Marokkaanse cultuur

gratis reisvoorstel aanvragen

Bab Mansour, stadspoort in Meknes
Bab Mansour, stadspoort in Meknes

Marokko heeft een interessante en veelzijdige cultuur, waar je compleet in wordt ondergedompeld als je er op vakantie gaat. Wij gaan in dit artikel verder in op de Marokkaanse geschiedenis, het geloof, gebruiken en rituelen en het culturele erfgoed. Veel toeristen gaan naar Marokko om iets van het culturele erfgoed te zien. Er zijn namelijk prachtige overblijfselen en monumenten uit o.a. de islamitische en Romeinse geschiedenis. Het cultureel erfgoed laat duidelijke sporen zien van de eeuwenoude geschiedenis van het land.

Geschiedenis van Marokko

Marokko kent een rijke geschiedenis die uiteraard van invloed is geweest op de Marokkaanse cultuur. Zo hebben er veel verschillende volken gewoond waaronder de Arabieren die in de 7e eeuw de regio veroverden en de islam brachten. De Berbers, die er al sinds de 2e eeuw voor Christus woonden, bekeerden zich ook tot dit geloof. Berberse stammen hielden wel hun eigen wetten. Toen het gebied onder leiding kwam van Idris ibn Abdallah in 780 groeide het Marokko uit tot het centrum van cultuur en kennis. Vanaf de 12e eeuw werd Marokko binnengevallen door woeste Arabische nomadenstammen: de Banu Hilal en de Banu Sulaym. Plunderend en moordend trokken zij door het gebied en zorgden voor enorme verwoestingen aan het landschap. In 1559 viel de regio in handen van Arabische stammen die meenden afstammelingen te zijn van de profeet Mohammed: eerst de Saadi-dynastie die regeerde van 1511 tot 1659 en daarna de Alaoui-dynastie. Vanaf 1884 waren het afwisselend Spanje en Frankrijk die leiding hadden over het land. Eind 1955 ging de sultan akkoord met hervormingen die Marokko zouden transformeren in een constitutionele monarchie met een democratische vorm van regering. In februari 1956 verkreeg Marokko een beperkte vorm van autonomie. Onderhandelingen voor volledige onafhankelijkheid werden voortgezet in het Frans-Marokkaans akkoord dat getekend werd in Parijs op 2 maart 1956. Op 7 april van dat jaar, erkende Frankrijk Marokko officieel als een soeverein onafhankelijk land en deed hiermee afstand van haar protectoraat in Marokko.

Geloof

Het geloof staat centraal in het dagelijks leven van vrijwel alle Marokkanen. De bevolking is 98,7% moslim en gelooft dus in de islam. Er is daarnaast ook een kleine groep joden en christenen. De moslims bidden zo'n vijf keer per dag, de mannen gaan meestal naar de moskee om te bidden. Dit doen ze in de richting van Mekka. De islam is onlosmakelijk verbonden met de Ramadan, dit is een jaarlijkse vastenmaand die een grote invloed heeft op het hele openbare leven van de Marokkanen. Er mag dan tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten of gedronken worden. Na zonsondergang mag er weer gegeten worden en dit is vaak een feestelijke gebeurtenis. Aan het einde van de Ramadan wordt de periode van vasten goed gevierd met het Suikerfeest waarbij veel verschillende lekkernijen gegeten worden.

Moskee in Casablanca
Moskee in Casablanca

Gratis reisvoorstel aanvragen

Gebruiken en rituelen in Marokko

Marokko is een land met een rijke cultuur dat net als de Nederlandse cultuur diverse gebruiken en rituelen kent. Veel van deze gebruiken en rituelen zijn ontstaan vanuit het geloof dat de meeste Marokkanen aanhangen: de islam. Om miscommunicaties, beledigingen en conflicten te voorkomen, is het nuttig om te weten welke gewoonten de Marokkaanse bevolking heeft.
Dineren: Als je wordt uitgenodigd om te komen eten bij een Marokkaans gezin, moet je niet vergeten om je schoenen uit te trekken bij binnenkomst. Ook is het gebruikelijk om een cadeautje mee te nemen. Verder eet je in Marokko meestal met je handen. Hierbij eet je alleen met je rechterhand, omdat de linkerhand 'onrein' is aangezien deze op het toilet gebruikt. Vaak eten de mannen en vrouwen gescheiden van elkaar, waarbij de mannen als eerst eten.
Theetijd: In Marokko wordt veel thee gedronken. Dit is meestal muntthee en voor de thee geldt: hoe zoeter hoe beter. De thee wordt geserveerd in kleine glaasjes. Het wordt op een hele aparte manier ingeschonken. Ze houden de theepot heel hoog boven het glaasje en laten hem dan in een vloeiende beweging omlaag gaan. Een goede theeschenker knoeit hier geen druppel bij. Als je uitgenodigd wordt om een kopje thee te komen drinken, is het gebruikelijk om na drie glaasjes weer te gaan.
Geboorte: Een pas geboren kindje in Marokko moet zo snel mogelijk een naam krijgen, eigenlijk binnen zeven dagen. Als de vader en de moeder het niet eens zijn over een naam voor hun kind, mag de vader uiteindelijk kiezen. Ouders hebben wel een kleine restrictie bij het kiezen van een naam: baby's mogen niet namen van de engelen krijgen, wel van de profeten.
Overlijden: Een overledene wordt binnen tien uur begraven in Marokko. Alleen als er sprake is van bijvoorbeeld moord mag het twee tot drie dagen onderzocht worden. Cremeren mag niet van de islam, iedereen wordt er dus begraven. Na de begrafenis zijn er 40 dagen van rouw. In deze periode mag er niemand trouwen in de familie en mag er ook geen feest gehouden worden.

De Marokkaanse keuken

In de Marokkaanse keuken kom je smaken tegen uit zowel de Afrikaanse als de Mediterrane keuken. Daarnaast kent Marokkaans eten ook veel invloeden van de Arabieren, de Berbers en de Moren. Kenmerkend voor de Marokkaanse keuken is het gebruik van kruiden en specerijen. Ondanks dat Marokkaanse gerechten veel kruiden bevatten zijn ze meestal niet pittig. Couscous is het nationale gerecht van Marokko en bestaat uit korreltjes van grof gemalen durumtarwe. Veel gerechten worden gemaakt met lamsvlees en rundvlees, al dan niet in een tajine. Een tajine is een aardewerken stoofpot. Varkensvlees zul je niet op je bord treffen, omdat varkensvlees volgens het geloof niet gegeten dient te worden.

Tajines op de markt
Tajines op de markt

Reisexpert Reisgraag.nl

  • Zekerheid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds
  • 9,6 in klantenreviews
  • Veel kennis & ervaring

    Gratis reisvoorstel

  • Cultureel erfgoed

    Veel toeristen komen naar Marokko om iets van het culturele erfgoed te zien. Er zijn prachtige overblijfselen en monumenten uit de islamitische en Romeinse geschiedenis. Een aantal populaire bestemmingen en bezienswaardigheden in Marokko zijn:
    Keizerlijke steden Tarfaya en Ouarzazate
    De omgeving van Ouarzazate zul je misschien al eens hebben gezien zonder hiervan bewust te zijn. De films Star Wars en The Gladiator zijn hier namelijk opgenomen. De stad zelf is ook echt de moeite waard om te bezoeken. In de stad vind je verschillende tuinen en parken, maar ook de Kasbah van Taourit. Een Kasbah is een bouwwerk die gebouwd is met de intentie de stad te verdedigen. De Kasbah van Taourit in Ouarzazate is gebouwd in de 18e eeuw en werd toendertijd bewoond door het dorpshoofd.
    Dar Jamaï museum in Meknès
    Het Dar Jamaï museum is een regionaal etnografisch museum. Ze hebben verschillende exposities waarin zij onder andere kleden, keramiek en juwelen tonen. Het pand is vooral van binnen erg mooi dankzij de architectuur.
    Keramiekmuseum van Safi
    Naast de prachtige stukken die het museum tentoonstelt is het historische gebouw zelf ook erg mooi. Vanaf het dak van het museum heb je een weids uitzicht van de Medina tot aan de zee. Daarnaast heeft het pand een aantal interessante architectonische elementen.
    Paleizen in Marrakech
    In Marrakech zijn ontzettend mooie paleizen te bezoeken waar je je ogen uitkijkt door de rijke versieringen. Zet dit echt op je lijstje als je Marokko wilt bezoeken. De meest bezochte paleizen zijn het El Badi Palace, Palais de la Bahia en het paleis van het Dar Si-Saïd museum.

    Palais de la Bahia in Marrakech
    Palais de la Bahia in Marrakech

    Offerteformulier

    Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

     Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
     9,6 in reviews
     Veel kennis en ervaring
     3.879 klanten gingen u voor

    Uw gegevens

    * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

    85 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

    8,7

    Gerelateerde artikelen