Oslo
Oslo ligt in het zuidoosten van Noorwegen, aan het begin van de Oslofjord. In de loop der jaren heeft de stad verschillende namen gehad. Van Oslo, Christiania, Kristiania weer terug naar Oslo in 1925. In het centrum van Oslo bevinden alle bezienswaardigheden zich op loopafstand. Er zijn veel winkels en in de zomer kun je heerlijk buiten zitten op een terrasje. De Karl Johans Gate is de bekendste en drukste straat van Noorwegen. Langs deze straat liggen o.a. het Koninklijk Paleis, de universiteit en het Noorse Parlement maar ook gespecialiseerde winkels en warenhuizen. Met de Oslo Pass krijg je toegang tot alle openbaar vervoer van de stad. Ook krijg je met de pas entree tot musea en andere bezienswaardigheden. De pas is te koop voor 1, 2 of 3 dagen.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Oslo (Noorwegen) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Oslo
Det Kongelige Slott (Oslo)
Det Kongelige Slott is één van de fraaiste bouwwerken die Oslo rijk is. Dit schitterende koninklijke paleis werd in het begin van de 18e eeuw gebouwd als onderkomen van de Zweeds-Noorse koning Karel III. Deze traditie is jarenlang voorgezet, want tegenwoordig is het paleis de officiële woonplaats van de huidige Noorse koning Harald V. Sinds 2002 wordt het gebouw iedere zomer opengesteld voor publiek en heb je de gelegenheid een rondleiding te volgen die je door de mooiste kamers van het paleis voert! Bovendien zijn de tuinen, die heden ten dag een stadspark vormen, ook de moeite van het bezichtigen waard.
Kathedraal van Oslo (Oslo)
Een van de hoogtepunten van Oslo is de kathedraal van Oslo. De kathedraal staat er al sinds 1697 maar is nog steeds in erg goede staat. De ramen zijn ontworpen door Vigeland, een aantal andere werken van deze kunstenaar zijn te bewonderen in het Vigelandpark. In de kerk kun je luisteren naar schitterende orgelmuziek. De muren van de kathedraal werden tussen 1950 en 1963 gerestaureerd, ze waren toen in een niet al te beste staat. Toen de Noorse Haakon (kroonprins) en zijn Mette-Marit trouwden in de kathedraal kwam deze volop in het nieuws.
Markt in Oslo (Oslo)
Mensen die ervan houden om markten af te struinen, zijn in Oslo aan het goed adres. Dagelijks wordt er op het Stortogetplein een grote openluchtmarkt gehouden. Dit is een toeristische markt waar voornamelijk souvenirs worden verkopen.
Munchmuseum (Oslo)
In Oslo bevindt zich het prachtige Munchmuseum. In dit museum staan veel werken van Edvard Munch tentoongesteld. Het museum bestaat sinds 1963. De collectie bestaat uit stukken die door Edvard aan de gemeente zijn geschonken en stukken die zijn zus Inger in haar bezit had. In totaal zijn er 1.100 schilderijen, 15.500 prenten, 500 etsen, 6 sculpturen en tal van voorwerpen en boeken.
Nobel Peace Centre in Oslo (Oslo)
Het Nobel Peace Centre in Oslo is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het museum is open sinds 2005 en trekt jaarlijks veel bezoekers. In dit museum leer je alles over de Nobelprijs voor de Vrede en Alfred Nobel, de bedenker van de bekende en gewaardeerde Nobelprijs. Het museum is in een oud treinstation gevestigd en ligt dicht bij het stadhuis. Dit omdat de Nobelprijs ieder jaar op het stadhuis wordt uitgereikt.
Noorse Folkemuseum (Oslo)
Het Noorse Folkemuseum ligt in Oslo en is het grootste museum met culturele historie van Noorwegen. Het museum laat zien hoe de inwoners van Noorwegen leefden vanaf het jaar 1500 tot het heden. Ook zijn er in het museum collecties van kunstenaars uit het hele land. Het is een openluchtmuseum en er staan 150 gebouwen die de verschillende regio's en tijdperiodes en het verschil tussen het platteland en de stad in Noorwegen moeten voorstellen. Naast deze 150 gebouwen staan er ook vijf middeleeuwse gebouwen, waaronder de staafkerk uit het jaar 1200.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Noorwegen bekijken.
Vervoer
De internationale luchthaven ligt op 49 km ten noordoosten van de stad. Het openbaar vervoer in Oslo bestaat uit een metronet, tamnet en een aantal buslijnen.
Geschiedenis
Het gebied romdom Oslo wordt al eeuwen bewoond. Maar pas rond de 11e eeuw breidde de halfbroer van koning Olav het rijk uit en bouwde Oslo om tot een grote havenstad. In de 13e eeuw liet Haakon V de burcht Akershus bouwen. Maar na zijn dood raakte de stad in verval, en dat duurde eeuwen. Door een aantal branden, de grote pestepidemieën en de godsdienstoorlogen liep de ontwikkeling van de stad nog meer vertraging op. Pas in de 17e eeuw besloot Christian IV om de nieuwe stad Christiania te stichten. Vanaf de 19e eeuw groeide de stad en na de Tweede Wereldoorlog werd het een stad van formaat.
Weer
Het klimaat komt redelijk overeen met het klimaat in Nederland, al is het in Oslo wel kouder. Gedurende de zomermaanden wordt het niet heel erg warm in Oslo. Gemiddeld ligt de temperatuur tijdens de zomermaanden (mei t/m september) rond de 14°C. In de winter is het gemiddeld -2°C.