Noorwegen
Travel Destination Awards 2022
Bezoekers van het land Noorwegen hebben 161 reviews op Reisgraag.nl geplaatst. Het land scoort gemiddeld bij reizigers een 8,4. Met dit zeer hoge cijfer wint Noorwegen de Golden Travel Destination Award!
Reactie van Ingunn Sakshaug (Market and Travel Trade Specialist Tourism, Netherlands & Belgium): “Visit Norway is very honored and happy to receive to receive the Golden Travel Destination Award from the travelers on Reisgraag.nl. The high scores on Culture, Sights and Hospitality is wonderful to see, as we know that the Dutch travelers are seeking nature and culture experiences as well as quality time with family when they choose their holiday destination. The highest score is on the location, and with the new ferry line between Netherlands and Norway which opened in April this year, our two countries are even closer together. KLM has also started flying to all the same destinations as prior to the pandemic, so whether by sea, land or air – it is easy to get to Norway from the Netherlands. Norwegian tourism companies highly appreciate Dutch visitors, as they are always here to explore our food, culture and nature, and by this spend many days in our country – which is more sustainable. So we do hope this award, and the very nice and high scores, makes Norway even more desirable for Dutch travelers in the future.” |
Categorie | Cijfer |
---|---|
Cultuur | 7,9 |
Restaurants | 6,9 |
Bezienswaardigheden | 8,3 |
Ligging | 8,9 |
Gastvrijheid | 8,3 |
Populairste plaats voor Noorwegen is Oslo. Deze krijgt een gemiddelde waardering van 8,4. Ook Bergen (8,6) & Stavanger (7,7) & Lillehammer (8) krijgen veel reviews op Reisgraag.nl van toeristen die dit land bezocht hebben.
Plaats | Cijfer |
Oslo | 8,4 |
Bergen | 8,6 |
Stavanger | 7,7 |
Lillehammer | 8 |
Alesund | 9 |
Noorwegen ligt op het Scandinavisch schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland.
Het Koninkrijk Noorwegen werd in 1814 als een parlementaire monarchie gesticht. en beslaat inclusief de Arctische eilanden 386.958 km² (zonder 323.878 km²).
Noorwegen heeft een geweldige natuur. Je vindt er fjorden, bossen, grasland en heuvelland. Het lieflijke, soms eentonige landschap kan in een keer veranderen in een ruig hooggebergte.
Fjorden zijn ontstaan toen de gletsjers na de laatste ijstijd begonnen af te smelten. De geulen vulden zich met zeewater. De meeste fjorden liggen tussen Bergen en Trondheim.
Noorwegen is een van de dunstbevolkte landen van Europa. 75% van de Noren woont in de verstedelijkte gebieden.
gratis reisadvies
- Officiele naam:
- Koninkrijk Noorwegen
- ISO:
- NO
- Ligging:
- noord Europa
- Hoofdstad:
- Oslo
- Inwoners:
- +/- 4591910
- Taal:
- Noors
- Godsdienst:
- Luthers
- Tijdzone:
- UTC +1
- Munteenheid:
- Noorse Kroon
- Klimaat:
- Diverse
- Oppervlakte:
- 386958 km²
- Beste reistijd:
- mei - augustus
- Hoogseizoen:
- juli - augustus
Ervaringen
Pagina 1 van 17 met 161 resultaten
Het was een succesvolle vakantie
- Algemeen 10
- Uitgaan 10
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Het was een leuke sfeer in het land En burgelijders waren ook superleuk
- Algemeen 10
- Uitgaan 7
- Cultuur 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Een mooi gebied waar je heen gaat voor de natuur en minder voor de cultuur. Heerlijk wandelen, prachtige bossen, fjorden en natuurgebieden. Veel mogelijkheden om te gaan vissen of een bootje te huren Vandaag een zwerm babykwallen onder de SUP door zien zwemmen en jonge zwanen zien spelen in het fjord, hoe mooi kan de natuur zijn. Kristiansand is een leuke plaats op 20 minuten rijden, waar ook bij regen voor de kids iets te doen is. Zwembad, trampolinehal en glow in the dark minigolf bijvoorbeeld. Aanrader is de vuurtoren Lindenes Fyr, schitterende route, met zwemgelegenheid onderweg, ter plaatse ruwe rotsen, bunkers en de vuurtoren zelf.
