Tradities in Tsjechië
Tsjechië kent vele feesten die uitbundig gevierd worden. Het land kent nog tradities uit de vroegere jaren. Vrouwen en hun kinderen lopen nog veelal rond in klederdracht tijdens deze officiële feesten. Als je naar Tsjechië gaat zul je zeker een van deze feesten mee moeten maken. Het is verbazingwekkend hoe de bevolking met de tradities om zal gaan. Lees hieronder de leukste tradities van het land!
gratis reisadvies
Christelijke feesten
* Kerstmis
Een echt christelijk feest is Kerstmis, wat bol staat van de tradities. Op eerste Kerstdag kun je een bezoekje brengen aan de Stefansfeestelijkheden die in het teken staan van zang, dans en muziek. De leukste feestjes kun je vinden in Chodsko of Zuid-Moravië. In Krkonose moet je een bezoekje gebracht hebben aan Jilemnice, Vysoké nad Jizerou en Benecko of aan de Ceskomoravska vysocina. Het is leuk om te zien hoe de mensen thuis kerststalletjes hebben gemaakt. Deze zijn van half december t/m half februari te bewonderen. De stalletjes hangen vaak aan balken onder het plafond in de kamer. In januari wordt het Driekoningen feest gevierd, waarbij wit geklede jongeren liedjes zingen.
* Carnaval
Net zoals in Nederland wordt ook in Tsjechië carnaval gevierd, waarbij ze jaarlijks als thema 'het begraven van Bacchus' hebben. Dit wordt vaak uitgebeeld met een figuur van een oude man of een stropop, een beer, een paard of de moeder van Masopust. Tijdens de optochten worden er symbolische maskers gedragen. Het sterven, het opnieuw tot leven brengen en de vruchtbaarheid zijn dingen die elk jaar weer opnieuw voorkomen. Zo gaat het in het leven en de natuur. Deze cirkelgang wordt op diverse manier uitgebeeld. Zo wordt er in Zuid-Bohemen in de optochten een komische bruiloft gehouden. Na de carnaval begint de vastenperiode.
Kersttradities
Tijdens de kerstdagen is er genoeg te doen in Tsjechië. Zo kun je er traditionele kerstmarkten bezoeken in het pitoreske Telc, of naar Praag om daar een van de kerstfeesten mee te maken. Als je echt iets moois wilt zien moet je naar Zuid-Bohemen afreizen. Hier vind je de meest imposante kerststal ter wereld.
* Kerststallen
In Jindrchuv Hradec in Zuid-Bohemen staat de grootste bewegende kerststal ter wereld. Je kunt de stal bezichtigen in het streekmuseum, waarin meer dan duizend figuren staan. Hierdoor staat de kerststal in het Guinnes Book of Records. In het plaatsje Karlstejn is een museum te vinden voor kerststallen. Je kunt er meer dan 40 beelden bekijken.
* Tsjechisch kerstdiner
In Nederland wordt er uitgebreid gekookt en komen de meest aparte gerechten op tafel zoals hertenbiefstuk of parelhoen, maar in Tsjechië is de erwtensoep erg populair. Dit eten zij vaak in combinatie met karperschnitzel en aardappelsalade. De karpers komen uit de meren in Zuid-Bohemen en worden door het hele land heen verkocht. Ook snoepen is erg populair bij de Tsjechen. Een lekker tussendoortje is het Tsjechisch gemberbrood wat een genot is voor je smaakpapillen.
* Kerstmuziek in Praag
Heerlijk met de kerst een paar daagjes naar Tsjechië is de juiste keuze! In Praag zijn diverse kerstactiviteiten die je zeker niet mag missen. Op het Oude Stadsplein geven ze elk jaar op ceremoniële wijze de aftrap voor al de activiteiten die nog moeten komen. Tot 6 januari worden er Middeleeuwse voorstellingen opgevoerd die je doordeweeks kunt bezichtigen tussen 18.00 en 19.00 uur. In het weekend spelen ze van 18.00 tot 21.00. Daarnaast kun je genieten van een optreden van diverse kinderkoortjes. In het Staatsopera worden prachtige kerstconcerten gegeven die zeker een bezoekje waard zijn voor de echte liefhebber van klassieke muziek. In de Sint Nicolaas kerk kun je een beroemd stuk horen van de Tsjechische componist Jakub Jan Ruba. In de St. Vitus Kathedraal in Praag kun je diverse Kerstmissen bijwonen.
Vraag gratis een offerte aan
Traditionele bruiloft
De traditionele bruiloften kunnen alleen gehouden worden vanaf de Kerstdagen tot Aswoensdag en na de oogsttijd. Dit hebben ze zo gedaan omdat ze voldoende levensmiddelen en vrije tijd moeten hebben. Een traditionele bruiloft is leuk om te bekijken. Je zult oude tradities en klederdrachten zien die je een sprookjesachtig gevoel geven. De bruiloften worden vooral in Chodsko, Polabi, Slovácko, Vlcnov, Kyjov, Bojanovice en Tvrdonice gehouden. Het een groot folkloristisch evenement vol met reidansen, zang en muziek. Daarnaast zijn er elementen van het volkstoneel overgebleven in de traditionele bruiloft.
De Meiboom
In bepaalde streken van Tsjechië gaan mannen met elkaar de strijd aan wie de hoogste boom kan omhakken. Dit ritueel wordt jaarlijks op de vooravond van 1 mei uitgevoerd. Het kan laat worden, want voor zonsopgang moeten zij van de hoogste boom een 'meiboom' hebben gemaakt. Deze boom staat dan als symbool voor de lente. De versierde boom moet de hele nacht bewaakt worden om te voorkomen dat dieven ermee vandoor gaan. Op andere plaatsten worden er op 1 mei liefdessporen uitgezet. Dit liefdesspoor bestaat uit een spoortje zand die wordt uitgestrooid voor de voordeur van je geheime liefde. Er wordt beweerd dat meisjes die niet voor 1 mei gezoend hebben binnen een jaar uitdrogen.
Folklore festivals
Zoals je misschien al gemerkt hebt, houden de Tsjechen erg van traditionele festivals. Vooral in Moravië wordt er veel aandacht geschonken aan deze oude tradities. Zij hebben nog een rijke volkscultuur en mede hierdoor zijn er nog vele festivals in deze stad te vinden. Het Internationale Folkloristische Festival in Straznice is een van de hoogtepunten. Je kunt er traditionele klederdrachten, volksmuziek en dansen bewonderen. Dit festival wordt al sinds 1946 gevierd en vindt jaarlijks in juni plaats. Andere festivals in Tsjechië zijn Slovacky Rok en Hornacke Slavnosti. Zeker de moeite waard om een van deze festivals te gaan bezoeken. Je leert zo veel meer over de tradities die het land heeft en hoe ze hiermee om gaan.
Optocht der koningen
In het zuidwesten van Moravië wordt jaarlijks het folkloristische lentefeest van Tsjechië gehouden, de Optocht der koningen! In Slovacko, Han, Hluk, Skoronice, Kyjov en Vlcnov wordt de komst van de legendarische koning Jecmiinek herdacht. Hij mag elk jaar 40 dagen terug komen naar zijn land, omdat hij in zijn leven goede daden heeft verricht. Een voorwaarde is dat hij op aarde nooit een woord mag spreken. Eind mei t/m juni is een betoverende tijd voor de gehele bevolking. De natuur staat in bloei en de koning rijdt aan het hoofd van de koninklijke stoet in rijk versierde vrouwenklederdracht. Tussen zijn lippen zit een witte roos. Zijn gevolg zit op versierde paarden, ook in klederdracht.
Pasen
In Tsjechië is Pasen een belangrijk feest wat goed gevierd wordt. De vijfde zondag voor Pasen is de belangrijkste voor het land. Deze dag betekent het einde van de winter. Ze beelden dit uit door poppen die gemaakt zijn van stro te laten verdrinken of te verbranden. De kinderen gaan langs de huizen met de poppen om de nieuwe Lente aan te kondigen. In andere steden gebruiken zij twijgen met beschilderde eieren. De laatste 4 dagen voor Pasen worden ingeluid met kleppers en ratels in plaats van met klokken. De kozijnen van de ramen en deuren van kapelletjes, wijnkelders en huizen worden allemaal geschilderd en de muren worden gewit. Op de zaterdag voor Pasen zul je versteld staan van de vele vrouwen en meisjes die in klederdracht naar de kerk toe komen.