Servië
Servië is een land, gelegen in het zuidoosten van Europa. Het land heeft ongeveer 7 miljoen inwoners op een oppervlakte 77.475 km2. Het land is daarmee dunbevolkt. In het midden van Servië vind je de hoofdstad, dit is Belgrado. Een groot deel van de bevolking van Servië woont in Belgrado, meer dan 1 miljoen. Dit is een van de dichtstbevolkte steden, want in de rest van het land heb je zeeën van ruimte. Er wonen namelijk slechts 115 mensen op 1 km2. Servië wordt omringd door 8 landen: Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Macedonië, Albanië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië.
Een groot deel van Servië ligt op pannonische vlakte, een stuk land wat vroeger zee is geweest. Doordat Servië omringd wordt door 8 buurlanden heeft het geen kustlijn. De Donau is een van de belangrijkste rivieren van Servië. Deze rivier stroomt 588 km Servië heen, van de 2850 km. Er monden diverse rivieren uit in de Donau zoals Sava, Timiş en Tisa die allemaal bevaarbaar zijn. Aan de Donau ligt de grote stad Belgrado, de berg Fruŝka Gora en het kloofdal de IJzeren Poort.
Servië is weer onderverdeeld in 3 regio's. In het noorden ligt Vojvodina, in het zuiden ligt Kosovo en in het midden ligt Centraal-Servië. Kosovo wordt ook wel gezien als een afhankelijk deel. Vroeger hoorde Servië nog bij Montenegro en Kosovo, maar later zijn deze 3 landen uit elkaar gegaan. Wanneer zij nog bij elkaar hadden gehoord, had Servië een inwonersaantal van bijna 10 miljoen gehad.
Sporten is erg geliefd in Servië en wordt ook veel beoefend. De grootste clubs zijn Partizan Belgrado en Rode Ster Belgrado. Eerst voetbalden Servië en Montenegro samen, maar na het WK van 2006 is er afgesproken dat dit 2 aparte landen worden. Naast het voetballen is tennis erg populair. De beroemde tennisser Novak Đoković hoort bij de 3 beste van de wereldranglijst. Andere tennissters uit Servië zijn Jelena Janković en Ana Ivanović. Daarnaast wordt er veel aan basket, volleybal en waterpolo gedaan.
- Officiele naam:
- Republiek Servië
- ISO:
- RS
- Ligging:
- zuidoost Europa
- Hoofdstad:
- Belgrado
- Inwoners:
- +/- 7500000
- Taal:
- Servisch
- Godsdienst:
- Servisch-Orthodox
- Tijdzone:
- UTC +1
- Munteenheid:
- Dinar
- Klimaat:
- gematigd landklimaat
- Oppervlakte:
- 77474 km²
Ervaringen
Pagina 1 van 2 met 14 resultaten
Na een goed uur heb je alles gezien in Belgrado: de stad is grauw met een hoog Oostblokgehalte. Veel gebouwen staan op instorten, de infrastructuur laat te wensen over en er wordt amper Engels gesproken. Daarnaast viel op dat je op veel plekken niet met de bankkaart kan betalen, maar enkel cash (met serieuze transactiekosten).
- Algemeen 1
- Cultuur 2
- Restaurants 6
- Bezienswaardigheden 2
- Inwoners 3
- Ligging 4
IK GA ELK JAAR ALS HET KAN, EVEN NAAR SERVIE ,IK VIND HET FIJN OM DAAR TE ZIJN ,NU AL TWEE JAAR NIET GEWEEST ,DOOR DE CORONA MAATREGELEN OVERAL ,MAAR SERVIE IS EEN FIJN VAKANTIE LAND ,IN HEEL VEEL KLEINE STEDEN VEEL TE ZIEN ,NOG HOTELS MET ZWEMBAD VOOR 25 EURO PER DAG TE VINDEN ,DE MENSEN ZIJN VRIENDELIJK EN HET IS ER GOEDKOOP ,DOE IK AL 30 JAAR ,DRANKJE 1,50 MIX 2.50 SIGARETTEN 2.50 ETEN GEMIDDELD TUSSEN 10 A 15 EURO ,MOOI LAND TEMPERATUREN MEESTAL IN DE BUURT VAN DERTIG OF MEER BIJNA 6 MAANDEN LANG .,RUMA OOK NOG EEN HOTEL IN DE BOSSEN MET BINNEN ZWEMBAD EN GROOT ZWEMBAD BUITEN ,25 EURO SUPERMOOI OOK NOG ,GOED ETEN LEKKERDER DAN BIJ ONS ,EN ALTIJD VOLDOENDE ,NIET ZO AFGEKNEPEN ALS HIER..
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 9
- Ligging 8
Valjevo heeft een uitzonderlijk mooie natuur. Ook is het eten dat de mensen maken verschrikkelijk lekker :)
- Algemeen 9
- Uitgaan 8
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 9
De natuur was erg mooi in Valjevo en de mensen waren heel erg gastvrij.
- Algemeen 7
- Uitgaan 6
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 7
Ben er nu een maar of 10 geweest.Het is er fijn vertoeven.
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Belgrado is een erg leuke en hippe stad. Het is geen mooie stad, maar hij heeft erg veel coole hidden gems. Plus, alles is er ook lekker goedkoop, mag ook wel eens! :)
- Algemeen 9
- Uitgaan 9
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 7
- Ligging 8
Bevolking spreekt over het algemeen verstaanbaar Engels. We hebben een kroegentocht en een free walking tour gedaan. Restaurants zijn goed en het personeel is vriendelijk. Wii zijn naar een bakkerij/restaurant geweest voor een traditoneel ontbijt, écht een aanrader!
- Algemeen 9
- Uitgaan 9
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Heb een neef in Novi Sad mooie stad, waar je 's nachts rustig kun wandelen zonder dat je bang hoeft te zijn. Nooit gevoel van onveiligheid gevoeld. Spreek de taal dus dat zal ook meehelpen. Mensen zijn ok, omdat ik niks geef om cafés heb ik er geen ervaring mee. Novi Sad is een prachtige stad met een vesting, Tvrdjava meer dan de moeite waard om te bezoeken, vele gezellige winkels, veel groen, parken met bankjes, cafe's overal. Mooie oude gebouwen, heb het altijd een mooie stad gevonden, mooier dan Belgrado die heel hectisch is, druk, vies en vooral mensen nurks zijn. Servië heeft veel te bieden, je bent in Servië veiliger, dan in welk W-Europees land dan ook! Ontdek Servië, be openminded .
- Algemeen 9
- Uitgaan 8
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 8
- Ligging 10
Belgrado is een stad die nog erg een jaren 70 feeling heeft. Je voelt in alles nog de oorlog terug, maar de bewoners zijn erg vriendelijk en zijn heel blij dat je naar 'hun land' komt. Wij hebben veel contact gehad met locals die graag over Servië wilde vertellen. Ik zou het iedereen aanraden!
- Algemeen 8
- Uitgaan 9
- Cultuur 9
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 7
Mooi stadstrand, gave uitgaansplek misschien wel de leukste hidden gem die ik ken.. heerlijk eten, lieve mensen en een indrukwekkende historie die nog relatief jong is.
- Algemeen 8
- Uitgaan 9
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 9
- Ligging 8
- 1
- 2
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Servië
University of Kragujevac (Kragujevac)
Kragujevac was in de vroegere jaren de echte universiteitsstad van Servië, omdat hier in 1838 de eerst universiteit werd gesticht. Na de universiteit werd hier ook het gymnasium geopend, maar ook een theater, de militaire school en de eerste drukkerij. De universiteit is nu vooral bezig met nieuwe ontwikkelingen zoals nieuwe materialen en internationale samenwerkingen.
Saborna crkva (Kragujevac)
De Kathedraal van Kragujevac is gewijd aan de feestdag Hemelvaart van de Maagd Maria. Bijzonder is dat de kerk in de vorm van een Grieks kruis is gebouwd en is gevarieerd met grote ronde vormen. Bovenop bevindt zich een grote koepel met een kruis en de kleinere hoeken zijn voorzien met vier koepels. Je herkent de kerk ook wel aan de kenmerken van de Romaanse stijl en de rood met witte kleur.
Zastava-Fabriek (Kragujevac)
Misschien heb je wel ooit van Kragujevac gehoord? Hier staat namelijk een onwijs grote wapen- en autofabriek. De fabriek, genaamd Zastava werd in 1853 opgericht als wapenproducent, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de ruimte ook gebruikt voor legerdoeleinden. In 1954 besloot Zastava te gaan samenwerken met Fiat en zo werden hier diverse oude modellen van de Fiat gemaakt. In totaal heeft Zastava bijna één miljoen Fiats gebouwd. In 1971 besloot Zastava om hun eigen personenautomerk te gaan ontwikkelen, het laatste automodel is gemaakt in 2008.
Crveni Krst (Nis)
In Nis ligt een voormalig concentratiekamp Crveni Krst. In de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Duitse bezetters het gebouw als doorgangskamp. Zo werden er hier toentertijd duizenden Joden, Partizanen, Zigeuners en communisten vastgehouden, voordat ze werden doorgevoerd naar vernietigingskampen. In het kamp kun je een beeld krijgen van de omstandigheden waarin de gevangen hebben geleefd. Ook hangen er foto's van de gevangen aan de muur die hier destijds hebben gezeten.
Ćele Kula (Nis)
De schedeltoren, in het Servisch 'Ćele Kula' is een monument uit 1804. De toren heeft een eigenaardige uitstraling, omdat het is gemaakt van de schedels en botten van gedode Serviërs. De schedeltoren die stamt uit de Servische opstand, moest het volk afschrikken. Oorspronkelijk waren er 952 schedels in de toren verwerkt, nu zijn dit er nog zestig. De andere schedels zijn verloren gegaan of meegenomen door de familieleden. In 1892 hebben ze besloten om een kapel om de toren heen te bouwen, zodat de schedels beschermt bleven.
Niška Tvrdjava (Nis)
Niška Tvrdjava is dé bezienswaardigheid in Nis. Waarom dit zo is, heeft te maken met de rijke geschiedenis van dit fort. Het werd in 1719 en 1723 gebouwd door Turken op de restanten van een oud fort, die hier zo'n 2.000 jaar geleden stond. Prachtig is dan ook de grootte Istanbul-poort, ook wel de ingang van het fort. De muren dateren uit de achttiende eeuw en hebben een oude Romeinse, Byzantijnse en middeleeuwse stijl. In het fort ligt ook een schitterend openluchttheater, waar in de zomer regelmatig concerten worden gegeven.
Voetbal in Belgrado (Belgrado)
In Servië is sporten een van de populairste activiteiten onder de inwoners. In de hoofdstad Belgrado is vooral voetbal erg in trek. Er zijn in de stad twee belangrijke clubs; Partizan en Rode Ster. Het sporthoogtepunt van het jaar is de derby tussen beide clubs. Een kaartje voor deze wedstrijd is dan ook vrij prijzig, maar het is zeker een aanrader naar een wedstrijd van een van de clubs te gaan kijken. De voetbalstadions van beide clubs zijn open voor bezoekers en het stadion van Rode Ster heeft een eigen museum waar je de geschiedenis van de club kunt zien.
Winkelen in Servië
De winkels zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 20.00 uur, maar sommige hebben een middagpauze van 12.00 uur tot 16.00 uur. Supermarkten zijn open van maandag t/m zaterdag van 06.00 uur tot 21.00 uur en op zondag van 06.00 uur tot 15.00 uur.
De prijzen voor levensmiddelen en luxe goederen in Servië liggen een stuk lager dan in Nederland. Je betaalt met de Dinar. In de hoofdstad Belgrado zijn een aantal grote winkelcentra te vinden, zoals de Usce en Delta City. Ook winkelstraten zijn er genoeg in Belgrado.
