Souvenirs populairder bij jongeren

Geschreven op 26 mei 2014 door de redactie

Souvenir bij jongeren populairder
Souvenir bij jongeren populairder

Het kopen van souvenirs op vakantie is populairder onder jongeren dan onder ouderen. Dit is gebleken uit een onderzoek onder 417 bezoekers van Reisgraag.nl. Vooral nutteloze souvenirs worden veel gekocht door de jongere generatie. Souvenirs worden meestal gekocht als leuk aandenken aan de bestemming. Bijna een kwart van de respondenten heeft wel eens spijt van de aankoop op vakantie. Ook blijkt uit het onderzoek dat de economische crisis weinig invloed heeft op het aankoopgedrag van de mensen als het gaat om souvenirs. Er worden soms souvenirs gekocht in het buitenland die in Nederland verboden zijn, deze worden voornamelijk door mannen gekocht.

Koopgedrag souvenirs

Souvenirs zijn nog steeds een veel gekocht product tijdens de vakantie. Bijna driekwart van de Nederlanders koopt een souvenir op vakantie. Van de vrouwen koopt 76,4% een souvenir, bij de mannen is dit 70,7%. De leeftijdscategorie tussen de 16 en 30 jaar koopt de meeste souvenirs, 86,3% uit deze groep komt namelijk met een souvenir thuis. Van alle respondenten onder de 16 jaar koopt 78,4% weleens een souvenir. Van de 65-plussers koopt slechts de helft een souvenir op vakantie. Mensen onder de 30 jaar kopen hun souvenir het liefst in kleine souvenirwinkeltjes (89%), ouderen kopen hun souvenir weer liever op een markt (76,2%).

Nutteloze souvenirs

Nutteloze souvenirs worden vaak gekocht door de jongeren. Van de jongeren onder de 16 jaar koopt namelijk 41,4% wel eens een souvenir waar ze achteraf niets aan blijken te hebben. Onder de 65-plussers is dit slechts 9,5%. Jongeren geven wel minder geld uit aan de souvenir. De helft geeft namelijk tussen de 0 en de 10 euro uit, terwijl 14,3% van de ouderen dit bedrag uitgeeft aan een souvenir. Het grootste deel van de ouderen (38,1%) geeft 40 euro of meer uit aan een souvenir. Onder jongeren geeft maar 10% dit bedrag uit.

Ouderen kopen het liefst kleding

Ouderen geven hun geld het liefst uit aan kleding (47,6%), juwelen, sieraden en horloges (33,3%) en (ansicht)kaarten (33,3%). Jongeren besteden hun geld het liefst aan de juwelen, sieraden en horloges (51,7%), maar ook beeldjes zijn populair (48,3%). Het kopen van kaarten komt bij de jongeren op een derde plek (37,9%).

65-plussers krijgen minder souvenirs

Van de respondenten krijgt 61,4% weleens een souvenirtje als familie en vrienden op vakantie zijn geweest. Bij de mensen tussen de 16 en 30 jaar krijgt 82,1% nog een souvenir van familie of vrienden. Onder ouderen is dit percentage 38,1%. Op latere leeftijd krijgt men dus steeds minder vaak een souvenir van familie of vrienden.

Spijt van aankoop

Als de souvenir eenmaal gekocht is, hebben mannen bij terugkomst in Nederland eerder spijt van hun aankoop dan vrouwen. Van de respondenten heeft 22,9% weleens spijt van een souvenir die ze hebben gekocht op vakantie. Zo heeft 27% van de mannen weleens spijt, bij vrouwen is dit 20,6%. In 21,1% van de gevallen ging het product na aankoop al snel kapot. Ook wordt het souvenir achteraf te duur gevonden in 15,5% van de gevallen. Een meerderheid van de vrouwen (68,3%) met spijt van de aankoop geeft aan niets te hebben aan het product.

Economische crisis heeft weinig invloed

Bij 24,8% van de respondenten worden door de crisis minder souvenirs gekocht. Toch koopt 29,9% van deze kleine groep souvenirs waar ze eigenlijk niets aan hebben, terwijl de economische crisis wel invloed heeft op hun koopgedrag. Opvallend is dat de economische crisis vooral effect heeft op het koopgedrag van de jongeren (33,3%) en de ouderen (33,3%).

Souvenirs zijn leuk aandenken aan bestemming

Het grootste deel van de mensen die een souvenir koopt (77,7%) doet dit als leuk aandenken aan de bestemming. Een vijfde vindt souvenirs leuk of grappig om te hebben en bij 19,7% is het kopen van souvenirs een soort ritueel geworden dat zich elke vakantie herhaalt. Souvenirs zijn ook een leuk aandenken voor de thuisblijvers. Bijna de helft van de ondervraagden koopt souvenirs voor familie en vrienden. Bijna een kwart van de mensen koopt souvenirs in het buitenland omdat ze die producten of goederen niet in Nederland hebben.

Meekrijgen verboden goederen

Het zijn vooral de mannen die weleens proberen een verboden product mee te nemen naar Nederland. Bijna 14% doet wel eens een poging tot het meekrijgen van verboden goederen. Bij de vrouwen is dit ruim 6%. Bij verboden goederen moet je denken aan wapens, dierlijke producten, planten of tabak en alcohol in grote hoeveelheden. Van de mannen heeft 40% weleens een controle gehad bij de douane toen ze verboden souvenirs bij zich hadden. Bij vrouwen is dit slechts 16,7%. Zelfs als de reiziger zou weten dat er een controle bij de douane is, zou 9,4% van de ondervraagden gewoon proberen om het product mee te krijgen, in de hoop dat de douane het niet vindt.

De respondent

417 respondenten hebben meegedaan aan het onderzoek. Hiervan was 37,74% man en 62,26% vrouw. Van de respondenten was 8,87% jonger dan 16 jaar, 22,78% tussen de 16 en de 30 jaar, 28,3% tussen de 31 en de 50 jaar, 29,98% tussen de 51 en 65 jaar en 10,07% was 65 jaar en ouder.

Over Reisgraag.nl

Contact m.b.t. het onderzoek: Thomas Lenting (thomas@reisgraag.nl, 0646218908)

Reisgraag.nl is een ANVR / SGR reisbureau. Op onze website vind je informatie & onafhankelijk gekeurde reviews over bestemmingen en reisorganisaties. Daarnaast houden we regelmatig onderzoek over toeristische onderwerpen.

De informatie op onze website wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld en onderhouden. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat u typefouten aantreft. Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.

Reisbureau Reisgraag.nl

Wij hebben service hoog in het vaandel staan. We regelen alles van a tot z, zodat jij onbezorgd op vakantie kunt gaan. Onze klanten geven ons een 9,6 op TrustPilot.

Populaire bestemmingen bij ons zijn o.a. Kaapverdië, Malediven, Cuba, Mauritius, Canada, Ijsland, Sri Lanka, Finland, Indonesie en Japan. Maar eigenlijk bieden we ech bijna alles aan.

Kun je onze hulp goed gebruiken? We helpen je graag! Vraag gratis & vrijblijvend een offerte aan. Je krijgt dan een voorstel op maat van een reisexpert.

Andere onderzoeken