Paraguay

Guarani in Paraguay
Guarani in Paraguay

De republiek Paraguay ligt in het hart van Zuid-Amerika. Het is één van de kleinste landen van Zuid-Amerika en ligt volledig ingesloten tussen andere landen: Bolivia, Brazilië en Argentinië zijn de drie buurlanden die Paraguay aan alle kanten begrenzen. Het land heeft dus geen kustlijn omdat het nergens aan zee grenst. De enige verbinding met zee is mogelijk via de buurlanden Argentinië, Brazilië en Uruguay. De officiële naam van het land is República del Paraguay.

Paraguay heeft een totale oppervlakte van 406.752 km² en als je goed kijkt heeft het land de vorm van een ietwat scheve vlinder. Door Paraguay stromen twee grote rivieren: Río Paraguay en Río Paraná. Het land wordt van noord naar zuid door de rivier Río Paraguay als het ware in tweeën gedeeld. Het land heeft bijna 6,2 miljoen inwoners en daarvan woont 51% in de steden en 49% van de totale bevolking leeft op het platteland.

Van het totaal aantal inwoners van Paraguay leeft de ruime meerderheid, 97%, in de oostelijke helft van het land. Dit deel van het land bestaat vooral uit vruchtbaar laagland en maakt deel uit van het zogenaamde Paraná tafellandschap. Het westelijke deel van Paraguay wordt Chaco genoemd en beslaat een grotere oppervlakte dan het oostelijke deel, maar in dit gebied leeft minder dan 3% van de bevolking, omdat het landschap hier erg ruig en droog is. Deze grote droge vlakte is wel van zeer groot belang voor het merendeel van de ecologische en biologische rijkdom van het land. Paraguay is landschappelijk gezien over het algemeen erg vlak. De twee grote bergketens die het land heeft, liggen in Chaco, het westelijke deel van het land.

Heb je weinig kennis van Paraguay? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Paraguay
Officiele naam:
Republiek Paraguay
ISO:
PY
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Asunción
Inwoners:
+/- 6200000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
guaraní
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
406752 km²

Ervaringen

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Paraguay

Ruinas de Trinidad (Encarnación)

Reducciones Jesuiticas de la Santisima Trinidad de Paraná, kortweg Ruinas de Trinidad, is een interessante bezienswaardigheid in de omgeving van Encarnación. De nederzetting in Trinidad werd in 1706 gesticht en wordt bestempeld als een van de meest ambitieuze nederzettingen van de Jezuïeten. Als je er aankomt valt meteen op hoe groot het complex is. Het dorp bestond uit een aantal huizen waarin Jezuiëten of Guaraní woonden en verder was er een kerk, een school en een museum.

Plaza de Armas (Encarnación)

Plaza de Armas is een oud plein waar je heerlijk kunt wandelen en even tot rust kunt komen op de bankjes rondom het kleine meertje. In het midden van het plein staat een monument en verder is het plein onderverdeelt in kleinere pleintjes die elk aan een andere groep mensen behoren. Op dit plein worden op zaterdagavond vaak volksdansen uitgevoerd.

Itaipú dam (Ciudad del Este)

Itaipú dam
Itaipú dam
Kaart met locatie Itaipú dam

Itaipú dam is een van de grootste hydro-elektrische dammen ter wereld. De Itaipú dam bevindt zich in de omgeving van de Iguazú Watervallen en is gebouwd in de rivier Río Paraná, tussen de grenzen van Brazilië en Paraguay. De naam van de dam, Itaipú, is Guaraní en betekent 'de zingende steen'. In 1960 werd begonnen met de bouw van de dam en in 1984 kon de eerste eenheid van generatoren en turbines aan het werk worden gezet. In de loop der jaren is de dam behoorlijk uitgebreid en nu zijn er wel 20 eenheden, waarvan er 18 tegelijk kunnen functioneren terwijl aan de andere twee onderhoud kan worden gepleegd.