- Algemeen 8
- Uitgaan 6
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 6
- Inwoners 8
- Ligging 8
Het was er fantastisch mooi langs de routes. Vooral de lofoten waren prachtig. Uitgaan was niet te doen daar , je betaald een tientje tot 12 euro voor een pilsje of wijntje Stranden waren er niet
- Algemeen 9
- Uitgaan 4
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 10
Een opeenstapeling van prachtige natuur.
- Algemeen 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 10
Mooie locatie in Noorwegen, alleen niks in de buurt, wil je iets, dan ben je al genoodzaakt om 1 uur te reizen naar Stavanger.
- Algemeen 6
- Uitgaan 1
- Cultuur 7
- Restaurants 1
- Bezienswaardigheden 1
- Inwoners 3
- Ligging 10
Mooie stad met veel restaurants en mooie natuur
- Algemeen 7
- Uitgaan 4
- Cultuur 6
- Restaurants 4
- Bezienswaardigheden 6
- Inwoners 8
- Ligging 7
Het regende de hele dag dus konden we Bergen jammer genoeg niet bezoeken. Ook storm Hans strooide roet in het eten.
- Algemeen 6
- Uitgaan 1
- Cultuur 4
- Restaurants 3
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
De reis door Noorwegen is perfect voor de natuurliefhebber. Strand- en cultuurliefhebbers kunnen beter ergens anders naar toe gaan.
- Algemeen 9
- Uitgaan 3
- Cultuur 5
- Restaurants 6
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 7
- Ligging 9
De natuur in het Zuidwesten van Noorwegen is gewoon prachtig en oneindig. Het beste beleef je dit met hikes door de bergen, hoogvlaktes en spectaculaire uitzichten over de fjorden. Dit gebied zou ik iedereen aanraden, maar besef dat je voor het mooiste uitzicht wel een prestatie moet leveren.
- Algemeen 9
- Uitgaan 5
- Cultuur 8
- Restaurants 5
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 8
- Ligging 10
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Noorwegen
Preikestolen (Stavanger)
Preikestolen is een klif op een hoogte van 604 meter en ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van Stavanger. Veel mensen kiezen Stavanger als uitvalsbasis voor het bezoeken van de Preikestolen. De enorme klif ligt boven de Lysefjord en kan daarom tijdens een bootexcursie ook goed worden bekeken. Wil je het uitzicht vanaf de klif liever bekijken? Ook dat kan. De klif is bereikbaar door een flinke wandeling vanaf de fjord of vanaf een berghut genaamd Preikestolen Fjellstue. De wandeling is ongeveer zes kilometer lang en neemt zo'n 4 uur in beslag (heen en terug). Het uitzicht dat je dan hebt is wel fenomenaal.
Gamle Stavanger (Stavanger)
Gamle Stavanger is een woon-werkgebied met karakteristieke houten huizen en smalle straatjes. Het is het historische gedeelte van de stad Stavanger met gebouwen die aan het einde van de 18e en begin 19e eeuw gebouwd zijn. Het gebied is tegenwoordig een cultureel erfgoed en de huisjes worden nog steeds bewoond. Een wandeling door dit oude gedeelte van Stavanger brengt je weer even terug in de tijd.
Bootexcursie (Stavanger)
Vanuit Stavanger zijn verschillende bootexcursies te maken. De natuur rondom Stavanger is namelijk prachtig. Een veelbezochte plek met de bootexcursies is de Lysefjord. Hierbij vaar je onder andere langs de beroemde Preikestolen, de Kjerag en diverse watervallen en rotsen. De tochten vertrekken vanuit de haven van Stavanger en duren ongeveer drie uur. Er zijn diverse organisaties die bootexcursies organiseren.
Stiftsgarden (Trondheim)
De koninklijke residentie Stiftsgarden is een imposant houten herenhuis. Het werd gebouwd in 1770 en was een particulier initiatief wat vanaf 1800 dienst doet als koninklijke residentie. Het is een van de belangrijkste gebouwen in de Noorse architectuurgeschiedenis, gebouwd in de overgangsperiode tussen de Rococo en Classicisme. (foto: Jette_C._Petersen)
Nidaroskathedraal (Trondheim)
Het bekendste bouwwerk in Trondheim is de Nidaroskathedraal in het oude historische centrum van Trondheim. De grote kathedraal, gebouwd vanaf 1070, is het belangrijkste gotische monument in Noorwegen.
Kabelbaan (Narvik)
Met de kabelbaan van Narvik word je binnen enkele minuten naar het Fagernesfjellet, een berg van 650 meter hoog, gebracht. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de fjord en de omliggende bergen.
Wrakduiken (Narvik)
Narvik, gelegen aan de warme Golfstroom in de Atlantische Oceaan, is een prima plaats om te (wrak)duiken en zou eigenlijk uitgeroepen moeten worden tot de hoofdstad van wrakduiken in Noorwegen. Sinds 1940 liggen er rondom Narvik veel Duitse, Engelse en Noorse schepen op de zeebodem. In het meer Hartvikvannet ligt ook een wrak van een Duits gevechtsvliegtuig. Voor de actievelingen is Narvik sowieso een interessante plaats, je kunt er naast (wrak)duiken ook heel goed skiën.
Noors Olympisch Museum (Lillehammer)
Op 27 november 1997 opende koning Harald V en koningin Sonja het Noors Olympisch Museum. Dit is het enige museum in Noord-Europa dat de hele geschiedenis verteld van de Olympische Spelen. In het museum kun je meer van 7.000 Olympische items vinden. Het museum presenteert de Olympische geschiedenis van 776 v.Chr. En presenteert alle Olympische Spelen vanaf 1896 door middel van video's, geluidsopnamen en foto's. Er is een apart gedeelte voor de Olympische Winterspelen van Lillehammer in 1994. Het museum bevat ook een Olympische kamer waar je de eregalerij van de Noorse Sport kunt zien en een verzameling van Olympische postzegels, dit is een van de grootste verzamelingen ter wereld. In de cadeauwinkel vind je alle officiële Olympische spullen van 1896 tot en met 2008, zoals Olympische boeken, truien, mutsen, sjaals en andere souvenirs.
Oude skischans (Lillehammer)
De oude skischans werd omgebouwd voor de Olympische Winterspelen. Er kwam een heel arena omheen en de schans moest voldoen aan veel eisen. Na de Spelen uitgegroeid is deze skischans uitgegroeid tot het icoon van Lillehammer. Vanaf de schans zie je in de zomertijd op een heuvel de Olympische ringen liggen. De grote schans is in 2007 verbouwd omdat het moest voldoen aan de huidige regelgeving. Heel het jaar vind je ski-springers op de schans. Om van beneden naar boven te komen kun je de stoeltjeslift gebruiken. Vanaf de skischans Tower kun je genieten van het mooie uitzicht.
Maihaugen (Lillehammer)
Maihaugen is het grootste openluchtmuseum van Europa en opende zijn deuren in 1904. Hier is te zien hoe mensen vanaf de middeleeuwen tot nu in de vallei Gudbrandsdalen leefden. Anders Sandvig, de oprichter van Maihaugen, bracht oude boerderijen en huizen uit de vallei naar het museum alsmede de Staafkerk van Garmo. Hij begon in zijn achtertuin van alles te verzamelen maar toen de collectie bleef groeien schonk hij alles aan de stad. Het museum laat verschillende periodes zien; de 'bysamlinga' ook wel stadsverzameling genoemd, presenteert een stationsstad rond 1900, met een kapper, bakker en een apotheek. De 'bygdesamlinga' ook wel dorpsverzameling genoemd, laat een typisch dorp uit Gudbrandsdalen zien met een compleet huis, pastorie, een boerderij en de staafkerk.
Kristiansand Zoo (Kristiansand)
Op 12 kilometer van Kristiansand bevindt zich Kristiansand Zoo en Amusement Park. Hier is van alles te beleven voor het hele gezin. Bewonder bijvoorbeeld de tijgers, apen en leeuwen. Of geniet van leuke ritjes in diverse attracties, shows en het waterparadijs.
Visserijhaven (Kristiansand)
De visserijhaven in Kristiansand is veel meer dan alleen een vismarkt. Je vindt er verschillende gezellige restaurants, grachten en plezierboten. Maar natuurlijk ook perfect smakende verse vis, schaaldieren of garnalen. Het is een favoriete plek voor zowel de plaatselijke bevolking als toeristen.
Festival Quart (Kristiansand)
Festival Quart wordt ieder jaar in juli gehouden en is een van de belangrijkste festivals van Noorwegen. Het is het grootste muziekfestival wat wordt georganiseerd in het land en duurt maar liefst 5 dagen. Quart staat bekend vanwege het aantrekken van beroemde internationale artiesten maar ook vanwege het vinden van nieuwe jonge talenten, voor wie het optreden tijdens Quart vaak een snelle weg naar roem betekent.
Gamvik Gjestegård (Hammerfest)
Met een speedboot kun je vanaf Hammerfest naar Gamvik Gjestegård in Akkarfjord. Dit is een schapenboederderij die sinds 2006 gerund wordt door de Belgische familie Smis. Het is een prima uitvalsbasis voor het maken van wandelingen in de overweldigende natuur. Je kunt er ook blijven overnachten als je dat wilt.
Gammelveien (Hammerfest)
Gammelveien (betekenis is oude manier) is een wandelpad rond de berg Salen. Het was de enige weg naar de stad in vroegere dagen en vandaag de dag een prima pad om de omgeving van Hammerfest te verkennen. De start is in de straat Gammelveien in het centrum van de stad. De route gaat verder richting Storsvingen, vanwaar je uitzicht hebt op de eilanden en in de richting van de Barentszzee. Het gaat verder via de Jansvannskogen tot aan het uitzichtpunt Salen. Een zigzagpad leidt je terug naar het centrum. Je kunt de wandeling onder begeleiding doen, meer informatie hierover vind je bij de VVV in het centrum van de stad.
De Oude Stad (Fredrikstad)
Het oude centrum van Fredrikstad is de best bewaard gebleven vestingstad van Scandinavië. Je vindt er mooie bouwwerken uit de 18e eeuw, verdedigingswerken, bruggen en grachten uit de 17e eeuw. Het oude centrum van 450 jaar oud heeft de vorm van een ster. Je vindt verder in Fredrikstad de Oude Gevangenis, het oude Proviandhuis, het standbeeld van Frederik II en het Fredrikstad Museum.
Kongsten Fort (Fredrikstad)
Als je van geschiedenis houdt, moet je een bezoekje brengen aan het Kongston Fort als je in Fredrikstad bent. Vijfhonderd meter ten oosten van de oude stad vind dit oude fort. Deze is gebouwd rond 1680 onder leiding van de militaire ingenieur Johan Caspar von Cicignon op een kleine rotswand van Galgeberget. De criminelen uit de stad werden opgehangen aan de galg, die op de heuvel stond. Vandaar dat deze plek de naam Galgeberget heeft (Gallows Hill) gekregen. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht over de omgeving.
Hvaler (Fredrikstad)
Het Hvaler archipel ligt voor de kust van Fredrikstad en bestaat uit vele eilandjes. Je kunt hier leuk eilandhoppen en de culturele en artistieke bezienswaardigheden bezoeken. Het park is in totaal 354 km² groot en het thuis van veel verschillende vogelsoorten, hagedissen, slangen, insecten en spinnen. Je kunt er prachtige wandelingen en vaartochten maken en in de zomer is het ook leuk om er te zwemmen, te zonnen en zelfs te windsurfen.
Hanzemuseum (Bergen)
Als je meer wilt weten over Bergen als Hanzestad, moet je een kijkje gaan nemen bij het Hanzemuseum. Het is gelegen bij de bekende handelshuizen Bryggen. De inrichting van het museum stamt uit de 18e eeuw, waardoor je echt een reis terug in de tijd maakt. Er werd gedurende het Hanzeverbond vooral gehandeld in graan en stokvis. Combineer je bezoek aan het Handelsmuseum bijvoorbeeld met de Schøtstuene, de oude vergaderzalen van het Hanzegilde.
Fløyen (Fløyfjellet) (Bergen)
Fløyen is een van de zeven bergen die rondom Bergen liggen. Er is sinds 1918 een kabelbaan bij de berg, de Fløibanen, die je over een traject van 850 meter van het centrum naar 320 meter hoogte kan brengen. Het is een prachtig uitzichtpunt dat door vele toeristen wordt bezocht. Er is op deze hoogte ook een restaurant sinds 1925. De hoogste top van de berg ligt op 425 meter hoog. Tegen de berg liggen een atletiekbaan en een voetbalveld.
Bryggen (Bergen)
Bryggen is een reeks Hanze-handelshuizen in de Noorse stad Bergen. De Hanze vestigden hier in 1343 een handelsnederzetting dat al snel uitgroeide tot een werk- en woonwijk. In 1702 werden bijna alle handelshuizen verwoest door een grote brand en ook in 1955 brak er een vernietigende brand uit. Beide keren zijn de huizen heropgebouwd in de oude stijl. Tegenwoordig hebben de huisjes van Bryggen cafeetjes, musea en souvenirshops. Sinds 1979 staan deze vrolijk gekleurde huizen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Jernbanemuseum (Hamar)
Het Jernbanemuseum is het Noorse nationale spoorwegstation. Het museum wordt beheerd door het Noorse National Rail Administration. De belangrijkste tentoonstellingen bevinden zich in het centrum van Hamar.
Hamar Olympic Amphitheatre (Hamar)
Het Olympisch Stadion (Hamar Olympic Amphitheatre) werd voor de Olympische Winterspelen van 1994 gebouwd. Het gebouw ziet eruit als een omgekeerd schip en is nog steeds in gebruik als indoor sporthal waar voornamelijk ijshockey wordt gespeeld.
Domkirkeruinerna (Hamar)
De overblijfselen van de 12e-eeuwse kathedraal, Domkirkeruinerna, worden beschermd door een glazen koepel. Er werden o.a. steenhouwers uit Italië gehaald om deze kathedraal te bouwen. Sinds 1866 staat in het centrum van Hamar een nieuwe kathedraal, maar deze is minder imposant dan de verloren gegane middeleeuwse voorganger.
Art Nouveau-gebouwen (Alesund)
Veel van de Art Nouveau-gebouwen in de stad Alesund zijn beschermd door National Curator. Hierdoor blijven ze bewaard voor volgende generaties. Interessante gebouwen zijn o.a. Jugenstilsenteret (Apotekergt. 16), Enkefru Devolds Villa (Einarvikgt. 7) en Hotel Brosundet (Apotekergt. 5).
Preikestolen
De Preikestolen ofwel de preekstoel is een van de bekendste toeristische attracties van Noorwegen. De preekstoel (klif) steekt 604 meter boven de Lysefjord uit en de beste ervaring krijg je erbovenop. Er is een wandelroute van ongeveer 6 km waar je heen en terug ongeveer 4 uur over zult doen, er zijn hoogteverschillen van 350 meter en langs de route is zwemwater en vind je verschillende rustplaatsen, zo kan iedereen op zijn eigen tempo lopen.
Bergen
Bergen is een van de grootste plaatsen in Noorwegen en bekend om de prachtige haven, de karakteristieke huizen en de ligging tussen de bergen. Niet alleen is Bergen een plaats in Noorwegen, het is ook een gemeente. De gemeente ligt aan de zuidwestkust en staat bekend om de regenval, er valt gemiddeld namelijk ruim 2.200 millimeter per jaar. Bergen viert jaarlijks in oktober het Regenfestival, met een regenjas- en parapluparade. Tot voor kort vond je in verschillende straten van Bergen paraplu-automaten.
Winkelen in Noorwegen
In Noorwegen kun je prima winkelen, houdt er alleen wel rekening mee dat de prijzen soms hoger liggen dan in Nederland. De winkels gaan vaak om 10.00 uur open en sluiten alweer om 17.00 uur. In de steden is er meestal 1 koopavond tot 19.00/20.00 uur. Op zaterdag sluiten de winkels vaak al om 15.00/16.00 uur.
Typische souvenirs zijn gebreide Noorse truien, aardewerk, zilverwerk, houtsnijwerk (soms beschilderd), glaswerk en porselein. Ook worden er huiden van geiten en rendieren verkocht.
Det Kongelige Slott (Oslo)
Det Kongelige Slott is één van de fraaiste bouwwerken die Oslo rijk is. Dit schitterende koninklijke paleis werd in het begin van de 18e eeuw gebouwd als onderkomen van de Zweeds-Noorse koning Karel III. Deze traditie is jarenlang voorgezet, want tegenwoordig is het paleis de officiële woonplaats van de huidige Noorse koning Harald V. Sinds 2002 wordt het gebouw iedere zomer opengesteld voor publiek en heb je de gelegenheid een rondleiding te volgen die je door de mooiste kamers van het paleis voert! Bovendien zijn de tuinen, die heden ten dag een stadspark vormen, ook de moeite van het bezichtigen waard.
Noordkaap
Aan de Barentszzee vind je de Noordkaap, het wordt gezien als het noordelijkste punt van Europa. Als je vanaf het vasteland door een tunnel naar het eiland Magerøya rijdt dan kom je bij de Noordkaap uit. Vanaf de Noordkaap is het ongeveer 2.000 kilometer naar de Noordpool. Om in de winter de Noordkaap te bezoeken is het mogelijk om met plaatselijke bussen onder begeleiding van een aantal sneeuwruimers te gaan. Je kunt ook met eigen vervoer naar de Noordkaap, maar hiervoor moet een vergunning worden aangevraagd en je kunt er alleen komen met behulp van sneeuwruimers.
Kathedraal van Oslo (Oslo)
Een van de hoogtepunten van Oslo is de kathedraal van Oslo. De kathedraal staat er al sinds 1697 maar is nog steeds in erg goede staat. De ramen zijn ontworpen door Vigeland, een aantal andere werken van deze kunstenaar zijn te bewonderen in het Vigelandpark. In de kerk kun je luisteren naar schitterende orgelmuziek. De muren van de kathedraal werden tussen 1950 en 1963 gerestaureerd, ze waren toen in een niet al te beste staat. Toen de Noorse Haakon (kroonprins) en zijn Mette-Marit trouwden in de kathedraal kwam deze volop in het nieuws.
Stavkirke
Een bezoek aan de typische houten kerken (stavkirke) kan niet ontbreken tijdens je reis door Noorwegen. Het basiselement van de kerk is de stav (paal). De oudste kerken dateren uit het begin van de 11e eeuw. De Urnes Stavkirke is een staafkerk die geheel uit hout bestaat. De kerk heeft een typisch Scandinavische bouwstijl. In Noorwegen zijn er ongeveer 1.000 staafkerken gebouwd, waar er tegenwoordig nog maar 28 van over zijn. Niet alleen zijn staafkerken de oudste houten gebouwen van Noorwegen, ze zijn ook de oudste christelijke kerken.
Markt in Oslo (Oslo)
Mensen die ervan houden om markten af te struinen, zijn in Oslo aan het goed adres. Dagelijks wordt er op het Stortogetplein een grote openluchtmarkt gehouden. Dit is een toeristische markt waar voornamelijk souvenirs worden verkopen.
Atlanterhavsparken (Alesund)
Atlanterhavsparken in Alesund is een AquaPark met het grootste aquarium van Noord-Europa. Het is een geschikt dagje uit voor de hele familie. De kinderen mogen meehelpen met het voeren van de vissen en zo meer leren over het leven in de zee. Vooral het grote pinguïnverblijf buiten mag je niet missen.
Nationaal Park Jostedalsbreen
Nationaal Park Jostedalsbreen in de provincie Sogn og Fjordane ligt tussen de Sognefjord en de Nordfjord. De Jostedalsgletsjer bevindt zich hier en dit is de grootste gletsjer van het Europese continent met een lengte van maar liefst 80 km. Het park werd opgezet in 1991 en wordt beheerd door het Noorse direktoraat for natuurbeheer (Direktoratet for Naturforvaltning). Ieder jaar komen er meer dan een half miljoen toeristen op bezoek in het park.
National Park Dovre
National Park Dovre is echt een prachtig park en is 289 km² groot. Het park bestaat pas sinds 2003 en ligt tussen twee andere grote parken ingeklemd. In het park komen veel rendieren voor. Ook leeft er een kolonie muskusossen, zij werden geïmporteerd in de jaren veertig van de vorige eeuw. Het hoogste punt is de 1.716 m Fokstuguhøin. Je kunt mooie wandelingen maken in het park.
Nationaal Park Hardangervidda
In Nationaal Park Hardangervidda leven ongeveer 12.000 wilde rendieren, de grootste kudde ter wereld. Het park is 8.000 km² groot en echt fantastisch om te bezoeken. Het park ligt verdeeld over 3 provincies. In het park kun je heerlijk wandelen door de verschillende gebieden. In een gedeelte van Nationaal Park Hardangervidda leven geen bomen omdat de grond daar niet goed is. In een ander gebied valt wat meer regen en daar komen dan ook meer planten voor. Dit park is geschikt als je eens lekker wilt ontspannen en van de natuur wilt genieten.
Nobel Peace Centre in Oslo (Oslo)
Het Nobel Peace Centre in Oslo is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het museum is open sinds 2005 en trekt jaarlijks veel bezoekers. In dit museum leer je alles over de Nobelprijs voor de Vrede en Alfred Nobel, de bedenker van de bekende en gewaardeerde Nobelprijs. Het museum is in een oud treinstation gevestigd en ligt dicht bij het stadhuis. Dit omdat de Nobelprijs ieder jaar op het stadhuis wordt uitgereikt.
Munchmuseum (Oslo)
In Oslo bevindt zich het prachtige Munchmuseum. In dit museum staan veel werken van Edvard Munch tentoongesteld. Het museum bestaat sinds 1963. De collectie bestaat uit stukken die door Edvard aan de gemeente zijn geschonken en stukken die zijn zus Inger in haar bezit had. In totaal zijn er 1.100 schilderijen, 15.500 prenten, 500 etsen, 6 sculpturen en tal van voorwerpen en boeken.
Noorse Folkemuseum (Oslo)
Het Noorse Folkemuseum ligt in Oslo en is het grootste museum met culturele historie van Noorwegen. Het museum laat zien hoe de inwoners van Noorwegen leefden vanaf het jaar 1500 tot het heden. Ook zijn er in het museum collecties van kunstenaars uit het hele land. Het is een openluchtmuseum en er staan 150 gebouwen die de verschillende regio's en tijdperiodes en het verschil tussen het platteland en de stad in Noorwegen moeten voorstellen. Naast deze 150 gebouwen staan er ook vijf middeleeuwse gebouwen, waaronder de staafkerk uit het jaar 1200.
Vakantiebestemmingen in Noorwegen
Video's
Artikelen
Eten en drinken
De Noren zelf gaan weinig uit eten. Het eten in een restaurant is best prijzig. Als de Noren uit eten gaan, dan zul je ze veel pizza zien eten.
Gravlaks - gemarineerde zalm
Koldtbord - koud buffet van vlees, vis en salades
Hvalbiff - walvisbiefstuk
Fiskeboller - visballetjes in bechamelsaus
Dyrestek - rendiervlees
Klippfisk - stokvis
Akevitt is een wonderdrankje wat wordt gedestilleerd uit aardappelen en op smaak gebracht met komijn.
Het bier in Noorwegen is van uitstekende kwaliteit maar wel prijzig.
Wijn en andere alcoholische dranken worden zwaar belast en zijn alleen te koop in de staatswinkels (Vinmonopolet).
Vervoer
Er gaan diverse rechtstreekse vluchten naar o.a. Oslo, Bergen, Stavanger en Trondheim. De vlucht van Amsterdam naar Oslo duurt 1 uur en 50 minuten en naar Trondheim doe je er zo`n 2 uur en 20 minuten over.
Indien je met de auto naar Noorwegen reist, zijn er veel alternatieven. In de meeste gevallen kiest men ervoor een bootovertocht in te lassen. Je kan de overtocht maken van bijv. Kiel naar Oslo of van Frederikshavn naar Larvik.
Met de trein kan je vanuit Nederland via Duitsland, Denemarken en Zweden in Noorwegen komen. De reistijd is minimaal 25 uur. Je moet ook minimaal 3 keer overstappen.
Er zijn busverbindingen tussen Nederland en Noorwegen, die worden uitgevoerd door Eurolines Nederland.
De afstanden in Noorwegen zijn enorm. Houdt hier rekening mee als je een rondreis gaat uitstippelen. De Noorse Spoorwegen beschikken over een uitgebreid routenetwerk dat zich uitstrekt van de zuidwestkust tot aan de stad Bodø ten noorden van de poolcirkel. Het meest bekende treintraject van Noorwegen is de route tussen Bergen en Oslo, Bergen Railway.
Er bestaat een uitgebreid net van busverbindingen met lokale, regionale en lange-afstandsdiensten.
Visum
Voor een vakantie in Noorwegen dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Noorwegen ligt hoger dan in Nederland.
Levensmiddelen zijn 30% tot 75% duurder dan in Nederland. Voor een biertje uit de tap betaal je al snel 5 euro.
Veiligheid
Noorwegen is een veilig land om in te reizen. Natuurlijk moet je wel de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen nemen.
Medische informatie
De medische voorzieningen zijn goed. In alle steden hebben de artsen wachtdienst.
Voor een bezoek aan Noorwegen heb je geen verplichte inentingen nodig.
Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Het kraanwater in Noorwegen is drinkbaar.
Bevolking
Kerst is één van de meest traditionele vieringen in Noorwegen en voor de meeste kinderen is kerstavond op 24 december het hoogtepunt.
Trollen zijn mytische figuren die deel uitmaken van de landelijke tradities. Je vindt ze overal. Het verhaal gaat dat de trollen in de bergen wonen en alleen `s nachts tevoorschijn komen.
De taal
De officiële taal is Noors. Dit is een Noordgermaanse taal die nauw verwant is aan Deens en Zweeds. In het algemeen kunnen sprekers van het Noors, Deens en Zweeds elkaar eenvoudig verstaan.
Er zijn twee officiële geschreven versies van het Noors, het Bokmål en het Nynorsk. Het Bokmål is gebaseerd op het Deens-Noors en is ontwikkeld vanuit het geschreven Deens. Het Nynorsk is een creatie van de taalkundige Ivar Aasen in de jaren 50 van de 19e eeuw en is gebaseerd op een compilatie van diverse dialecten in het westen van Noorwegen.
Flora & Fauna
Noorwegen is bedekt met uitgestrekte wouden, vooral naaldbossen. Aan de Hardangerfjord kan je in het late voorjaar ook genieten van de bloesempracht omdat in dit gebied veel fruitbomen groeien. Afhankelijk van het landschap is er een grote diversiteit aan planten te vinden. Naar het noorden toe wordt het landschap ruiger en nemen bomen- en plantengroei af.
De Noorse dierenwereld is bijzonder, onder aanvoering van de eland. Deze viervoeter is met name 's avonds laat of 's ochtends vroeg te bewonderen en komt het meest voor in Zuid-, Oost- en Fjell-Noorwegen. In sommige schaars bevolkte gebieden van Noorwegen komt de bruine beer nog voor. Dat geldt ook voor andere roofdieren zoals de wolf en de veelvraat. Vooral in het noorden wordt de reiziger geconfronteerd met rendieren. Soms alleen, vaak in kuddes trekken ze vrijelijk rond. En dat betekent dat ze ook op de weg kunnen liggen, staan of rondlopen.
Geschiedenis
De Noorse geschiedenis gaat terug tot het einde van de laatste ijstijd. Ongeveer 8000 jaar geleden woonden hier jagers en vissers.
Van de 9e tot de 11e eeuw werd het gebied bewoond door de vikingen. Overal aan de Baltische Zee hadden deze handelaren hun handelsposten.
In de 13e eeuw groeide Noorwegen, onder de machtige koning Haakon IV, uit tot een echte staat.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Noorwegen?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.