Mali

Veel activiteit in en rondom het water
Veel activiteit in en rondom het water

Ten zuiden van de woestijn de Sahara ligt het Afrikaanse land Mali. Het heeft maar liefst zeven buurlanden en ligt niet aan een zee. De landen die grenzen aan Mali zijn Ivoorkust, Niger, Algerije, Senegal, Burkina Faso, Mauritanië en Guinee. Bamako is de hoofdstad en ligt in het zuid-westen. In en rond deze stad woont 10% van de bevolking. Mali is één van de armste landen ter wereld.

Het noorden van Mali wordt grotendeels bedekt door woestijngebied, en is onderdeel van de Sahara. De woestijn trekt steeds verder op richting het zuiden. Enige vegetatie in dit gebied is te vinden op de zogenoemde wadi's, opgedroogde rivierbeddingen. In het zuiden van Mali is er een moeras- en steppegebied. Hier lopen ook de grote rivieren de Niger, de Senegal en de Bani. In het zuiden zijn ook een aantal wouden te vinden, en langs de rivieren enkele galerij wouden.

De Sahel, een landstreek door Afrika, is de scheiding in Mali tussen de woestijn in het noorden en de savanne in het zuiden. Dit gebied is dus een overgangszone tussen de twee gebieden in het land.

Het Nationale park Baoulé en het Manding hoogland zijn gelegen in het westen van Mali. Dit hoogland bestaat uit terrasvormige ravijnen. Deze ravijnen zijn vroeger ontstaan door rivieren. Het Adrar des Iforhas-gebergte is gelegen in het oosten van Mali. In dit gebergte komen hoogtes van 500 tot 900 meter voor. Voor een land als Mali hoog te noemen.

In het oosten ligt de stad Mopti. Deze stad heeft de bijnaam 'het Venetië van West-Afrika' en is gelegen aan de rivier de Bani, een vertakking van de Niger. Er ligt een steile rotswand, de Falaise de Bandiagra, van 200 km lang ten zuiden van deze stad. De bevolkingsgroep Dogon heeft dorpen gebouwd tegen deze rotswand. De Hombori Tondo (1155 m) is het hoogste punt van het land. Dit is de noordelijke uitloper van de Falaise de Bandiagra.

Heb je weinig kennis van Mali? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Mali
Officiele naam:
Republiek Mali
ISO:
ML
Ligging:
west
Hoofdstad:
Bamako
Inwoners:
+/- 12500000
Taal:
Frans
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +0
Munteenheid:
CFA-frank
Klimaat:
woestijnklimaat
Oppervlakte:
1240192 km²

Ervaringen

Mali krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 2 ervaringen.

9,0  2 ervaringen + Ervaring delen

Paul Vancraeynest op 11 december 2016 plaats: Mopti, reisperiode: december 2016

Mali en een zeer mooi land, zeer interessant om te bezoeken.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 2
  • Cultuur 9
  • Restaurants 6
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 8
Louise op 3 september 2013 plaats: rondreis Dogonland, reisperiode: februari 2012

Perfecte low-budget reis met Orgio. Burkinese en Mainese gids. Met minibus. Op daken en in hutten geslapen, enkel hotel in Mopti. Voelden de spanning, dagen voor de staatsgreep. Groepsreis met 8 personen op bestelling en op onze maat. Projecten van Origo, Kattendans enz. bezocht. Zelf heen- en terugreis met Air Maroc via Ouagadougou. Afwisseling: minibus, ossenkar, voettocht, boottocht.... dicht bij de bevolking geleefd.

  • Algemeen 9
  • Cultuur 9
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 10
  • Ligging 8

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Mali

Bibliotheek van Ahmed Baba (Timboektoe)

Bibliotheek van Ahmed Baba
Bibliotheek van Ahmed Baba
Kaart met locatie Bibliotheek van Ahmed Baba

In de Bibliotheek van Ahmed Baba is een indrukwekkend collectie van meer dan 20.000 manuscripten te bewonderen. De manuscripten zijn geschreven in het Arabisch en andere lokale talen zoals Hebreeuws en Songhai en gaan over de geschiedenis van Mali. Onderwerpen zijn medicijnen, astronomie, literatuur, islamitische wetten en poëzie. De meeste van deze manuscripten komen uit de 14e tot de 16e eeuw. De regering van Mali is bezig om deze manuscripten te gaan restaureren, zodat ze nog lang bewaard en bewonderd kunnen blijven.