Kathedraal van Ciudad del Este (Ciudad del Este)

De kathedraal van Ciudad del Este werd in 1970 ingewijd en is opgedragen aan San Blas. Het originele ontwerp is afkomstig van een Boliviaanse architect. In 1989 werd de kathedraal al uitgebreid. De vorm van de kathedraal lijkt op een schip en vooral aan de binnenkant is dit goed zichtbaar: het gebouw heeft een brede voorgevel met aan iedere kant een toren en het middenschip versmalt in de richting van het altaar. Aan de zijkanten leidt een baan van ronde ramen naar een prachtig lang verticaal glas-in-loodraam met daarop de afbeelding van San Blas. Wat het meeste opvalt is het constante gezang van vogels die hun nest in de kathedraal hebben gebouwd.

Iguazú Watervallen (Ciudad del Este)

Iguazú Watervallen
Iguazú Watervallen
Kaart met locatie Iguazú Watervallen

Iguazú Watervallen: deze spectaculaire watervallen liggen op de Argentijnse-Braziliaanse grens, wat op korte afstand van Ciudad del Este is. Deze watervallen staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco en vormen zonder twijfel een van de meest sensationele, natuurlijke bezienswaardigheden van Zuid-Amerika. Het water van de rivier Río Iguazú stort hier over een breedte van meer dan 2 kilometer met oorverdovend geweld zo'n 82 meter in het diepe en hierdoor ontstaat een prachtige nevel. De grootte, kracht en diversiteit van deze watervallen zijn werkelijk adembenemend.

Museo El Mens (Ciudad del Este)

Museo El Mensú: dit museum vertelt de historie van Ciudad del Este. In het museum is de handgeschreven verklaring van de stichting van de stad te zien waardoor de stad officieel bestaansrecht had. Bovendien zijn er nog een aantal andere voorwerpen te bezichtigen, zoals pijlen en bogen en verschillende interessante foto's.

Wandelen in Paraguay

Wandelen in Paraguay
Wandelen in Paraguay

Verder lopen talloze wandelroutes door het hele land en hierdoor zijn trektochten door Paraguay erg gewild. Voor de echte avonturiers is een tocht door de Chaco een uitdagende optie, maar zorg er wel voor dat je genoeg eten, drinken en benzine meeneemt. Je kunt er ook voor kiezen de Cerro Léon (500 meter) te gaan beklimmen en als je het liever rustig aan wil doen dan behoort vissen ook tot de mogelijkheden.

Voetbal in Paraguay

Voetbal in Paraguay
Voetbal in Paraguay

De inwoners van Paraguay zijn helemaal gek van voetbal. Het is de bekendste en populairste sport in het land en als het nationale elftal moet voetballen, wordt het team met man en macht gesteund en aangemoedigd.

Winkelen in Paraguay

De mogelijkheden om te winkelen in Paraguay zijn beperkt. Door het hele land, zowel in grote steden als kleinere plaatsten, vind je kleine ambachtswinkeltjes waar je typische Paraguayaanse handwerken kunt kopen.

Alle grote steden hebben wel winkelstraten, maar de beste plek om te winkelen is vooral de hoofdstad Asunción. In de hoofdstad zijn enkele winkelcentra te vinden, waar je betrouwbare goederen kunt aanschaffen en vaak is er ook een supermarkt in het gebouw aanwezig, zodat je meteen je boodschappen kunt doen. Palma is de naam van de grootste en bekendste winkelstraat van Asunción en in deze straat liggen voornamelijk warenhuizen.

Middenin de hoofdstad ligt Mercado Cuatro en dat is ook een soort warenhuis, maar hier komt vooral de Paraguayaanse bevolking winkelen. Het is beter te omschrijven als een markt waar kleine winkels dicht op elkaar liggen en iedere winkel is gericht op de verkoop van een bepaalde productgroep.

Overblijfselen van Jezuïeten nederzettingen

Vanaf de 17e eeuw ontstonden in Paraguay verschillende Jezuïeten nederzettingen. De Europese Jezuïeten kwamen naar Zuid-Amerika met het doel de oorspronkelijke bewoners te leren over de bijbel en ze te bekeren tot het christendom. De Guaraní indianen werden overgehaald te stoppen met hun nomadenbestaan en zich te vestigden op één plaats. De Jezuïeten hielpen de indianen met het bouwen van steden en het verbouwen van producten waardoor de kwaliteit van het leven van de Guaraní aanzienlijk verbeterd werd. Het dorp Trinidad is een van de hoogtepunten in Paraguay omdat in dit dorp nog steeds veel overblijfselen van Jezuïeten nederzettingen te zien zijn. De best bewaarde ruïnes van een Jezuïeten nederzetting van heel Zuid-Amerika zijn op een heuvel dichtbij dit dorp te vinden.

De meningen over de Jezuïeten nederzettingen lopen sterk uiteen. Sommigen vinden dat de nederzettingen een voorbeeld zijn van hoe het zou moeten: er werd samengewerkt, harmonieus samen geleefd en de indianen kregen goede huizen om in te wonen, in plaats van hun eigen primitieve hutjes. Anderen vinden de nederzettingen niet zo geslaagd, omdat de indianen niet vrijwillig in deze dorpen zouden zijn geplaatst. Wie gelijk heeft, doet er niet meer toe. Het gaat erom dat de ruïnes een boeiend stukje geschiedenis van Paraguay laten zien.

Abasto Market (Asunción)

Abasto Market
Abasto Market
Kaart met locatie Abasto Market

In de hoofdstad Asunción is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Abasto Market, die aan de rand van de stad wordt gehouden. Het is een erg kleurige markt en het is de ideale plek om de echte Paraguayanen te ontmoeten. Op deze markt worden vooral etenswaren, zoals groente, fruit, vlees en vis te koop aangeboden.

Nationaal Park Ybycuí

In het zuiden van Paraguay, op een kleine drie uurtjes rijden van Asunción, ligt het tropische nationale park Ybycuí. Het park bestaat voornamelijk uit heuvelachtige landschap met dichte jungle en je vindt er tientallen beekjes, watervallen en meertjes. Omdat Ybycuí een tropisch park is, is het er vochtig en de temperatuur ligt er rond de 30°C.

Een tocht naar de waterval Salta Mbocaruzu is een echte aanrader! Je hebt wel een behoorlijke portie doorzettingsvermogen nodig om de waterval te bereiken. Om te beginnen staat het zweet al op je voorhoofd voordat je aan de wandeling begonnen bent, het pad door de jungle is smal en je komt onderweg allerlei (enge) beesten tegen. In de jungle kruipen namelijk overal spinnen rond en daarom moet je ook goed opletten dat je niet per ongeluk in een groot spinnenweb loopt. Verder suizen er vliegende kevers langs je oren en moet je uitkijken voor slangen die muisstil midden op het pad kunnen liggen en dan plotseling razendsnel het oerwoud inschieten.

Als je in de buurt bent van de waterval hoor je het gekletter van het water al vanuit de jungle en eenmaal aangekomen, waan je je in het paradijs. Het heldere, schone water klettert op de op elkaar gestapelde stenen en verdwijnt in een meertje dat zich onder de waterval bevindt. Je kunt er heerlijk in afkoelen en het bladerdak van de vele bomen zorgt voor schaduw. Vlakbij de ingang van het park is er nog de waterval Salto Guaraní te bewonderen en bij deze waterval zoeken de meeste Paraguayanen verkoeling.

