Rwandese gerechten
Het Afrikaanse land Rwanda grenst aan Uganda, Tanzania, Burundi en Congo-Kinshasa. Kigali is de hoofdstad en andere grote steden in Rwanda zijn Gitarama, Gisenyi, Butare en Ruhengeri. Er wonen ongeveer 10.473.000 inwoners op een oppervlakte van 26.338 km². Van de Rwandese bevolking leeft ongeveer 60 procent onder de armoedegrens.
Rwanda is een klein land en heeft daarom ook geen grote regionale keuken. De bevolking bestaat uit 2 groepen: de Hutu's, die traditioneel gewastelers zijn en de Tutsi's, die bekend staan om het bezit van vee. Uitgebreide bekende gerechten zijn niet realistisch, wat komt door het voedselgebrek in het land. Rwandezen eten vaak eenvoudige maaltijden die gemaakt zijn van lokaal geteelde ingrediënten, voornamelijk zoete aardappelen, mais, bonen, natie, erwten, Afrikaanse pronkeend en fruit behoren tot het typische Rwandese voedsel. Het eten hier is zelden pittig. In dit artikel wordt beschreven wat de eet- en drinkgewoonten van de bewoners van het Afrikaanse Rwanda zijn.
gratis reisadvies
Ontbijt
Een traditioneel ontbijt in het Afrikaanse land bestaat uit zoete aardappelen en pap, dat een mengsel van gierst, mais, sorghum en melk is. In grotere en stedelijke gebieden eten de bewoners meestal brood en drinken hier thee bij. Wel doen ze vaak veel melk en suiker in de thee.
Lunch en diner
Zowel bij de lunch als bij het diner eten de inwoners van Rwanda vaak warm. Deze maaltijden kunnen uit bananen, gekookte bonen, cassave of zoete aardappelen bestaan. Traditionele schotels zijn umutsima, isombe en mizuzu. Het diner is de zwaarste maaltijd. Een typische avondmaaltijd in Rwanda bestaat uit rijst, pap of knollen. In de steden eet men meestal ook vlees, waarvan mannen en ouderen volgens traditie de grootste porties krijgen.
Vraag gratis een offerte aan
Langs de weg
Rwandezen eten tussen de maaltijden door vaak tropische vruchten als bananen, papaja, mango's en avocado's. Ook bananen zijn populair. Deze worden in stedelijke gebieden langs de weg verkocht, net zoals vlees voor op de braai en geroosterd mais.
Drinken
In tegenstelling tot de mannen, drinken Rwandese vrouwen geen alcohol. Het land heeft een grote brouwerij, waar mensen hun eigen alcoholhoudende dranken maken. Het is traditie om bier door rietjes uit een groot blik te drinken. Een andere drank die hier gedronken wordt is ikigage, dit is een lokaal gebrouwen alcoholische drank gemaakt van urwarwa en droge sorghum. Ook is er een soort bananenbier aanwezig, wat urgwagwa heet. Kraanwater is hier niet te gebruiken als drinkwater, water wordt in flessen verkocht.
Vlees
Op het platteland wordt bijna geen vlees gegeten, het vee dat sommige families hebben wordt namelijk beschouwd als een statussymbool die ze zelden voor vlees slachten. Ze eten dit hier dan ook slechts 1 of 2 keer per maand, waardoor er kinderen zijn die last krijgen van eiwittekort. In de grotere steden is er juist een overvloed aan vlees. De meest populaire vleessoorten zijn kip en rundvlees. De vis die vooral wordt gegeten is tilapia.
Gerechten
Rwanda heeft een aantal typische gerechten, namelijk:
* Isombe, dit zijn groene bladeren die van de cassave plant afkomen en vervolgens worden fijngestampt. Dit wordt vaak gegeten met gedroogde vis.
* Umutsima, dit is een schotel van mais en cassave
* Mizuzu, dit zijn gefrituurde stukjes banaan
* Geitenbrochettes, dit is een spies van geroosterd geitenvlees.