijn lid van een vereniging en doen dit als sport. Capoeira is namelijk een soort dans met vechtbewegingen. Er zitten vaak ook jongeren in zo’n groep. Dit zijn vaak wat armere kinderen die geen geld hebben om naar school te gaan en door een vereniging worden opgevangen zodat ze niet op straat gaan hangen.
Salinas de Pedra de Lume
Salinas de Pedra de Luma zijn zoutmijnen gelegen in een krater. Op dit moment zijn de zoutmijnen niet meer actief, maar vroeger was dit een belangrijke inkomstenbron. De zoutmijnen zijn ontdekt door de Portugezen in de tijd van de slavernij en hebben hierdoor flink geïnvesteerd in het eiland. Sal dankt zijn naam dan ook aan de zoutmijnen. Voordat je het terrein oprijdt richting de krater, zie je langs de weg voormalige houten masten staan die vroeger het zout met een kilometer lange kabelbaan van de mijn naar de zee brachten. Hier werd het op een boot geladen en vervolgens geëxporteert. Via een tunnel wandel je de krater in: een grote vallei met zoutmeren met middenin de zoute baden waar je even kunt dobberen. Het water is hier zo zout dat je blijft drijven. Volgens Kaapverdianen is dit hun antwoord op de Dode Zee. Deze baden en de modder rondom de baden zijn erg populair bij de lokale bevolking aangezien de geruchten gaan dat het verjongend werkt.
De schildpadden
Sal is een beroemde broedplaats voor schildpadden. Op diverse plekken op de stranden rondom Santa Maria zijn broedplaatsen. De dieren worden beschermd op Sal. Dit wil zeggen dat er diverse opvangcentra zijn die zorgen dat de eieren veilig uit kunnen komen. Wil je graag een broedplaats zien met de kans dat je de eieren uit ziet komen? Er zijn diverse excursies hiervoor. De schildpadden leggen hun eieren diep in het zand en de broedplaatsen zijn te herkennen aan de bordjes waarop precies staat wanneer de eieren zijn gelegd. De eieren worden gelegd in de periode tussen juli en september. In deze periode kun je dus, als je geluk hebt, een grote schildpad spotten. Deze reuzen kunnen wel 1 meter zijn. In de periode tussen september en december komen de eieren uit en is het mogelijk om de kleine schildpadjes te spotten.
Shark Bay
In de buurt van de zoutmijnen ligt ook Shark Bay. Hier kan je zwemmen met Lemon Sharks. Dit is een ongevaarlijke haaiensoort die je van dichtbij kunt bekijken in ondiep water. Ideaal voor iedereen die graag eens haaien wilt spotten, maar liever niet gaat duiken.
TIP: heb je ruimte over in je koffer? Neem dan vooral wat spulletjes mee voor de kinderen, bijvoorbeeld pennen, potloden, schriften of kleurboekjes. Met name schoolspulletjes komen ze op Kaapverdië echt te kort. Naast de scholen zijn er ook organisaties die vrijwillig les geven aan de kinderen uit de sloppenwijken die geen geld hebben om naar school te gaan. Deze organisaties staan echt te springen om extra materiaal. De spullen kun je overhandigen aan een lokale organisatie.