Dubai
Een van de zeven emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten is Dubai. De hoofdstad van het emiraat Dubai is de stad Dubai. Het emiraat grenst aan het emiraat Abu Dhabi, waarmee Dubai samen de rijkste staat van de V.A.E. vormt. Dubai is daarnaast ook het op één na grootste emiraat en beslaat 4.114 km². Ze beschikken onder andere door landwinning op zee over zoveel oppervlakte. Dubai heeft ongeveer 900.000 inwoners waarvan 80% expats. Er woont o.a. een grote populatie (400.000) Indiërs die in Dubai werkt. Het is echt een stad van contrasten; er staan hele moderne nieuwe gebouwen, waaronder het hoogste gebouw ter wereld en langs de creek zie je nog de traditionele manier van handelen met de dhow (houten bootjes).
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Dubai
Bastakiya (Dubai)
Wanneer je rondloopt in de oude wijken van Dubai kom je ook door de wijk Bastakiya. Hier doe je meteen een stap terug in de tijd naar de tijd voor de airconditioning en elektriciteit. De traditionele huizen in de wijk worden gekoeld door windtorens. Wanneer je op zoek bent naar deze traditionele woningen kun je het beste direct ten oosten van het Al Fahidi Fort kijken. De meeste huizen in de wijk hebben ook nog steeds de zandkleur die veel voorkomt in het Midden-Oosten.
Creek-tour (Dubai)
Er zijn verschillende manieren om Dubai te ontdekken, één van de manieren is een Creek-tour; een mini-cruise over de creek in Dubai. De meeste tours gaan meerdere keren per dag en duren ongeveer één uur. Bij sommige tours zit een diner op de dhow bij de tour in, deze kun je romantisch privé huren maar ook met meerdere personen. Meestal vertrek je in Dubai met een watertaxi (abra) naar de dhow waarmee je de tour gaat doen.
Dubai Mall (Dubai)
Het grootste winkelcentrum van de Verenigde Arabische Emiraten is de Dubai Mall. Het winkelcentrum maakt indirect deel uit van de Burj al Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Er zijn in totaal bijna 1.200 winkels in het centrum op meer dan 500.000 m². Omdat er veel mensen op het winkelcentrum afkomen is er een parkeerplaats aangelegd die plaats biedt aan 14.000 auto's. In de Dubai Mall vind je niet alleen winkels maar zijn er ook een aantal filmzalen en een aquarium.
Dubai Museum (Dubai)
Het belangrijkste museum in Dubai is gelegen in het Al Fahidi Fort, het oudste nog bestaande gebouw in Dubai (1787). In 1971 werd het Dubai Museum door de toenmalige heerser van Dubai geopend, het doel van de heerser was om met het museum te laten zien hoe het traditionele leven in Dubai eruit zag. Tegenwoordig bevat het Dubai Museum plaatselijke oudheden maar ook voorwerpen uit de Afrikaanse en Aziatische landen die in het verleden handelde met Dubai.
Emirates Towers (Dubai)
De skyline van Dubai wordt mede bepaald door de Emirates Towers, twee hoge wolkenkrabbers aan de Sjeik Zayed Road. De Emirates Office Tower, de eerste toren van de twee, heeft een hoogte van 355 meter. De tweede toren, de Emirates Hotel Tower, is met een hoogte van 309 meter het op 26 na hoogste gebouw ter wereld. De twee torens worden verbonden door een winkelcomplex met de naam The Boulevard. Rondom de toren is bijna 600.000 m² aan meertjes, tuinen, parkeerplaatsen, parkjes en watervallen aangelegd.
Indoor skiën (Dubai)
Hoewel de temperaturen in het Midden-Oosten makkelijk de 40°C overstijgen hebben ze in Dubai toch een skipiste gemaakt; een indoor skipiste dat wel. Er is een indoor ski-oord gemaakt met meer dan 22.500 m² aan pistes, restaurants en bars. Het oord is een gedeelte van het winkelcentrum Mall of the Emirates. Wanneer je een keer genoeg hebt van de hitte en een dagje van je reis kunt uittrekken dan is de indoor skipiste in Dubai zeker een aanrader.
Souk Madinat (Dubai)
De souk Madinat in Dubai bestaat vooral uit kleinschalige winkels die bedoeld zijn voor en gericht zijn op toeristen. Je kunt hier bijna alle souvenirs vinden, lokale gebruiksproducten, kruiden, kleding en Arabische objecten voor thuis zoals waterpijpen, tapijten, schilderijen en sculpturen. Maar ook wanneer je niet van plan bent souvenirs te gaan kopen is het de moeite waard om rond te snuffelen op de markt. Aan de westelijke zijde van de souk staat een grote waterpartij die een vast onderdeel is van het watersysteem dat voor het naburige resort wordt gebruikt. Bij deze waterpartij zijn een aantal leuke restaurantjes waar je kunt lunchen met een mooi uitzicht op de Burj al Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Verenigde Arabische Emiraten bekijken.
Vervoer
Vanaf Amsterdam vlieg je in ongeveer zeven uur naar Dubai. Je komt dan aan op de internationale luchthaven van Dubai. Deze luchthaven is tegelijkertijd ook een treinstation. Met de ferry kun je vanuit Dubai naar Irak, Iran en andere omliggende emiraten en landen. In plaats van de ferry kun je ook met de dhow. Het is een traditioneel vaartuig van de emiraten en wordt gebruikt om handel mee te drijven, maar ook om toeristen te vervoeren. In de stad zelf kun je gebruik maken van de metro, er zijn twee metrolijnen die de hele stad doorkruisen. Daarnaast is het betaalbaar om een taxi te nemen, let er wel op dat de chauffeur de meter aanzet. Met de hop on/hop off bus maak je een mooie rondtour door de stad, langs de meest bekende bezienswaardigheden. Omdat de stad zo uitgestrekt is en er vrijwel geen wandelpaden zijn is het wat lastiger om de stad lopend te verkennen.
Geschiedenis
Pas sinds 1971 bestaan de V.A.E. voorheen waren alle emiraten individuele staten. Vanaf 1971 werden de 7 emiraten (Abu Dhabi, Dubai, Ras al-Khaimah, Sharjah, Umm Al Quwain, Ajman en Fujairah) één gezamenlijke staat. In 1820 werd een verdrag getekend waardoor de emiraten alleen nog maar connecties met het Verenigd Koninkrijk mochten hebben. In 1971 verlieten de Britten de V.A.E. en waren de emiraten weer zelfstandig. De afgelopen jaren is Dubai erg gegroeid en daarom is het misschien wel moeilijk te geloven dat ze nog niet zo lang geleden leefde van de dadelteelt en de visserij.