Traditionele keuken van Kroatië
Bij een bezoek aan Kroatië mag het proeven van de traditionele keuken van Kroatië natuurlijk niet ontbreken. Maar ook thuis kan je heerlijke Kroatische gerechten klaarmaken. De traditionele keuken van Kroatië is namelijk een mengelmoes van invloeden uit heel Europa.
gratis reisadvies
De keuken
De Kroatische keuken bestaat uit invloeden van verschillende landen in Europa. Zo zijn er invloeden in te vinden uit Turkije, Hongaarse, Oostenrijk maar ook uit Venetië. Op deze manier is er een groot aantal aan gerechten ontstaan die van hoog culinair niveau zijn. Bovendien is de keuken van Kroatië zo heel divers. Daarbij verschilt de traditionele keuken ook nog eens heel erg per streek. De keuken aan de kust is veel anders dan die van het binnenland. In het binnenland wordt de keuken bijvoorbeeld heel erg gekarakteriseerd door de oud-Slavische keuken en de Hongaarse, Turkse en Oostenrijkse keuken. In de kuststreek zie je juist weer veel Griekse, Romeinse en Illyrische invloeden terug.
Veel gebruikte ingrediënten
Typische ingrediënten voor Kroatië zijn bijvoorbeeld schapenvlees, maar ook rund en varken worden veel gegeten. Komkommer, kool, snijbiet, aubergine, aardappelen en tomaat worden ook veel gegeten en gebruikt in gerechten. Ook truffels uit Istrië worden gezien als een delicatesse en gebruikt bij diverse gerechten.
Vraag gratis een offerte aan
Ontbijt
Het ontbijt in Kroatië is vrij simpel. Meestal worden er broodjes en croissantjes gegeten. Ook zie je nog wel eens invloeden van het ontbijt uit Azië, vanwege de Turkse invloeden die je in Kroatië veel ziet. Als drinken kun je kiezen uit thee, koffie of vruchtensap. Melk zou ook een mogelijkheid kunnen zijn bij het Kroatische ontbijt.
Lunch
De lunch is in Kroatië erg belangrijk en wordt door velen ook wel gezien als de maaltijd van de dag. Meestal bestaat de lunch uit meerdere gangen, mits daar genoeg tijd voor is. Vooral de zondag is een belangrijke lunchdag. Populaire gerechten voor de lunch zijn pršut (ham), paski sir (schapenkaas met sterke geur), vis en lamskoteletten. Ook scampi's worden veel gegeten tijdens de lunch. Als er een nagerecht wordt genuttigd, is dit vaak zoek. Palancika, wat een soort zoete pannenkoekjes zijn, zijn erg populair en worden vaak geserveerd met fruit.
Diner
In de avond wordt een traditionele maaltijd gemaakt, die vaak bestaat uit aardappelen, mais, rijst, vlees of vis. Vlees wordt meestal gepaneerd en in het bereiden van het vis en vlees gaat dan ook veel tijd zitten. Bij het diner worden ook nog wel eens restjes gegeten van de lunch.
Recepten
Pljeskavica
Een traditioneel Kroatisch gerecht is Pljeskavica. Dit is een soort hamburger die bestaat uit een mix van varkensgehakt, rundergehakt en/of lamsgehakt. Ook wordt er zwarte peper, knoflook, ui en paprikapoeder toegevoegd aan het mengsel. De hamburger wordt vervolgens dun gemaakt en gebakken. De hamburger serveer je in een pitabroodje met verse groenten als tomaat, komkommer, ui, kool en paprika en met kajmak (soort zure room) en ajvar (smaakmaker, gemaakt van paprika, zout, olie, aubergine en specerijen).
Brudet
Brudet is ook een typisch en traditioneel gerecht uit Kroatië en dan vooral uit de regio Dalmatië. Een brudet is een stoofpotje van zeevruchten, dat wordt geserveerd met polenta. Polenta is gemaakt van gekookt maismeel en komt oorspronkelijk uit Italië. Vaak wordt de brudet gemaakt met verschillende soorten vis en zeevruchten, als krab en garnalen.
Fritule
Fritule is een soort oliebol, maar dan kleiner. Deze Kroatische specialiteit wordt veel rondom kerst gemaakt en worden vaak op smaak gebracht met citrus en brandy.
Sarma
Sarma is een veel gegeten gerecht in Kroatië en is oorspronkelijk meegenomen door de Turken. Ze hebben hun geliefde gerecht nagelaten en het werd zee populair in het land. Sarma zijn gevulde zuurkoolbladeren. In de rolletjes zit vaak gehakt, rijst en ingrediënten als knoflook en paprikapoeder.