In het park is bovendien een oude ijzergieterij, met de naam La Rosada, te bewonderen. In de 19e eeuw werd in deze fabriek genoeg staal geproduceerd om het leger te voorzien van wapens tijdens de oorlog van de Drievoudige Alliantie. Na afloop van deze oorlog is de oude fabriek vernield door het Braziliaanse leger. Naast de oude ijzergieterij is een museum waar je gedetailleerde informatie over de geschiedenis vindt.

Cerro Corá National Park

Het Cerro Corá National Park is het grootste beschermde natuurgebied van Paraguay en heeft een legendarisch verleden. Want op de plek van dit park, werd een eeuw geleden nog oorlog gevoerd en nu is het een oase van prachtige natuur en kun je er heerlijk tot rust komen. Dit nationale park ligt in het midden van Paraguay, vlakbij de Braziliaanse grens, op zo'n 450 kilometer van de hoofdstad Asunción. In 1990 werd het park opgericht om ontbossing in Paraguay tegen te gaan. Het Cerro Corá gebied is grandioos en uitgestrekt en bestaat uit droog tropisch bos en savanne. Waar je ook kijkt in dit nationale park, overal zie je grasland dat afgewisseld wordt met bomen en aan de horizon kun je de contouren van verschillende kleine heuvels zien. Het gebied van Cerro Corá kun je goed wandelend verkennen en in het park zijn geen duidelijke paden wat de tocht nog avontuurlijker maakt.

Aan het eind van de 19de eeuw was het gebied van Cerro Corá de plek waar de oorlog van de Drievoudige Alliantie plaatsvond. De toenmalige dictator van Paraguay, Francisco Solano Lopéz, verklaarde de oorlog aan buurlanden Brazilië, Argentinië en Uruguay. In 1870 verloor Paraguay uiteindelijk de oorlog en was een groot deel van het land verwoest of ingenomen door de buurlanden. De Brazilianen vermoorden Lopéz op de oevers van de rivier 'Aquidabán' in Cerro Corá en daarom vind je in dit park een monument voor deze gevallen dictator, maar ook veel herdenkingsmonumenten voor de andere slachtoffers van deze heftige oorlog.

Museo del Fútbol Sudamericano

Museo del Fútbol Sudamericano
Museo del Fútbol Sudamericano
Kaart met locatie Museo del Fútbol Sudamericano

Het Museo del Fútbol Sudamericano in Luque is een vrij nieuw museum dat geheel gewijd is aan de voetbalsport. In het prestigieuze gebouw is naast het voetbalmuseum ook nog een conferentiecentrum ondergebracht. De focus aan de buitenkant van het gebouw is een gigantische voetbal, terwijl binnen de vlaggen van de tien voetballende landen die samen de Confederación Sudamericana (Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela) vormen, in het middelpunt van de belangstelling staan.

In het museum is een gang waar je alle gewonnen cups kunt bewonderen en op de onderste verdieping is de zogenaamde kamer van 'Hermanos Americanos', waarin de symbolen, de historie en de talenten van elk van de tien landen herdacht worden. Dit leuke museum heeft een afwisseling van tentoonstellingen en interactieve bijdrages, dus een bezoek is zeker de moeite waard.

Museo Memoria de la Ciudad (Asunción)

Een bezoek aan het Museo Memoria de la Ciudad in Asunción kan behoorlijk confronterend en ontroerend zijn. Dit museum schetst een duidelijk beeld van hoe de mensenrechten werden geschonden tijdens de periode van dictatorschap in Paraguay. Het gebouw werd door het regime van Stroessner namelijk gebruikt als een centrum waar mensen (vooral tegenstanders van het regime) gemarteld werden.

Museo del Barro (Asunción)

Het Museo del Barro in Asunción is een grote aanrader! In dit museum worden collecties van inheemse werken tentoongesteld en kun je niet alleen religieuze kunst van de Jezuïeten en Franciscanen bewonderen, maar ook diverse moderne kunstwerken. Ook kun je leuke souvenirs kopen in het ambachtswinkeltje dat bij het museum hoort.

Artikelen

Eten en drinken

De keuken van Paraguay heeft verschillende Zuid-Amerikaanse invloeden, waaronder de Braziliaanse, Portugese en de Spaanse. Hierbij zijn cassave en mais hele belangrijk eingredienten die bij bijna ieder gerecht wel worden gebruikt. Bori-Bori is een gerecht dat typisch Paraguayaans is en vaak wordt gegeten als voorgerecht. Dit is een kippensoep met knoedels van maïsmeel. Deze knoedels zijn balletjes gemaakt van een bepaald soort deeg.

Andere bekende gerechten zijn Locro en Chipa. Een hoofdgerecht dat dat vaak gegeten wordt is 'Chipa', een maniokbrood met kaas en ei. Chipa is een typisch gerecht uit Paraguay en bestaat uit verschillende soorten brood gemaakt met maïsmeel of maniok. De meest populaire variant van dit gerecht is gemaakt met maniok zetmeel, melk, kaas, eieren, olie of boter. Van dit deeg worden dan kleine balletjes gedraaid. 'Chipa soo' is een vergelijkbaar gerecht, want dat is maïsbrood met als vulling vlees. De belangrijkste ingrediënten van dit gerecht zijn graan of maïsmeel, eieren, spek, kaas, zout en melk.

Naast deze twee gerechten is ook 'Locro' een veel gegeten maal. De hoofdbestanddelen voor deze dikke aardappelstoofpot zijn kaas en natuurlijk aardappelen. De oorsprong van dit gerecht is te vinden bij de Spaanse kolonisten, maar is ook populair in Argentinië, Ecuador en Peru.

In de meeste Latijns-Amerikaanse landen is 'Mazamorroa' de favoriet als het gaat om desserts. In Paraguay maakt men de pap op basis van maïs, die dan gemalen wordt en met water gekookt. Daarna voegt men suiker, zout en melk toe en om er pudding van te maken wordt ook maizena eraan toegevoegd. Als slagroom op de taart wordt er op het laatst nog een snufje kaneel over de pudding gestrooid.

Maté wordt veel gedornken in Paraguay, wat een gebruik is dat ze hebben overgenomen van de Indianen. Dit theeactige drankje wordt gemaakt van gedroogde bladeren van de zogenaamde Yerba maté boom. Er zijn veel varienten op dit drankje, denk bijvoorbeeld aan de maté cocido, waar ook tereré en gekookte melk in zit. Dit drankje drink je koud. 

Het drankje tereré is het meest populair in Paraguay en wordt dagelijks gedronken. Het wordt gezien als een stimulerende drank en volgens de Paraguayanen zou het helpen om ziektes te voorkomen. Het drankje wordt genuttigd in groepsverband, dus als je vaak groepjes Paraguayanen aantreft die een beker met een rietje doorgeven dan weet je dat ze dit ritueel aan het uitvoeren zijn.

Bovendien drinken de inwoners veel mosto, een sapje gemaakt van suikerriet en caña, een alcoholisch drankje gedistilleerd uit suikerriet en honing.

Vervoer

Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar Paraguay. Als je naar Paraguay vliegt, zul je dus altijd eerst aankomen op één van de luchthavens in Argentinië of Brazilië en van daaruit vlieg je verder naar de luchthaven Silvio Pettirossi in de hoofdstad van Paraguay, Asunción. Vanaf dit vliegveld vertrekken geregeld vluchten naar steden in de omringende landen, zoals Buenos Aires (Argentinië), São Paulo (Brazilië), Santiago (Chili), Montevideo (Uruguay), Cochabamba (Bolivia) en Lima (Peru). Een andere manier om de hoofdstad Asunción te bereiken is per bus en dan kom je ook vanuit Buenos Aires of São Paulo. Vanuit de stad Santa Cruz in Bolivia gaat ook een bus naar Asunción.

