Reisadvies: Is Rwanda een veilig vakantieland?
Wat is het reisadvies voor Rwanda en met welke zaken hou je rekening als je op reis gaat naar dit land? Welke veiligheidsrisico's zijn er en zijn er onveilige gebieden die je moet vermijden? Wij geven je alle belangrijke informatie omtrent het reisadvies voor Rwanda.
Rwanda, een land in Midden-Afrika, is een land dat bekend staat om zijn altijd groene heuvels. Rwanda wordt nog vaak geassocieerd met genocide en oorlog, waardoor er gedacht wordt dat dit een onveilig land is. Dit is echter niet zo: de criminaliteit van Rwanda is van geringe omvang en het land behoort zelfs tot een van de veiligste Afrikaanse landen. Ga goed voorbereid op reis en verdiep je vooraf in het reisadvies voor Rwanda.
gratis reisadvies
Huidig reisadvies Rwanda
Het reisadvies voor Rwanda is geel. Er kan op een veilige manier gereisd worden, maar er zijn wel wat risico's waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk bij de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo en Burundi extra waakzaam te zijn. De veiligheidssituatie kan hier plotseling veranderen waardoor er gewelddadige incidenten kunnen voorkomen.
Onveilige gebieden in Rwanda
Er worden geen gebieden als onveilig gemarkeerd, maar er wordt wel aangeraden extra waakzaam te zijn in het grensgebied met de Democratische Republiek Congo in het noordwesten van Rwanda en in het grensgebied met Burundi in het zuidwesten. In het grensgebied met de Democratische Republiek Congo kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen en kunne er gewelddadige incidenten voorkomen. Met name in en rondom de grenssteden is dit het geval. In de Democratische Republiek Congo zijn er rebellengroepen actief in het grensgebied. Ook in het grensgebied met Burundi kunnen gewelddadige incidenten voorkomen. Met name rondom het Nyungwe regenwoud.
Vraag gratis een offerte aan
Veiligheid in Rwanda
In heel Rwanda zijn veiligheidsrisico's van toepassing. Dit betekent niet dat het land onveilig is om doorheen te reizen. We raden alleen aan om altijd alert te zijn. In Rwanda zal je niet snel te maken krijgen met zware criminaliteit. In heel Rwanda is er weinig criminaliteit met zo nu en dan een diefstal, inbraak of straatroof. Wees alert op drukke plekken en in het donker. In Rwanda kunnen er demonstraties voorkomen, vermijd deze. De emoties bij een demonstratie kunnen hoog oplopen waardoor er onveilig situaties kunnen ontstaan.
Houd hier ook rekening mee:
- Als je naar Rwanda reist, dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Deze dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn bij aankomst. Daarnaast heb je ook een visum nodig voor Rwanda.
- In Rwanda is het alleen in de grote steden mogelijk te betalen met een creditcard. In de grote steden en plaatsen is het mogelijk te pinnen met jouw Nederlandse bankpas, mits je deze hebt ingesteld voor het buitenland. Pinnen kan soms ook in restaurants of hotels. Doordat het per plaats verschillend is waarmee je kan betalen, raden we aan meerdere betaalmiddelen mee te nemen.
- Er rijden geen treinen in Rwanda, wel zijn er goede verbindingen tussen de belangrijkste steden met een (mini)bus. Let wel op: de rijstijl van de chauffeurs is niet altijd even veilig, waardoor ze vaak betrokken raken bij een ernstig verkeersongeluk.
- Rwanda staat bekend om de Gorilla trekkingen. Doe deze alleen onder begeleiding van een lokale bij de overheid geregistreerde gids.
- Het noordwesten van Rwanda ligt in een vulkanisch gebied, hierdoor bestaat de kans op een vulkaanuitbarsting.
- Maak in Rwanda geen foto's van overheidsgebouwen, militaire objecten, luchthavens en personen in uniform. Vraag daarnaast altijd eerst toestemming voordat je een foto maakt van een persoon.
- Plastic tassen zijn verboden in Rwanda. Het invoeren van plastic tassen of zakken is dan ook verboden, deze worden op de luchthaven in beslag genomen.
- LHBTIQ+'s wordt niet algemeen geaccepteerd in Rwanda.
- Het gebruiken, bezitten en handelen van drugs is verboden. De straffen die hier voor worden opgelegd zijn hoog in Rwanda.
Link
Het meest actuele reisadvies voor Rwanda vind je op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.