De Marokkaanse keuken
Marokko kent een rijke keuken vol smaak door de vele kruiden en ingrediënten die in de gerechten worden gebruikt. De Marokkaanse keuken kan best bijzonder genoemd worden, want de keuken zit tussen de Afrikaanse en de Mediterrane keuken in. Daarnaast heeft Marokkaans eten ook veel invloeden van de Arabieren, de Berbers en de Moren. Door al deze verschillende invloeden is de Marokkaanse keuken lekker, spannend, veelzijdig en verrassend te noemen. Hier lees je meer over typische Marokkaanse kruiden en ingrediënten, maar ook over de bekendste gerechten.
gratis reisadvies
Kruiden en ingrediënten
In Marokkaanse gerechten worden veel verschillende kruiden gebruikt. Enkele kruiden die veel worden gebruikt in Marokkaanse recepten zijn: gember, kaneel, komijn, kurkuma, peper en saffraan. De reden waarom er veel gebruik gemaakt wordt van kruiden in de Marokkaanse keuken is om enerzijds het op smaak brengen van gerechten en anderzijds om het mooier en aantrekkelijker te maken. Dit zie je bijvoorbeeld goed wanneer saffraan wordt toegevoegd aan rijst. Hierbij krijgt de rijst niet alleen een bijzondere smaak, maar het krijgt ook een diepe gele kleur. Veel kruiden en ingrediënten die gebruikt worden, worden al jaren lang geïmporteerd. Veel kruiden en ingrediënten zijn echter ook in Marokko zelf te vinden, zoals saffraan, olijven, limoenen, munt en sinaasappelen. Naast kruiden bestaat traditioneel Marokkaans eten ook veel uit vlees, kip en vis. Kip wordt in Marokko het meeste gegeten, gevolgd door rundvlees. De bevolking van Marokko geeft echter de voorkeur aan lamsvlees, maar dit is redelijk duur.
Couscous
Een van de meest bekende producten uit de Marokkaanse keuken is couscous. Couscous is zowel een ingrediënt als een gerecht. Het is het nationale gerecht van Marokko en het is wereldwijd erg populair. Couscous zijn korreltjes van grof gemalen durumtarwe. De couscouskorrels kunnen gekookt worden, maar traditioneel wordt de couscous gestoomd. Vervolgens wordt de couscous op smaak gebracht met kruiden. Noten en rozijnen worden ook vaak aan de couscous toegevoegd. Bij couscous wordt vaak groente geserveerd. Deze kunnen in een traditionele couscouspan mee gestoomd worden. Daarnaast wordt ook vaak stoofvlees in een kruidige saus gecombineerd met couscous als gerecht.
Vraag gratis een offerte aan
Gerechten
Enkele belangrijke gerechten uit de Marokkaanse keuken zijn 'tajine', 'pastila' en 'harira'. Harira is een traditionele Marokkaanse rijkgevulde soep van kikkererwten, linzen, tomaten en selderij. Kikkererwten en linzen worden veel gebruikt in de Marokkaans keuken. Pastila is een hartige taart gemaakt van filodeeg. Een pastila is vaak gevuld met met duif of kip met amandelen, maar is ook wel met vis en zeevruchten. Het wordt vaak gegeten tijdens feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften en geboortefeesten. Tajine is een gerecht dat op diverse wijzen en met diverse soorten vlees bereid en geserveerd kan worden. Tajinegerechten zijn te vergelijken met stoofschotels, bestaande uit groente en vlees. Tajine heeft zijn naam te danken aan de pot waarin het bereid wordt, namelijk de tajine. De tajine is een Noord-Afrikaanse stoofpot gemaakt van aardewerken. In Marokko zijn deze gerechten enorm populair en worden veel gegeten. Enkele voorbeelden van deze gerechten zijn: tajine van lamsvlees en peren, tajine van kip en krieltjes en tajine van rundvlees, venkel en doperwten.
Behalve tajine, pastila en harira beschikt de Marokkaanse keuken natuurlijk over nog veel meer traditionele gerechten. Het zijn te veel gerechten om allemaal op te noemen. Hieronder zijn een aantal van deze traditionele Marokkaanse gerechten kort beschreven.
Marokkaanse kikkererwtenschotel met lamsvlees
Dit is een stoofschotel bestaande uit kruiden en specerijen, zoals kaneel, komijn, munt en paprikapoeder. Verder worden er ook nog tomaten aan toegevoegd.
Marokkaans rijstgerecht
Dit is een nagerecht met daarin dessert-rijst, amandelen, dadels, gember en rozijnen. Oorspronkelijk werd er gierst gebruikt in plaats van dessert-rijst.
B'stilla
Dit is een gerecht dat bestaat uit een pastei van bladerdeeg gevuld met een mengsel van amandelen, duivenvlees en eieren. In plaats van duivenvlees wordt er ook vaak gewoon kip gebruikt.
Zelf proeven
Eigenlijk zou je het Marokkaanse eten gewoon eens een keer moeten proeven. In de grote steden bevinden zich een aantal restaurants die traditioneel Marokkaans eten aanbieden, maar je zou natuurlijk ook een reisje kunnen boeken naar Marokko zelf. Dan kun je geheel in de Marokkaanse sfeer genieten van de heerlijke keuken van dit land. Dat is toch veel leuker en sfeervoller dan hier in een restaurant een Marokkaans gerecht eten?!