Reisadvies: Is Tunesië een veilig vakantieland?
Een veel gestelde vraag bij ons op het reisbureau: is Tunesië inmiddels weer veilig? Het reisadvies voor Tunesië is grotendeels positief, maar wel met een aantal onveilige gebieden die je als toerist beter kan vermijden. Ook gelden er een aantal veiligheidsrisico's voor Tunesië. Wij geven je tips en belangrijke informatie over het reisadvies voor Tunesië.
Tunesië is een tijd negatief in het nieuws geweest vanwege de terroristische aanslagen die er gepleegd zijn. Er gold toen ook een negatief reisadvies voor deze bestemming, maar dit advies is inmiddels versoepeld. Het is weer mogelijk voor toeristen om naar Tunesië te reizen, maar wel gelden er nog veiligheidsrisico's.
gratis reisadvies
Huidig reisadvies Tunesië
Het reisadvies voor Tunesië is grotendeels geel met oranje en rode gebieden. Een geel reisadvies houdt in dat reizen op een veilige manier mogelijk is, maar dat er veiligheidsrisico's zijn. Voor de oranje gebieden geldt dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden en reizen naar de rode gebieden worden helemaal afgeraden door de overheid. Om naar Tunesië te kunnen reizen, moet je kunnen aantonen dat je óf volledig bent gevaccineerd óf negatief bent getest. Je bent volledig gevaccineerd als je twee vaccinaties hebt gehad of één vaccinatie van het Janssen-vaccin. De negatieve test mag een PCR-test (maximaal 48 uur oud) of een antigeentest (maximaal 24 uur oud) zijn. Reizigers jonger dan 18 jaar zijn een uitzondering en hoeven niet te testen.
Onveilige gebieden in Tunesië
Het wordt afgeraden te reizen naar de grensgebieden met Libië, de grens met Algarije ten zuiden van Jendouba en de woestijngebieden in het zuiden van Tunesië. Voor deze gebieden geldt een negatief reisadvies. De situatie bij de grens met Libië is onveilig, met name rondom Ben Guerdane. Dit is een verzamelplaats van antiregeringsgroepen. In het Chaambi gebergte vinden regelmatig confrontaties plaats tussen gewapende groepen en Tunesische veiligheidsgroepen. In het zuiden van Tunesië zijn criminelen en terroristische groepen actief. Omdat het hier verlaten is, is het moeilijk hulp te krijgen bij problemen. Reis alleen naar het gebied ten zuiden Tataouine en ten noorden van Al Borma en Remada indien dit noodzakelijk is. Door confrontaties tussen extremistische groeperingen en veiligheidsdiensten kunnen er gevaarlijke en gewelddadige situaties ontstaan.
Vraag gratis een offerte aan
Veiligheid in Tunesië
Er heerst de laatste jaren wat onrust in Tunesië. In heel Tunesië kunnen terroristische aanslagen voorkomen. Westerlingen en toeristen kunnen hier het doelwit van zijn. Houd hier rekening mee en ben extra waakzaam op drukke toeristische plekken. Criminaliteit komt overal in Tunesië voor. Met name op openbare plaatsen en plaatsen waar veel toeristen komen, zoals het strand of d markt. Bezoek geen afgelegen straten, wijken en parken en wees te allen tijde alert. De veiligheid in Tunis is vergelijkbaar met de rest van Tunesië. Er is kans op een terroristische aanslag en er is criminaliteit aanwezig in de stad. Tunis is in het verleden al vaker slachtoffer geweest van een terreuraanslag. Het wordt daarom aangeraden alert te zijn in de stad. Je kan naar Tunis reizen, maar er gelden wel veiligheidsrisico's.
Houd hier ook rekening mee:
- Voor reizen naar Tunesië is een paspoort vereist. Een identiteitskaart is alleen toegestaan bij sommige georganiseerde reizen. Indien dit het geval is, zal de touroperator je hierover inlichten.
- Er is geen visum vereist voor een verblijf korter dan drie maanden.
- In heel Tunesië kunnen demonstraties plaatsvinden die kunnen leiden tot geweld. Vermijd daarom demonstraties.
- Er komt criminaliteit voor in Tunesië. Bezoek geen afgelegen straten, wijken en parken, ga niet na zonsondergang de straat op, loop bij voorkeur niet alleen over straat, bewaar kostbare en belangrijke spullen op een veilige plaats en bied geen verzet bij een beroving. Mocht je van dit laatste slachtoffer worden, geef je bezittingen dan af. Verzet kan leiden tot meer geweld.
- Het is verboden om foto's of video's te maken van demonstraties in Tunesië of van overheidsgebouwen.
- Er zijn jonge Tunesiërs die Europese (vaak oudere) vrouwen verleiden in toeristische hotels en clubs. Deze mannen zijn vaak van eenvoudige afkomst en hebben als doel financieel voordeel halen uit een liefdesrelatie door grote liefdesverklaringen te doen. Ook wordt er in sommige gevallen nog wel geprobeerd te trouwen met de Europese vrouw. Op die manier hopen zij een verblijfsvergunning te krijgen voor bijvoorbeeld Nederland. In Tunesië is het echter absoluut niet de gewoonte om als man met een vrouw te trouwen die ouder is. Wees zeer voorzichtig met dit soort relaties en probeer rationeel te blijven denken.
- Het is in Tunesië strafbaar om een homoseksuele geaardheid te hebben. Dit is ook zo voor buitenlanders die het land bezoeken. Houd hier rekening mee in de manier waarop je je uit. Seksuele relaties buiten het huwelijk zijn tevens strafbaar in Tunesië.
- Het is streng verboden om drugs te gebruiken in Tunesië. Ook treden ze zeer streng op tegen het bezit ervan. Dit geldt ook voor softdrugs en kleine hoeveelheden drugs. Je kan een gevangenisstraf krijgen van minimaal 1 jaar als je wordt betrapt.
Link
Kijk voor het actuele reisadvies voor Tunesië op de website van de Rijksoverheid.