België

België staat o.a. bekend om het bier, de chocolade en pralines, mosselen, Belgische frieten, Manneken Pis en Kuifje. In België verveel je je geen moment. Er is altijd wel iets te doen of te bezichtigen. Ook al is België niet zo`n groot land, er zijn wel unieke musea, uitstekende shopmogelijkheden, prachtige gothische kerken en diverse natuurgebieden. Zowel voor de actieve vakantiegangers als voor de cultuurliefhebbers is België een geschikt vakantieland. Maar misschien wel de voornaamste reden om een bezoek te brengen aan België is het bourgondische leven met heerlijk eten en drinken.
België is het zuiderbuurland van Nederland en grenst verder aan Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en de Noordzee.
Je kunt België verdelen in drie geografische zones: Laag-België met een hoogte van minder dan 100 m., Midden-België met een hoogte variërend van 100 tot 200 m. en Hoog-België met een hoogte van 200 tot meer dan 500 m. Botrange in de Ardennen is het hoogste punt met 694 m.

- Officiele naam:
- Koninkrijk België
- ISO:
- BE
- Ligging:
- noordwest Europa
- Hoofdstad:
- Brussel
- Inwoners:
- +/- 10500000
- Taal:
- Frans en Vlaams
- Godsdienst:
- Rooms-Katholiek
- Tijdzone:
- UTC +1
- Munteenheid:
- Euro
- Klimaat:
- landklimaat
- Oppervlakte:
- 32545 km²
- Beste reistijd:
- januari - december
- Hoogseizoen:
- mei - september
Manneken Pis - het beeldje van Manneken Pis werd in het begin van de 17de eeuw ontworpen en gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy. Het beeldje bevindt zich slechts enkele tientallen meter van de Grote Markt van Brussel. Dit bronzen beeldje, dat geacht wordt de Brusselse geest uit te beelden, is wereldwijd bekend.
Kuifje - deze stripheld is wereldwijd bekend. Jaarlijks worden wereldwijd zo`n drie miljoen Kuifjesalbums verkocht. De avonturen van de jonge verslaggever en zijn hond werden in 58 talen vertaald. George Remi, alias Hergé, tekende op 10 januari 1929 de eerste contouren van Kuifje. Hij baseerde zijn stripheld op de grote sterverslaggevers van die tijd.
De vlag dook voor het eerst op in 1792. Na de onafhankelijkheid van de Nederlanden werd het in 1830 de nationale vlag. De kleuren zijn afgeleid van het wapen van Brabant.
Ervaringen
Pagina 1 van 30 met 292 resultaten
Er waren weinig toiletten beschikbaar. De restaurants hadden hun toiletten gesloten.
- Algemeen 10
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 8
- Ligging 10
Een mooie streek om fietstochten te doen. Ook kun je er heerlijk wandelen.
- Algemeen 8
- Inwoners 7
- Ligging 7
Mooi gelegen dorp met leuke straatjes en veel horeca met terrassen
- Algemeen 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 9
Mooie stad, lekker eten. Het is wel toeristisch geworden dus ook een stuk drukker.
- Algemeen 8
- Uitgaan 7
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Ben er niet geweest omdat de Belgische boeren staakten
- Algemeen 1
- Inwoners 1
- Ligging 1
Erg mooie stad. Goed eten. Kerstmarkt valt tegen. Sfeer is wel romantisch.
- Algemeen 9
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 8
- Ligging 8
Brugge is mij als zeer gastvrij overgekomen ondank de gigantische drukte in deze tijd van het jaar.
- Algemeen 8
- Restaurants 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Brugge is prachtig wij waren er in de kersttijd Alleen best wel duur
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Brugge is mij als zeer gastvrij overgekomen ondank de gigantische drukte in deze tijd van het jaar.
- Algemeen 8
- Restaurants 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Was een hele mooie stad sprookjesachtig en met de kerst sfeervol met alle lampjes
- Algemeen 10
- Uitgaan 8
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 10
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van België
Het Groot Begijnhof (Mechelen)


Het Groot Begijnhof is misschien wel het meest gefotografeerde gebied in Mechelen. Dit Begijnhof staat vol met prachtige historische gebouwen, kleurrijke straatjes en ouderwetse stenen, ook loop je vanuit hier zo de bierbrouwerij het Anker in. Vele jaren geleden stond er nog een grote stadsmuur om de Begijnhof, maar deze werden in het jaar 1560 vernield. Toen de Begijnhof nog omringt werd door de stadsmuur, was het een 'kleine stad', er was een eigen kerk, bakkerij en brouwerij. De begijnhoven werden vroeger gesticht in de tijd van de kuistochten.
Atomium (Brussel)


Het Atomium is een monument in het Heizelpark in Brussel. Het betreft een stalen constructie die bestaat uit negen bollen die samen de kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer uitbeelden, 165 miljard keer vergroot. Het Atomium is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958, de zogenaamde Expo '58, als symbool voor het metaal 'staal' dat sterk in ontwikkeling was. Ook speelde het een belangrijke rol in de optimistische kijk op ontwikkeling in de jaren vijftig.
Het Belgisch stripmuseum (Brussel)


Het Belgisch stripmuseum bevindt zich al meer dan 25 jaar in het centrum van Brussel. Aan de hand van permanente tentoonstellingen – die regelmatig vernieuwd worden – en een afwisselend programma van tijdelijke exposities kan je er kennismaken met de talrijke facetten van het stripverhaal. Kuifje en de Smurfen nemen je mee naar avonturenland, een wereld waar de creativiteit geen grenzen kent.
Vakantiebestemmingen in België
Artikelen
Nieuws
Eten en drinken
In de Belgische keuken wordt veel gebruik gemaakt van seizoensgebonden producten en regionale ingrediënten. Het is een gevarieerde keuken die internationaal georiënteerd is. Vooral de restaurants kennen veel Franse invloeden en zijn kwalitatief vaak erg goed. Aan de kust worden veel mosselen en andere vis gegeten, terwijl de Ardennen bekend staan om de goede wildgerechten.
Vooral bekend uit België zijn de Belgische frieten, Brusselse en Luikse wafels, Belgische chocolade, Belgisch bier en Belgische kazen. De Belgische chocolade is bekend over de hele wereld en wordt nog steeds op traditionele manier geproduceerd. Het meest bekende recept is ongetwijfeld de praline, een Belgische uitvinding die dateert van 1912. In België betekent 'praline' een chocoladebonbon met een vulling die in eindeloze variaties bestaat.
Belgische gerechten
Antwerpse handjes
Een typisch streekproduct zijn de Antwerpse handjes, koekjes die de vorm van handjes hebben. Deze koekjes verwijzen naar de legende van het ontstaan van de stad. Het deeg bestaat uit boter, eieren, suiker, bloem en geschaafde amandelen.
Konijn met pruimen
Een echt winters gerecht is konijn met pruimen. In het begin van de vorige eeuw was konijn een belangrijke bron van energie voor het armere deel van de bevolking. Tegenwoordig komt het niet heel vaak meer voor op het menu. De ingrediënten zijn konijn, gedroogde pruimen, donkere trappist, bouillonblokje, ui, laurier, tijm, maïzena, peper en zout.
Moules-frites
Mosselen met friet (moules-frites) wordt vaak gezien als het nationale gerecht van België. Het is dan ook een veelvoorkomend gerecht in de Belgische restaurants. De mosselen worden op diverse wijzen geserveerd, bijvoorbeeld in pikante saus, gemarineerd of op de traditionele Vlaamse wijze. Je krijgt de mosselen meestal in een zwart pannetje, vergezeld met verschillende sausjes zoals knoflooksaus en whiskey cocktailsaus.
Paling in 't Groen
Paling in 't Groen is een streekproduct uit de Scheldestreek. Het wordt gemaakt van zoetwaterpaling in een groene saus die bestaat uit verse groene groenten. In de volksmond wordt dit vaak 'palingkruid' genoemd. Meestal wordt het warm gegeten en geserveerd met brood of frieten.
Waterzooi
Waterzooi is een typisch gerecht uit de Belgische stad Gent. Het wordt gemaakt van vis of kip, groenten, aardappelen en room. Het is een soort soep en wordt geserveerd met brood. Waarschijnlijk wordt waterzooi al sinds de middeleeuwen bereid met de zoetwatervis uit de Gentse rivieren, kanalen, grachten en vesten.
België heeft maar liefst 1.000 verschillende soorten bier. Vele biertjes zijn te proeven in verschillende biercafés in zowel de steden als de dorpen. Van licht tot donker, van zoet tot bitter. Voor iedereen zit er wat lekkers tussen. Zelfs bijna ieder biersoort heeft zijn eigen glas. De meest bekende biermerken uit België zijn Palm, Leffe, Jupiler en Hoegaarden.
Vervoer
Vanuit Nederland kun je met de auto of met de trein naar België. De wegen in België zijn redelijk. Er zijn diverse treinverbindingen met de grote steden in België.
België heeft een aantal luchthavens: Antwerpen, Brussel, Charleroi, Luik en Oostende. De bekendste en grootste luchthaven is Brussel. Het is zeker verstandig, als je een vlucht wilt boeken, om eens te kijken of het niet goedkoper is als je vanaf Brussel vliegt i.p.v. Amsterdam/Rotterdam.
Het openbaar vervoer is in België goed geregeld. Er zijn busdiensten die de plaatsen buiten de grote steden met elkaar verbinden, maar ook de treinen hebben een uitstekende dienstregeling. Bij de plaatselijke toeristenbureau's kun je de dienstregelingen opvragen. Mocht je zin hebben om de omgeving met de fiets te gaan verkennen, dan kun je op de meeste stations een fiets huren.
Visum
Voor een vakantie in België heb je geen visum nodig.
Prijsniveau
Het gemiddelde prijsniveau in België is gelijk aan dat van Nederland.
De munteenheid in België de euro.
Veiligheid
In België kun je veilig reizen. Houdt, zoals overal, wel rekening met zakkenrollers.
Medische informatie
België heeft een uitstekend gezondheidszorgsysteem. Er zijn geen wachtlijsten.
Om een bezoek te brengen aan België heb je geen vaccinaties nodig. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.
Het kraanwater in België kan een beetje zoutig smaken, maar is veilig te drinken.
Bevolking
België heeft ongeveer 11 miljoen inwoners en bestaat uit twee delen. Het noordelijke deel van België is Nederlands en wordt Vlaanderen genoemd. Het zuidelijke deel van het land is Frans en wordt Wallonië genoemd. De hoofdstad van België, Brussel, is tweetalig. Over het algemeen kent België dezelfde feestdagen als Nederland. Toch hebben ze hier nog andere nationale feestdagen, zoals onder andere de wapenstilstand op 11 november en de nationale feestdag op 21 juli.
De Belgische vlag
dook voor het eerst op in 1792. Na de onafhankelijkheid van de Nederlanden werd het in 1830 de nationale vlag. De kleuren zijn afgeleid van het wapen van Brabant.
De taal
In België wordt Nederlands en Frans gesproken en bij de grens met Duitsland een klein beetje Duits. Het Nederlands Belgisch heeft wel een groot aantal woorden die anders zijn dan in Nederland.
Flora & Fauna
De Ardennen zijn een schitterend natuurgebied. Er zijn o.a. prachtige natuurparken te bewonderen, waar je de flora en fauna kunt bezichtigen die deze streek zo bijzonder maken. Ook kun je er diverse activiteiten ondernemen zoals mountainbiken, raften en vissen.
Je vindt in België een enorm aantal plantensoorten. Er zijn zo`n 1350 hogere planten, 1300 algen en wieren, 600 mossoorten en 5000 soorten zwammen.
Het konijn, de haas en de eekhoorn kom je op verschillende plekken tegen in België. Ook een aantal soorten muizen en ratten en de hamster komt nog voor. De hamster vindt je vooral in Haspengouw.
Geschiedenis
Het gebied wat nu België is werd al tijdens het Neolithicum bewoond. In de 7e eeuw v.Chr. vestigden de Kelten er zich. Rond 55 v.Chr. werd het land veroverd door Julius Ceasar. Daarna zorgden de Romeinen 4 eeuwen voor rust en welvaart. Vervolgens heersten de Franken er een aantal eeuwen.
Op 4 november 1830 begon in Londen een diplomatieke conferentie die over de toekomst van België zou beslissen. Hier erkenden men de scheiding van België en Nederland. Leopold van Saksen-Coburg werd in 1831 de eerste Koning der Belgen. In 1865 werd hij opgevolgd door zijn zoon Leopold II.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van België?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.