Klimaat Turkije

de Galata toren in Istanbul
de Galata toren in Istanbul

Turkije heeft een redelijk groot landoppervlak dat verdeeld is over twee continenten. Het land is qua oppervlak bijna 19 keer zo groot als Nederland en behoort tot de 40 grootste landen ter wereld. In het noorden grenst het land aan de Zwarte Zee en in het zuidwesten aan de Middellandse Zee. Mede hierdoor kent het land meerdere klimaten met elk hun eigen kenmerken. Turkije heeft zelfs de bijnaam ‘land van de vier seizoenen’ gekregen dankzij de grote diversiteit in het weer.

watervallen in Turkije
watervallen in Turkije

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Bodrum gratis reisvoorstel >>

Klimaat
Over het algemeen wordt er gesteld dat er drie verschillende klimaten te herkennen zijn in Turkije: een mediterraan, steppe- en een gematigd klimaat. De kustgebieden kennen een zeeklimaat, ook wel mediterraan klimaat genoemd. In het oosten van het land is er sprake van een een landklimaat en Centraal-Turkije kent een steppeklimaat. Ook binnen deze aangegeven gebieden zijn verschillen te zien. Voor ieder van de gebieden zochten wij uit wat voor een weer je kunt verwachten.

Middellandse Zeekust

Het gebied aan de Middellandse Zee kent een typisch mediterraan klimaat. Kenmerkend voor dit klimaat zijn de warme, droge zomers en zachte winters. In de zomer liggen de temperaturen rond de 30°C. Tijdens de winter dalen de temperaturen naar 12°C. Tijdens de wintermaanden zijn bijna alle vakantieaccommodaties aan de kust gesloten. Het badseizoen loopt over het algemeen van april tot oktober. Dit heeft ook te maken met de neerslag die voornamelijk tussen november en maart valt. Direct aan de kust valt minder neerslag dan in de berggebieden aan de kust. 

Daarom zijn er nog een paar plaatsen in Turkije waar je ook tijdens de winter van de zon kunt genieten, waaronder Alanya.

Middellandse Zeekust van Turkije
Middellandse Zeekust van Turkije

Hoteltip: het heerlijke 5* resort Tui BLUE Side Family Resort !

Vraag gratis een offerte aan

Zwarte Zeekust

Ook de Zwarte Zeekust kent een zeeklimaat, maar dit is wel gematigder dan aan de Middellandse Zeekust. De temperaturen liggen hier het hele jaar iets lager dan aan de Middellandse Zeekust. In de zomer liggen de temperaturen rond de 25°C en in de winter rond de 7°C. Het zonnige zomerseizoen duurt ook minder lang dan in de andere gebieden van Turkije, van half juni tot half september. In tegenstelling tot de Middellandse Zeekust is er ook niet een echte regenperiode, maar valt de regen gedurende het hele jaar. Het meeste valt wel nog in december, tijdens de winter. Zondulak ligt aan de Zwarte Zeekust en is de natste plaats van Turkije. Mede hierom is deze kust veel minder populair dan de kustlijn in het zuiden. Ook is het landschap bergachtiger en kan je dus niet zo makkelijk op het strand neerstrijken. Er komen dan ook voornamelijk Turkse toeristen in dit gebied.

Trabzon berggebied aan de Zwarte Zee
Trabzon berggebied aan de Zwarte Zee


Centraal-Turkije

In het binnenland van Turkije zijn de zomers heet en droog en de winters zijn lang en koud. Dit past bij het steppeklimaat van Centraal-Turkije. In de zomermaanden lopen de temperaturen op tot 35°C en in de winter dalen ze tot het nulpunt. Zeker in de hoger gelegen delen kan het gaan vriezen en sneeuwen tussen oktober en mei. In de bergen wordt het dan ook in de zomer minder warm. De droogte is een belangrijk kenmerk van het steppeklimaat. In tegenstelling tot de kustgebieden valt er in Centraal-Turkije heel weinig neerslag. Als het al regent is dit voornamelijk in het voorjaar of in de winter in het zuidoosten.

Besneeuwde oh Hisar Castle Hill, Ankara
Besneeuwde oh Hisar Castle Hill, Ankara

Oost-Turkije

In het oosten van Turkije zijn de klimaatverschillen het grootst. De winters kunnen zeer koud worden en de zomers weer heel warm, wat past bij het landklimaat. Hoe oostelijker je gaat, hoe extremer de verschillen zijn. De temperaturen kunnen dalen tot maar liefst -17°C in de winter en in de zomer lopen ze op tot soms wel hoger dan 45°C. Het regent niet zo veel als in de kustgebieden en de neerslag is gedurende het jaar gelijk.

Canyon van de Eufraat rivier, Oost-Turkije
Canyon van de Eufraat rivier, Oost-Turkije

Zuidoost-Turkije

In het zuidoosten van Turkije is er een gematigd landklimaat, waarbij de klimaatverschillen kleiner zijn. De zomers zijn nog wel heet, maar de winters milder en regenachtiger. De temperaturen liggen in de winter rond de 9°C. Tijdens de zomer lopen de temperaturen op tot 29°C. Ook de temperatuurverschillen tussen de dag en nacht zijn hier kleiner.

Tip: zoek je een fijne kleinschalige badplaats met prachtige stranden? Kijk dan deze video over Oludeniz !

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen