De eilanden zijn opgedeeld in vier groepen: Niuas, Vava'u, Ha'apai en Tongatapu. Het meeste vertier is op de eilandengroep Tongatapu en Vava'u. In totaal behoren er 171 eilanden tot het Koninkrijk Tonga. Maar 36 daarvan worden permanent bewoond.
De eilanden liggen verdeeld over een gebied van 362.000 km2 in de Grote Oceaan (ook wel Stille Oceaan genoemd) maar bestaan uit slecht 688 km2 grondoppervlakte.
Op Tonga komen regelmatig lichte aardbevingen voor.
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tonga
Traditioneel feest op Tonga
Wanneer je in Tonga de mogelijkheid hebt om een traditioneel feest bij te wonen, zou je eigenlijk niet eens moeten twijfelen. De feesten spelen een erg belangrijke rol voor de Tonganen en vaak duren de feesten dan ook meerdere dagen. Op de feesten worden gezorgd voor veel eten wat in de vorm van een banket wordt opgediend. Na het eten gaat het feest over in zang en 'lakalaka' dansen, die vanuit vroeger zijn overgenomen en nu nog steeds worden gedanst op de traditionele feesten.
Niuas eilanden
Ten noorden van het eiland Vava'u liggen drie kleine vulkanische eilanden die deel uitmaken van Tonga. Wanneer je vanaf Tongatapu vertrekt, doe je er met de boot zo'n tweeënhalve dag over. De Niuas eilanden, zoals de drie eilanden genoemd worden, zijn anders dan de rest van de Tongaanse eilanden. Zo kennen de bewoners bijna geen andere taal en willen ze nooit meer weg van het eiland. Op de eilanden is nog iets speciaals, je kunt hier namelijk wandelen langs vulkanische kraters en over lavavelden. Het is een geweldige ervaring om over een vulkaan te wandelen en is dan ook zeker een van de dingen die je gedaan moet hebben als je de tijd hebt in Tonga.
Watersporten op Tonga
Op de 170 eilanden van Tonga kun je verschillende sporten beoefenen, zo kun je qua watersporten bij alle denkbare sporten beoefenen. Op de grotere eilanden kun je vaak benodigdheden huren en zelfs een leraar wanneer je de sport nog nooit geprobeerd hebt. Je kunt bijvoorbeeld surfen, duiken, kajakken, zeilen en snorkelen.
Zwemmen met walvissen
In 1993 werd in Tonga voor het eerst officieel met een bultrugwalvis gezwommen. Tegenwoordig kun je in Vava'u als toerist, met begeleiding, met walvissen zwemmen. Je gaat met een duikpak aan op walvisexcursie. Omdat walvissen levende dieren zijn, zijn ze niet altijd op dezelfde plaats te vinden. Daardoor moet voor het zwemmen kan beginnen eerst gezocht worden naar de groep walvissen. Wanneer je bij de walvissen bent, wordt eerst duidelijk uitgelegd wat je wel en ook wat je absoluut niet moet doen als je het water in gaat. Vervolgens ga je één op één met een begeleider duiken bij de walvisgroep.
Winkelen in Tonga
Doordat het toerisme steeds meer in opkomst is in Tonga, komen er ook steeds meer winkeltjes. Vooral in de hoofdstad Nuku'alofa vind je er veel. De winkels in Tonga zijn vaak erg goed onderhouden en goed gevuld, er is een grote variëteit aan producten. Er zijn winkeltjes waar je handgemaakte producten kunt kopen, maar ook moderne producten en souvenirtjes.
Koninklijk paleis van Tonga(Nuku'alofa)
De stad Nuku'alofa bestaat slechts uit een klein gebied rondom een heuvel. De heuvel is de plek waar het koninklijk paleis van Tonga op is gebouwd. Pas later werden hier huizen omheen gebouwd. De koninklijke familie van Tonga woont nog steeds in het paleis op de berg. Naast het paleis is ook de koninklijke tombe een unieke attractie op het Tongaanse eiland. De tombe ligt in een voor publiek afgesloten park en is alleen zichtbaar door een hek. Wel kun je hier elke zondag de koning en koningin zien die dan een gebed brengen bij de tombe.
Talamahu(Nuku'alofa)
De grootste markt van Tonga ligt in Nuku'alofa en staat bekend onder de naam Talamahu. Op de markt verkopen lokale boeren andere inwoners hun waren. Je kunt er onder andere fruit en groente kopen, maar ook tweedehands en nieuwe kleding. Naast de Talamahu Markt zijn er verschillende lokale markten waar je vaak wekelijks verse producten kunt kopen. Buiten een markt beschikken de meeste plaatsjes over kleine winkels waar je kleding kunt kopen. Maar ook veel handgemaakte producten worden in de kleinere winkeltjes verkocht.
Mount Talau National Park
Een ander nationaal park is het Mount Talau National Park in Vava'u. Het park bestaat uit een plateau van kalksteen met een weg die naar de top leidt. Vanaf de top heb je mooie uitzichten waar je foto's van kunt maken. Er zijn verschillende paden die door het regenwoud heen gaan. Het bos huisvest verschillende interessante en unieke dieren, waaronder de fokai (een leguanensoort), verschillende soorten skinken en mooie vogels, zoals de hengehenga (een Tongaanse fluiter), de kulukulu en de manuma'a (soorten duiven met mooie kleuren) en de lupe (een Pacifische duif). Ook vind je er het enige zoogdier dat van oorsprong uit Tonga komt, de vliegende hond.
Eua National Park
Het 'Eua National Park vind je op het eiland 'Eua. Het park heeft een groot tropisch regenwoud met aan het westen steile kliffen waar je verschillende grotten en afgronden kunt zien. Het park is ideaal om doorheen te trekken. Er zijn verschillende paden die je door het regenwoud naar de ruige kust brengen.
Afa Eli Historical Museum and Research Library
In het Afā Eli Historical Museum and Research Library leer je meer over het leven in Tonga en dan vooral van het leven in Ha'apai. De collectie van het kleine museum bestaat uit iets meer dan 500 items die zijn gevonden en gebruikt in Ha'apai. Of het nu gaat om fotografie, archeologie of etnografie, je vindt het allemaal in het museum. Naast het museum is in het gebouw ook een onderzoeksbibliotheek te vinden waar je je kunt inlezen over het leven in Tonga.
Tongaanse Nationaal Centrum(Nuku'alofa)
Wanneer je tijdens je verblijf in Tonga geen culturele ervaringen hebt opgedaan, is dat een prestatie op zich. Het is erg leuk om tijdens je verblijf iets van de Tongaanse cultuur te zien namelijk. Een goed begin hiervoor is het Tongaanse Nationaal Centrum. Het gebouw bevindt zich in Nuku'alofa en heeft een collectie met vele historische en culturele voorwerpen. Het museum heeft naast de openingstijden overdag op dinsdag en donderdag speciale avondopeningen. De entree hiervoor ligt hoger, maar je krijgt er wel een speciale dinershow bij. Met traditioneel eten en een heuse kava ceremonie leer je de cultuur van Tonga beter kennen.
De lokale bevolking eet voornamelijk kokosnoot producten, wortels, vers fruit, varken, kip en vis. De gerechten die hiermee gemaakt worden zijn uniek en bij vele erg geliefd. Door de invloed van Westerse landen veranderen de eetgewoonten wel, er wordt tegenwoordig bijvoorbeeld meer junk-food gegeten.
Omdat de meeste Tonganen te arm zijn om uit eten te gaan hebben de meeste restaurants een buitenlandse keuken zoals Chinees of Italiaans. Zij zijn voornamelijk gericht op toeristen.
Het sap van een kokosnoot wordt het meeste gedronken in Tonga, maar ook verse vruchtensappen zijn populair.
Alcohol is ook erg populair in Tonga. Het lokale bier heet Royal en is verkrijgbaar is drie varianten. Er wordt ook 'bush beer' verkocht maar dit wordt vaak illegaal gebrouwen, kijk hiermee uit.
Vervoer
Er is geen goedkope manier om in Tonga te komen. De vlucht duurt nou eenmaal lang.
Sinds Emirates vanaf Schiphol passagiersvluchten is gaan uitvoeren hebben ze vaak interessante aanbiedingen naar o.a. Bangkok, Australië en Nieuw-Zeeland. Met name de gratis stopovers op heen- en terugreis zijn erg lucratief en de prijsstelling van de kale tickets zeer concurerend.
Chathams Pacific Airways (de enige lokale maatschappij in Tonga) heeft met ingang van 2 januari 2011 hun schema's aangepast. Voor mensen die al een planning hebben gemaakt op het tot voor kort bekende vluchtschema zijn ingrijpende wijzigingen aangebracht. Sommige eilanden in Tonga zijn niet iedere dag meer van de mainports te bereiken en dat kan voor overnachtingsdata op de diverse eilanden (voor de hoppers) wel eens van invloed zijn.
Vliegen is de meest handige manier om naar de verschillende eilanden van Tonga te reizen. De nationale luchtvaartmaatschappij, Royal Tongan Airlines, vliegt iedere dag behalve zondag.
Autohuur is alleen mogelijk op Tongatapu, Ha'apai en Vava'u.
Reizen tussen de eilanden wordt ook vaak gedaan met de boot. Niet de meest comfortabele manier maar wel een unieke ervaring.
Op verschillende eilanden kun je met de bus of taxi reizen.
Visum
Bij aankomst op de luchthaven van Tonga wordt een gratis Visitors Visa aangeboden. Je hebt daarvoor wel een paspoort nodig wat nog minimaal 3 maanden geldig is. Duurt je vakantie langer dan 31 dagen dan moet je van tevoren een visum regelen.
Prijsniveau
Basisproducten en accommodaties zijn lager geprijsd dat in andere landen in de Grote Oceaan, maar wel hoger dan in Samoa of Fiji.
De nationale munteenheid is de pa'anga.
Veiligheid
Vooral `s avonds dien je alert te zijn op berovingen en diefstal.
Medische informatie
Er zijn een aantal ziekenhuizen in Tonga, maar zeker niet op ieder eiland. Ernstige gevallen worden overgebracht naar Hawaï, Australië of Nieuw-Zeeland.
Inentingen zijn niet verplicht voor Tonga maar worden wel aangeraden.
Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Het kraanwater kan gedronken worden maar smaakt niet overal even lekker.
Bevolking
Voor kinderen van 5 tot 14 jaar is het verplicht om onderwijs te volgen. Er zijn enkele middelbare scholen en 1 universiteit (University of the South Pacific).
De bevolking van Tonga is vrijwel geheel Polynesisch, op enkele emigranten uit Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten na.
In de Tongaanse cultuur is het niet gebruikelijk dat vrouwen alleen zijn. Houdt hier rekening mee en probeer als vrouw zijnde niet alleen trekking te maken in het bos of dergelijke.
De taal
Tongaans is een Austronesische taal die door ongeveer 100.000 inwoners wordt gesproken. Het is de officiële taal van het Koninkrijk. Het alfabet bestaat uit 16 letters, 5 klinkers en 11 medeklinkers.
Flora & Fauna
Door de afgezonderde ligging kent Tonga veel inheemse planten en dieren. De Heilala is de nationale bloem, deze kleine, zoet-ruikende bloem boeit de winter. De meest voorkomende plant is de kokospalm. De kokosnoten worden gebruikt als eten en voor het water, de bladeren worden gebruikt om huizen mee te maken.
In de zee rondom de eilanden leven meer dan 100 soorten kleurrijke, tropische vissen. Op sommige eilanden komen verschillende soorten vleermuizen voor.
Geschiedenis
De legende zegt dat het Koninkrijk Tonga uit de Oceaan is gevist door de Polynesische god Tangaloa. Uit archeologische opgravingen vermoedt men dat de eerste bewoners zich zo`n 6000 jaar geleden op de eilanden kwamen vestigen en dat zij van de Santa Cruz-eilanden kwamen. Dit is een eilandengroep in de provincie Temotu in de Salomonseilanden. Deze volkeren maakten deel uit van de grote Lapita-migratie; 1000 jaar lang leefde, zeilde en voerde dit volk oorlog in het gebied wat nu Tonga, Samoa en Fiji heet voordat ze Tahiti en de rest van de eilanden in Oceanië ontdekten.
De Nederlandse ontdekkingsreizigers Jacob le Maire en Willem Cornelisz Schouten waren in 1616 de eerste Westerlingen die aanmeerden op Niuatoputapu, een van de noordelijke eilanden. Later kwamen ook Abel Tasman en James Cook op de eilanden. De eerste Britse missionarissen vestigden zich in 1797.
Tonga werd een beschermde staat onder de Britse kroon door de Vriendschapsovereenkomst van 18 mei 1900. Deze status werd in 1970 beëindigd naar aanleiding van een overeenkomst die de derde monarch, Koningin Salote, had gemaakt voor haar overlijden. Tonga werd lid van de Commonwealth of Nations in 1970, en de Verenigde Naties in 1999.
Alhoewel Tonga in aanraking kwam met koloniale machten heeft het nooit eigen bestuur verloren, dit is een van de unieke kenmerken van het land.