Djinguerber-moskee (Timboektoe)

Djinguerber-moskee
Djinguerber-moskee
Kaart met locatie Djinguerber-moskee

Djinguerber-moskee is de oudste moskee van de stad. De moskee werd gebouwd in 1327, en is gebouwd van leem, organische materialen (zoals hout, stro en vezels) en kalkzandstenen. Het is de enige moskee in heel Mali waar niet moslims naar binnen mogen. De uitstraling van deze mooie moskee is erg karakteristiek met negen rijen massieve pilaren, drie binnenplaatsen, twee minaretten en een gebedsruimte die plaatst biedt aan 2.000 mensen.

Festival au Désert (Timboektoe)

Festival au Désert
Festival au Désert
Kaart met locatie Festival au Désert

Ieder jaar in januari wordt er in de woestijn iets buiten Timboektoe genaamd Essakane het Festival au Désert gehouden. Dit is het grootste festival van heel West-Afrika en het duurt drie dagen. Circa 30 artistieke groepen vanuit de hele wereld zijn aanwezig om op hun eigen manier kunst te presenteren. Het is een erg cultureel festival met veel traditionele dans en muziek. Ook worden er zwaardgevechten en kamelenraces georganiseerd.

Haven en markt van Mopti (Mopti)

Haven en markt van Mopti
Haven en markt van Mopti
Kaart met locatie Haven en markt van Mopti

De haven van Mopti is het hart van de stad. Het is er altijd druk en bootjes varen af en aan met goederen. Handelaren van iedere stam in Mali komen hier na toe met goederen op te verhandelen. Nabij de haven is de markt waar alle aangeleverde goederen verkocht worden. De vrouwen van de verschillende stammen verkopen hier hun producten. Van sieraden tot groenten en van kleding tot vee. Op de werf aan de waterkant worden planken, spijkers en nagels gemaakt voor de pinassen en pirogues. De pinassen en pirogues zijn de bootjes waarmee gevaren wordt op de rivieren. Op de werf worden deze bootjes gemaakt, geschilderd en te water gelaten. De smeden die de spijkers maken, maken ook attributen voor het vissen zoals haken en harpoenpunten.

Grande Mosquée (Mopti)

Grande Mosquée
Grande Mosquée
Kaart met locatie Grande Mosquée

Grande Mosquée is een grote moskee in de wijk Komoguel. Het is een kleinere versie van de moskee van Djenné. De moskee werd vroeger helemaal bepleisterd met leem. Tegenwoordig hoeft dit niet meer, omdat er een cementlaag omheen zit. De moskee is omgeven door een muur en het dak van de Grandé Mosquée wordt ondersteund door pilaren die in de in de richting van Mekka staan. Sinds 28 september 2005 staat de moskee op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Djenné-Djenno (Djenné)

Djenné-Djenno
Djenné-Djenno
Kaart met locatie Djenné-Djenno

Djenné-Djenno is het oude gedeelte van de stad Djenné en ligt op 3 kilometer afstand van de moderne stad van Djenné. De stad was bewoond van 250 voor Christus tot 900 na Christus en verdiende vooral haar geld met het handelen in rijst. De inwoners verlieten Djenné-Djenno en trokken naar de plek waar de moderne stad nu ligt. Dit deden zij om de Islam te verspreiden en vanwege de bouw van de grote moskee in Djenné. In Djenné-Djenno zie je vandaag de dag nog huizen gebouwd van modderstenen.

Boottocht in Mopti (Mopti)

Boottocht in Mopti
Boottocht in Mopti
Kaart met locatie Boottocht in Mopti

In de stad Mopti is er de mogelijkheid om kleine bootjes te huren en dan met of zonder gids een boottocht te maken over de rivier de Niger. De haven van Mopti is het hart van de stad. Het is er altijd druk en bootjes varen af en aan, niet alleen met toeristen maar ook met goederen. Handelaren van iedere stam in Mali komen hier na toe met goederen op te verhandelen.

Winkelen in Mali

In Mali zijn vaak kleine winkeltjes te vinden waar allerlei producten gekocht kunnen worden. Vooral in de grote steden zijn er veel winkels. De winkels in Mali zijn meestal van maandag t/m zaterdag geopend van 8.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. Sommige winkels zijn op vrijdag en zaterdagmiddag gesloten. Ook zijn er veel markten waar allerlei producten en spullen gekocht kunnen worden.

Moskee van Djenné (Djenné)

Moskee van Djenné
Moskee van Djenné
Kaart met locatie Moskee van Djenné

De moskee van Djenné is een mooie en belangrijke bezienswaardigheid in Mali. Hij ligt in Djenné, een van de oudste steden van heel Mali. De moskee is gebouwd van bakstenen, modder en leem. De Grote Moskee van Djenné, zoals hij ook wel genoemd wordt, is een befaamde Komboro moskee. Het is zeer indrukwekkend om deze gigantische moskee te bezichtigen. Tijdens de regentijd wordt de moskee volledig ingesmeerd, om hem te beschermen tegen de regen. De leem kan daar namelijk niet goed tegen.

Dogon-gebied

Dogon-gebied
Dogon-gebied

Tijdens een bezoek aan Mali mag het Dogon-gebied niet ontbreken. Met een gids wordt je als bezoeker rondgeleid door het gebied. De bewoners leven nog steeds volgens eeuwenoude tradities, de gids kan je hier veel over vertellen. Ook de Dogon Vallei is bijzonder om te bezoeken. Het Dogon volk vestigde zich hier aan het eind van de 11e eeuw, en er zijn nu nog steeds Dogon dorpjes.

Gao

Een bezoek aan de stad Gao is ook de moeite waard. Het is een echte handelsstad, en beschikt over twee markten die leuk zijn om te bezoeken. Ook de moskee met de tombe van Askia is in deze stad te bezichtigen. De tombe is een monument dat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de tombe is Askia Mohammed I begraven. Hij was de allereerste keizer van het Songhai Imperium. Aan het eind van de 15e eeuw is de tombe gebouwd. Daarnaast is het erg leuk om een bezoek te brengen aan het Etnografisch Museum in Gao.

Markt in Bamako (Bamako)

Markt in Bamako
Markt in Bamako
Kaart met locatie Markt in Bamako

In de hoofdstad Bamako wordt er in de drukke straten een centrale markt gehouden. Je hoeft geen moeite te doen om hem te vinden, overal in het centrum staan kraampjes die spullen verkopen. Je kunt er echt alles vinden. Kleding, stoffen, sieraden, wandkleden, houten en metalen beeldjes en ga zo maar door. Er is zelfs een overdekte markt in deze stad, de roze markt. Deze markt wordt gehouden in een roze gekleurd gebouw.

Markt in Djenné (Djenné)

Markt in Djenné
Markt in Djenné
Kaart met locatie Markt in Djenné

In de steden in Mali worden er veel markten gehouden. De markt in Djenné is een groot spektakel. In de ochtend komen de verschillende volkeren naar Djenné om zich te installeren. Deze volkeren komen vanuit heel het land om koopwaar te verkopen. Zo reizen de Dogon meer dan 100 km met gedroogde uien, de Bozo komt met gedroogde vis, de Bambara met rijst, de Peul met koeien en de Senoufo met groente.

Wongo National Park

Het Wongo National Park is een wat kleiner nationaal park in het zuiden van Mali. Het is opgericht op 16 januari 2002 en is zo'n 534 km² groot.

Boucle du Baoule National Park

In het westen van Mali ligt het Boucle du Baoule National Park. Hier komen maar heel weinig dieren voor. Het park staat vooral bekend om zijn prehistorische rotsschilderingen en graven. In 1999 kwam het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te staan.

Bafing National Park

Bafing National Park
Bafing National Park
Kaart met locatie Bafing National Park

Het Bafing National Park ligt in het zuiden van Mali en is opgericht op 1 juli 2000. Het park is 5.000 km² groot en het enige beschermde gebied voor chimpansees in het Mandin Plateau gebied. Bossen domineren vooral in dit park.

Muso Kunda Museum (Bamako)

Muso Kunda Museum
Muso Kunda Museum
Kaart met locatie Muso Kunda Museum

Het Muso Kunda Museum in Bamako wordt ook wel het vrouwenmuseum genoemd van Mali. Het museum neemt je mee op een reis door het verleden van het land. De belangrijkste attractie van het museum is de collectie kunstwerken gemaakt door vrouwelijke kunstenaars. Je ziet hier de vooruitgang die het land heeft gemaakt op het gebied van kunst, maar ook hoeveel artistiek gevoel de vrouwen hier hadden in die tijd. Naast kunstwerken zie je hier nog andere ambachten. Zo zie je er ook de traditionele kleding van de vrouwen van vroeger. De kleding is mooi ontworpen, maar toch simpel. Bezoekers zullen de huishoudelijke voorwerpen van een vrouw uit Mali kunnen bezichtigen, waardoor ze kunnen zien hoe de mensen hier vroeger leefden.

Nationaal Museum van Mali (Bamako)

Nationaal Museum van Mali
Nationaal Museum van Mali
Kaart met locatie Nationaal Museum van Mali

Het Nationaal Museum van Mali ligt in de hoofdstad Bamako en wordt ook wel gezien als één van de beste musea van West-Afrika. In het etnologische en archeologische museum wordt informatie verschaft over de cultuur en archeologie van de verschillende soorten volken in het land. Ook zijn er verschillende tijdelijke en permanente exposities over bijvoorbeeld de prehistorie van Mali. Zo zie je voorwerpen als muziekinstrumenten, kostuums maar ook rituele objecten van de verschillende groepen die op Mali leven.

Artikelen

Eten en drinken

In Mali zijn genoeg lekker gerechten te verkrijgen. Er zijn verschillende restaurants in de steden. De prijzen en de kwaliteit kunnen per restaurant verschillen. In toeristische steden zijn er naast de Afrikaanse keuken ook restaurants met de Europese en Aziatische keuken. Een typisch ontbijt in Mali bestaat uit koffie, thee, stokbrood, boter en jam. Een redelijk herkenbaar ontbijt dus. Dit komt doordat Mali een kolonie geweest is van Frankrijk. Voor de lunch en het diner zijn er vele variabele gerechten te verkrijgen. Het gerecht Riz sauce komt vrijwel op elk menu voor. Dit is een gerecht van rijst met tomaten- of pindasaus. Als desert wordt er veelal vers fruit geserveerd. Veel gerechten bestaan uit vlees, vis, frietjes, sperziebonen of erwten. Ook salade en spaghetti komt veel voor. Enkele populaire gerechten zijn: * Gegrilde kip met saus en couscous * To, gierstepap met tomaten- of pindasaus * Capitaine in verschillende variaties (een soort nijlbaars vergelijkbaar met kabeljauw) In de steden bevinden zich veel goedkope en lekkere eetgelegenheden op straat. Dit zijn kraampjes waar de gerechten gemaakt worden met wat banken er omheen waar gegeten kan worden. Goedkope gerechten die daar gekocht kunnen worden zijn gefrituurde yamchips, oliebolletjes en poffertjes van gierst.

Dranken als koffie, thee, frisdrank, flessen water en bier zijn vrijwel in iedere stad voldoende te koop.

Vervoer

Mali beschikt over twee internationale luchthavens. Deze zijn gevestigd in Bamakou-Segou en Mopti. Vanuit Nederland zijn er rechtstreekse vluchten te boeken naar Mali. Ook van andere Europese luchthavens is er de mogelijkheid om rechtstreeks naar Mali te vliegen.

In Mali is het mogelijk te reizen met verschillende vervoersmiddelen. Er kan gereisd worden over het land, het water en door de lucht. Over het land Over land kan gereisd worden met de bus, taxi of trein. Ook kan er een auto met chauffeur/gids worden gehuurd. In verband met veiligheid, regels en slechte staat van sommige wegen wordt het afgeraden zelf een auto te besturen. Tussen grote steden rijden er bussen en bijna geen taxi's. Er wordt gereden over asfaltwegen. Sommige plaatsen zijn slecht te bereiken, omdat ze niet over asfaltwegen beschikken. Kaartjes voor de bus zijn verkrijgbaar bij busstations. Verstandig is enkele dagen van te voren te reserveren. Op de dag van vertrek dien je als reiziger een uur van te voren aanwezig te zijn. Het enige spoortraject van het land loopt van Bamako richting het westen. De trein rijdt via Kayes naar Dakar in Senegal. De treinen rijden niet stipt op tijd. Enkele dagen voor vertrek wordt pas de vertrektijd en het vertrekstation bekend gemaakt. De treinen bestaan uit 1e en 2e klas compartimenten. Ook beschikt de trein over slaapcoupés, en er is eten en drinken te koop. Over het water Per boot kan gereisd worden in de periode van augustus tot november. Er is dan genoeg water in de rivier de Niger om een aantal steden met elkaar te verbinden. De boten varen een vaste route. Meestal blijven de boten een aantal dagen liggen per stad. Er is ook de mogelijkheid om een kleine boot met of zonder gids te huren. Door de lucht Het is ook mogelijk om binnen Mali te reizen met het vliegtuig. Nationale vluchten tussen Bamako en Timboektoe zijn er 3x per week. In Mopti en Goundam stoppen deze vluchten ook vaak. De mogelijkheid om naar Gao te vliegen is er 1x per week.

Visum

Voor een vakantie in Mali is een visum vereist. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Mali in Brussel en daarmee kun je één maand in Mali verblijven. Vraag het visum op tijd aan maar houdt er wel rekening mee dat het maar een half jaar geldig is na uitgifte.

Prijsniveau

Reizen in Mali is redelijk duur ten opzichte van andere Afrikaanse landen. Het prijsniveau is echter nog wel lager dan in Nederland. De nationale munteenheid van Mali is de West African Franc (CFA). De CFA heeft een vaste wisselkoers met de euro, 1000 CFA staat gelijk aan €1,52 (sept 2010). Het makkelijkste om aan geld te komen in Mali is om contante euro's daar te wisselen. Een advies is om geen kapotte biljetten of biljetten groter dan €50,- mee te wisselen. Inwisselen kan bij vrijwel alle banken in de grote steden. In Mali worden er bijna geen travellercheques of creditcards geaccepteerd, omdat er veel valse kaarten en cheques in omloop zijn. Koffie, thee, flesje water en bier kosten ongeveer 1000 CFA. Voor een lunch moet er ongeveer 4000 CFA betaald worden. Dit om een globaal beeld te scheppen van de kosten, werkelijke prijzen kunnen afwijken. De bevolking van Mali verwacht dat toeristen fooien geven. Voor hen is het een aanvulling op het inkomen. Behalve waardering is een fooi voor de bevolkingsgroep ook een noodzaak.

Veiligheid

Reizen in Mali is redelijk veilig. Enkele gebieden in het noorden en het zuiden van het land worden afgeraden om te bereizen. In deze gebieden is de kans op beroving, ontvoering of moord hoog. Het ministerie van buitenlandse zaken geeft reisadviezen over welke gebieden onveilig zijn. In de avonduren is het verstandig niet meer alleen en te veel over straat te gaan. De kans op berovingen is dan groter dan over dag.

Medische informatie

Medische voorzieningen zijn in Mali erg beperkt. Vooral buiten de hoofdstad Bamako. Medicijnen zijn er ook slecht verkrijgbaar. Aangeraden wordt om dus genoeg medicijnen mee te nemen. Een goede reisverzekering afsluiten is ook altijd handig. Eventuele medische kosten kunnen dan gedekt worden. Bij een medische behandeling dient er gelijk contant betaald te worden. In gevallen van medische hulp is het verstandig direct de verzekeringsmaatschappij in te schakelen, zodat deze de betaling kan verrichten. Contant geld meenemen is ook zeer verstandig. In Mali komen de ziektes Malaria en Hondsdolheid voor. Bij kenmerken van één van deze twee ziektes gelijk een dokter raadplegen. Beschermende kleding, insectenwerende middelen en slapen onder een muskietennet zijn voorzorgsmaatregelen die reizigers kunnen nemen tegen malaria.

Voor reizen naar Mali is een inenting tegen gele koorts verplicht. Ook een choleraverklaring is nodig om het land binnen te komen. Vaccinaties voor DTP en hepatitis A zijn aanbevolen. Voor meer informatie neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

In Mali is het verstandig om geen kraanwater te consumeren in verband met de hygiëne. Mocht je water willen gebruiken uit de kraan, moet het eerst gekookt worden.

Bevolking

In het land Mali leven verschillende soorten bevolkingsgroepen. Dit zijn allemaal Afrikaanse stammen. De stammen die voorkomen in Mali zijn: de Bambara, de Maliniké, de Soninké of Marka, de Bozo, de Peul, de Songhai, de Toeareg, de Moren en de Dogon. De Bambara, Maliniké en Soninké De Bambara is de grootste bevolkingsgroep van Mali. Deze stam is voornamelijk actief als akkerbouwers in centraal en zuid-Mali. De bevolking van deze stam zijn gematigde islamieten. Veel oude gebruiken en rituelen zijn verloren gegaan, omdat de bevolking vrij modern is. Van de oude muziek van de Bambara is echter veel overgebleven. De muzikanten, griots of jali's, die deze muziek maken staan hoog in aanzien. De Maliniké en Soninké zijn ook twee grote bevolkingsgroepen, maar kleiner dan de Bambara. Deze twee stammen wonen in het westen van Mali. Deze drie stammen samen worden ook wel de Mandé genoemd, de stichters van de grote west-Afrikaanse rijken. De Bozo Het is erg waarschijnlijk dat de Bozo-stam de oudste is van Mali. Het volk van deze stam bestaat uit vissers en botenbouwers. De religie van deze stam is Islamitisch. Deze stam woont in langgerekte dorpen langs de oevers van de rivier de Niger. De Peul Deze stam bestaat uit mensen die leven als veehouders. De stam leeft rond de Niger-delta. Doordat andere stammen ook landbouw activiteiten gingen ondernemen werd de Peul in verdrukking gebracht. Dit gebeurde vanaf de 18e eeuw. De Peul heeft zich hiertegen verzet door middel van heilige oorlogen, jihads. De Peul heeft islamitische staten gesticht. De bekendste is Masina met de hoofdstad Djenné. De Songhai De Songhai is een bevolkingsgroep die voornamelijk leeft in het oosten van Mali. Ze leven rond de steden Timboektoe, Gao en Hombori. Tegenwoordig leven deze mensen van de akkerbouw, terwijl ze vroeger vissers en nijlpaardjagers waren. Gewassen die door de Songhai verbouwt worden zijn vooral gierst, songhum en rijst in de natte seizoenen. De Touareg De Touareg is een volk wat behoort tot de Berbers. Deze stam leeft in het noorden van Mali, in het woestijngebied. Dit volk leeft als veehouder en trekt als nomaden door de woestijn. Ze spreken een Berber-taal genaamd Tamasheq. Net als de andere volken zijn de Touareg islamitisch. Wel heeft de Toeareg enkele afwijkingen op het islamitische geloof. De vrouw neemt in deze stam een belangrijke plaats in. De Touareg zijn ook monogaam. De mannen van de stam zijn gesluierd en de vrouwen niet, in tegenstelling tot andere islamieten. De Moren De Moren zijn Arabieren die rond de stad Timboektoe in het grensgebied tussen Mali en Mauritanië leven. Het zijn nomaden en trekken met hun vee door de Sahara en de Sahel. De Dogon Dit is het bekendste volk van Mali. Ze leven langs de rotswand de Falaise de Bandiagra. Er is bijna geen invloed van het christendom of de islam binnen deze stam. Ze geloven in één god, Amma. Heilige dieren, zoals het luipaard, de krokodil en de vos komen ook voor bij deze stam. Deze stam leeft nog volgens een traditionele levensstijl. Één van deze tradities is de besnijdenis van zowel jongens als meisjes. De Dogon zijn echte akkerbouwers. Er worden vooral gierst, sorghum, tomaten en uiten verbouwd. De meeste producten zijn voor eigen gebruik, maar de uien worden verhandeld. Een traditioneel product van de Dogon is 'dolo'. Dolo is een gierstbier, en wordt zelfs door de kinderen gedronken. Naast landbouw heeft deze stam ook vee. De kuddes vee worden verzorgd door de Peul, omdat de Dogon dit werk minderwaardig vinden. Binnen de Dogon-stam is er een hiërarchische verdeling tussen groepen. Het belangrijkste zijn de landbouwers, gevolgd door smeden, wevers en leerbewerkers. Mannen en vrouwen trouwen alleen met elkaar als ze uit dezelfde groep komen. Tussen groepen worden er geen huwelijken gesloten.

De taal

De nationale taal van het land Mali is Frans. Engels wordt er haast niet gesproken. Er zal misschien een enkeling zijn die het verstaat en kan praten. Verder wordt er in het land Bambara gesproken. Ook zijn er vele dialecten die binnen bevolkingsgroepen gesproken worden.

Flora & Fauna

In het noorden van Mali is er vooral woestijn. In dit gebied komt haast geen flora meer voor. Door het uitbreiden van de woestijn gaan ook veel flora en fauna in het land verloren. Het land is te verdelen in drie vegetatiezones: woestijn in het noorden, steppe in het midden en savanne in het zuiden. De Woestijn In het woestijngebied van Mali komt weinig flora voor. In het zuidelijke deel wil nog wel wat vegetatie voorkomen. Er groeien dan voornamelijk acaciasoorten. De woestijn breidt zich steeds verder uit in Mali, waardoor er veel vegetatie verdwijnt. De Steppe In het steppegebied groeien vooral veel grassoorten. Er groeien ook struiken en bomen die goed tegen de droogte kunnen. Er groeien acacia's, cram-cram en apebroodbomen of baobabs. De baobab bomen kunnen wel 15 meter hoog worden en hebben dikke stammen. In het noorden van dit gebied komen veel open plekken voor bedekt met hier en daar een doornstruik. De Savanne Het zuiden van Mali is bedekt met savannes. Ook groeien er langs de rivieren struiken en bomen. De savannes bestaan uit struikgewas en lage bomen. In het noorden groeien veel grassoorten en enkele struiken. In het zuiden van de savanne bestaat de begroeiing uit meer variatie. Er komen cailcedra-bomen, nitta-bomen, sheaboter-bomen en mango-bomen voor. De dierenwereld heeft enorm last van het oprukken van de woestijn. Door de droogte wordt de populatie steeds lager. De plaatsen waar water te vinden is, zijn ingenomen door de mensen. Ook wordt er op de dieren gejaagd door de bevolking. Wilde dieren komen het meest voor in het westen en zuiden van het land. In het land zijn er wel een aantal natuurreservaten waar de dieren veilig kunnen leven. Enkele dieren die in Mali leven zijn antilopen, buffels, krokodillen en nijlpaarden. De nijlpaarden leven vooral rond de rivieren. In de rivieren komen ook meer dan 200 soorten vis voor. Onder die soorten zijn de capitaine, karpers, hondshaaien en verschillende soorten meervallen. In Mali komen wel veel vogels voor. In het land zelf leven er ongeveer 650 soorten vogels. Deze komen voor rond de Niger en Timboektoe. Ook vliegen er ieder jaar miljarden trekvogels over de Sahara.

Geschiedenis

Mali was onderdeel van de 3 belangrijke Afrikaanse culturen in de 4e tot 16e eeuw. Deze culturen bestonden uit het koninkrijk Mali, het koninkrijk Ghana en het koninkrijk Songhai. Een centrum van belang van deze culturen was Timboektoe gelegen in het huidige centrum van Mali. Timboektoe was in de 14e eeuw een belangrijk leercentrum voor geschiedenis, rechten en islamitische godsdienst. Ook was het een belangrijk handelscentrum. In deze stad kwamen veel Arabieren op bezoek, die er verslagen over geschreven hebben. In 1893 werd Mali overgenomen door de Fransen. De inheemse bevolking heeft zich hier hevig tegen verzet. Mali werd onderdeel van Frans West-Afrika onder de naam Frans-Soedan. In 1958 kreeg Frans-Soedan zelfbestuur binnen de Franse gemeenschap. Twee jaar later werd het land onafhankelijk en ging verder onder de naam Federatie van Mali. Deze federatie bestond uit de hedendaagse landen Mali en Senegal. Al vrij snel is Senegal uit deze federatie gestapt. Na de onafhankelijkheid heeft Mali het moeilijk gehad. Er waren veel droogtes en een te kort aan water in het land. Ook ontstond er een opstand, omdat de Touareg een onafhankelijke Touareg-staat wilde. In 1992 werd het Pacte National gesloten, een vredesverdrag. Dit verdrag had als doel dat er in het noorden meer zelfbestuur en een decentrale overheid kwam. In 1994 laaide het conflict weer op. Nu werd er bij de Touareg onderling gevochten en ook tussen de Touareg en de Songhai werd er gevochten. Dit heeft als gevolg gehad dat er veel burgerslachtoffers gevallen zijn. In 1996 werd er vrede gesloten. Dit werd gedaan door een ceremoniële verbranding van wapens op de markt van Timboektoe. Pas in 1999 werd de politiek en de decentralisering van het bestuur in Mali voltooid. Na 10 jaar vrede gehad te hebben, zijn er in 2006 wederom kort conflicten los gebroken. De reden hiervoor was dat delen van het Pacte National uit 1992 nog niet uitgevoerd waren. De ex-rebellen eisten dat dit zou gebeuren.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing