De grootste stad van Syrië; Aleppo
gratis reisvoorstel aanvragenDe stad Aleppo staat bekend om de oude burcht die hoog boven de stad uittorent, maar ook om de geschiedenis als handelsstad. De handelsgeest zie je ook tegenwoordig nog goed terug in Aleppo. De stad 'strijdt' met de hoofdstad Damascus over welke stad zich de langst bewoonde stad ter wereld mag noemen. Maar het is in ieder geval de grootste stad van Syrië.
In een ver verleden
De stad Aleppo was duizenden jaren voor Christus al een belangrijke stad voor Syrië en het Midden-Oosten. Tegenwoordig is de stad één van de grootste handelscentra van het Midden-Oosten. Er is veel vooraf gegaan aan de benoeming van één van de grootste handelscentra van het Midden-Oosten, zo is de stad een tijdlang het belangrijke kruispunt geweest op de zijderoute naar China. De zijderoute zorgde voor avonturiers die via de route kruiden, exotische handelswaren en zijde verhandelden.
Gratis reisvoorstel aanvragen
De naam Aleppo
De stad heeft vele namen zo heet de stad in het Arabisch Halab en volgens Egyptische bronnen heette de stad vroeger hlp. Maar ook de namen Halap, Halba, Hallaba, hlb, Beröa en Halaba asch-Schahba zijn namen die de stad vroeger had of nu nog steeds heeft. De Arabische benaming van de stad betekent 'melkten'. Het verhaal gaat namelijk dat Abraham uitrustte in de stad tijdens zijn reis van Ur naar het Beloofde Land. In de stad Halab zou hij zijn koe met de naam asch-Schahba gemolken hebben en die melk hebben uitgedeeld aan de inwoners.
Reisexpert Reisgraag.nl
Het oude Aleppo in het nieuwe Aleppo
Vanaf bovenop de burcht kun je zien dat Aleppo nooit zijn handelsgeest heeft verloren. Er krioelen duizenden mensen door de nauwe steegjes met oneindige rijen marktkraampjes. Wanneer je dichterbij de marktkraampjes in de buurt komt komen de geuren van kruiden en specerijen je al snel tegemoet.
Naast alle geuren merk je ook aan de verschillende culturen dat het oude Aleppo een handelsstad was, de handelsroute bracht vele verschillende mensen naar de stad. Tegenwoordig leven in Aleppo nog steeds vele verschillende bevolkingsgroepen met verschillende levensovertuigingen en religies met elkaar samen. De gebruiken van de bevolkingsgroepen zijn volgens de tradities van het Midden-Oosten, zo zijn de vrouwen gehuld in allesbedekkende kleding en vind je in de koffiehuizen vooral mannen.
Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.
Zien en doen in Aleppo
In de grootste stad van het land zijn verschillende gebouwen en straten die je zeker gezien moet hebben.
De Umayyad-moskee
De grote moskee van Aleppo is de Umuyyad-moskee; het is het kleine broertje van de gelijknamige moskee in Damascus. Net als de moskee in Damascus is ook deze moskee toegankelijk voor publiek, zolang je als vrouw een lang gewaad aantrekt en je schoenen uitdoet. Op de binnenplaats wordt door de moskeegangers vaak gekletst en tussendoor wordt er in de moskee gebeden. De buitenkant van de moskee is prachtig gedecoreerd met allerlei mozaïeken.
De soek
Achter de moskee is meteen de soek te vinden; het is dé overdekte markt van Aleppo. Bij de soek kun je vers fruit en verse groentes krijgen, maar ook tosti's en verse sapjes. Daarnaast zijn er ook veel kraampjes waar je kleding, shawls en schoenen kunt kopen. Natuurlijk gaat de verkoop van goederen in het hoogseizoen gepaard met de nodige kreten, zoals bijvoorbeeld 'kijken, kijken, niet kopen'.
De citadel
Één van de sterkste burchten ter wereld is de Citadel van Aleppo. Je vindt de burcht middenin de stad op een heuvel. De grote toegangspoort is ook alleen via een brug te bereiken, dit komt doordat de berg waarop de citadel staat omringd wordt door een 30 meter brede en 20 meter diepe gracht. De burcht beschikt naast de citadel over een hamam, een amfitheater en een ondergronds gangenstelsel.
Het National Museum
Bij het busstation van Aleppo ligt het Nationaal Museum van Syrië. Het museum is opgericht in 1931. In het museum vind je onder meer Romeinse mozaïeken uit Palmyra en vele voorwerpen uit Mari en de Romeinse tijd. Het grootste gedeelte van de collectie bestaat overigens voor het grootste gedeelte uit archeologische opgravingen uit heel Syrië.