Studenica Klooster
In de late 12e eeuw werd het klooster in Studenica gebouwd door Stevan Nemanja. Steven Nemanja staat bekend om de oprichting van de middeleeuwse Servische staat en richtte net nadat hij afstand deed van de troon het klooster op. In Servië is het Studenica Klooster het rijkste en grootste orthodoxe klooster. Sinds 1986 staat het klooster onder de bescherming van UNESCO. Tegenwoordig kun je overnachten in het klooster. Als vrouw of man mag je maximaal 1 nacht in het klooster verblijven en als getrouwd echtpaar 2 nachten.
Belgrado Fort (Belgrado)
Een belangrijk symbool van Belgrado is het Belgrado Fort. Op een heuvel die uitkijkt op de splitsing van de Sava en de Donau. Het fort is ruim 2000 jaar oud en op sommige plekken in het fort zijn nog een aantal Romeinse sporen te vinden. Onder meer overblijfselen van poorten, torens en kerken. Rondom het fort ligt het Kalemegdan Park, het grootste park van Belgrado. In het park zijn in de zomer vaak festiviteiten.
Koninklijk Paleis in Belgrado (Belgrado)
Servië is tegenwoordig een republiek, maar ze beschikken nog steeds over een kroonprins. Uit de tijd dat de koninklijke familie nog aan de macht was in Servië zijn er nog een aantal prachtige paleizen te vinden. Het Koninklijk Paleis in Belgrado werd in 1929 gebouwd na orders van koning Aleksander I. Het Witte Paleis liet de hij in 1937 bouwen voor zijn zonen en arbeiders. Tegenwoordig kun je in beide paleizen een kijkje nemen tijdens een rondleiding.
Sint Sava kerk (Belgrado)
Een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld is de Sint Sava kerk in de hoofdstad van Servië, Belgrado. De kerk is vernoemd naar de eerste aartsbisschop en er is met de bouw gestart in 1935. Tegenwoordig is de kerk open voor bezoekers, maar is hij van binnen nog niet volledig klaar. Voor de kerk is een park aangelegd waar je in de zomer heerlijk kunt luieren.
Markt in Servië
Servië heeft verschillende leuke markten waar je terecht kunt voor groente en fruit. Bezoek een van deze markten en kom in contact met de lokale bevolking. Ook kun je hier leuke souvenirs vinden voor thuis.
Nationaal Park Fruska Gora
Het Nationaal Park Fruska Gora ligt in Vojvodina en heeft wat kleinere heuvels. In dit park staan vele lindebomen en er groeien maar liefst 700 verschillende kruiden. In het park zijn tevens boom- en wijngaarden te vinden!
Nationaal Park Sar Planina
Het Nationaal Park Sar Planina ligt in het zuidwesten van Servië (Kosovo). Met bergen die wel hoger zijn dan 2.000 meter en de mooie vlinderpopulaties is het een schitterend gebied om te zien. Ongeveer 60% van alle vogelsoorten in Servië leven in dit park.
Nationaal Park Kapaonik
Het Nationaal Park Kapaonik ligt in het zuiden van Servië en heeft vele bergen, beboste hellingen, kleine valleien, rivieren en stromingen. Ook hier vind je mooie rivieren, kloven en bergpieken. Je kunt er heerlijk skiën of wandelen!
Nationaal Park Tara
Nationaal Park Tara is te vinden in het westen van Servië. Het park staat bekend als een van de mooiste nationale parken van Europa. Het park heeft een aantal hoge bergtoppen waaronder Mount Tara met 1.544 meter en Mount Zvijezda met 1.673 meter. In het park leven een aantal wilde diersoorten, zoals zwarte beren, gemzen, wolven en gieren. De dieren leven vooral in de vele bossen die het gebied bedekken, er zijn zowel groenblijvende als bladverliezende bossen.
Nationaal Park Djerdap
Er zijn een aantal prachtige nationale parken in Servië te vinden, een van deze parken is de Djerdap. Het is een nationaal park aan de Donau en ligt dicht bij de grens met Roemenië. Het Djerdap Nationaal Park is het grootste park in Servië en strekt zich uit over meer dan 100 kilometer. De Donau was al afgesloten door een stuwdam toen het nationaal park werd geopend in 1974, hierdoor vind je in het park het stuwmeer dat door de stuwdam is ontstaan. Het Djerdap is niet alleen een nationaal park geworden om de flora en fauna te beschermen in het park zijn namelijk ook een aantal cultuurhistorische en archeologische monumenten te vinden.
Militaire Museum Belgrado (Belgrado)
In Belgrado vind je naast het Nationaal Museum het Militaire Museum dat ieder jaar goed bezocht wordt door veelal buitenlandse toeristen. In het museum kun je onder andere de resten van een F-117 zien, die tijdens de bombardementen van 1999 uit de lucht werd geschoten. De bombardementen werden destijds uitgevoerd door de NAVO en hierdoor heeft ook het museum de nodige schade opgelopen. Naast de F-117 die te zien is in het museum is er een grote collectie aan wapens en militaire benodigdheden van vroeger te zien.
Nationaal Museum Servië (Belgrado)
Het grootste en oudste museum in Servië vind je in de stad Belgrado aan het Plein van de Republiek. Het Nationaal Museum werd in mei 1844 opgericht en bevat tegenwoordig een collectie van meer dan 400.000 stukken. Onder deze kunstwerken zijn veel objecten van buitenlandse kunstenaars. In 1979 werd het gebouw uitgeroepen tot 'monument van groot belang en cultuur'. De belangrijkste collectie die in het museum te vinden is bestaat uit beelden uit Vinca uit de 6e en 5e eeuw voor Christus.
Vakantiebestemmingen in Servië
Artikelen
Eten en drinken
Als je van vlees houdt moet je zeker naar Servië op vakantie, want daar zijn ze ook erg gek op vlees. Als je vegetariër bent kun je nog wel in het noorden terecht voor een soja-burger, maar in het zuiden zal dit lastig worden. Bij het vlees of de vis worden biologische groenten en fruit geserveerd. Dit komt rechtstreeks van de lokale markt af, dus je weet zeker dat het vers is. Je kunt dus ook niet elk seizoen hetzelfde gerecht krijgen, omdat de producten er niet zijn. Uit eten in Servië is erg goedkoop, vooral in de restaurants waar de lokale bevolking ook komt. In veel gerechten kun je nog de Turkse keuken proeven.
Typische gerechten zijn:
* BBQ: Elk jaar wordt er een barbecue-wedstrijd gehouden. Tijdens het barbecueën wordt er veel kippenvlees, hamburgers en worst gegeten.
* Cevapi: Een soort van hamburger, wat van gehakt wordt gemaakt. Dit wordt vooral gegeten met lepinja, sla en uien.
* Sarma: Het gehaktvlees wordt in de zuurkool gerold en wordt dan gekookt.
* Prsut: Gedroogd varkensvlees wat vooral gegeten wordt op speciale feesten zoals een familiefeest.
* Pita: Een uitgerold stuk deeg wat gevuld wordt met kaas, gehaktvlees, spinazie en aardappelen. Als het gevuld is wordt het weer opgerold en in de oven gestopt.
Er worden vele alcoholische dranken gedronken door de bevolking. Bij de mannen zijn het bier en de sterke dranken erg populair. Bekende drankjes daarvan zijn de Slivovic (met 60% alcohol) en Rakija. De vrouwen drinken over het algemeen wijn. Naast de alcoholische drankjes wordt er ook koffie gedronken. Een typisch drankje uit Servie is de Sljivovica. Deze drank wordt gemaakt van pruimen. Dit drankje is zeer geliefd op bruiloften en verjaardagen.
Vervoer
Servië beschikt over 2 internationale luchthavens. De grootste ligt in Surčin en is vernoemd naar ingenieur Nikola Tesla Airport. Deze luchthaven ligt slechts 12 kilometer van Belgrado af. De andere luchthaven ligt in Niš. De maatschappij waarmee gevlogen wordt is JAT Airways.
Naast het vliegtuig zijn er ook diverse connecties met het openbaar vervoer. Zo kun je makkelijk met de trein richting Servië als je genoeg tijd hebt. De trein is namelijk minder frequent en rijdt een stuk langzamer. Een voordeel is wel dat je weinig geld kwijt zult zijn.
Als je wilt kun je in Servië met je eigen auto rijden, maar dan kom je wel een aantal obstakels tegen. De wegen zijn te overbelast en de kwaliteit ervan is erg slecht. Servië beschikt over 50.000 kilometer aan wegennet, waarvan 29.000 kilometer geasfalteerd is. De belangrijkste knooppunten van verkeerswegen, waterwegen en spoorwegverbindingen liggen in het noorden van Servië, in de regio Vojvodina.
Met de trein reizen is een andere optie. Het land beschikt over 4000 kilometer aan spoorwegen, waarvan 1550 kilometer geëlektrificeerd is. De spoorwegen zijn in handen van de staat en zij zijn verantwoordelijk voor het onderhouden van de treinen en sporen. Dat ze hier weinig aan doen merk je aan de wagons, de locomotieven en de railinfrastructuur. Deze spullen zijn minstens 30 jaar oud en zijn eigenlijk al afgeschreven. Reizen met de trein is niet ideaal, want de trein rijdt erg langzaam en is niet frequent. Toch zit er nog een voordeel aan, want je hoeft weinig te betalen voor een ticket. Met de trein kun je naar alle uithoeken van het land. Servië heeft zelfs internationale treinverbindingen die je naar de rest van Europa kunnen brengen.
Een iets snellere oplossing is om de reizen met de bus. De bus is erg betrouwbaar en brengt je ook op de juist plekken. Een nadeel van de bus is dat je veel geld kwijt bent voor een ticket, want zelfs de trein is goedkoper. Het voordeel is dat hij snel rijdt en je geen last hebt van verouderd materiaal.
Visum
Voor een vakantie in Servië dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig als je korter dan 3 maanden blijft.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Servië ligt lager dan in Nederland. De munteenheid is de Dinar.
Veiligheid
In Servië kun je best veilig reizen, maar je moet wel rekening houden met een aantal dingen. In 1999 zijn er diverse zones gebombardeerd en er liggen nog steeds granaten die nog kunnen ontploffen. Deze liggen vooral in de buurt van grensposten, kazernes en militaire opslagplaatsen. Vooral in Presevo, Bujanovac en Medveđa liggen nog vele mijnen. Blijf dus altijd op de geasfalteerde wegen en ga niet op het zand lopen!
Het kan goed zijn dat in Presevo, Bujanovac en Medveđa spanningen ontstaan tussen bevolkingsgroepen. Je kunt dus zomaar betrokken raken bij een gewelddadig treffen tussen extremistische groeperingen en de ordediensten. Probeer zo snel mogelijk op een veilige plek te komen als je dit mee maakt.
Criminelen zijn er ook genoeg in Servië en die komen vooral in bendes voor. Zo worden er vele autodiefstallen gepleegd, dus maak altijd gebruik van een beveiligde parkeerplek. Daarnaast zijn er veel zakkenrollers actief. Laat reisdocumenten, geld en waardevolle voorwerpen in een kluis in het hotel liggen. Vooral bij de grensgebieden met Kosovo wordt er veel in wapens gehandeld en komen er vele smokkelpartijen voor. Pas hier vooral op met criminaliteit.
Medische informatie
Er zijn geen speciale inentingen nodig voor Servië. Wel zijn er een aantal inentingen die aangeraden worden.
Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of Travelclinic.
Let er altijd op dat je goed je handen wast na een bezoek aan het toilet, omdat in warme en vochtige landen de huid gevoelig is voor ontstekingen. Heb je een klein wondje of ben je gestoken door een insect, laat het dan ontsmetten met betadinejodium of 70% alcohol. Dek het daarna af met steriel materiaal. Het kan zelfs zo zijn dat hepatitis B overgebracht wordt door niet steriele medische materialen. Pas dus ook op met piercings, tatoeages en scheermesjes bij de kapper.
Pas op met het kraanwater uit Servië, want het kan zijn dat dit vol zit met levende organismen. Een optie is op het water te gaan koken of flessen water te kopen in de supermarkt.
Bevolking
Servië heeft bijna 7,5 miljoen inwoners, waarvan slechts 66% van origine Serviër is. Ongeveer 17% van de bevolking is Albanees, terwijl de overige bevolking bestaat uit Hongaren, Roemenen, Kroaten, Bulgaren, Bosniaken, Slowaken, Roethenen, Vlachs en Roma. In bijna elke plaats hebben de Serviërs een enorme meerderheid qua bevolkingsgroep, behalve in Kosovo en Meothija waar 88% van de bevolking Albanees is. In een aantal delen van Vojvodina wonen vele Hongaren en Roemenen, die onderverdeeld zijn in 37 verschillende etnische groepen. Zij zijn vaak helemaal opgenomen in de Servische samenleving. De cultuur en taal van Servië wordt hier gewoon overgenomen door deze bevolkingsgroep.
Toen de Tweede Wereldoorlog afgelopen was, kwamen vele Serven naar Vojvodina toe om daar de plaats in te nemen van de gedode Hongaarse Joden en verdreven Duitsers. Doordat dit gebeurde, werden de Hongaren een minderheid in Vojvodina. In de jaren `90 kwamen Servische vluchtelingen uit Kroatië en Bosnië naar Vojvodina toe om daar te gaan wonen. Vele Hongaren zijn toen terug verhuist naar Hongarije, omdat ze door Servische burgermilities uit hun huis gejaagd werden. De islamitische Kosovaren spreken over het algemeen Albanees, maar kunnen niet goed opschieten met de Serven. De inlijving van Kosovo door Servië hebben ze niet kunnen accepteren. Toen er in 1998 en 1999 oorlog was zijn vele Servers weggegaan uit Kosovo. Na de oorlog woonde er nog maar 30.000 Serven in Kosovo.
De Roma kwam pas rond de 10e eeuw aan in Servië. Deze groep heeft het in Servië niet zo slecht gehad als in andere Oost-Europese landen. Toch heeft slechts een kleine minderheid zich ingeburgerd in de Servische samenleving. Een nadeel is dat de Roma nog steeds achter loopt met het onderwijs en de gezondheidszorg dan de rest van de bevolking. Nog steeds zijn er enkele honderdduizenden vluchteling in Servië, die komen uit Servische enclaves zoals Krajina en Slavonië. Er zijn zelfs vluchtelingen uit niet-Servische gebieden van Bosnië-Herzegovina. De meeste van deze vluchtelingen hebben zich gevestigd in Belgrado, Vojvodina en de gemeentes Loznica en Ŝabac.
De bevolkingsgroei maakt niet echt een stijging door. In het begin van de 21e eeuw groeide de bevolking met een percentage van 1%. In 2004 was het zelfs gedaald naar 0,03%. De mannen worden over het algemeen 73 jaar, terwijl vrouwen 78 worden. De bevolkingsopbouw heeft veel weg van Nederland. 18,3% is tussen de 0-14 jaar, 66,8% is tussen de 15-65 jaar, 14,9% is 65 jaar en ouders. Bij de geboorte sterven 13 van de 1000 kinderen.
In Servië worden diverse feesten georganiseerd. Een van het bekendste feest is “Het popfestival EXIT”. Dit grote popfestival wordt jaarlijks gehouden in Novi stad. Tijdens dit feest zul je vele internationale artiesten optreden, waardoor het een groot feest zal zijn. Daarnaast wordt er in Guča het folkloristisch trompetsfeest gehouden. In 2010 bestond dit festival al 50 jaar. Dit feest wordt uitgezonden door de tv.
Servië heeft aan aantal feestdagen die uitbundig gevierd worden;
27 januari – St. Sava Dag
15 februari – Constitutiedag
1 mei – Dag van de Arbeid
9 mei – Dag van de overwinning
28 juni – St. Vitus Dag
De taal
De officiële taal die gesproken wordt in Servië is het Servisch, maar het land kent ook nog andere talen zoals Albanees, Hongaars, Roemeens, Kroatisch, Slowaaks, Bulgaars en Roetheens. De meeste Serviërs kunnen erg goed Russisch, omdat zij dit vroeger hebben geleerd. Nu is die tweede taal vervangen door het Engels. Vooral in de grote steden kunnen vele mensen een aardig woordje Engels spreken. Kom je op het platteland, dan kun je verwachten dat er Russisch of Duits gesproken wordt.
Flora & Fauna
Er zijn in Servië ontzettend veel plantensoorten te vinden, in totaal is hier zelfs 2% van alle plantensoorten ter wereld te vinden. Het land heeft in totaal 4.300 soorten planten, waarvan er 400 endemisch zijn. Dit wil zeggen dat deze planten van nature uitsluitend hier voorkomen. Soms zijn deze planten wel honderd jaar geleden al ontdekt. De bevolking van Servië is erg zuinig op hun planten, omdat ze medicinale eigenschappen hebben.
In de bossen kun je vele paddenstoelen vinden, maar meer dan 10 verschillende soorten zijn gesignaleerd op de lijst van bedreigde soorten. Een van de bedreigde soorten is de paddenstoel de koningsboleet, die nog vrij algemeen voorkomt in Servië. De paddenstoelen in het land zijn erg belangrijk, omdat sommige soorten worden gebruikt om medicijnen tegen de ziekte kanker van te maken. Servië heeft niet echt een nationale plant of bloem, maar de pioenroos wordt wel beschouwd als dé bloem van Servië. Een legende is dat de bloem van wit naar rood is veranderd door het bloedblad tijdens de Slag bij Kosovo in 1389.
Naast planten komen er ook veel verschillende dieren voor in Servië. Zo'n 80% van alle vogels die in Europa zijn te vinden komt voor in Servië als trek- of broedvogel. Daarnaast vind je 66% van de zoogdieren, insecten en vlinders hier en ook 50% van alle zoetwatervissen. De 66% zoogdieren zijn weer onderverdeeld in 90 verschillende zoogdiersoorten. Sommige zijn erg zeldzaam en alleen te bekijken in Servië. Verder komen er 110 diverse soorten van zoetwatervissen voor, waarvan 14 soorten alleen in Servië rondzwemmen. Jammer genoeg staan er 7 soorten op de Europese lijst van ernstig bedreigde diersoorten. Naast deze dieren komen er 70 reptielsoorten voor in Servië, wat veel meer is dan in de buurlanden Roemenië en Bulgarije.
Servië heeft verschillende nationale parken waar je de mooiste en zeldzaamste dieren kunt vinden zoals Tara Nationaal Park, Fruška Gora Nationaal park, Derdap Nationaal Park, Kopaonik Nationaal Park en het Šara Nationaal park. In deze parken kun je o.a. de bruine beer, de wolf, de wilde kat, de steenarend, woudaapjes, de otters, de kleine waterhoen en de zwarte ooievaar tegen komen.
Geschiedenis
Servië was een zeer dominante deelstaat van Joegoslavië. Dat vond de Kroaat Tito ook en hij zorgde in 1974 ervoor dat Servië nog maar weinig te zeggen had. Vojvodina, Kosovo en Centraal-Servië werden allen provincies, waardoor het minder macht had. Servië werd bestuurd door Ivan Stambolic, maar hij werd in 1987 van de troon gestoten door beschermeling Milosevic. Hij ging van het communisme over op het Servisch nationalisme. Later was Servië niet meer een deelstaat, maar werd het samen met Montenegro een land. In 2003 ontstond de naam Servië en Montenegro. In juni 2006 liet Montenegro zich onafhankelijk verklaren. Doordat Montenegro onafhankelijk werd, werd Servië dat ook. In 2008 wilde ook Kosovo van Servië af en dat gebeurde op 17 februari 2008. Toch was niet iedereen hier blij mee. De Verenigde staten, Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk waren voorstanders van de onafhankelijkheid, maar Rusland, Servië en China waren hier flink tegen.