Tsjechische feestdagen
Als je naar Tsjechië gaat is het handig om te weten of je wel of niet middenin een nationale feestdag terechtkomt. Op deze dagen worden er vaak ceremonies of feesten gehouden en de banken zijn dan gesloten.
gratis reisadvies
Dag van het herstel van de onafhankelijke Tsjechische staat, 1 januari
Op 1 januari vieren de Tsjechen niet alleen Nieuwjaar, maar is het ook de Dag van het herstel van de onafhankelijke Tsjechische staat. Tijdens de Koude Oorlog was Tsjechië samen met Slowakije onderdeel van de federatieve staat Tsjecho-Slowakije. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het Oostblok besloten deze twee landen de federatie op te heffen en als onafhankelijke landen verder te gaan. Deze vreedzame gebeurtenis staat bekend als de Fluwelen Scheiding en wordt op 1 januari herdacht.
Paasmaandag, Maart/april
Net als de Nederlanders vieren ook de Tsjechen Paasmaandag. Zij doen dit echter anders dan wij. Het is traditie dat de jongens de meisjes wakker maken door een emmer water over ze heen te gieten. Daarna proberen de jongens de meisjes op de benen te tikken met een twijgje (pomlázka) terwijl ze een liedje zingen. Het zachtjes slaan met een twijgje zou gezondheid brengen en de meisjes jeugdig houden. Als bedankje voor het liedje krijgt de jongen dan een beschilderd ei. Tegenwoordig worden de meeste pomlázka niet meer zelfgemaakt en is de symboliek ook minder belangrijk. Het is nu meer een feest waar de jongens de meisjes plagen. Oudere jongens krijgen ook wat brandewijn als ze de huizen langsgaan, waardoor je tegen het middaguur groepjes jongeren door de straten ziet waggelen.
Vraag gratis een offerte aan
Dag van de Arbeid, 1 mei
Op deze dag wordt, vooral door sociaaldemocraten, socialisten en communisten, de verworven vrijheden van arbeiders gevierd. Het wordt op 1 mei gevierd omdat op die dag in 1886 in de Verenigde Staten de 8-uren werkdag voor het eerst werd geëist. Dit was een belangrijke mijlpaal voor de arbeidersbeweging.
Bevrijdingsdag, 8 mei
In 1945 werd Tsjechië op 8 mei bevrijdt van het juk van Nazi-Duitsland en kwam voor het land de Tweede Wereldoorlog ten einde. Op deze dag worden in verschillende steden de slachtoffers van de oorlog herdacht. In Praag legt de Tsjechische president een krans bij het Nationaal Herdenkingsmonument en wordt er een minuut stilte in acht genomen. Verschillende steden en dorpen organiseren reconstructies van bekende veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog.
St. Cyrillus en Methodius Dag, 5 juli
Cyrillus en Methodius waren twee broers uit het Byzantijnse Rijk die in de 9e eeuw als missionarissen in het christendom naar Slavische gebieden als Moravië (Zuidoost-Tsjechië) brachten. Ze introduceerde daar het eerste Slavische alfabet, het zogenaamde Glagolitisch alfabet. Dit was de voorganger van het huidige Cyrillisch alfabet, dat naar St. Cyrillus is vernoemd.
Jan Hus Dag, 6 juli
Op zes juli wordt het martelaarschap van Jan Hus herdacht. Hus werd in 1369 geboren in het zuiden van het huidige Tsjechië. Hij was priester en professor aan een Praagse universiteit en een vroege kerkhervormer en voorganger van de 16e-eeuwse Reformatie. Hij probeerde met zijn hervormingen enkele misstanden in de Katholieke Kerk te corrigeren, maar dit werd door de Paus niet in dank afgenomen. In 1415 kwam Hus op de brandstapel terecht. De volgelingen van Hus, de Hussieten, werden toen meer dan een decennium lang genadeloos vervolgd.
St. Wenceslaus Dag, 28 september
De eerste koning van Bohemen, de voorganger van Tsjechië, werd in 935 op 28 september vermoord door zijn broer Boleslav. Bijna onmiddellijk werd de vrome Wenceslaus, die celibaat was en zelf de ingrediënten voor zijn hosties plantte en oogstte, als een martelaar van zijn geloof gezien en heilig verklaard. In de eeuwen daarna groeide zijn heldenstatus alleen maar verder en nu staat hij bekend als de vader van de Tsjechische natie.
Onafhankelijke Tsjecho-Slowaken Dag, 28 oktober
28 oktober is een belangrijke dag in de Tsjechische geschiedenis. In 1939 werd op deze dag in Praag door studenten geprotesteerd tegen de Duitse bezetting van Tsjecho-Slowakije. De Duitsers reageerden hierop door negen studentenleiders te vermoorden en 1.200 studenten te deporteren naar werkkampen. Op de vijftigste gedenkdag van deze bloederige gebeurtenis in 1989 werd er een demonstratie georganiseerd tegen het communistische regime. Dit was het startsein van de Fluwelen Revolutie, die bij zou dragen aan de val van het IJzeren Gordijn en het begin was van het huidige democratisch Tsjechië.
Vrijheid en Democratie Dag, 17 november
Op deze dag wordt de Tsjecho-Slowaakse onafhankelijkheid van Oostenrijk-Hongarije in 1918 herdacht. In Praag is er een herdenkingsceremonie met de Tsjechische president en zijn op deze dag verschillende gebouwen, zoals het voormalige stadhuis en het parlementsgebouw, open voor het publiek.
Eerste en Tweede Kerstdag, 25 en 26 december
Ook in Tsjechië vieren ze Eerste en Tweede Kerstdag. De tweede dag wordt ook wel St. Stefanus Dag genoemd, naar de eerste christelijke martelaar. Vroeger gingen op deze dag kinderen, studenten, leraren en armen de deuren af om kerstliederen te zingen. Tegenwoordig blijft men echter liever thuis of gaat men naar vrienden of familie.