De Paraguayaanse vliegmaatschappij TAM biedt nog een enkele binnenlandse vlucht naar Ciudad del Este aan omdat deze stad dichtbij de Iguazú Falls ligt, maar dat is ook het enige aan binnenlandse vluchten in Paraguay.

Er is een uitgebreid busnetwerk door het hele land aanwezig. Maar voor reizen met de bus moet je vooral veel geduld en tijd hebben. Vaak is het vermoeiend en oncomfortabel, maar het is een goede manier om het land en de bevolking beter te leren kennen.

Om op een meer comfortabele manier te reizen kun je gebruik maken van privé transportbedrijfjes waar je een auto of busje met chauffeur kunt huren. Je hebt dan eigenlijk gewoon een privé taxi. Ook kun je een auto huren en zelf rijden, maar dan moet je wel voorbereid zijn op wegen zonder al te veel verkeersborden.

Visum

Duurt de vakantie in Paraguay korter dan 90 dagen dan heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst.

Prijsniveau

Het prijsniveau van Paraguay is laag in vergelijking met Nederland.

De munteenheid van Paraguay is de guaraní.

Veiligheid

Over het algemeen is Paraguay een tamelijk veilig land voor toeristen. De inwoners van Paraguay zijn over het algemeen behoorlijk arm en daardoor komt criminaliteit wel redelijk vaak voor. Vooral in de grotere steden moet je goed op je spullen letten en niet ingaan op aanbiedingen die je gedaan worden.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Paraguay is vrij slecht geregeld. Er is een tekort aan artsen en verpleegsters en de apparatuur die men tot de beschikking heeft, is gebrekkig.

Geen vaccinaties zijn verplicht om naar Paraguay te kunnen reizen. Inenting tegen buiktyfus, DTP en Hepatitis A wordt wel aangeraden. En vaccinatie tegen gele koorts is in Paraguay alleen verplicht als je in zeven dagen voorafgaand aan je reis naar Paraguay in een gele koorts gebied bent geweest.

In verband met bacteriën wordt het afgeraden kraanwater te drinken tijdens je verblijf in Paraguay. Neem geen risico en koop flessen water, maar let er wel goed op dat de dop van de fles nog verzegeld is.

Bevolking

Het overgrote deel, meer dan zo'n 75%, van de Paraguayaanse bevolking is mestie, een mix van Indiaan en Europeaan. Mestiezen zijn mensen van Spaans-Guaraní afkomst. Daarnaast is ongeveer 20% van de bevolking een afstammeling van Europese immigranten. En verder leven er in Paraguay nog autochtone indianen en die vormen een kleine 3% van de totale bevolking.

De bevolking van Paraguay bestaat uit opvallend veel jonge mensen. Een kleine 40% van de Paraguayanen zijn jonger dan 14 jaar en maar 6% van de bevolking heeft een leeftijd van 65 jaar of ouder. Het grootste deel van de bevolking, ongeveer 54%, is tussen de 15 en 64 jaar oud.

De officiële godsdienst van Paraguay is het rooms-katholieke geloof, maar vanaf 1967 hebben de inwoners van Paraguay vrijheid van godsdienst. Toch is zo'n 90% van de bevolking rooms-katholiek. Wel opvallend is dat de rooms-katholieke kerk veel minder invloedrijk is in de Paraguayaanse samenleving dan in sommige andere landen in Zuid-Amerika en dit geldt ook voor de protestantse overtuiging. Hoewel de meeste inheemse indianen vaak ook officieel bekeerd zijn tot het rooms-katholieke geloof, hebben ze ook hun eigen geloof behouden.

Door de eeuwen heen heeft in Paraguay de oorspronkelijke Guaraní cultuur zich sterk vermengd met de Spaanse cultuur. De cultuur in het land is dan ook vrij westers, maar ook de Indiaanse cultuur is behouden. Vanaf het begin hebben de Spanjaarden zich veel meer in de oorspronkelijke bevolking van Paraguay geïntegreerd dan in andere Zuid-Amerikaanse landen en dat heeft een grote rol gespeeld op het gebied van de cultuur van het land. Door deze integratie werden er bepaalde woorden, gebruiken en gewoonten van elkaar overgenomen.

Ook in de traditionele muziek van Paraguay vind je Europese invloeden terug. De Paraguayaanse muziek heeft een Noord-Europees karakter, vaak met diverse elementen uit de polka, waarbij de harp en de gitaar veelvuldig gebruikte instrumenten zijn. Bovendien zijn er vrij veel theaters in het land en nog uitbundiger dan de polka's zijn de volksdansen die gedaan worden, die eveneens veel Europese invloeden kennen.

In Paraguay bestaat er een volkslegende over Pombero, een mannetje met een gemene kop die in het verhaal een centrale plaats inneemt. Soms raken mensen iets kwijt, waait de rok van een vrouw omhoog of vindt er iets anders onverklaarbaars plaats. Deze gebeurtenissen worden dan toegeschreven aan Pombero. Sommige inwoners laten zelfs 's nachts sigaretten of rum voor hem buiten staan als offer. Poppetjes met zijn beeltenis zijn te koop bij meeste (souvenir)winkels.

De taal

De officiële taal van Paraguay is Spaans. Ook spreekt bijna de hele bevolking Guaraní. Paraguay is het enige land in Zuid-Amerika waar het oorspronkelijke Indiaans zo levendig bewaard is gebleven.

Flora & Fauna

Paraguay heeft een rijke biodiversiteit omdat het land voornamelijk een subtropisch klimaat heeft. Het land heeft verschillende nationale parken en beschermde natuurgebieden. De drie grootste gebieden liggen in de Chaco en in het oosten van Paraguay liggen de kleinere, biologisch zeer verschillende, gebieden.

Er is een groot verschil tussen oost en west wat betreft de plantengroei in Paraguay. In het oosten van het land liggen dichtbegroeide subtropische bossen in de vochtige valleien. Lapacho, quebracho, trébol, peoba en guatambú zijn namen van enkele belangrijke boomsoorten die je in dat gebied tegen komt. Tussen de Río de Paraguay en dit bosgebied vind je vooral savannen met af en toe een bosgebied langs de rivieren. Hoe meer je naar de westkant van de rivier Paraguay gaat, hoe meer het savannelandschap dat begroeid is met caranday-palmen verandert in een landschap met struikgewas en doornstruiken.

De Paraguayaanse dierenwereld is zeer divers, want in het land komen maar liefst 398 soorten vissen, 171 soorten zoogdieren, 162 soorten reptielen en 687 soorten vogels voor. Ook vlinders komen er rijkelijk voor, want er zijn op z'n minst 339 verschillende soorten vastgelegd.

Een aantal zoogdieren worden in Paraguay met uitsterven bedreigd, waaronder het reuzengordeldier, de reuzenmiereneter, de otter, de manenwolf, het moerashert, het pampahert en Zuid-Amerikaanse tapir. Veel voorkomende vogels zijn verschillende soorten papegaaien en parkieten, bosooievaars, diverse watervogels, de jabirú en gepluimde ibissen. De reptielen, zoals kaaimannen, boa constrictors en anaconda’s kom je vooral in het laagland tegen.

Geschiedenis

Begin 16e eeuw, ten tijde van de eerste Europese contacten, werd Paraguay in het oosten bewoond door Guaraní-sprekende indianen en in het westen door verschillende andere kleine groepen indianen, die Guaycurú werden genoemd. De Guaraní waren nomadische landbouwers, terwijl de Guaycurú jagers en verzamelaars waren. Er waren met enige regelmaat conflicten tussen de Guaraní en de Guaycurú, maar over het algemeen waren allebei de volkeren vreedzaam.

