Pakistan

Pakistan is een zeer groot land, gelegen in Zuid-Azië tussen India, Afghanistan, Iran, China en de Arabische zee in. Het heeft een oppervlakte van 796.095 km2 en ongeveer 180.000.000 inwoners. Dit aantal is sinds de 20e eeuw verzevenvoudigd! De overgrote meerderheid van de bevolking (95%) gelooft in de Islam. De hoofdstad van Pakistan is Islamabad, wat in het noordoosten van Pakistan te vinden is. De stad is dichtbevolkt, want op 906 km2 wonen meer dan 673.000 inwoners. Dat zijn 1291 inwoners per km2.
Het landschap van Pakistan is erg divers. In het noorden vind je vooral veel grote en hoge bergen. Drie van de grootste bergketens ter wereld, de Hindu Kush, het Karakoram-gebergte en de Himalaya, komen hier bijeen. In het zuidwesten van het land vind je de uitgestrekte plateau van Baluchistan. Dit gebied bedekt 44% van het totale landoppervlakte, maar heeft slechts enkele inwoners. Daarnaast bestaat een groot deel van het landschap uit rivieren. De Punjab en de Sind-vlaktes van de rivier de Indus en haar 5 grote zijrivieren zijn erg belangrijk voor het land, omdat zij veel water aanvoeren.
De naam Pakistan is eigenlijk een afkorting van diverse steden. De P komt van Punjab, de A van Afghania, de K van Kasjmir, de S van Sindh en Tan van Beloetsjistan. De I is ertussen gevoegd, zodat het een makkelijkere uitspraak kreeg. Deze naam is bedacht door Choudhary Rahmat Ali in 1933. De naam Pakistan betekend 'Land der reinen'.
Pakistan is onderverdeeld in 4 provincies, 2 territoria en 2 omstreden gebieden in Kasjmir;
1. Beloetsjistan is de grootste provincie van Pakistan en ligt in het zuidwesten van het land. Dit is een onderdeel van de landstreek Beloetsjistan, die maar voor een deel in Pakistan ligt. Het westelijke deel ligt namelijk in Iran, terwijl het noordelijke deel in Afghanistan te vinden is. De hoofdstad van deze provincie is Quetta, die meer dan 900.000 inwoners heeft.
2. In het noordwesten van het land ligt Khyber-Pakhtunkhwa. Deze provincie is een stuk kleiner als Beloetsjistan. De hoofdstad van Khyber-Pakhtunkhwa is Peshawar, die 1,5 miljoen inwoners heeft.
3. In het oosten ligt de één na grootste provincie Punjab. Ook deze landstreek is opgesplitst, want het oostelijke deel ligt in India. De hoofdstad van Punjab is Lahore, die meer dan 7 miljoen inwoners heeft. Deze provincie heeft naast de hoofdstad nog andere belangrijke steden, zoals Faisalabad, Gujranwala, Multan en Rawalpindi.
4. In het zuidoosten van het land ligt provincie Sindh. Deze provincie heeft Karachi als hoofdstad. Karachi heeft meer dan 12 miljoen inwoners. Een andere zeer belangrijke stad in Sindh is Hyderabad.
De 2 territoria zijn Hoofdstedelijk Territorium Islamabad en het Federaal territorium. De 2 omstreden gebieden in Kasjmir zijn Azad Kasjmir en de Noordelijke Gebieden.
De vrouwenrechten zijn niet zoals in Nederland, want in 80% van alle huwelijken komt huiselijk, seksueel en/of psychologisch geweld voor. Om het geweld tegen te gaan stemde het Pakistaans parlement in 2006 voor een wetswijziging ten aanzien van verkrachting en overspel. Vroeger moesten vrouwen 4 mannelijke ooggetuigen regelen die konden bewijzen dat de vrouw was verkracht. Anders werd ze vervolgd voor overspel. Het Pakistaans parlement wilde deze regel afschaffen. De streng Islamitische parlementariërs waren hier fel op tegen, omdat het vrije seks in de hand zou werken.

- Officiele naam:
- Islamitische Republiek Pakistan
- ISO:
- PK
- Ligging:
- zuid Azië
- Hoofdstad:
- Islamabad
- Inwoners:
- +/- 180000000
- Taal:
- Urdu
- Godsdienst:
- Islam
- Tijdzone:
- UTC +5
- Munteenheid:
- Rupee
- Klimaat:
- Diverse
- Oppervlakte:
- 796095 km²
Ervaringen
Pakistan was een erg mooi en rustgevend land. Mooie landschappen, en als je net als ik veel van avontuur houdt is pakistan the place to be. Daarnaast is dit artikel niet juist. Toen ik pakistan was kon ik gewoon zonder hoofddoek en met vrij korte kleren over straat. En ik was zeker niet de enige. De jongere bevolking loopt er alledaags westers gekleed bij. De mentaliteit van het land is vrij modern, waardoor ik zeker nog een keer naar Pakistan zou willen gaa.
- Algemeen 10
- Uitgaan 10
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
top land en heel gastvrij, nooit verwacht maar waar!!!
- Algemeen 8
- Uitgaan 6
- Cultuur 6
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 8
- Ligging 8
Ik was op doorreis door pakistan en zou eerst alleen met een transfervisa snel door het land heen rijden van India naar Iran. Uiteindelijk besloten om mijn visum te verlengen in Islamabad en de beroemde Karakoram Highway te rijden om vervolgens richting het zuiden te gaan en via Quetta naar Iran (BAM) te rijden. Het was een bizarre en ontzettend mooie ervaring! Veel politie escortes gehad maar vrijwel overal positieve ervaring. Helaas mocht ik niet een Pakistaanse bruilof bijwonen wegens het gevaar van een aanslag.
- Algemeen 9
- Uitgaan 8
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 7
Ik ben daar geweest en ik vond het heel leuk echt geweldig! Ik zou het aanraden aan mensen die houden van reizen en nieuwe culturen ontmoeten.
- Algemeen 10
- Uitgaan 10
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Pakistan is een bijzonder land, lieve mensen veel te zien: Cultuur, natuur. Lahore: Garden of the Mughals, Minar-e-Pakistan, Badshahi Mosque en nog heel veel meer. Sialkot: Kashmir hills, Chanab River and dam. Karachi: St Patrick's Cathedral, Islamabad: Parliament House, Faisal Masjid. En heerlijk eten.
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 9
- Ligging 8
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Pakistan
Nationaal Museum van Pakistan (Karachi)


In Karachi ligt het Nationaal Museum van Pakistan. Dit museum werd opgericht in Frere Hall in 1950, ter vervanging van het Victoria Museum. De doelstelling van het Nationaal Museum was het verzamelen, bewaren en het vertonen van de geschiedenis van Pakistan. Je vindt er meer dan 58.000 oude munten, honderden sculpturen en 70.000 publicaties, boeken en andere lectuur. Het Nationaal Museum heeft een auditorium met 250 zitplaatsen waar je verschillende tentoonstellingen bij kunt wonen.
Pakistan Museum of Natural History (Islamabad)
In Islamabad vind je het Pakistan Museum of Natural History. Dit museum werd in 1976 opgericht en bestaat uit vier delen: het Botanische deel, het zoölogische deel, het deel van de aardwetenschappen en openbare diensten. De eerste drie afdelingen houden zich bezig met het verzamelen van de collectie en met identificatie- en onderzoeksactiviteiten met betrekking tot planten, dieren, fossielen, gesteenten en mineralen van Pakistan. De laatste afdeling is verantwoordelijk voor onderwijs en het populairder maken van de natuurlijke historie van het gebied.
Golra Railway Museum (Islamabad)
Een ander museum in Islamabad is het Golra Railway Museum. Er staat een klein, vervallen station dat ooit gebruikt werd om Peshawar, Kohat en Havalian met elkaar te verbinden. Het station, nog geheel in Victoriaanse stijl, is nu een museum. Je vindt er allerlei dingen die te maken hebben met treinen. Zo liggen er wapens en munitie, horloges, navigatie-apparatuur, chirurgische voorwerpen die door spoorwegziekenhuizen werden gebruikt, lantaarns, aardewerk, historische foto's, antieke meubelen, dienstregelingen, modeltreinen en nog veel meer.
Vakantiebestemmingen in Pakistan
Artikelen
Eten en drinken
Het voedsel wat de Pakistanen eten bestaat vooral uit kebab met brood of rijst. Er wordt weinig gevarieerd qua eten. Over het algemeen is het voedsel mild tot pittig, maar dat ligt aan de kok die je hebt. Wel zijn er verschillende soorten kebab, wat wel voor enige afwisseling zorgt. Dessert zijn erg populair, dus je kunt vele verschillende smaken proeven. Een traditionele smaak is de pistache. Een bekend ijsje hiervan heet de kulfi. Dit is vermicelli met pistachenootjes, wat op smaak gebracht word met rozenwater.
Het drinken van thee is door het heel het land zeer populair. Vooral de zwarte en groene thee worden vaak bij traditionele gelegenheden gedronken. Dit wordt gedronken met kardemom en erg veel suiker. Een ander soort thee is de Kasjmir chai. Dit is een melkachtige thee met amandelen. De noten worden toegevoegd om de thee wat extra smaak te geven. Deze thee wordt vooral gedronken op bruiloften en in het koude seizoen. Als je niet van thee houdt, kun je ook in elke stad koffie krijgen.
Vervoer
Je kunt makkelijk met het vliegtuig richting Pakistan, want het land heeft goede verbindingen met Nederland. Pakistan International Airways brengt je vanuit Nederland naar Pakistan toe. Deze luchtvaartmaatschappij vliegt naar 73 verschillende bestemmingen in het Midden-Oosten, Europa en Noord-Amerika.
Als je graag veel van het land wilt zien, is het verstandig om rond te reizen met het vliegtuig. Dagelijks vertrekken er vliegtuigen naar verschillende grote steden zoals Islamabad. Je vliegt dan met de luchtvaartmaatschappij Pakistan International Airways. Wel zijn de vliegtuigen vaak overvol of overboekt. Ook kan het zijn dat de vlucht wordt geschrapt door het slechte weer.
Een ander fijn vervoersmiddel is de trein. De dienstregeling op de stations zijn niet in het Engels beschikbaar, maar de conducteurs kunnen je vertellen welke trein je moet nemen en waar deze heen gaat. Net zoals in Nederland heeft Pakistan diverse klassen waar je kaartjes voor kunt halen. Toeristen en studenten kunnen veelal met korting reizen, maar daarvoor moet je wel een bezoekje brengen aan het PTDC.
Een groot deel van de reizigers kiest ervoor om te reizen met de bus. Houd er rekening mee dat dit erg veel tijd in beslag neemt, omdat Pakistan een enorm groot land is. Van en naar een grote stad toe reizen kan soms dagen duren. Wel zit er in de bussen airconditioning en je kunt plaatsen boeken, dus je weet zeker dat je mee kunt. Deze tickets zijn 5 keer zo duur als ritjes in minibussen, maar dan krijg je wel wat meer luxe. In de minibusjes heb je geen airco, weinig beenruimte en iedereen wordt gelijk behandeld. Je hoeft niet bang te zijn dat je niet kunt reizen met de bus, want elke minuut vertrekt er wel een bus van het station.
Een ander leuk vervoersmiddel is de riksja. De auto-riksja is een klein voertuig wat aangedreven wordt door een twee- of viertaktmotor. De motor maakt een stotterend geluid en er komt blauw-zwarte rook uit de uitlaat, maar er zijn ook riksja's op aardgas verkrijgbaar. De riksja heeft een blauw met gele kleur. Neem altijd deze taxi's, want andere zijn particulier. Onderhandel altijd even over de prijs van te voren. Je kunt niet met riksja's rijden in Islamabad, want daar zijn ze verboden. Reizen met een riksja geeft je veel vrijheid en je maakt iets mee van de dagelijkse cultuur.
Visum
Voor een vakantie in Pakistan dien je te beschikken over een geldig paspoort bij aankomst nog 6 maanden geldig is. En er is een visum vereist.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Pakistan ligt lager dan dat in Nederland.
De munteenheid is de Pakistaanse Roepie.
Veiligheid
Pakistan is vandaag de dag geen veilig land om op vakantie te gaan. Het land kent vele terroristische aanslagen, onlusten, ontvoeringen en commando aanvallen. De inwoners van Pakistan zijn erg vijandig naar buitenlanders toe, omdat een buitenlandse diplomaat aanvallers uit Pakistan heeft gedood. Het zou zomaar kunnen dat je ineens in een gewelddadige betoging terecht komt en vermoord word. Ze kijken niet of je een toerist bent of niet. Mocht je naar Pakistan willen om de inwoners daar te helpen, geef dan altijd je coördinaten op en laat je persoonlijke gegevens achter. Vooral Balouchistan, het noorden van Sindh, het zuiden van Punjab, de NWFP en Kashmir zijn erg gevaarlijk. Als je hier komt, moet je zeker op je hoede zijn. Gewelddadige aanslagen nemen nog steeds toe in delen van de North-West Frontier Province. Ook in steden zoals Islamabad, Rawalpindi, Lahore, Karachi, Peshawar en Quetta worden nog steeds aanslagen gepleegd. Het aantal dodelijke slachtoffers is elke keer weer enorm hoog. De aanslagen worden gepleegd door radicale Islamitische groeperingen. Naast al deze aanslagen dreigt het Attabad Meer in de Hunza vallei door te breken. Dit kan als gevolg hebben dat een golf van 60 meter de Hunza vallei zou overspoelen. In de grote steden is er tevens sprake van criminaliteit zoals zakkenrollen, handtassen stelen en het kopiëren van bankgegevens. Ben altijd waakzaam en houd al je spullen in de gaten.
Medische informatie
Neem je speciale medicijnen altijd mee vanuit huis, want het kan zijn dat de medicijnen niet in Pakistan te koop zijn. Pas op met malaria en dengue. Draag altijd beschermende kleding en smeer jezelf in met DEET tegen insectenbeten. Slaap onder een muskietennet om muggen van je af te houden. Daarnaast komt er vogelgriep en hondsdolheid voor. Neem gelijk contact op met de dokter als je in aanraking bent geweest met een van de dieren die deze ziektes dragen.
Er zijn geen speciale inentingen nodig voor Pakistan. Wel zijn er een aantal inentingen die aangeraden worden.
Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of Travelclinic.
Het wordt streng afgeraden om water uit de kraan te drinken. Drink alleen water wat verpakt zit, zodat je zeker weet dat het schoon is. In het noordoosten is de smaak van het water goed, vooral in Swat, Kaghan en Gilgit.
Bevolking
Pakistan heeft 180 miljoen inwoners op een oppervlakte van 796.095 km2 wonen. Over het hele land gekeken, is de bevolkingsdichtheid niet hoog. In Islamabad is dit wel het geval hier wonen 1291 mensen op 1 km2. De bevolking groeit jaarlijks met 2,01%, waardoor de bevolkingsdichtheid steeds hoger wordt. Per 1000 inwoners worden er 29.59 kinderen geboren en sterven er 8.79 mensen. De mannen worden over het algemeen 61,3 jaar oud en de vrouwen 63,1. De bevolking van Pakistan is onderverdeeld in diverse talrijke etnische groepen waarvan de Punjabi, Sindhi, Pathanen, Baloch en Muhajir de belangrijkste zijn. Zij spreken over het algemeen allemaal Urdu en Engels. De overige bevolkingsgroepen spreken Punjabi, Sindhi, Pashtu en Baloch. Met 95% is de Islam de favoriete godsdienst van de Pakistanen. 80% van deze groep is Soenniet en 20% Sjiiet. Daarnaast zijn er nog wat kleinere minderheden zoals Christenen, Hindoes, Sikhs, Parsi en Ahmadi's.
De cultuur in Pakistan verschilt enorm met die van Nederland. Als Westerse vrouw kun je erg makkelijk de fout in gaan qua kleding. De meest vrouwen dragen een boerka, omdat alleen de echtgenoot de vrouw zonder kleding mag zien. De afstand tussen een man en vrouw is groot, dus pas op met het contact dat je probeert te maken met het andere geslacht. De Pakistanen zullen zich niet op hun gemak voelen wanneer jij een korte broek en een T-shirt draagt tegen de hitte. Je armen en benen moeten volledig bedekt zijn en de borsten en billen mogen niet geaccentueerd worden. Een fijn zittend kleding stuk is de shalwar qamiz. Dit is een lang ruimvallend gewaad over een wijde broek. Ga niet je eigen kleding dragen om te laten zien dat dit normaal is, want dit wordt totaal niet gerespecteerd. Draag altijd bedekkende kleding en een hoofddoek. Strakke kleding is ook not done is Pakistan.
Naast de kledingvoorschriften zijn er ook gedragscodes waar je je aan moet houden. De familie zoekt altijd partners voor hun (klein-)kinderen, waardoor ze niks te zeggen hebben over hun toekomstige echtgenoot. Als man mag je de vrouw niet in het openbaar aanraken. Het westerse gebruik om handen te schudden bij een ontmoeting is verboden. Daten en flirten is zeker een onbekend verschijnsel in Pakistan. Het is zelfs bijna onmogelijk om een gesprek aan te gaan met een ander geslacht. Het is zo goed als ongepast om te praten met een vrouw die niet je echtgenoot is. Andersom is dit precies hetzelfde. Wanneer je als vrouw met een man gaat praten om aardig over te komen, denkt de man dat je meer wilt dan alleen maar praten. Maak geen oogcontact en ga niet met je hand door je haar, want dit wordt geassocieerd met seks. Als je je houdt aan de rituelen en respect hebt voor de normen en waarden, kun je genieten van de gastvrijheid en de culturele rijkdom die Pakistan biedt.
Pakistan heeft een aantal feestdagen die uitbundig gevierd worden;
5 februari – Kasjmir dag
15 februari – Id-ul-Maulid
23 maart – Proclamatie van de Republiek
28 juni – Lailat-ul-Meraj
14 augustus – Onafhankelijkheidsdag
30 augustus t/m 2 september – Id-al-Fitr
11 september – Sterfdag Muhammed Ali Jinnah
6 november – Offerfeest
26 november – Muharram
5 december – Asjoera
25 december – Geboortedag Muhammed Ali Jinnah
Ook de Ramadan wordt jaarlijks gehouden. Tijdens deze periode wordt er gevast.
De taal
De nationale taal van Pakistan is Urdu. Dit wordt door de grootste bevolkingsgroep gesproken. Naast deze taal is het Engels een veel gesproken taal. De overige inwoners spreken Punjabi, Sindhi, Pashtu en Baloch.
Flora & Fauna
Pakistan heeft vele verschillende vegetatie. Je komt bijna nergens dezelfde plantensoorten tegen. Het grootste deel van de planten bestaat uit verspreide pollen gras en bossen. De bossen kunnen niet verder groeien, waardoor het niet verspreid wordt. Als het landschap gaat stijgen, kom je grote conifeerbossen tegen. Op de hellingen kun je genieten van de kleurrijke bloemen.
Pakistan kent meer dan 740 vogelsoorten, die vaak gebruik maken van de Indus. Dit is één van de voornaamste vogeltrekroutes ter wereld. De trekvogels verblijven veelal in de waterbekkens en in de Punjab en de Sinds. Echte vogelspotters kunnen het beste in de wintermaanden naar deze plek komen, want dan verblijven de trekvogels hier. Andere bijzondere vogelsoorten komen voor bij de kustlijn en in woestijngebieden. Naast de vele vogelsoorten kent Pakistan ook nog andere dieren zoals beren, herten, jakhalzen en sneeuwluipaarden. Deze dieren leven vooral in de bergen, waardoor je eerst een flinke klim moet maken. De sneeuwluipaard zul je bijna niet meer tegenkomen, want dit dier is vrijwel uitgestorven. Langs de 1000 kilometer lange kuststrook vind je haaien, schelpdieren en zeeschildpadden. In de Indus Delta kun je zelfs krokodillen spotten.
Geschiedenis
In 1947 werd Pakistan opgericht om de Indiase moslims een eigen staat te geven. Pakistan was toen nog een dominion van het Britse Commonwealth. Vanaf 1956 werd het een zelfstandige republiek. Toen bestond Pakistan nog uit West- en Oost-Pakistan. In 1958 nam het leger het bestuur van het land over. Tot 1969 was Mohammed Ayub Khan de leider van Pakistan, waarna Agha Mohammed Yahya Khan het stokje overnam tot 1971. Door diverse ruzies tussen bevolkingsgroepen, brak er in 1971 een burgeroorlog uit. Dit had als gevolg dat Oost-Pakistan zich onafhankelijk liet verklaren en zijn naam veranderde in Bangladesh. De eerste president en premier van het land waren in 1973 een feit, toen er een nieuwe grondwet werd aangenomen. Ali Bhutto nam de rol van premier op zich, maar in 1977 ging het weer fout. Er werd een staatsgreep gepleegd onder leiding van generaal Mohammed Zia-ul-Haq. Hij liet de premier Ali Bhutto in 1979 tot zijn einde komen door executie. In 1988 stierf Zia ul-Haq zelf en er moest opnieuw gekozen worden voor een nieuwe regering. Benazir Bhutto, de dochter van Ali Bhutto, won deze verkiezingen en werd de eerste vrouwelijke premier van het islamitische land. Jammer genoeg maakte zij gebruik van vriendjespolitiek en corruptie, waardoor zij in 1990 werd ontslagen door president Ghulam Ishaq Khan. In 1998 experimenteerde Pakistan met de kernbom. Het schijnt dat Abdul Qadir Khan de kennis van deze bom vanuit Nederland naar Pakistan heeft gesmokkeld. In 1999 werd Pervez Musharraf leider van het land, waardoor de democratische regering van Nawaz sharif tot zijn einde kwam. De dictator wordt gesteund vanuit het westen en besluit een prowesters beleid te handhaven, tot grote onvrede van het islamitische volk. Toen India tot stand kwam werd er veel ruzie gemaakt over Kasjmir, omdat beide landen een deel van deze stad bezitten.
In 2005 werd Pakistan getroffen door een aardbeving van 7,6 op de schaal van Richter. België zetten de benefietactie HOOP op om hulp te bieden. In 2007 werd Benazir Bhutto vermoord, nadat hij een verkiezingstoespraak had gehouden. Halverwege 2010 werd Pakistan opnieuw getroffen, maar nu door diverse zware overstromingen.