Het klimaat van Tunesië
Tunesië is een land dat te maken heeft met drie klimaatzones. Het is vrijwel het hele jaar door warm in Tunesië, in de zomer brandt de zon dan ook volop. Het zal er nauwelijks regenen in de zomer, terwijl er in de winter zeker een aantal flinke buien kunnen vallen. Lees meer over de klimaatzones, de zomer, de winter, de sterkte van de zon en natuurlijk over de beste reistijd naar Tunesië.
gratis reisadvies
Klimaatzones
Omdat Tunesië onder invloed staat van de Sahara woestijn, de Middellandse Zee en het Atlasgebergte, kent het land ook drie klimaatzones. In het noorden heerst er een warm zeeklimaat, wat ook wel een Middellands zeeklimaat wordt genoemd. De zomers zijn er warm en droog en de zon schijnt dan ook erg goed. In tegenstelling tot de winter waarbij het veel regent. In het zuiden heerst een warm woestijnklimaat, dit komt doordat je dan in de bovenste gebieden van de Sahara bent. Het derde klimaat is het steppeklimaat, wat terug te vinden is in de zone tussen de Sahara en de nattere en koelere kustgebieden in het noorden van Tunesië. Je vindt hier daarom ook vele ingedroogde zoutmeren. Door de uitlopers van het Kleine Atlasgebergte kunnen er vrijwel geen depressies uit de Middellandse Zee verder het land in komen. Dit kan echter wel wanneer de depressies uit de oostelijke richting komen. Op deze manier hebben de zoutmeren door de jaren heen zo kunnen uitdrogen dat er nu bijzondere zoutpannen achter zijn gebleven. Wanneer je verder het zuiden in gaat in Tunesië zie je de vegetatie ook snel veranderen.
Zomer in Tunesië
In de zomer is het zonder enige uitzondering erg warm in Tunesië. De zon brandt er volop. Wanneer je een vakantie boekt naar een van de kustplaatsen heb je bijna altijd gegarandeerd zon. Regen komt maar weinig voor in de zomer. Zelfs in het noordwesten, waar het meestal wel wat vaker regent, is het dan bijna elke dag droog. Temperaturen van 30 tot 35 graden langs de noordkust zijn heel normaal. In de heetste maanden juli en augustus kunnen de temperaturen langs de kustplaatsen oplopen tot ongeveer 40 graden. De allerhoogste temperaturen worden gemeten in het zuiden van de stad Gafsa. De temperaturen zijn tussen deze stad en het zuidelijkste punt van Tunesië overdag tussen de 40 en 50 graden. Dit is normaal in de periode eind juni tot begin september. Voor toeristen zijn deze temperaturen vaak veel te warm en trekken daarom vaak richting het zwembad of naar de zee.
Vraag gratis een offerte aan
Winter in Tunesië
In de winter liggen de temperaturen een stuk lager dan in de zomer. De temperaturen langs de kust liggen dan gemiddeld zo rond de 15 en 20 graden. In het noorden is het echter wel minder zonnig en kan er wat vaker een bui vallen. Jaarlijks valt er zo'n vierhonderd millimeter regen, hiervan valt een groot deel in de maanden oktober tot en met maart. Helemaal in het noordwesten valt er het dubbele aan regen. Daardoor is dit deel van Tunesië een van de natste gebieden van Noord-Afrika. Sneeuw en vriestemperaturen zijn dingen die in de hogere gelegen gebieden van het Kleine Atlasgebergte goed kunnen voorkomen.
De zon en zijn straling
Langs de oostelijke kustplaatsen schijnt de zon ongeveer 3.100 tot 3.200 uur per jaar. In het noorden schijnt de zon echter iets minder dan 3.000 zonuren. Wanneer je in verder het zuiden in gaat, schijnt de zon er ongeveer 3.500 zonuren per jaar. De zon in Tunesië is vrij krachtig en het is daarom belangrijk om je in te smeren. Ook in het voor en najaar is de zon vrij krachtig, dus is het zeker niet onverstandig je ook dan in te smeren.
Beste reistijd
In de maanden maart tot en met november is het de beste tijd om Tunesië te bezoeken. In de wintermaanden kan het erg grauw zijn en soms zelfs een beetje kil, vooral in het noorden van het land. In de zomermaanden is het echter wel ontzettend druk op de stranden. Vele Europeanen zoeken de standen op om van te zon te genieten. Ook is het in deze periodes drukker rond de culturele bezienswaardigheden. De meeste toeristen trekken vaak ook een paar dagen de binnenlanden in. Hierdoor is rustig rondlopen in de zandduinen of Arabische stadjes haast onmogelijk. De stranden kun je het beste bezoeken in de maanden mei tot en met september. Dit zijn meteen de warmste en meest zonnige maanden in Tunesië. Wanneer je dus echt op het strand wil liggen zonnen en verder geen problemen hebt met de drukte is dit perfect. In de winter worden de temperaturen dragelijker in het zuiden van Tunesië. In januari is het echter 's nachts wel ontzettend koud. De beste maanden om de zuidelijke woestijn te bezoeken zijn daarom oktober, november, maart en april. In de zomermaanden is het nauwelijks uit te houden in zowel het noorden als in het zuiden. Een kamelentocht is dan geen pretje meer.