De eerste Europeanen, voornamelijk Spanjaarden, vestigden zich in het begin van de 16e eeuw in Paraguay en toen werd ook de hoofdstad Asunción gesticht. De stad zou in de 17e eeuw het centrum worden voor de missie van de Jezuïeten in Zuid-Amerika. Er ontstond een bijzondere band tussen de Guaraní en de Spanjaarden. De oorspronkelijke inwoners namen honderden Spanjaarden, samen met wat andere Europeanen, op in hun sociale systeem en op die manier namen de Spanjaarden als het ware de taal, de gewoonten en gebruiken en zelfs het voedsel van de Guaraní over. Er ontstond langzaam maar zeker een samenleving van Guaraní- Spaanse mestiezen en deze zijn heden ten dage nog steeds dominant in de Paraguay.

Op 14 mei 1811 werd de Spaanse gouverneur afgezet en riep men in Paraguay de onafhankelijkheid uit. De autocraat José Gaspar Rodríguez de Francia was de eerste belangrijke machthebber in Paraguay en regeerde onder de naam 'El Supremo' van 1814 tot 1840. Toen hij in 1840 een natuurlijke dood stierf, volgde Carlos Antonio López hem op. López haalde Paraguay uit het isolement waarin het land tot dan toe verkeerde. Hij zorgde voor infrastructuur, industrie en bouwde een voor die tijd gigantisch leger op. De volgende die aan de macht kwam was Francisco Solano López, de zoon van Carlos Antonio López. Die leidde Paraguay echter naar een bloederige en desastreuze oorlog tegen een Alliantie van Argentinië, Brazilië en Uruguay, waarbij het land van 1865 tot 1870 een groot deel van zijn grondgebied en (mannelijke) bevolking verloor.

Ondanks een nieuwe grondwet, volgden na het einde van de oorlog in 1870 jaren van politieke instabiliteit. De Colorado-partij, die was opgericht in 1887, ontfermde zich over Paraguay en zorgde ervoor dat het land weer als een soevereine staat werd beschouwd. Bovendien spoorde deze partij landbouwhervormingen aan en ook werd het onderwijs gereorganiseerd. Aan het begin van de 20e eeuw kwamen de Liberalen aan de macht, net op het moment dat er onenigheid ontstond tussen Paraguay en Bolivia over de grenzen van het natuurgebied Gran Chaco. In 1932 barstte de oorlog tussen deze twee landen echt los nadat er al jaren voorbereidingen waren getroffen. De gevechten hielden aan tot 1935 en een echte duidelijke winnaar kwam er niet.

In de tien jaar die volgden na de Chaco-oorlog, was er veel onrust in Paraguay en dat leidde in 1947 zelfs tot een burgeroorlog die vijf maanden duurde. In 1949 kwam de Colorado-partij weer aan de macht, maar door middel van een staatsgreep kreeg in mei 1954 dictator Alfredo Stroessner het gezag in handen. Deze dictator heeft het land 35 jaar in een ijzeren greep gehouden en het martelen en vermoorden van politieke tegenstanders was aan de orde van de dag. Generaal Andrés Rodríguez Pérez was in 1989 degene die Stroessner afgezette en nadat hij eerst interim-president was geweest, won hij de verkiezingen die na de afzetting van Stroessner werden gehouden.

Sindsdien zijn er verschillende democratische verkiezingen geweest, die altijd door een presidentskandidaat van de Colorado-partij gewonnen werden. Maar in april 2008 vond er in Paraguay een historische machtswisseling plaats: na ruim zestig jaar onafgebroken aan de macht te zijn geweest, verloor de centrumrechtse Colorado-partij de presidentsverkiezingen. De uitgetreden bisschop Fernando Lugo krijgt bij die verkiezingen de meeste stemmen, wordt in augustus van dat jaar officieel president van Paraguay en is nog steeds de huidige president van het land.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing