De kathedralen van Kroatië
Kroatië kent vele kathedralen die allemaal verschillende karaktereigenschappen hebben. De meeste bevinden zich in de grotere steden die Kroatië rijk is zoals Zagreb en Zadar. Maar ook in de wat kleinere plaatsen zoals Rab, Sibenik en Rovinj bevinden zich prachtige kathedralen met unieke versieringen.
gratis reisadvies
Jacobus kathedraal in Sibenik
In 1991 werd deze prachtige kathedraal verwoest door een bombardement. Kroatische en internationale experts hebben er jaren over gedaan om de kathedraal weer te restaureren. Officieel werd de kathedraal door bekende Dalmatische en Italiaanse bouwmeesters gebouwd tussen 1432 en 1555. Venetiaan Antonio Dalle Masegne begon met de bouw en hij bouwde het lage gotische deel. Juraj Dalmatinac was daarna aan de beurt en ontwierp het hogere, renaissancistische deel, Adam en Eva bij de Leeuwenpoort, de 72 gezichten op de buitenkant van de apsis, kapitelen, de tombe van Juraj i goric en de prachtige doopkapel. In 1475 stierf Dalmatinac en werd zijn werk overgenomen door Nikola Firentinac. Hij ontwierp de priesterkoor, de koepel, de galerijen en het gewelfde dak.
Zagreb kathedraal in Zagreb
De Zagreb kathedraal is het bekendste gebouw van Zagreb en steekt met kop en schouders boven de stad uit. Het is gebouwd in Gotische stijl en is van grote architectonische waarde. De kathedraal is gewijd aan St. Ladislaus, St. Stephan en de heilige maagd Ascension. Vroeger stond er op dezelfde plek een andere kathedraal, maar deze werd in 1242 verwoest door de Turken. In de kathedraal hangen mooie 13e-eeuwse schilderijen. De kathedraal heeft 5 ronde torens en 1 vierkante toren en is zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen!
Vraag gratis een offerte aan
Anastasia kathedraal in Zadar
De Anastasia kathedraal is in de 9e eeuw gebouwd door de Byzantijnen op een oud forum. In de 12e en 13e werd de kathedraal herbouwd in Romaanse stijl. Een van de mooiste kenmerken van de kathedraal is de gevel met 3 deuren. Deze wordt horizontaal in tweeën gedeeld. De bovenkant bestaat uit bogen en zuilen en twee roosvensters. Het grootste venster is Romaans, het kleine gotisch. De centrale deur wordt versierd door mooie beelden.
Kathedraal St. Euphemia in Rovinj
In Rovinj staat de mooie kathedraal St. Euphemia die gebouwd werd in 1736. In de apsis aan de rechterkant van de driebeukige kerk worden de relieken van de heilige bewaard in een Romeinse sarcofaag. De klokkentoren die aan de kathedraal grenst is 61 meter hoog en heeft veel weg van de San Marco in Venetië. Bovenop staat een koperen beeld van de H. Euphemia. Je kunt zelfs bovenop de kathedraal komen, waarna je een prachtig uitzicht hebt over Rovinj en de eilanden.
Kathedraal van Maria de Grote in Rab
In Rab staat een schitterend Romaanse kathedraal, die door paus Alexander III in 1177 is ingewijd. De stenen hebben de kleur roze en wit en boven het portaal prijkt een gebeeldhouwde kruisafneming. De kathedraal bestaat uit 3 beuken, die gescheiden worden door verschillende zuilen. Het priesterkoor is voorzien van een altaarhemel met marmeren zuilen. Op het hoofdaltaar staat een 12e eeuw reliquiarium met overblijfselen van Sint-Christoforus. De klokkentoren staat 70 meter van de kathedraal en is de hoogste van het eiland. Deze klokkentoren stamt uit de 13e eeuw.
Sint-Marcus kathedraal in Korcula
Dat deze kathedraal oorspronkelijk Romaans is kun je zien aan de klokkentoren. De gevel ziet er bijna hetzelfde uit als gevels in Zuid-Italië. Het gotische element zijn de spitsbogen boven de hoofddeur. De kathedraal is in de 13e eeuw gebouwd met honingkleurige stenen. Vele beeld- en steenhouwers hebben meegewerkt aan deze kathedraal en dat is te zien aan de mooie beelden. Bij de ingang staan twee leeuwen verder is deze ingang versierd met dunne, spiraalvormige zuiltjes en een lunet met het figuur van Marcus. Via twee andere deuren is het mogelijk om bij de zijbeuken te komen. Links van de kathedraal staat een indrukwekkende klokkentoren. Binnenin zul je verschillende beeldhouwwerken zien zoals een wijwaterbak, een doopvont en het graf van bisschop Toma Malumba.